28tilføjet af

Etik/videnskab?

Er det muligt, at svare på, hvorfor videnskabelig forskning har brug for etiske regler?

:) Krampen - som ikke viste hvor indlægget skulle være?
tilføjet af

ATS.

Alt er relativt... indtil... det modsatte er bevist.
Håber at svaret er relativt ik'
*SS*
;-)
tilføjet af

Du forvirrer mere end,

at gøre gavn :)))) - Prøv lige at gøre mig rundtosset.
:) Krampen
tilføjet af

tjaa

For at sætte en grænse for brug af metoder indenfor videnskabelige forskning -
Men så sandelig også i forhold til, hvor langt man vil gå i jagten på et resultat -
Tænker på f.eks hjælp til barnløse, hvor man (ved ikke om det gøres mere) tog æg fra pigefostre (aborter) til at inseminerer kvinder
Det barn, der kommer ud af det, kan så sige : min biologiske mor er aldrig blevet født, er det ikke uhyggeligt -
Jeg syntes at det er vigtigt at stoppe op og sige : bare fordi vi er i stand til det, behøver vi så gøre det ?
mvh
guller
tilføjet af

nogle mener

at have svaret, andre ikke!
derfor har vi etisk råd, et vejledende årgan, som kan give deres mening til kende overfor de folkevalgte og alfolket.
i sidste ende er det folketinget som bestemmer hvad der er ret og rimeligt i denne dybt komplekse komplematik!!
tilføjet af

Ja....godt bud

:) Krampen
tilføjet af

Dette etiske råd?

- er bestående af hvad og hvem?
:) Krampen
tilføjet af

Jeg...

gider ikke... har fået kramper nok ... af... g ;-)
tilføjet af

Af?

hov hov🙂Krampen
tilføjet af

Hensigten var at sikre mod et skråplan

Hvis ikke man har et etisk råd, ville alt være acceptabelt, forskningen drives ofte af personer, der ikke har etiske normer, og bevæger sig i et grænseland mellem det normale og det sygelige overdrev. En hel del forskere er psykopater, for hvem målet helliger midlet.
Mange mennesker misbruges som forsøgskaniner, hvor det bl.a. er ældre mennesker der indkaldes til såkaldte livsstilsundersøgelser på hospitalerne, og bliver misbrugt som forsøgsobjekter for medicinalindustrien. Gamle er autoritetstro og tør ikke sige fra overfor lægerne. Disse ofre pumpes med forsøgsmedicin, og bliver også ind imellem syge af det.
Dette misbrug godkendes tilmed af det videnskabsetiske råd, hvor det bl.a. er folkevalgte MFere der blåstempler misbruget. Det er derfor mere af formalia rådet eksisterer, end det er af reelle substansmæssige etiske årsager.
tilføjet af

er mere

relativt mere... altså her
;-)
tilføjet af

Jada, så afgjort...

Når videnskaben debatterer f.eks stamcelleforskning, så er det da i høj grad et etisk spørgsmål om man, for at forske i det, bør dyrke fostre for at vinde det materiale der ligger i navlestrengen?
Når man taler om kloning, så er det vel også et etisk spørgsmål om man intellektuelt er for eller imod om forskerne skal lege "skabere"?
NETOP i videnskaben er etikspørgsmål af afgørende betydning.
Mvh Lagermann
tilføjet af

Ja ja :)))

er med - men interesandt er det.
:) Krampen som smiler vildt
tilføjet af

Helt klart da...

Bare man ikke har noget på Lageret' ik Lagerman'
;-)
Smil
tilføjet af

Etisk råd består af....

