13tilføjet af

Kokkeelev

Hey alle sammen.
Jeg har tænkt på at begynde som kokkeelev. Men syndes det er svært at bestemme sig da det er en ca. 4 årig uddannelse.
Men kan få en læreplads, og de vil give mig omkring 100 kr i timen. Ca. 16000 før skat om måneden.
Lidt mere end normalt og det er jo nice, men dog vil jeg heller ikke få tillæg.
Men noget man skal være opmærksom på når man skal begynde som elev?
tilføjet af

du skal passe på flere ting.

inden du går i lære, syntes jeg du skal tale med fagforeningen, for nogle restauranter, er ikke godkendte som lærepladser, det kostede mig et år.
og du skal naturligvis ikke slæbe ølkasser, eller lignende, selvom restautøren gerne ser, at du knokler konstant.
som elev får du mange aften og weekend vagter, så husk du mister kontakten til de fleste af dine venner.
tilføjet af

Har du været på kokkeskolen?

Det er den indledende øvelse og der vil du også få vejledning i, hvordan din lærekontrakt skal se ud.
tilføjet af

Hvem siger det er en 4 årig uddannelse?

Du kan faktisk spare læretid, hvis du
arbejder som ufaglært i branchen. Desuden
finder du ud af, om det overhovedet har
din interesse.
Jeg kender en frisk ung mand, der har
sparet læretiden, pga. mange års ufaglært
arbejde. Han skulle tage et 5 uger
afklaringskursus, og 30 uger på kokkeskolen.
Derefter gik han op til svendeprøven.
tilføjet af

Er du

dreng eller pige ?
Er du pige så find noget andet.
Det er hårdt at være kok. Der er meget aftenarbejde - især i turistsæsonen.
Piger med skiftende arbejdstider - specielt om aftenen får altid vrøvl med kæresten, hvis hun har en sådan. Mænd kan ikke acceptere, at pigen ikke er hjemme om aftenen. Derfor ryger forholdet. Piger kan lettere acceptere, at manden ikke ar hjemme om aftenen.
tilføjet af

Tænk dig om...

det ser fedt ud på tv og være en af de kendte kokke som er der, men der skal virkelig tænkes inden man starter i den branche. den er benhård og du skal forholde dig til masse af aftenvagter og weekendvagter. du skal vinke farvel til venner og de fede byture (aner ikke hvor gammel du er?) når de skal feste og ha det sjovt, sidder du sikkert og venter på at Hr. og Fru Hansen og deres 4 venner bliver færdig med og spise. så skal der ryddes op og klokken er nu sent, du er klar til og komme i byen, du mødes med vennerne og de er efterhånden så stegte at de er på vej hjem, hey du er jo lige kommet,
bad luck for dig:o((((
Dog skal der også siges at det er en rigtig fed uddannelse og en fed branche, men stressende og hård. du skal have en hård fysik og psyke for du kommer ud hvor du ikke har været før....
Tænk dig om, og hvis du ender med og springe på det fag, så velkommen i klubben til alle os som har det sjovt efter fyraften :o))))
Tillægene vil jeg ikke fraskrive mig, det er dem som giver dig gode penge, hvis du evt skal arbejde efter "normal" arbejdstid....
Hold dig til en normal kontrakt, det får du en mere fair behandling ud af som elev, det andet er for farligt i den branche.
God fornøjelse, og håber du kan bruge mine råd og erfaringer til noget :o))
tilføjet af

Arbejdstiderne er ikke et problem

Du bestemmer selv arbejdstiderne!
Hvis du arbejder i en virksomhedskantine, så ligger
arbejdstiden i tidsrummet 6.30 til 15.30 mandag
til fredag. Kun meget få pct. af virksomhederne har
aften- og weekendarbejde.
Hvis du arbejder på på restauranter og caféer, så
vil du få både aften- og weekendarbejde. Men det
afhænger igen af den aftalte arbejdsdeling på stedet.
Arbejdet kan være hårdt, men gælder for både
mænd og kvinder! Det er grunden til at flere forlader
branchen end tilgangen af nyuddannet fra Kokke- og
restaurantskolerne. Branchen har nemlig kørt sig selv
i sænk ved, at underbyde hinandens priser. Det startede
faktisk for 35 år siden.
Hvem sagde at konkurrence var godt, når det går ud
over kvaliteten, lønnen og helbredet?
tilføjet af

og hvad strår der så, på hans svendeprøve

Mon ikke der står gastronom? Det er en voksen merituddannelse.
tilføjet af

Du er sikkert velmenende

Men håbløst blottet for ambitioner. Hvem gider arbejde under en økonoma? Det gør gastronomer. Det er også dem der er på cafeerne. Hvis du vil noget i den branche, så hedder det 4 års læretid og de "store" steder også helst mindst ét år til udlandet.
tilføjet af

Mange tak allesammen.

Mange tak for alle jeres svar.
Jeg er en dreng på 21 år, har taget gym og derefter en tur i mili for at aftjene min værnepligt. og har arbjedet i ca. 1 år der hvor jeg nu nok skal i lære som kok.
Men ja har hørt lidt om alt det i siger med man mister sine venner og at det er virkelig hårdt. Og at det man ser i tv ikke lige altid er sådan det er i virkeligheden.
Men det er også mit største dilemma ved at være kok, er arbejds tiderne. Men vil da virkelig håbe jeg kan holde fast på mine venner og kæresten når jeg får en :)
Igen mange tak.
tilføjet af

Der er ingen økonomaer i firmakantinerne

Økonomaer er ansat i hospitalsektoren og på skoler. 😉
tilføjet af

arbejde under en økonoma, huh.

jeg ved ikke hvor du har den sammenligning fra, men en økonoma, ligger mindst 6 potter pis under en gastronom.
de fleste økonomaer kan 6 retter, som de kører med konstant, jeg har mindst 60 retter, hvoraf ingen går igen, her tænker jeg på frokost og aftenretter.
tilføjet af

Jeg må desværre skuffe dig

Hvad kan Michelinstjerne restauranterne?
De kan kort og godt kombinere salt, sød, surt
og bittert, så smagen på den varme mad slår
fuldt i gennem. De bruger den samme metode
til desserterne! 😮
Sidst men ikke mindst, så sætter de tingene
sammen på en utraditionel måde. Så du får
en "Wow" effekt på smagen og præsentationen. 😉
Der skal ikke den store magi til finere madlavning! 😃
Jeg kender en hel del kokke, og de giver ikke ret meget
for de "store" steder. Men de har respekt for nogle
få små steder, hvor de ikke bruger opskrifter for at
lave maden. De kan simpelthen deres håndværk til
fingerspidserne! 🙂
tilføjet af

Kan du lige forklare mig

Hvorfor han anvender Kokkebogen på gastronomuddannelsen? 😮
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.