11tilføjet af

Tænker du på dyrevelfærd, når du køber svinekød?

Hver dag bliver der produceret 4.500 tons svinekød i Danmark.
Hvis du er en gennemsnitlig dansker, lægger du mange kilo svinekød i indkøbskurven hvert år. Du laver frikadeller, steger mørbradbøffer og smører leverpostej på rugbrødet.
Dokumentaren 'Det store svinerige', der blev sendt på DR1 torsdag aften, gav et billede af den danske svineproduktion, der er blevet mere effektiv gennem årene.
Bagsiden er, at det går ud over dyrevelfærden, mener eksperter.
I dokumentaren siger lektor i bioetik ved Københavns Universitet, Mickey Gjerris, at der er kommet en stiltiende kontrakt mellem forbrugerne og landbruget.
- Landbruget effektiviserer, og forbrugerne vil gerne have så meget kød som muligt så billigt som muligt. Vi ved, at det ikke er helt ok for dyrene, men bliver ved.
Hvad betyder mest for dig, når du køber ind? Pris, smag, dyrevelfærd eller noget fjerde?
http://www.dr.dk/tv/se/dr1-dokumentaren/dr1-dokumentaren-det-store-svinerige
tilføjet af

Mine betingelser.....

Hver dag bliver der produceret 4.500 tons svinekød i Danmark.
Hvis du er en gennemsnitlig dansker, lægger du mange kilo svinekød i indkøbskurven hvert år. Du laver frikadeller, steger mørbradbøffer og smører leverpostej på rugbrødet.
Dokumentaren 'Det store svinerige', der blev sendt på DR1 torsdag aften, gav et billede af den danske svineproduktion, der er blevet mere effektiv gennem årene.
Bagsiden er, at det går ud over dyrevelfærden, mener eksperter.
I dokumentaren siger lektor i bioetik ved Københavns Universitet, Mickey Gjerris, at der er kommet en stiltiende kontrakt mellem forbrugerne og landbruget.
- Landbruget effektiviserer, og forbrugerne vil gerne have så meget kød som muligt så billigt som muligt. Vi ved, at det ikke er helt ok for dyrene, men bliver ved.
Hvad betyder mest for dig, når du køber ind? Pris, smag, dyrevelfærd eller noget fjerde?
http://www.dr.dk/tv/se/dr1-dokumentaren/dr1-dokumentaren-det-store-svinerige

Mine betingelser for svinekød er simple og ufravigelige....
Kødet skal være økologisk, enten statsgodkendt økologisk, eller min personlige godkendelse som opnås ved at jeg kender den (min) familie der har produceret kødet.
Kødet skal være produceret OG slagtet i Danmark. Alt kød som ikke er tydeligt mærket med opdræt og slagtning i DK ryger direkte tilbage i kølemontren.
Kødet skal ikke indgå i en eller anden form for færdigret. Leverpostej og visse former for pålæg kan accepteres, men som regel laver jeg mit eget pålæg.
Kødets pris er ikke vigtig, så længe ovenstående er opfyldt.

Jeg er udmærket klar over at mange mennesker hverken kan eller vil leve op til disse krav.
Mange mennesker har et eneste ufravigeligt krav, nemlig at produktet skal være så billigt som muligt, og så må alle andre parametre slås om prioriteringen.
Jeg har familie som på forskellig måde er beskæftiget i landbruget, og derfor ser jeg jævnligt denne branche fra en vinkel som mange forbrugere ikke ser, og det giver mig en lidt anden indgangsvinkel end som så mange andre.
Det er knaldhård business at producere landbrugsprodukter i Danmark nu om dage, ALT hvad vi laver kan produceres meget billigere i udlandet, kun transporten kan i visse tilfælde opveje prisforskellen, men det er meget sjældent.
De fleste landmænd er nu om dage tvunget til at se på deres produktion som en fabriksvirksomhed, og folks forestillinger om bonderøven der går og klør grisen bag øret og gnubber den med halm hver aften før sengetid, og bonderøven der går rundt ude i de fede, naturgødede hvedemarker med et græsstrå i munden, og konen i hånden er simpelthen håbløst naive.
Hvis en landmand laver et produkt der lever op til blot ganske få af forbrugernes idealistiske krav, bliver de mødt med et "Det er ALT for dyrt! Det kan jeg købe meget billigere i mit lokale discount-marked!"
Så længe forbrugerne ikke er villige til at betale hvad det koster at fremstille varen på forsvarlig vis, bør de stikke piben ind og undlade at udtale sig om noget de kun kender til fra nogle meget romantiske drømme om at sådan burde det være....
Hvordan man end vender og drejer det, så er landbrug ikke et filantropisk foretagende...
tilføjet af