...jeg er på tynd is her, for jeg er ikke sikker. Men jeg mener at der sidder intellektuelle, teologer, gejstlige, politikere osv i det råd.
Men igen, jeg er ikke sikker. Men jeg må indrømme at det gør mig en smule tryg at de sidder der. Som Guller siger, kan der komme ganske groteske resultater ud af at videnskaben får lov til at skabe sig åndssvage - forudsat de får muligheden.
De skal ikke være skabere, men udviklere.
Mvh Lagermann
tilføjet af

Nice

skriver du ud fra erfaring eller? -kan det dokumenteres? (ikke at det er nødvendigt)
:) Krampen
tilføjet af

Her er "etisk råd".

tilføjet af

Tak

Ja trygheden vejer tungt i dette spørgsmål, men lige så interessant er det hvilke kriterium etik bliver målt ud fra?
:) Krampen
tilføjet af

Det er fandeme' uhyggeligt!!!

Jeg synes at eksemplet med kloningen er godt. Man kan klone får, og hvis man fik lov, kunne man givetvis også klone mennesker. Det er en oplagt etisk opgave at tage stilling til om vi skal gøre det...
Disse klonede mennesker kunne jo "dyrkes" i laboratorier ... Man kunne bruge dem som levende organ-banker, som rige mennesker kunne købe reservedele fra ... Jeg synes videnskab uden etik let kan blive UHYGGELIGT!!!
tilføjet af

meget kort...

er det jo fordi meget forskning bevæger sig i et lovgivningsmæssigt grænseland og derfor er det vigtigt at de almene samfundsnormer overholdes eller i det mindste forsøges overholdt i den gældne videnskab...
een eller anden skriver at mange forskere er psykopater og derfor er det vigtigt med etiske spilleregler... det er noget sludder... der er dog en større forekomst at mennesker med halv-autistiske træk i forskningsmiljøet...
etisk råd har en, syntes jeg, vigtig funktion, da de komme med vejledninger til regeringen som denne så kan benytte sig af... desværre bliver opfordringer fra etisk råd dog ofte tilsidesat for økonomiske interesser således at etisk råd bliver positivt fremhævet i de sager hvor der er overensstemmelse mellem økonomi og etik, men at de stiltiende bliver forbigået i de tilfælde hvor økonomiske interesser er modstridende...
god dag,
venligst e-h
tilføjet af

Døm Dit Barnebarn til Døden?

....Jeg vil ikke, ikke hvis jeg vidste det kunne være undgået!
Problematikken om etikken i et samfund, nødvendiggør et Etisk råd - Ja!
Men man skal også passe på, hvad magt dette råd får, så det ikke fungerer som en stopklods for fremtiden.
Fortiden viser en masse eksempler på dette.
Enhver "fuld"-kloning af et menneske, skal selvfølgelig forbydes.
Men jeg må indrømme jeg har et lille problem med hensyn til disse kloninger af svin, hvoraf man om få år, sandsynligvis vil kunne "producere" diverse reservedele til mennesker.

Derfor!
Jeg vil IKKE kunne sidde her og sige ærligt:
"Jeg accepterer mit barnebarn skal dø!"
Når jeg ved, at han kunne være reddet.
Hvor mange af jer kan det?????

