6tilføjet af

Lugt af kælder - hvad er det og hvordan undgår man det?

Er der nogen der kan forklare mig, hvad det er der foresager den klassiske "kælderlugt" som hænger i ens tøj, tasker og hvad man ellers kan have liggende dernede. Jeg har i ca 3 år haft et musikstudie i et kælderlokale i københavn. Det er ikke optimale vilkår, men det er billigt.
Jeg har selv lavet et ventilationssystem, som måske ikke ligefrem er supereffektivt, men det gør at man kan trække vejret dernede, og at der ikke lugter helt forfærdeligt, når man opholder sig dernede. Der er faktisk ikke særligt fugtigt i forhold til andre kældre og klimaet er ganske fornuftigt. Men når man forlader lokalet efter blot et par timer dernede lugter ens tøj af "kælder", og det bliver hængende i tøjet i lang tid.
Er der nogen der har erfaring med den slags? Kan det bedst betale sig at få lavet et professionelt ventilationsanlæg, eller kan det ordnes med nogle affugtningsmaskiner? Jeg har som sagt købt flere stander-ventilatorer, og de kører på fuld drøn dernede. Jeg holder tit døren åben ud til gangen, og endvidere har jeg lavet et hul op til gaden med en lille propel der blæser luften igennem, så der ER altså en eller anden form for udsugning. Det underlige er at der, som sagt, ikke rigtig lugter når man opholder sig dernede (det er ikke kun noget jeg tror - andre som kommer der siger det samme!), men lugten hænger i tøjet...
Hvad skal jeg gøre?
tilføjet af

Den relative luftfugtighed.

Ud fra min erfaring med arbejde med indeklima vil jeg formode at dit problem skyldes høj relativ luftfugtighed, der kan fremme vækst af mikroorganismer (Bakterier og mikrosvampe.
selv om du ventilere kælderrummet kan der let optå høj relativ luftfugtighed når erstatningluften består af varm luft fra stueetagen.
løsningen vil være et luftskifte på cirka 0,5 gang pr time og en passende høj rumtemperatur, der sikrer at den relative luftfugtighed aldrig når over 50%.
God fornøjelse!
tilføjet af

hej j30

Indtil du får gjort noget ved det, så kan du købe nogle "affugterposer" i Matas - de kan hænges over en spand og opfanger så fugten der drypper ned i spanden - og det bedste er, at de tager lugten. Man kan også få dem i nogle byggemarkeder, som en lille urtepotte lignednde dims der kan stilles ovenpå skabe.
tilføjet af

Affugter

Kælderlugten i min kælder (70 M2) forsvandt efter få ugers brug af affugter. Fugtigheden svandt fra gennemsnitlig 75 % til 50 %. Den koster selvfølgelig lidt at køre med, (2 kr. pr. døgn, en del af forbruget bidrager med rumopvarmning) men det er alle pengene værd.
tilføjet af

Kølderlugt... Hvad gør vi...

Hej
Sidder og læser dit indlæg med stor interesse, da vi for 2 måneder købte hus... Jeg er utrolig følsom overfor lugte og vores kælder lugter virkelig af kælder, vi mærkede det ikke så kraftigt ved gennemgangen inden købet, men nu går det mig virkelig på, da jeg kan fornemme lugten bare jeg går forbi trappen til under etagen, som iøvrigt indgår i boligen med div værelser og gildestuer.
Fik du et godt råd hører jeg meget gerne om det..
tilføjet af

Hvilken affugter købte du?

Kære MR, hvilken affugter købte du og hvor? Jeg har haft samme problem er nu på min tredje affugter, alle fra Bauhaus. Affugterne kostede alle mellem 600 - 800 kr. og jeg føler ikke jeg har haft held med dem. Til at starte med ser det ud til at de tænder og slukker korrekt, men efter et par måneder er det som om de kører hele tiden og fugtigheden i rummet kommer ikke under 60%, selvom affugteren er sat til 50%. Jeg renser filteret men lige lidt hjælper det. Jeg køber meget gerne en dyrere og bedre affugter, hvis det kan fjerne det ubehagelige lugtproblem. Ved du hvor jeg skal lede efter en bedre affugter? Tak
tilføjet af

kælderlugt fugt

kælderlugt kan fjernes ved at sænke fugtindholdet og øge temperaturen. lugten forårsages af en skimmelsvamp der udskiller lugten når den dør.
skimmelsvamp lever bedst ved god luftfugtighed og temperature på levestedet (væg/mur) mellem 5 og 12 grader.
En varmepumpe vil kunne hjælpe.
Dk-energi.dk har nogle gode modeller der er specielt gode til at fjerne kælderlugt, men problemet er løst med det samme.
Niels
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.