17tilføjet af

Skal vi have flere indvandrerafdelinger på hospitalerne ?

Hejsa!
Efter at have været i sygdomsforløb (udposning i hjernen) igennem på Odense Universitetshospital(OUH), hvor jeg bla. blev behandlet af to læger; en fra Tyrkiet og den anden fra Palæstina, ser jeg gerne et større sprogkrav til de ansatte udenlandske læger. Begge læger talte så skidt dansk at jeg ikke på noget tidspunkt følte mig tryg ved deres (be)handlinger, skønt min tålmodighed er ret stor da jeg selv er gift med en udenlansk pige, der heller ikke taler 100% dansk.
Jeg bliver derfor trist, når jeg skal læse nyheden på dr.dk om at man opretter en specialafdeling for indvandrere, for at give dem en bedre og mere tryg behandling...et valg jeg gerne selv ville have haft.
Skal vi have flere indvandrerafdelinger på hospitalerne, eller skal hospitalerne ansætte tolke ?...og hvad med udenlanske læger, skal der stilles større sprogkrav til dem ?
Link til artikel: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/12/01/100913.htm?nyheder
Hilsen
Den triste patient
tilføjet af

Forstår din bekymring

Jeg hørte for nylig, at der er masser af ledige læger i Tyskland, der er mere end klar til, at lære dansk og komme i arbejde i DK. Hvorfor så egentlig importere dem fra Tyrkiet og andre fjernereliggende lande ?
Men bare vent til Rodvad. Dulkis og Modild ser dit indlæg, så er du et racistisk svin, som alle vi andre, der ikke bryder sig om udviklingen med de mange udlændinge, fra især muslimske lande. Men jeg forstår din bekymring.
tilføjet af

Større krav til sproget

Et forslag om en udenlands afdeling vil efter min mening kun øge
negativiteten blandt befolkningen.
Lægerne er skam meget kompetente, men der kan ment opstå misforståelser og/eller
der kan tage længere tid at opnå en fælles forståelse.
Mht. de udenlandske patienter kan samtalerne under en indlæggelse være af så privat karakter
at familiemedlemmer eller bekendte slet ikke burde oversætte!.
Den bedste løsning kunne derfor være at indføre flere tolke.
tilføjet af

Du får det til at lyde

som om lægerne fra muslimske lande, ikke er interesseret i at lære sproget?
Der tager du meget fejl.
tilføjet af

Som jeg læser hovedindlægget

var det da vist problemet med skriverens sag, eller har jeg misforstået indlægget, for så beklager jeg.
tilføjet af

Og hvad med

læger der kommer fra Bornholm eller Sønderjylland? Det er også vanskeligt at forstå dem, og de taler perfekt dansk. På TV må deres tale tekstes, for at vi andre skal kunne forstå dem.
tilføjet af

Et hensyn bør gælde for alle....ALLE ! ! !

...du må ikke forstå det som et angreb på udenlanske læger, jeg ville blot ønske at man kunne forstå hinanden på hospitalerne, så vi som patienter kan føle os trygge og ligeledes at dialogen også er til at forstå. Og så er det jo jeg syntes det er urimligt at man tager så meget hensyn til indvandrere i at lave en hel afdeling for dem, hvad med os andre der har svært ved at forstå udenlandske læger.....hvor bliver det hensyn af ???...men forstå mig ret, jeg betvivler ikke udenlansk arbejdskraft, og jeg er ligeglad hvilken hudfarve der betjener mig....jeg ønsker blot en seriøs og forstålig betjening.
tilføjet af

Dansk er dansk

mht. læger fra f.eks. Bornholm og Sønderjylland, der kan jeg kun sige, at jeg er ganske sikker på at efter en 10 - 15 årig lang uddannelse iblandt andre "danskere"...så budre de kunne gøre sig forstålig.
tilføjet af

Rodvad

hvis du ikke kan forstå bornholmsk eller sønderjydsk, så skal du have dine skolepenge tilbage, for du halter sørme langt tilbage.
De bornholmske eller sønderjyderne tale ikke deres dialækt til andrer end deres landsmænd, men udenlandske læger lan desværre være meget svært at forstå.
Min søster låogså på Odense sygehus, og hun var af den stille type, som aldrig spurgte om det hun ikke forstod hun blev undersøgt af en udenlands læge, som prøvede at fortælle hun havde kræft, det gik slet ikke op for hende at hun var alvorlig syg, Hun døde da også, derfor er det meget vigtigt, at de udenlandske læge kan gøre sig forståelig.
tilføjet af

Ja da, det lyder som en

god ide, hvis man læser artiklen, du har linket til. Du har endda selv prøvet problemet, som du siger.
En sådan afdeling elelr indsats kan af gode grunde ikke afhjælpe hele spektret, da der er mange sprog repræsenteret blandt patienterne, men mange kan formodentlig føle sig mere tryg. Og ikke mindst er det vel samfundsmæssigt godt, at man kan formidle vilkårene for en bedre livsstil, da dette tilsyneladende er et stort problem.
Det væsentligste med hensyn til sprog, ligger nok set fra os som patienter, at vi kan forstå hvad der sker. Men måske er det endnu mere væsentligt, at lægerne indbyrdes forstår hinanden? :)
Udenlandske læger der bliver ansat i det danske sundhedsvæsen, kan af gode grunde ikke fra dag et, bidrage med et perfekt sprog, men det kommer nok, skal vi regne med. Derudover er det jo muligt, at stille spørgsmål, og få dem forklaret, uagtet at lægerne ikke er i stand til at forklare det på et perfekt dansk.
Det er mig ubegribeligt, at du føler dig trist over, at netop den utryghed du har været udsat for, nu kan ses blive gjort en indsats for. Det giver ikke mening.
V.H. Modild
tilføjet af

