12tilføjet af

Malger stadig svar fra Hr. Hjort

Den 3. november 2003 i Politiken skriver Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, at han synes at Politikens afsløring af hvorledes man tvangsaktiverer ledige kontanthjælpsmodtagere er et trist budskab. Jeg finder det særdeles opløftende, at der endelig, efter 6 år, tages fat i hvorledes kommunerne kalkulerer bevidst med billig arbejdskraft i deres budgetter.
Den billige arbejdskraft er her uorganiserede ledige, der får ca. 11.000+ om måneden, hvis de er forsøgere over 25. Dette får de for at udføre arbejde, der normalt ville give minimumsløn. Visse kommuners budgetter holder kun, hvis de kalkulerer med at uorgansieret arbejdskraft i tvangsaktivering udfører arbejdet og dette kalder beskæftigelseminister Claus Hjort Frederiksen meningsfyldt.
Selve arbejdets karakter er meningsfyldt. Det at den, der udfører arbejdet, ikke får løn, er bestemt ikke meningsfyldt. Slet ikke når man tager i betragtning at det arbejde, der udføres, for 6 år siden udførtes af almindelige lønmodtagere med en overenskomst.
Det er efter min mening ikke rimeligt at man tvinger de uorganiserede ledige til at udføre arbejde, der skal udføres alligevel. Det er løntrykkeri, og skaber ikke mere beskæftigelse. Det er ikke særlig smart for den lediges forhold til arbejdsmarkedet, at se, at det arbejde man engang fik løn for, i dag udføres uden løn, uden ordentlige arbejdsforhold og med kun 4 ugers aktiveringsfri.
Det ovenstående kalder Claus Hjort Frederiksen, et skræmmebillede som fagforeningerne maler. Det er det ikke Hr. Minister. Det er hverdagens realitet for flere tusinde tvangsaktiverede i dagens Danmark. Beskæftigelsesministeren mener tilsyneladende at tvangsaktivering, som løntrykker, er helt i sin orden. Ministeren kalder det en glædelig nyhed, at de ledige tvangsaktiverede kontanthjælpsmodtagere udfører arbejde, der burde give en god løn, med en indtægt langt under minimumslønnen. Jeg kalder det en katastrofe.
Der er to sider i denne sag. Den ene er at minsteren med sine udtalelser undergraver et system, der burde sørge for at alle får en rimelig løn for at arbejde og den anden at folk bliver fyret og deres job overtaget af tvangsudskrevne ledige på kontanthjælp. Disse ledige skal oven i købet arbejde uden de mest basale rettigheder. I Menneskerettighedserklæringen står der at man har RET til en rimelig løn og rimelige arbejdsforhold. Ministeren er tilsyneladende ikke enig med Menneskerettighedserklæringen og mener at overenskomsterne, som arbejdsmarkedets parter har indgået er uden betydning.
Claus Hjort Frederiksen skriver endvidere, de ledige udfører noget, der er brug for. Ja det gør de, det er 100% korrekt. Burde samfundet så ikke betale dem for det og give dem arbejdsvilkår og feriedage som overenstkomstansatte? Jeg finder det ganske urimeligt at ledige kontanthjælpsmodtagere udnyttes, som billig, løntrykkende, arbejdskraft uden mulighed for at sige nej.
Alene det at man som ledig arbejder med noget der er brug for og som giver mening, men uden rettigheder, løn og uden gode arbejdsforhold, er efter min mening grotesk i en tid med stigende ledighed.
Der er ikke noget at sige til at ledigheden stiger, når man i en kommmune i sin tid fyrede nogle medarbejdere og nedlagde store dele af vej og park afdelingafdekingen, for senere at kunne give kontantshjælpsmodtagere noget fornuftigt at tage sig til. Denne tankegang underminerer fagforeningernes arbejde gennem 100 år. Imens undrer fagforeningerne sig over medlemsflugten. Jeg tør slet ikke tænke på hvor mange ledige, der reelt set er fanget i tvangsaktiverting i 'meningsfyldt' arbejde over hele landet.