Med venlig hilsen
jalmar
tilføjet af

Jeg har været erhvervsforsker

Men ikke hvor der har været etiske problemer da det var forskning omkring statiske systemer.
Jeg har kendskab til flere hospitalsansatte forskere, der ikke lader noget tilbage, hvor målet helliger midlet fuldt ud.
Etisk råd blev officielt afsløret i Berlingske tidende, hvor Venstre godkendte det omfattende misbrug af gamle på Frederiksberg hospital, samtidigt med, at Venstre i sin valgkampagne havde et falsk slogan mennesket frem for systemet, og det syge uvæsen Sundhedssektoren som deres kerneområde, hvor de lovede bod og bedring.
Her var der en fra det etiske råd der lod det sive til Berlingske tidende, at Venstre trods sine valgslogans selv initierede og godkendte misbruget af mennesker som forsøgsobjekter.
For ussel mammon bestak medicinalvirksomheden Lundbeck Tove Fergo V og Venstre til, at godkende menneskehandel, og reducere mennesket til et forsøgsdyr for Lundbeck, der var her tale om ca. 4000 ældre borgere i hovedstadsområdet, der blev indkaldt på Frederiksbergs hospital til såkaldte livsstilsundersøgelser.
Det var ikke den somatiske afdeling, men den psykiatriske afdeling de blev indlagt på. Her blev der stillet falske diagnoser på de ældre borgere pålydende depressioner, uagtet de ikke var depressive eller syge. De blev fodret med Cipramil af psykiatere der var betalt af Lundbeck til, at fremskaffe et passende forsøgsresultat, der kunne initiere en godkendelse af Cipramil eller lykkepillen i udlandet.
Flere af dem blev alvorlig syge af misbruget, en pårørende opdagede under et besøg på Frederiksberg hospital, at moderen der aldrig har været psykisk syg nu blev pumpet med antidepressive medicin. Og at det var en psykiatrisk afdeling med psykiatere der var bestukket til denne omfattende misbrug.
Venstre måtte sluge kamelen som Berlingske tidende præsenterede dem for, og gå imod deres egne godkendelser af misbruget, da deres kampagner ellers var varmluft. Der blev derfor besluttet på bestyrelsesmødet, at Venstre skulle gå imod hvad de havde lovet Lundbeck, uanset bestikkelsen var betalt.
Jeg blev selv så forarget på Tove Fergo, der tilmed var kirkeminister optræde som en prostitueret der udfører hvad som helst mod betaling under bordet, at jeg meldte mig ud af folkekirken i protest over Fergos ministerpost.
tilføjet af

Phew

sikke en erfaring. Jeg sad fast i mine tanker, så tak for en videre inspiration, til disse.
Det er tankevækkende.
:) Krampen
tilføjet af

Uden grænser?

Tror godt, at jeg forstår pointen, om man har diagnosticeret videnskaben som psykopat eller autist, et tilfælles må være, uden grænser? – eller virkelighedsfjern?
Gad vide om det er en nødvendighed eller en forudsætning? – for at kunne beherske, videnskaben?
Tak for dit svar, var lige ind og kigge på din profil, de filosofiske sider der er tilknyttet til denne er på engelsk – du kender ingen på dansk? Oork kan engelsk – jeg er bare ikke øvet i det mere, derfor lidt besværligt😉…bare lidt.
Ved det ikke er emnet, men vil give dig denne side med http://www.galleri-franzpedersen.dk/
i håb om at du ikke kender Kvium og jeg kan give lidt tilbage ;)
Tak i lige måde🙂Krampen
tilføjet af

Nej

- jeg er også stødt på dette ambivalente dilemma. – ikke lige med mit barnebarn i tankerne😉men andre nærtstående.
Dertil også hvad der kommer forude resultatet, de ofringer af mennesker eller dyr, gider ikke at tænke tanken til ende………
Hvordan kan det være du har et problem med grisene?
Jeg skal lige have denne her på plads, citat:
”Men man skal også passe på, hvad magt dette råd får, så det ikke fungerer som en stopklods for fremtiden.”
Ikke at jeg ikke forstår den, men gad godt at du gad at sætte andre ord på?? - Mener du at vi/mennesket skal overleve for hver en pris?
:) Krampen
tilføjet af

etik og videnskab + lidt kunst ;o)

