18tilføjet af

Brød uden hvede!?

Er der nogle der kender en god opskrift på hvidt brød eller boller, der ikke indeholder hvedemel? Gerne med majsmel!
tilføjet af

Glutenfri brød og kager

Hej
Du kan finde mange opskrifter på brød og kager uden hvedemel på www.coeliaki.dk
Venlig hilsen K. Kjærgaard.
tilføjet af

spelt

du kan få speltmel.....smager også godt siger nogen
tilføjet af

Speltmel

kommer også af hvede!
tilføjet af

Hvede/spelt/emmer/enkorn

Hej!
Det vigtigste er grunden til, hvorfor du ikke vil anvende hvedemel? Har du f.eks. en fødevareintolerence eller fødevareallergi (hvad en hel del mennesker har overfor enkelte bestandele af hvedemel). Spelt, emmer og enkorn er alle ældre typer af hvedemel, hvor speltmel er den eneste type, der kan erstatte hvedemel. Til trods for, at disse kornsorter alle er hvedemelets forfader, kan de fleste mennesker med fødevareintolerence/allergi tåle dem. Sigtet speltmel (købes i helsekostforrtninger) kan fuldt ud erstatte hvedemel i traditionelle opskrifter med følgende bemærkninger: Der skal anvendes ca. 20-25 % mindre speltmel end hvedemel, og dejen bliver ikke så fast eller "puffet op". Til gengæld er smagen af spelt helt overlegen. P.g.a. speltens tendens til at opsuge væske, bliver bagværk af spelt hurtigere tørt. Jeg anvender ikke selv hvedemel længere - og jeg savner det ikke....!
tilføjet af

Brød uden hvedmel

Hej Christina
Jeg kan heller ikke tåle hvedemel og den eneste majsmel opskrift jeg kender egner sig ikke som brød med pålæg.
Mit forslag er (som jeg selv gør) at købe sigtet speltmel (som hvedemel) og speltmel (som grahamsmel), de kan gerne købes hos Helsam eller i Matas. Med disse ved hånden, kan du bruge alle opskrifter, hvor du så bare erstatter melet med speltmel. Det eneste du skal være opmærksom på er, at det gerne skal have lidt kortere tid i ovnen end hvedmel, og som en bigevinst, så er det mere fedtfattig, men smager rigtig godt.
Du kan også købe hattings veggenbrød hvis du gerne vil slippe for at bage en gang imellem, og Bilka har alletiders speltrugbrød.
God fornøjelse
tilføjet af

Spelt kommer også af hvede

Hej Igen
Det er rigtigt, men som jeg har forstået det, så er det hvede der kommer af spelt.
Spelt er den gamle form af den nu så kendte hvede. Det der er ændret, er for at kornet bliver mere resistent over for angreb fra dyr og lign.
Jeg kan kun sige, at jeg får ingen gener af at spise speltmel, kun af hvedemel, og jeg kender flere der har det ligesom mig.
tilføjet af

Der er gluten i spelt

Hvis man har cøliaki(glutenintolerance) må man heller ikke spise spelt, fordi det inderholder gluten. Men ud over det er spelt vist nok noget sundere end alm. hvedemel.
tilføjet af

Der er gluten i alle former for korn

Det er ikke rigtigt at der ikke er gluten i emmer, spelt, rug og kæmpedurum og durummel for den sags skyld, der er bare glutensammensætningen der er anderledes, det er mennesker uden erfaring, der skriver der ikke er gluten i.
tilføjet af

mix

dig frem af følgende andre typer mel:
- hvis du ka tåle gluten, ka du sikkert bruge speltmel i perioder. Ellers:
Boghvedemel
Majsmel
Kartoffelmel (en god deciliter ca. - binder brøddet sammen)
Hirseflager (en god deciliter el. to alt efter smag)
Havregryn
Sød evt. m. honning da hirse ikke er så smagsneutralt som alm. mel
Brug evt. også æg til at binde dejen bedre sammen.
Du kan også lave majspandekager på denne måde, med æg og godt med kartoffelmel, så de ikke knækker :o) - og så smager de himmelsk :o)
Og
tilføjet af

nem måde at finde opskrifter

jeg har gluten allergi og jeg kan heller ikke tåle hvede så men en god sted at finde opskrifter på prøv på www.allergikost.com hilsen lonni
tilføjet af

Opskrifter...

Hej Christina
Hvis du har brug for gode opskrifter på forskellige typer brød, prøv da at klikke ind på hjemmesiden www.astmaallergi.dk og søg efter opskrifter. Dernæst kan du skrive, hvilke fødevarer opskriften ikke må indeholde, og der vil blive opgivet en lang række brugbare og gode opskrifter.
MVH. Tina
tilføjet af

Speltbrød

Klik ind på aurion.dk og søg efter Thors speltbrød det er kanongodt og meget sundt.
Jeg tåler heller ikke hvede, men spelten er bare så god og velsmagende
Pøj - pøj
tilføjet af

Spelt-hvede-allergi-cøliaki?