Ministeren skriver også: I stedet for at give de ledige en mulighed for at prøve noget der minder om rigtigt arbejde... Kære Beskæftigelseminister, det ER rigtigt arbejde at rense Regstrup Å. Indtil for ca. 6 år siden blev dette arbejde udført af lønmodtagere i Jernløse Kommunes vej og parkafdeling. Disse arbejdere havde en overenstkomst, der gav dem ferie, ordentlige forhold såsom anstændige toiletter og en anstændig løn, man kunne leve af. De var, for at bruge minsterens eget ord, SELVforsørgende.
Claus Hjort skriver videre: Vi har som velfærdssamfund en stærk forpligtelse til at sørge for, at alle der har en en arbejdsevne, har mulighed for et liv med arbejde og selvforsørgelse. Overholdes disse forpligtelser ved at lade ledige rense åer uden løn, uden ferie og uden ordentlige forhold?
Det er undergravende for enhver arbejdsmoral at være tvunget til at arbejde uden løn. Er det virkelig dette vi gerne vil lære de 'svage' ledige, at det er ok at tvinge folk, at det er ok at udnytte dem, som billig arbejdskraft? De svage ledige mener beskæftigelsesministeren, skal udføre arbejde i flere uger om året end folk, der får løn og anstændige arbejdsforhold. Oveni alt dette var det forbudt ved lov for kontanthjælpsmodtagere at rejse til udlandet. De har nu heller ikke råd, så det forbud er vel i sin orden. Var der nogen der sagde: stavnsbånd?
De 4 uger, som kontantshjælpsmodtagere har af ferie, kaldes ikke ferie, for det er det reelt ikke. Det kaldes aktiveringsfri. De ledige kontanthjælpsmodtagere, skal altså udføre meningsfyldt arbejde, uden løn og basale rettigheder, er ministerens røde tråd, som jeg læser hans 'Forstemmende kritik af meninsgfyldt aktivering' i Politiken den 3. novemer 2003
Jeg vil tillade mig at konkludere at ministeren ikke har gennemtænkt sine skriverier. Specielt ikke når han kan skriver ting som: Jeg synes at kritikkerne burde tænke på, hvad alternativet er for disse svage ledige. Alternativet er nemlig ikke umiddelbar ansættelse på det almindelige arbejdsmarked med en almindelig løn. Alternativet er derimod en fortsat ledighed og risiko for yderligere problemer i kølvandet heraf, i form af langtidsledighed, marginalisering m.m. Man kunne fristes til at tro, at SID og faglige organisationer ønsker at holde de svagere ledige udenfor arbejdsmarkedet.
Ministeren mener altså at men fastholder ledige og marginaliserer dem ved at give nogle af dem arbejde med løn, fordi det vil gøre at de ledige, der så bliver tilbage ikke har noget meningsfyldt at blive aktiveret i. Hvor meningsfuld er aktivering, hvis den tager arbejde fra andre der så bliver ledige?
SID finder det urimeligt at kontanthjælpsmodtagere netop IKKE er tilknyttet det normale arbejdsmarked, når de udfører arbejde der er brug for. At de aktiverede bliver ansat og får løn er vel hele ideen i at aktivere dem?
Om igen Hr Minister. Din artikel, hvis den skulle eksamineres som en opgave om samfundsforhold, får desværre kun et 5 tal. Den får så høj en karakter fordi du trods alt gjorde et forsøg.
Fagforeningerne bør reagere på denne udmelding fra ministeren for beskæftigelse. Det ville i alle tilfælde klæde de faglige organisationer at være solidariske med andre end deres medlemmer og det ville være smart i en tid med medlemsflugt og frit valg af forbund.
tilføjet af