tak for linket til galleriet... kender nu godt kvium og er imponeret over hans kunst... dog ville jeg ikke have det hængende hjemme i stuen... der er hans valg af motiver lidt for triste syntes jeg... hvad kan du selv godt lide ved ham..? hans billede "hundeelskeren/doglover" (titlen overlader som altid INTET til fantasien!) er til salg hos lauritz lige nu... højeste bud er 255.000 og vurderingen er 400.000 men der er en måned til der er hammerslag, så det kan nås endnu ;o)
det var sjovt du valgte franz petersen... den danske kunstner jeg holder mest af udstiller nemlig hos ham... poul anker bech... måske du har set ham?
nå, men videnskab... dit billede af videnskaben er ikke så dårligt (psykopati - uden grænser), men jeg mente det faktisk helt konkret, ligesom den anden debattør der direkte mente at mange videnskabsmænd er psykopater... det var det jeg afviste, for det passer ikke, men man har lavet tests i amerikanske forskermiljøer der indikerer at der er en større forekomst af mennesker med autistiske træk end andre steder... specielt hos ingeniører... man mener det har noget at gøre med at evnen til at tænke abstrakt og til at huske store mængder data er mere påkrævet end hos den gennemsnitlige befolkning, men at evner som empati og socialisering ikke er nødvendige i samme udstrækning og derfor vil der være flere med autistiske træk i forskermiljøer...
men psykopati eller dyssocial personlighedsforstyrrelse som det hedder idag, er der ikke noget der tyder på skulle være mere fremherskende i forskermiljøer...
nå, det var en lang smøre... til sidst lidt filosofi-links på dansk...

filosofiske artikler og meget andet...
http://www.filosofi.net/

radioprogrammer med en let tilgængelig tilgang til filosofiske emner...
http://www.dr.dk/P1/Eksistens/

foredrag om filosofi og psykologi ved danske universiteter
http://www.selskabetfp.dk/

og det sidste link er godt nok til en amerikansk side, men den er guld værd, når man vil vide mere om etik... her er introduktioner til forskellige etiske teorier, filmede foredrag, artikler om moderne etisk forskning, og meget andet godt...!
http://ethics.acusd.edu/index.asp

god dag,
venligst e-h
tilføjet af

krampen - jeg har ikke noget............................

.......problem med grisene, bestemt ikke.
Mit indlæg var mere ment som en provokation, men de er sq temmelig bange for at tage rigtig fat på en ordentlig diskussion herinde.
Det er åbenbart nemmere enten at ignorere et indlæg, eller svine deltagerne til.
Mvh.
jalmar
tilføjet af

kun kunst...

hej igen krampen,
tak for dit svar og tak for billederne… lad mig starte med dem… jeg ville hellere have dem end ”doglovers”, men dog stadig ville jeg være lidt beklemt ved at have dem hængende ;o)
jeg er enig med dig i at man som beskuer er tvunget til at tage stilling… de afkræver en holdning og man får ikke meget tilbage hvis man udelukkende går efter det æstetiske indtryk… men jeg ved ikke… for mig er det næsten lidt for meget… på en kunstudstilling ville jeg syntes de var fantastiske, men jeg tror deres nærvær ville tynge mig i private omgivelser…
jeg er bange for at jeg ville ringe til min mor og skændes med hende i tide og utide, fordi de næsten fordrer et opgør af mig, lige meget om der er et eller ej… hehe… kan du følge mig..? i ”as domestic as milk and oil I” fanger vi et individ i en alt for tæt moderbinding og vi kan se skylden og skammen i øjnene på hende… hun havde ikke regnet med vi kom og nu hvor vi står her, så gemmer hun sit barn… hun ved godt den er gal, men alligevel ikke mere end at vi selv skal lede efter problemet… hun viser os ikke barnet, vi må selv finde det bag hendes ryg…
i ”as domestic as milk and oil III” er det endnu værre… barnet kan ikke selv magte at komme fri og det tomme opgivende blik fordrer vores hjælp, men hvem skal vi kæmpe mod..? vi afslører ikke som før, et individ i at gøre noget forkert, vi møder bare et menneske der skammer sig over at det er kommet så vidt og nu ikke kan finde ud af at komme ud over dette… som sådan trænger begge personer til vores hjælp, men vil det ikke unægtelig ødelægge den ene at vi hjælper den anden..? kan vi overhovedet gøre noget eller er vi tvunget til at være tomme beskuere som ved blikket hos et kranie...?
nå, det var mine umiddelbare indtryk af kvium billederne… hvordan er dine? og hvordan ville de få dig til at have det i dit eget hjem?