Kornsorten hvede er opstået ved fordoplinger af
kromosomantallet og krydsninger mellem de forskellige gamle kornsorter, der nævnes i indlæggene.
Derfor er det svært, at vide hvilke proteiner der er fulgt med til hvede og eller, om det kun er mængden af et specielt protein der evt. er lavere.
Der findes 3 slags "allergier" over for hvede: intolerance, IGg overfor gluten (cøliaki) eller IGe overfor andet protein i hvede.
Det nemmeste er nok cøliaki, for så ved man hvad man skal undgå, nemlig gluten, i alle former og mængder, også spelt! I allergi er et sølle enkelt protein nemlig nok til at give en reaktion.
Intolerance er en reaktion, der ikke kan måles på normal vis, ud over ved en dobbelt-
blindtest. Men har nok den fordel, at man kan høre til den heldige gruppe, der kan tåle det, de ikke kan tåle, i små mængder. Så det kunne tænkes, at folk med intolerance ville være i stand til at nyde nogle af de gamle kornsorter, efter at have testet dem på sig selv.
Jeg har ikke hørt eller læst om, at nogen har identificeret hele proteinindholdet og mængden af proteinerne i de gamle sorter og sammenlignet med hvede. Hvilket bringer mig til den 3 gruppe allergi, IGe mod hvede.
Denne gruppe ved ikke hvad slags protein de er allergisk for i hvede, det bliver ikke testet.
Teoretisk set kan man være heldigt, at det protein man er allergisk overfor er forsvundet, og man ville kunne tåle en af de gamle sorter.
Ud fra hvad nogle skriver, er der størst held med spelt. Men det er ingen garanti.
Ligeledes hjælper det ikke, at det protein man ikke kan tåle findes i mindre mængder.
Så jeg vil simpelthen råde folk med hvedeallergi, at undgå hvede og alle de gamle kornsorter. Medmindre man er symptom- og medicinfri og derved med sikkerhed vil kunne teste sine symptomer, ellers la vær!
tilføjet af

Opskrift

Man kan som nævnt før få opskrifter på astma allergiforbubdets hjemmeside.
Men her kommer en jeg har haft succes med:

310g maismel
300g kartoffelmel
130g fuldkornsrismel
1 æg
50g gær
1 1/2 tsk. salt
1 1/2 tsk sukker
400 ml rismælk (kold)
200 ml varmt vand (98 grader)
Bland rismælken med det varme vand og opløs gæren i det. Tilsæt sukker, æg og efter det er blandet saltet. Tilsæt så melsorterne sjatvis og rør godt rundt. Lad dejen hæve i brødform i ovenen efter smag ved 50 grader før brødet bages i 40-45 min ved 200 grader.
tilføjet af

Hattings speltbrød

De brød du snakker om fra hatting, indeholder 3 % hvedemel. Så pas på hvad du anbefaler folk der ikke kan tåle hvede.
tilføjet af

Nøddebrød

Hejsa
Her er en opskrift uden mel af nogen som helst art.
NØDDEBRØD
150 gr. mandler
100 gr. valnødder
100 gr. solsikkekerner
100 gr. græskarkerner
5 æg
5 spiseskefulde koldpresset olivenolie
Blend alle nødderne og kernerne halvfint. Tag evt. nogle af valnødderne fra og hak dem groft. Dejen skal være forholdsvis fast og let at arbejde med.
Bland alle ingredienserne i en skål, og form derefter massen til et firkantet brød på en bageplade. (Jeg bruger selv en lille sandkageform), Bages ved 160 grader i ca 40-45 min. ----alt efter hvilken form du har givet brødet.
Brødet kan varieeres på utallige måder: du kan bruge kokosmel i stedet for, f.eks. Græskerkerner, du kan bruge hasselnødder, udsaltede jordnødder ell. hørfrø. Eller du kan krydre brødet med lidt kardemomme, kanel eller allehånde. Kun fantasien sætter grænser.
Der er 34 gram kulhydrat i hele brødet. DET SYNES JEG ER SEJT.
Jeg synes det smager godt. Selv min datter kan li det. Det går som varmt brød...Ha Ha Ha...🙂
God fornøjelse!
tilføjet af

Hvedeallergi

Nu er jeg ny i alt det her hvedeallergi...Men hvad er det jeg må få og ikke få af alle de sorter der er? Når jeg nu er heldig eller uheldig ikke at have gluten allergi.
tilføjet af

Ny side med opskrifter til allergigere

Jeg er ved at oprette en ny side for alle med allergier. Her er allerede de første opskrifter på siden, så besøg den gerne og opret dig som bruger på forummet så vi alle kan dele vores hvedefri og mælkefri opskrifter...
http://allergi.tinawestergaard.dk/
Direkte link til forummet
http://allergi.tinawestergaard.dk/forum
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.