Jeg tvivler

at nogen misforstår dig, problemstilling er vigtig at tage op. Jeg er enig med dig i at oprette separate afd. ikke er løsningen!
Sprog er problematisk, der er lang fra alle der evner at lære et nyt sprog. Men det ville det være ren ressource spild kun at lade lægerne fokusere på sprogkursus i en længere periode. Dansk hører til de sværeste sprog i verdenen, og sprog læres kun på en måde; ved at bruge den.
Men du glemmer at trække resten af personalet i trøjen og spørge dem, hvad den videre behandling er, eller gør det klar for dem at du ikke forstod helt hvad der blev sagt. Det er ikke for at angribe dig, eller være bagklog, men det er dit helbred det handler om. Du har også et ansvar, de kan umulig vide at du ikke har forstået det sagte. Har tit undret mig hvordan det kan være at patienter ikke spørger mere ind til hvad der foregår; måske en nervøsitet for at virke besværlig? Hvad var din begrundelse (er bare nysgerrig)
tilføjet af

Ja..

Nu er jeg blevet forsviret :o)
Ingen grund til at undskylde du :o)
tilføjet af

Kan se jeg misforstod

den sidste linjer, og kan nu forstå at det handler om en ambulant afd.
Ændrer derfor hermed noget af mit udsagn længere oppe :o))
Men du skriver noget rigtigt her. Hvor problematisk vil det ikke være at en fransk talende patient får en russisk læge? En fransk mand hører vel også under udlænding kategorien.
Vigtigere er dog at de udenlandske speciellæger kan gøre sig forstået. Men som skrevet tidligere, det kan kun gøres ved at øve sig, og have en tolk med hvis de skulle opstå vanskelligheder.
tilføjet af

Vigtigt er det,

at man forholder sig til det faktum, at der er brug for flere læger, end vi kan uddanne. Det er derfor helt væsentligt, at nogen finder det attraktivt, at flytte til Danmark, og assistere os.
Hvis man med det in mente fastholder, at alle man vil møde på sin vej i sundhedssystemet skal kunne tale dansk, er man som jeg ser det, helt ude at skide. Hvad vil man? Have behandling, eller ej?
Det er indlysende, at vi skal kunne få besked om vores situation så vi forstår det, og det kan man rent faktisk, hvis man spørger. Virkeligheden er jo, at man på et dansk sygehus befinder sig i Danmark med dansk talende personale. Der vil derfor altid være nogen, der kan klarlægge, hvad der sker med en.
Men selvfølgelig er detd a rart, at man umiddelbart begriber, hvad lægen siger.:)Men hvis det bliver et kriterie for, hvad man vil acceptere, kan man blot stille sig i køen eller ventelisten som det vist kaldes, og se, hvornår en dansk talende læge har tid til at behandle en. Alle skulle stille sig selv det spørgsmål, hvad vil jeg foretrække?.
V.H. Modild
tilføjet af

Det er helt rigtigt

og som jeg skrev, et sted, har vi selv ansvar for at spørge, hvis der er noget vi ikke har forstået.
Som jeg ser det, handler det absolut om ”The lesser of two evils”. Vil du have behandling eller ej.
Men for at den udenlandske læge skal læres sproget, skal han/hun øve sig. En assisterende tolk kunne være brugbar i starten. Ikke kun for patientens skyld men ligeledes for personalet. Det er ikke alle der forstår engelsk.
tilføjet af

Ikke kun

af hensyn til indvandrere, vi andre har også fordel af det fordi det personale der bliver ansat der, er netop dem der kan tage sig af de problemer indvandrere har. I stedet for at den læge jeg skal tale med, men ikke kan forstå en der taler med accent, eller kender til de specielle problemer der er atypiske for os, bliver meget forsinket ved at tale med en indvandrer.
tilføjet af

Forstå

Der er mange læger og sygeplejersker der ikke forstår dem med accent, eller de atypisk danske problemer. Hvorfor skal disse forsinker så meget i deres arbejde når der kan oprettes specialafdelinger med personale der kan hitte ud af det? Alle disse problemer jeg tænker på, går ud over behandlingen af os andre. Tænk på at der, p.g.a. misforståelser, opstår konflikt mellem en læge og en patient, de kommer begge op at køre. Og efter en halv time skal den læge behandle dig, kan godt være den konflikt sidder i hovedet på den læge, betryggende?
tilføjet af

Jeg forstår dig

og føler med dig.
Ville det ikke have været en fordel dersom denne læge havde beskæftiget sig med men indvandrere? Eller som minimum haft en dansk sygeplejerske med, for at varetage patientens interesser?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.