de kommer til at æde den en dag...

Flot initiativ Tomas...bliv bare ved.
Måske skal vi bare sige stop selv !
Nægt at arbejde for mindre penge end overenskomst og ...ja har vi noget at miste ?
Jow..brød på bordet.
De kommer til at æde den en dag.
tilføjet af

For meget at miste endnu

legligheden jeg endelig fik efter 3 år som boligløs, mad på bordet, et sted jeg kan have min søn, varme, penge til at kunne søge arebejde....
Jo stadig lidt for meget at miste... kanske skulle man når kængten kan klare sig selv, skride og tage landevejen og endelig få lidt frihed.
tilføjet af

Kreativ bogføring via hvid slavehandel?

Mon det er overskriften, der passer? Brug gerne mit forslag.
Det er et eminent godt gennemarbejdet indlæg, du har lavet, og jeg synes helt seriøst, du skulle sende det ind til Politiken og få det optaget på debatsiderne.
Det skulle glæde mig, og sikkert mange andre, at læse det der.
Gør det nu!
Hilsen gyffe
tilføjet af

Malger?

Hva er det??
tilføjet af

De ville ikke

optage det i sin tid, da jeg svarede på et debatoplæg fra Hr. Hjort. Hr. Hjort var nemlig komet på spanden denagng i Folketingets spørgetid, da han skulle svare Ole Sohn omkring det lovlige i komunale aktiveringer af ledige i Regstrup Å. ;-)
Så meget for debatten i Politiken.
tilføjet af

Nu skal jeg hjælpe dig

det er e tastefejl... du får 10 kroner af en fattig ledig hvis du kan gætte hvad der skal stå.
tilføjet af

"Frit valg " af forbund.

200.000 mennesker i dette " frie" land er underlagt en eksklusiv aftale ( fagforeningstvang), læs samtidig menneskerettighederne artikel 20 stk. 2.
Frit valg af fagforening , det kan man vist ikke påstå.
* folkebevægelsen for frie fagforeninger* ( ikke en fagforening) , har arbejdet med disse urimelige forhold i mange mange år ...
Hvis du ikke indordner dig fagforenings systemet , kan du ikke få lov til at arbejde på rigtig mange arbejdspladser .
Hvis du vil udmeldes og i en alternativ fagforening ( udenfor LO / socialdemokratiets fagforeninger) , får du bare en fyreseddel.
Der er set grov mobning , trusler og vold.
Vil man arbejde , er det en god ide`, at man gerne vil være medlem af en fagforening - ellers så giver det problemer.
Sådan er arbejdsmarkedet altså.
For mange år siden troede jeg også , at man fagforeningerne) , skulle respekterer lovgivningen...
En god julefred.
tilføjet af

At arbejde for en meget lille indtægt.

Det er ganske urimeligt .
Jeg mener at have læst noget på siden www.ladk.dk om , at statsamtet har afgjordt en sag om , at kommunerne ikke længere må tvangs ansætte folk , hvor de har en meget lille indtægt.
Det skal være overenskomst løn eller lignende økonomiske forhold.
Jeg mener at have læst noget om ( også i mit beboerblad) , at hvis man bliver urimelig behandlet , så tag lige og kontakte www.ladk.dk .
De har en advokat.....
X antal mennesker på kontanthjælp har en indtægt, så det ikke kan betale sig at arbejde - ingen aktivering.
X antal mennesker på kontanthjælp får pisk og de truer med at fratage dem deres lille indtægt , hvis de ikke indordner sig " reglerne".
Der er grænser for hvad man skal finde sig i . Medlem af www.ladk.dk ( er du også medlem?) , og en fagforening.
Der er noget der hedder dyrenes beskyttelse , der findes ikke noget for mennesker. ??
tilføjet af

