5tilføjet af

Det økologiske eksperiment

Tja, overskriften antyder vel, at det har noget med Lars von Trier i et eller andet reality-tv-show at gøre. Bare det var!
Den anden dag stod jeg i et supermarked ved honninghylden (halsbetændelse). – Det skulle være så godt imod infektioner, forstås.
Jeg studerede fortvivlet det omfattende udvalg af honning, alle varianter i 500 gram pr. glas.
Det interessante er i den forbindelse, at vinderen blev den australske honning. Det var billigst, og tilmed økologisk… - eller, bob bob bob…???
Hvordan er det lige…., man skal flyve/sejle et produkt, vi faktisk er selvproducerende med, fra den anden side af jordkloden, om til Skandinavien. Måske er indholdet økologisk, idealismen ditto.
Men transporten er det fandeme ikke!. Måske derfor fiskene svømmer rygcrawl.
Nåh, økologi er andet og mere end honning og tapetklister.
Kan nogen i SOL-debatten fortælle, om økologiske fødemidler smager bedre end konventionelle.??
Og nu vi er i gang. Hvordan er holdningen derude, når vi taler om kvalitetsoplevelsen af økologiske fødemidler:
•   Gør det resultatet af køkken-anstrengelserne mere tilfredsstillende ved servering ???.
•   Er det sundere ???.
•   Står pris og kvalitet mål med hinanden ???.
•   Er vi parate til at betale mere for samme ”vare”, hvis den er økologisk ???.
•   ….., masser af spørgsmål maser sig på.
Hvad med dig selv, Profet …, hører jeg nogle råbe. De tør ikke skrive det, men jeg svarer selvfølgelig høfligst.
Jeg har prøvet blindsmagning af økologisk og u-økologisk mælk, og bildte mig ind, at jeg kunne smage stor forskel. Det kunne jeg også, og dumpede. Jeg påstod den konventionelle var økologisk! UPS, sådan kan det gå på de skrå brædder.
Men det drejer sig om bevidstheden – og måske også om samvittigheden.
Er vi os selv bekendt, når vi kun gider betale max en krone for et æg, på bekostning af dårlig dyrevelfærd ?
Hvis svaret er ”ja, skråt op med dyrene”…, hvorfor betaler danskerne så gerne støttekroner til DYRENES VEL ???
tilføjet af

Forskel

Jeg kan godt smage forskel på nogle økoligiske ting f.eks. grøntsager og frugt!! Jeg tror også på at det er sundere rent vitamin mæssigt + miljøet som kommer os alle til gavn. Økologiske kyllinger smager også MEGET bedre end almindelige + at der ikke er så meget fedt og brusk på! Man kan enda mærke at fuglene er frilands dyr for benene kan være meget svære at klippe/skærre over i forhold til bur høns. Svinekød syntes jeg til gengæld smager bedst som friland og ikke økologisk.
Jeg tror det i dagens danmark handler om penge. Vil man betale mere eller vil man ikke. Samvittigheden er vist nem at lægge på hylden for mange.
En anden ting hvad alle produkter angår køb dansk istedet for udenlandsk - man kan ligeså godt støtte det herhjemme først!
Min pengepung + samvittighed/fornuft siger mig at Jo bedre produkter, dyrevelfærd, miljø der er tale om des bedre!!
tilføjet af

Du glemmer at tage med,

Nu kan man handle økologisk af andre årsager end dem du frem kommer med, personligt når jeg vare til en mere pris, har det ikke nødvendigtvis noget med smagen at gøre. Men betragter vi bare andet liv, som noget der stå fast låst helle livet.
Eller ser vi på koen, grisen eller hønsene som et dyr der lever et liv. Jeg skal ikke afgøre om økologiske madvare smager bedre end andre, men kaffe og te og banan plukker bliver ikke syge af spørte giftene. Samt kan man købe max havelar produkter hvor arbejderen får en anstendig løn for sit arbejde. Der er ingen tvivl hos mig om, mange der handler og køber økologisk tænker mere på sine medmennesker.
Mvh
tilføjet af

pis ikke i mit vand

Jeg køber stort set kun økologiske varer!
Det gør jeg IKKE for smagens skyld, heller IKKE for kvalitetens skyld, IKKE for mit eget velbefindendes skyld.
Kort sagt så gør jeg det fordi:
jeg ville sgu blive sur hvis der var nogen der pissede i mit drikkevand!
Altså, jeg mener vi er for pligtiget til at sørge for at de fremtidige generationer får så gode betingelser som muligt. F.eks. ved at lade være med at forgifte grundvandet. Uanset hvor avancere vores samfund måske bliver, så tror jeg stadig at vi skal leve af de dyr vi skærer halsen over på og det vi kan dyrke i jorden. Derfor bør vi behandle naturen så skånsomt som vi har mulighed for. Og der mener jeg at økologien i de fleste tilfælder er det bedste bud. Selvfølgelig er der undtagelser, som f.eks. i tilfældet med den økologiske honning der er blevet fragtet den halve jordklode rundt. Men med sund fornuft og lidt baggrundsviden, vil jeg tro at de fleste nok kan træffe et valg.
tilføjet af

Lomborg

udtalte på et tidspunkt, at økologi hverken var sundere, eller smagte bedre end konventionelle produkter. Den påstand er så igen blevet manet i jorden, det er nu bevist, at ihvertfald økologisk mælk er sundere, fordi køer der spiser græs, giver vigtig næring videre til os igennem mælken. En anden ting er, at økologisk mælk ikke er homogeniseret, det betyder at fedtpariklerne ikke er sprængt til ukendelighed, og dermed ikke kan trænge gennem fx tarmvæggen, så vi optager ikke så store mængder fedt, hvis mælken ikke er homogeniseret.
Jeg køber hovedsagligt økologisk, men må indrømme, at SU'en sætter nogle grænser. De eneste jeg mener at kunne smage forskel på, er frugt, grønt, smør, mælk og nogle former for kød. Vi får sådan nogle kæmpe kyllinger fra Fyn, de er helt fantastiske, men man køber ALDRIG supermarkedskyllinger igen, efter at have smagt dem!
tilføjet af

En anden ting

jeg kender mange folk der er medlem af Feks dyrenes beskyttelse - med den begundelse "så gør man noget" jo måske, men ikke når du samtidig køber skrabeæg eller brassiliensk oksesteg eller franske kyllinger.
Jeg er kendt i min vennekreds for at prædke om dyrevelfærd/økologi og jeg mener, at jeg har ret, når jeg siger det er enormt dobbelt moralsk, det de gør.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.