12tilføjet af

Vådt VS tørt brænde

Det er seføli bedst at fyre med tørt.
Men HVIS nu man har noget at ligge som ikke er helt tørt endnu (men godt kan brænde) kan man så ikke bare bruge det?
Og hvad med møgvådt, smide en lille våd pind ind indimellem når der er godt gang i fyret?
Eller skal man afholde sig fra at fyre med alt træ som ikke er 90% tørt eller hvordan?
Og hvorfor?
tilføjet af

sod

Det soder skorstnen, når man fyrer med vådt brænde. Og kan hvis man er meget uheldig, give en skorstensbrand, da sod stadig kan brænde.
Jeg vil nøjes med at bruge det mellemtørre, og så eventuelt tørre det der er meget vådt på radiatoren, eller andet steds indendøre.
Vi fyrer selv med træ, og henter det ind i stuehuset, når det er for vådt.
Man kan købe nogle træbriketter, til at supplere med. Fåes i Jem og fix, nogle supermarkeder har dem også.
tilføjet af

Hvor uheldig

Skal man være før det sker? Der er jo jævnlige besøg af en skorstensfejer...?
Er nybegynder i "faget" har du vel regnet ud ;)
Der ligger bare en hulens masse møgtræ i baghaven (nok til 2-3 vintre) som jeg bare gerne vil have futtet af så hurtigt så muligt idet jeg skal bruge pladsen til at have høns på i stedet...
tilføjet af

tjaa..

Det sker heldigvis sjældent, det med skorstensbranden. Nu ved jeg selvfølgelig ikke, om det er en brændeovn, en pejs, eller et fastbrændselsfyr du har.
Men jeg vil stadig råde dig til at få tørret træet, noget mere inden brug, du vil også få en bedre forbrænding, det vil sige du får mere ud af dit træ.
Har du ikke et udhus, garage eller lignende, hvor du kan stable det, når det er savet i passende stykker, og eventuelt sætte lidt blæst på, ventilator eller lignende, så vil træet tørre hurtigere. Eller du kan stable det udendørs, og så lægge en pressenning over, men stadig sådan, at vinden kan tørre det, du undgår på den måde, at det bliver mere vådt at regn og sne. Vi har fastbrændselsfyr og skorstensfejeren roser os, for at fyre med tørt træ.
De små presenninger koster ikke mange håndører i Jem og Fix.
tilføjet af

Det kan også....

give løbesod, som lugter ganske forfærdeligt Taler af erfarring
Vi brugte selv i starten af vores brændeovns karriere for vådt træ og så kombineret med for lidt luft i ovnen kom løbesoden.
Man kan i byggemarkeder købe en fugtmåler til ca. 100 kr. den vil give et godt pej om brændets mængde vand. Det skal som tommelfingerregel være mellem 75-80 % tørt.
Vi har nu altid to spande stående, så kan den ene spand stå et døgn og lige få den sidste tørreperiode.
Mvh
Lotte
http;//www.tantelyserod.dk
http;//www.raylocationscout.dk
tilføjet af

Joh da

Her er skam et skur til det samme, men da vi først lige er flyttet ind i oktober har jeg ikke haft lejlighed til at flække og stable... Det er også fastbrændselfyr ude i garagen.
Men jeg ved ikke... det er blandet træ som har ligget der i 4-7 år så det er jo et helvede at komme igennem. Men gratis varme sige man jo ikke nej til ;)
tilføjet af

4-7 år

Du skal ikke regne med den store brændværdi, hvis træet har ligget utildækket i 4-7 år, meget af det vil være rådnet op. Så der venter dig et større oprydningsarbejde, med at få det sorteret og lagt under tag. Meget af det bliver du sikker nødt til at lave sankthansbål af.
Ja det er dejligt med gratis goder, men der er også tit et stort slid med det.
Vi køber grantræ af en (privat)skovejer der sælger pyntegrønt, han fælder træerne når alt brugeligt "grønt" er klippet af. Det træ er fældet i meterstykker og vi skal selv hente det oppe i skoven i den brændestabel der er vores, det brænde er lagret ca.1½ år. (Så dit træ er jo "lidt" ældre).Men der er jo stadig meget arbejde inden det er savet i mindre stykker og flækket, det gør vi med motorsav og en elektrisk brændekløver. Det jeg vil sige er at det er nemt at skaffe billigt træ, hvis man vil gøre en indsats.
tilføjet af

Bruger 5

"baljer" som jeg slæber indenfor ad gangen. Så er der til noget tid, og det kan tørre lidt inde i "varmen" i garagen før det bliver brugt.
Men fugtmåler.... ej altså. Man kan da let mærke/se om det er vådt eller rimeligt tørt.
tilføjet af

Råddenskab

Jo jeg er stødt på råddent træ - især hvis det var nåletræ. Jeg kan kun sige alderen nogenlunde udfra antallet af gamle juletræer ;)
"rigtigt" brænde er jo dyrt, så jeg bruger gerne 30 min pr dag på varme fremfor 30 hårdt beskattede kroner. - Heldigvis er udstyret i orden ;)
tilføjet af

Hvor tørt

Du kan finde lidt om tørt brænde her http://www.nettobraende.dk/
tilføjet af

tørring

Jeg havde selv tidligere fået noget vådt brænde fra et byggemarked (som ellers lovede det bare skulle stå et par uger).
Jeg dækkende det ned med en pressing for a det ikke skulle blive endnu mere vådt af regn. HELDIGVIS snakkede jeg med en fra dansk brændesalg (www.danskbraendesalg.dk) da jeg skulle bestille noget tørt træ. De gjorde opmærksom på at vådt træ skal have luft, masser af luft. Ellers danner det skimmelsvampe - eller i værste fald rådner. Begge dele er jo noget møg, så det gælder altså om at dække toppen så det ikke bliver mere vådt af regn, men at siderne kan få masser af luft.
Jeg er stadig imponeret over hvor fint brænde de leverer fra dansk brændesalg, fik leveret for nogen uger siden. Nu er de begyndt at sætte plastik på toppen af pallerne, så de ikke bliver våde. Genialt. Jeg forstår slet ikke hvordan de kan være de billigste, men det er de altså Og bare lige for at der ikke skal være tvivl: jeg har intet med dem at gøre, jeg er bare en super tilfreds kunde :-)
Mvh JensPeter
tilføjet af

Miljø rigtig fyring

Du kan læse meget mere om miljø rigtig fyring og tørt versus vådt brænde samt opbevaring med videre her. Jeg har lige købt brænde ask hos dem, de ved virkelig noget om brænde og om hvordan man får mest ud af sit brænde. http://shop.dongsted.dk/
tilføjet af

Vådt VS tørt brænde

Hejsa, jeg fandt en del god information om fyring med vådt eller tørt brænde hos Dansk Brændesalg, http://danskbraendesalg.dk/ nærmere bestem på denne side: http://danskbraendesalg.dk/information/korrekt-fyring-18/
Jeg prøvede i øvrigt at købe deres Ovntørret Ask som uden sammenligning er det tørreste og bedste brænde jeg nogensinde har købt.
Bh
Bo
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.