offentlighed

Hej Tomas
At Politiken ikke vil bringe dit indlæg er der desværre ikke noget overraskende i.
Jeg kan se på din store aktivitet rundt om på nettet, at du kompenserer for de trykte mediers manglende lydhørhed ved at publicere i de elektroniske medier, og det er al ære værd!!! Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har været ved at miste modet, men så finder jeg et indlæg et eller andet obskurt sted, der viser mig, at der stadig er mennesker i dk der ikke har fået det hvide snit. Så tak for det!
En vigtig opgave for os arbejdsløse er at blive hørt. Problemet med alle disse weblogs er, at de sjældent flytter holdninger hos dem, der deltager i debatterne.
I mine mørke stunder er jeg tilbøjelig til at mene, at individualfascisterne er uhelbredelige, og at det eneste vi kan gøre er at prøve at organisere os - pjalteproletarer og arbejdsløs intelligentsia i samme forening - og så gå til aktiv modstand. Ikke nødvendigvis brændende biler i forstæderne, men da det alligevel bliver konsekvensen, hvis vi ikke gør noget, er det en mulighed vi må tage med i betragtning.
I årene op til 1848 var der i hele Europa en pukkel af arbejdsløse intellektuelle (teologer uden et kald), og i årene op til 1917 var der i Rusland et tilsvarende overskud af højtuddannede intellektuelle, som der ikke var brug for, og som hutlede sig igennem som de bedst kunne. Måske er vi ved at nærme os en lignende situation? Blot med den historisk afgørende forskel at de fattige i dk (lokalt - ikke globalt) er i mindretal.
Hvad jeg bl. a. siger er, at vi skal væk fra mantraet om uddannelse som løsningen på alle problemer. Jeg kender og har kendt ret mange søde mennesker, som kun havde to-tre brikker at flytte med, men som udmærket kunne passe et ufaglært arbejde. Men mekaniseringen og senest den fremadskridende outsourcing bevirker, at mange af disse mennesker i dag er arbejdsløse. Og af forskellige grunde er de ikke i stand til at tage en uddannelse - hvorfor så tvinge dem?
Os, der har en uddannelse, burde faktisk gå forrest og gøre opmærksom på, at selv et guldrandet eksamenspapir i rygsækken ikke giver nogen jobgaranti. Jeg er et par gange blevet afvist som ansøger, fordi jeg er overkvalificeret (i virkeligheden tror jeg, at det er min alder, der trykker arbejdsgiverne)
Så problemet, som jeg ser det, er i første omgang at blive hørt af andre end os selv.
tilføjet af

Vi vil blive hørt:

http://www.argumentet.dk/demonstration/
I øjeblikket er der gode kræfter i gang md at gøre den landsdækkende.
Den vil blive fulgt op af en ny landsorganisation for sociale rettigheder der også er under opsejling. Den er ved at blive sat i værk af LA, folk så man kan kalde det en knopskydning af LA.
http://ww.ladk.dk
tilføjet af

fagforeninger

Det er et ret betændt problem, du rører ved. Jeg har været tillidsmand i en del år, og blev dengang ret berørt af, at mine faglige kolleger fokuserede så stærkt på de ansatte, og så lidt på de mennesker, som vi 'hjalp' ledelsen med at fyre.
Men inden vi helt afviser fagbevægelsen bør vi gøre (endnu) et forsøg på at få dem til at vise social ansvarlighed, også over for de arbejdsløse.
Og ideen med frie fagforeninger er jeg ikke så vild med. Men det er måske en rest af betontænkning, som jeg ikke er sluppet af med endnu. For når jeg ser LO's seneste udspil må jeg erkende, at det indholdsmæssigt ikke afviger særlig meget fra de borgerliges løsningsforslag.
Som en god ven konkluderede i en brandert: Grænsen mellem det borgerlige dk og de socialt ansvarsbevidste går i vore dage ned midt gennem sf. Alle til højre for denne grænse har udviklet sig til psykopater mht. social ansvarlighed.
Dette er sagt mellem venner - jeg er godt klar over, at folk bliver meget fornærmede over at jeg kalder dem begrænsede psykopater, og at jeg derved graver grøfterne dybere. Men jeg har endnu ikke fundet et neutralt ord, der er bedre.
Og jeg mener faktisk, at det er en åndelig sygdom, som de lider af, og som de pådrager sig allerede i børnehaven. Bemærk: Jeg anklager ikke pædagogerne, for de ved ikke, hvad det er de gør ved børnene. Institutionaliseringen af børnene er et socialt eksperiment, som vi først i dag er begyndt at se resultaterne af.
Faktisk tror jeg at vi befinder os midt i et ungdomsoprør - problemet er at oprøret er rettet mod det bestående, dvs. mod den velfærdsstat, som de unge tager for givet og ser som undertrykkende for deres individuelle aspirationer.
tilføjet af

vi ses til demo

og måske ses vi i la - i morgen er der udbetaling af kontanthjælp, og det første jeg gør er at gå på posthuset og sende 100 kr.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.