Tænker du på dyrevelfærd, når du køber svinekød?

Ja,så jeg køber det slet ik...Kød! [l] [(:] Sæt dig i svinets sted [l]
Arme svin....................
tilføjet af

Diskountsvinekødsdyrkning

Men teknikken er vel osse snart så langt fremme at de bare kan dyrke discountsvinekød og så kan dem der har mod på at holde svin gøre det så der er mere dyrevelfærd, mens de andre tuner deres klonede flæskestege?
http://videnskab.dk/teknologi/sadan-dyrker-forskerne-kunstigt-kod
http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/08/05/114017.htm
tilføjet af

Tænker du på dyrevelfærd, når du køber svinekød?

Nej egentlig ikke.
tilføjet af

Tænker du på dyrevelfærd, når du køber svinekød?

Naturligvis gør jeg dét.
Min grisekøds-leverandør er økologisk landmand og hans hustru er butiksslagter.
Deres gårdbutik er velbesøgt, selvsagt.
Kvalitetsvarer koster kassen - men det er prisen værd.
Som man siger; man får dét man betaler for.
tilføjet af

Mine betingelser.....

Gode principper. Jeg forsøger at leve op til nogenlunde det samme selv om det ikke altid lykkedes.
Til gengæld er det meget lidt kød jeg spiser. Det er faktisk primært når jeg er på besøg hos folk. En del af det kød jeg spiser er ganske vist ikke økologisk, men det er stadig dyr som har haft det rigtig godt. Jeg får nemlig ind imellem kød fra min onkel og mine forældre som har forskellige dyr på ren hobbybasis til eget forbrug.
Men som du også er inde på er det først og fremmest forbrugerne der bestemmer dyrevelfærden, og det gør de gennem deres køb.

[quote="Jungle Bob" post=2785443]Hver dag bliver der produceret 4.500 tons svinekød i Danmark.
Hvis du er en gennemsnitlig dansker, lægger du mange kilo svinekød i indkøbskurven hvert år. Du laver frikadeller, steger mørbradbøffer og smører leverpostej på rugbrødet.
Dokumentaren 'Det store svinerige', der blev sendt på DR1 torsdag aften, gav et billede af den danske svineproduktion, der er blevet mere effektiv gennem årene.
Bagsiden er, at det går ud over dyrevelfærden, mener eksperter.
I dokumentaren siger lektor i bioetik ved Københavns Universitet, Mickey Gjerris, at der er kommet en stiltiende kontrakt mellem forbrugerne og landbruget.
- Landbruget effektiviserer, og forbrugerne vil gerne have så meget kød som muligt så billigt som muligt. Vi ved, at det ikke er helt ok for dyrene, men bliver ved.
Hvad betyder mest for dig, når du køber ind? Pris, smag, dyrevelfærd eller noget fjerde?
http://www.dr.dk/tv/se/dr1-dokumentaren/dr1-dokumentaren-det-store-svinerige[/quote]
Mine betingelser for svinekød er simple og ufravigelige....
Kødet skal være økologisk, enten statsgodkendt økologisk, eller min personlige godkendelse som opnås ved at jeg kender den (min) familie der har produceret kødet.
Kødet skal være produceret OG slagtet i Danmark. Alt kød som ikke er tydeligt mærket med opdræt og slagtning i DK ryger direkte tilbage i kølemontren.
Kødet skal ikke indgå i en eller anden form for færdigret. Leverpostej og visse former for pålæg kan accepteres, men som regel laver jeg mit eget pålæg.
Kødets pris er ikke vigtig, så længe ovenstående er opfyldt.