og så poul anker bech… for at følge mig må du lige holde denne side åben imens, for man kan ikke linke til de enkelte billeder ;o)
www.poulankerbech.dk
her skal du så vælge malerierne fra 2001 – 2004…
med poul anker bech er det meget hans valg af motiver og hans kompositioner i billedet, der ”gør det” for mig… han skildrer en ensomhed der ikke så meget er bundet op på noget trist, jeg ser ingen særlig længsel i billederne, men mere et fokus på objekter som ellers ikke er kunsten forundt… det være sig affald eller den blå trailer som er med i mange af motiverne… eller de personer der ofte figurerer alene og lader én som beskuer komme lidt i tvivl om hvordan de nu er endt der hvor de er afbilledet… (se på billeder som ”telesnak i en kornmark”, ”grønne drømme på en strand”, ”under sydens sol” og ”nora”)
og så er der kompositionen, der ofte placerer hans motiver mellem flere genrer… hans teknik er vel inden for den nyrealistiske tradition, men da han ofte bryder sine motiver op i flere usammenhængende dele, så får malerierne alligevel et surrealistisk skær over sig… se på billeder som ”året på held” eller ”en trailer i forårshumør”… men også idéen med at lade himmel og hav mødes i et så man ikke kan se om elementerne svæver eller flyder… disse meget luftige billeder kan jeg specielt godt lide at se på… billeder som ”pusling-ager” og ”under sydens sol” (som bliver endnu mere svævende af at manden sidder i en lænestol uden ben i den ene side og alligevel bliver han holdt oppe!)… og til sidst vil jeg sige at personerne i malerierne ofte er sat i en situation hvor jeg kan ”digte videre på deres skæbne” og det kan jeg godt lide… se f.eks. ”nora”… det første jeg sagde til mig selv da jeg så det var: ”nå, jamen så var det jo dér hun tog hen!”
måske du kender den litterære figur ”nora”?
nå, men det var da lidt om hvorfor jeg så godt kan lide poul anker bech…
og ja, jeg er ofte meget sent ved computeren for tiden… jeg skriver opgave og på én eller anden måde får jeg altid vendt døgnet om i de perioder ;o)
rigtig god dag
venligst e-h
tilføjet af

Kunst er nok ;)

Hejsa
Jeg vil gerne trække mine ord tilbage om, at hans malerier ikke vækker noget i mig - at skrive, at de ser spændende ud, ville være, at negligere maleriernes indhold. Billederne kræver mere af min tid😉
Mit umiddelbare indtryk af malerierne er, at mange modsætninger mødes. – dertil en portion humor i nogle af dem.
Men finder også det objektive, rammesat (måske den virker dobbelt?) som fx ”Grønne drømme på en strand” Et levn/forurening fra sommeren, som enten er skyllet ind eller efterladt. – altså en grøn/natur/ren/uskyldig drøm der foregået modsat, en drøm at stranden ville være ren, til næste gang, hvor drømmen skulle opfyldes?
”Postspjæt” får jeg dog intet ud af? – Traileren der figurerer i mange af billederne…oOrk hvor er den irriterende, hvad symboliserer eller fortæller den? – flyttedag? – altid på farten? Også er den grim :))

”Nora” Min første indskydelse var - hvad vil hun med en motorcykel/det maskuline, som ikke kan transportere hendes kommode/habitus op til huset/hjemmet/trygheden? - da den er tung/kantet.
Det kan umuligt være som du tænkte ;))) Kommoden er det eneste røde i maleriet og må derfor vægtes og centreres i forhold til resten af billedet??
Nej, jeg har intet kendskab til den litterære ”nora”? Du har vist mig en ny passage til kunst/kunstneren Anker, tak for det🙂