Jeg er udmærket klar over at mange mennesker hverken kan eller vil leve op til disse krav.
Mange mennesker har et eneste ufravigeligt krav, nemlig at produktet skal være så billigt som muligt, og så må alle andre parametre slås om prioriteringen.
Jeg har familie som på forskellig måde er beskæftiget i landbruget, og derfor ser jeg jævnligt denne branche fra en vinkel som mange forbrugere ikke ser, og det giver mig en lidt anden indgangsvinkel end som så mange andre.
Det er knaldhård business at producere landbrugsprodukter i Danmark nu om dage, ALT hvad vi laver kan produceres meget billigere i udlandet, kun transporten kan i visse tilfælde opveje prisforskellen, men det er meget sjældent.
De fleste landmænd er nu om dage tvunget til at se på deres produktion som en fabriksvirksomhed, og folks forestillinger om bonderøven der går og klør grisen bag øret og gnubber den med halm hver aften før sengetid, og bonderøven der går rundt ude i de fede, naturgødede hvedemarker med et græsstrå i munden, og konen i hånden er simpelthen håbløst naive.
Hvis en landmand laver et produkt der lever op til blot ganske få af forbrugernes idealistiske krav, bliver de mødt med et "Det er ALT for dyrt! Det kan jeg købe meget billigere i mit lokale discount-marked!"
Så længe forbrugerne ikke er villige til at betale hvad det koster at fremstille varen på forsvarlig vis, bør de stikke piben ind og undlade at udtale sig om noget de kun kender til fra nogle meget romantiske drømme om at sådan burde det være....
Hvordan man end vender og drejer det, så er landbrug ikke et filantropisk foretagende...
tilføjet af

Tænker du på dyrevelfærd, når du køber svinekød?

Nej men på pris/kvalitet/udseende/og efter køb/tilberedning smag!
tilføjet af

Tænker du på dyrevelfærd, når du køber svinekød?

Køber ØKO eller kød der er anbefalet af dyrenes beskyttelse og
lignende, eller fra fritgående dyr.
tilføjet af

Tænker du på dyrevelfærd, når du køber svinekød?

Hmm!
Jeg giver MAX. kr. 50,00 pr. kilo for en kamsteg.
tilføjet af

Tænker du på dyrevelfærd, når du køber svinekød?

Køber ØKO eller kød der er anbefalet af dyrenes beskyttelse og
lignende, eller fra fritgående dyr.

Det er ingen garanti for, at fordi dyrene er ØKO - så er alt i orden.

http://m.epn.dk/landbrug/ECE6424830/dan-joergensen-doede-oeko-svin-er-et-stort-problem/
I Danmark dør ca. hver fjerde konventionelle gris inden for de første fire uger, det svarer til ca. 25.000 destruerede svin om dagen.
Et forhold Dan Jørgensen har kritiseret samtidig med en generel kritik af dyrevelfærden i de danske svinestalde.
Men i den økologiske svineproduktion dør ca. hver tredje gris inden for fire uger.

Citat slut

http://www.mypresswire.com/pressroom/22441/pressrelease/53821
Øko-landmænd skal stramme op
Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet fandt eksempler på både ulovlig opbevaring af lægemidler og brud på dyreværnsreglerne under en målrettet kontrol hos otte øko-landmænd.
Citat slut
Det bedste for en gris, eller en ko eller.. er at kunne færdes frit.
Løsdrift og på græs om sommeren.
Vi har selv haft grise, der gik frit i skov og krat, de var virkelig sunde grise ! 🙂
Og vores køer kom på græs, og se dem komme ud for første gang, efter en vinter, det er en oplevelse som gør, at vi andre bliver lige så glade - som køerne 🙂
Det værste i dag, efter min mening, det er de lange dyre - transporter - det burde forbydes [!] [:X]

Et dyr der slagtes hjemme, bliver ikke stresset - det er det bedste kød man kan få, og det bedste for dyrene, men det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre, med mindre man har et hobby-landbrug.
tilføjet af

Ikke kun svin....

Nu kan jeg se at tråden hovedsageligt drejer sig om svinekød, sikkert fordi der netop har været fokus på det i TV.
Men sært nok findes der jo også andre former for kød....
Tremmekalve, burhøns osv osv....
Hånden på hjertet....
Hvor tit falder du for et "godt" tilbud på kyllinger?
Når du skal forkæle dig selv og konen/kæresten, tænker du på at laksen er farmet i et havbrug, og at den har levet under forhold som får en svinestald til at fremstå som et luksushotel?
Er løsningen at blive vegetar/veganer?
Tænk intensivt landbrug, hvor monokultur (ensidige afgrøder) betyder at det der besværlige natur-noget må vige?
Med den befolkningstilvækst vi har på kloden er det utopi at tro at økologi kan erstatte konventionelt landbrug, men vi kan som forbrugere stadig bruge pengepungen til at påvirke vores fødevareproduktion.
Jeg er ikke fanatisk økolog, men jeg prøver så vidt muligt at vælge overvejende økologisk når jeg kan. Ikke at det frelser verden, men ved at fravælge de mest skadelige produktionsmetoder er jeg i det mindste med til - i det små - at boykotte det værste...
Men jeg kan faktisk godt forstå at landmænd her i landet føler sig enormt presset.
Jeg kender tilfælde hvor et svineslagteri simpelthen har presset flere landmænd ud af produktionen fordi de ikke var store nok.
To landmænd som bor på en lille ø, de er afhængige af færgen til at bringe kunstgødning og foderstoffer over, og de er ligeledes afhængige af at færgen bringer deres produkter, i dette tilfælde grise, over på den anden side.
Den ene fik besked på at slagteriet ikke ville afhente grise efterhånden som de var klar til slagteriet, men kun køre når det lige passede med at de havde en vogn i nærheden med ekstra plads.
Det betød at grisene gik for lang tid, og derfor blev for store. For store grise betyder lavere kilopris til landmanden, og slagteriet mener på ingenmåde at de er forpligtet til at kompensere for noget som dybest set er deres skyld....
En anden landmand havde brug for et lån, og slagteriet fik møvet sig ind i forhandlingen omkring lånet, så det blev betinget af en underskrift på at landmanden ville opgive sin griseproduktion.... Dette landbrug eksisterer ikke mere, familien er registreret i RKI, og har en meget stram økonomi baseret på ufaglærte jobs når der er noget at få.
Jeg er sikker på at det ikke kun gælder svineproducenter....
En del af min familie producerer foderafgrøder, og det er altså heller ikke en guldgrube selvom der er masser af dyr til af æde produktionen....
For at vende tilbage til kyllingerne, så har vi jo også sommetider set hvordan forholdene på en kyllingefarm er, og det er jo ikke fordi landmænd af natur er dyrplagere...
Hvis de vil lave en produktion som de kan sælge med fortjeneste, så er der faktisk kun een måde at gøre det på så længe forbrugerne kun ser på prisen.
Det er jo en billig omgang at sidde her og råbe og skrige op om dyremishandling og griske landmænd, men helt ærligt:
Gør du selv noget for at disse uhyrligheder bliver stoppet?
Er du parat til at betale lidt mere for din mad hvis du på den måde kan få ændret forholdene?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.