Jeg kan sagtens følge dig i forhold til dit ”opgør” eller påvirkningen - og sjovt du nævner dette, da jeg selv har leget lidt med tanken. - hvordan man kan blive påvirket eller projicere ens/vores færden/væren pga. et indtryk. Jeg maler selv og tjoow, jeg har et par stykker der udtrykker ”ondskab”. De hænger heller ikke på væggen permanent, da jeg ikke altid har temperament til disse. Men de får mig ikke til, at være ond😉mere den anden vej, jeg piller dem ned, når jeg har mindre ressourcer og derfor ingen styrke til indtrykket.
Men det jeg gerne vil frem til er, at hvis indtrykket kan lede videre til en handling, så mener jeg, at man som kunstner må have opnået et enestående budskab.
Fx din tolkning eller tanke af Kvium billederne, behøves ikke at stoppe der? – Hvis fx man ikke var viden om problemstillingen man ser i maleriet, så vil man være det nu og man ville måske reagere ud fra dette med fokuset i konflikten og ikke som et ”opgør” overfor din mor?😉Man kunne måske sætte lighedstegn mellem ”opgør” og ”handling” – bevidstheden skal bare være kontrolleret :)) eller bearbejdes og rettes det rigtige sted hen??
Tror du man kan projicere sig til et ønske?
Når du skriver, at hans malerier ville være fantastiske på en udstilling, er det så fordi du egenrådig har valgt, at du nu på stående fod er "klar" til, at få et indtryk?
Min tolkningen af Kviums ”as domestic as milk and oil I” stemmer meget godt overens med din, men kan også se maleriet på en anden måde. Udgangspunktet ville være symbiosen, navlestrengen danner med moderen og barnet en cirkel, en grænse for hvor tæt, vi må bevæge os ind til/i kernen/problematikken/billedet. I øjnene på moderen kan jeg også se en angst for, at vi vil bryde denne grænse. Barnet vender med hovedet ned ad pga. dens afmagt, imens det prøver at balancere med dens arme for, at finde frihed/opgør😉kontra modernes kærlighed. - Nærmest som et symbol på en vægt. Men jo hun gemmer/beskytter barnet.
I ”as domestic as milk and oil III”. Der ser jeg en dukke bundet fast og en kvinde fyldt med sorg og skam.
Konflikten er barnløshed. Dukken symboliser en kærlighed for den hun ikke kan få. - altså en erstatning - kærlighedens omklamring til dukken er klædet omkring dens hals bundet til hendes krop. Kraniet er et symbol på livet, der indhenter det tikkende ur/forventninger til livet, som kunne være ambitioner kontra børn. Dertil tænker jeg videre i, at dukken kunne ligeså godt have været en hund eller en undulat.
Tilbage står jeg med tanken, gad vide om hun har/havde andre ambitioner udover at få børn? - hvis hun havde og ambitionerne var valgt fra, står billedet som, var hendes valg det rigtige? – idet hun intet har ”opnået” endnu, hverken ud fra hendes brændende ønske om børn, hendes fravalg af ambitionerne, samt ensomheden, som dukken udfylder - derfor måske en følelse af skam på baggrund af hendes egen utilstrækkelighed?
Men hvad jeg finder geil er, at vi har to forskellige indtryk af øjnene på dukken/barnet. Nu har jeg kigget på disse øjne 20 gange, for at se om jeg kan finde det indtryk du ser og dog synes jeg, at dukken smiler?? Jeg bliver helt i tvivl?
Bare en slut ting……jeg har et par slagtede/døde/rådne/foster af fugle hængende i min spisestue
( inspireret af Jürgen Wenzel ?? – her kun en fornemmelse af ham: http://www.galerie-hartwig.de/Kunstler/J_Wenzel/hauptte il_j_wenzel.html )
som er hjemmemalet, kun for at provokere mine spisende gæster til ikke, at vælge/købe burhøns/æg - eller i det mindste, at vælge kød med omhu, men ved ikke om den virker?😉
Men sjovt er det når svigermor kommer ind af døren og siger, naij hvor er de smukke og de farver du har valgt iiih altså :)))
God nat🙂Krampen
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.