15tilføjet af

Start på nybyg

Vi er et par der gerne vil i gang med at bygge vores eget hus. Vi har selv ingen erfaring med dette og så synes vi det kunne være rart at vide hvor vi skal begynde?
Vi er mest til arkitekttegnede huse som det her:
http://www.m2.dk/Huse/AtelierHouse/OmHuset.aspx
Eller i hvert fald noget i den stil. Vi har sådan nogle ideer om hvordan det gerne må være opbygget.
Skal man have fat i en arkitekt som kan hjælpe, eller kan man eksempelvis få www.m2.dk til at tegnet et hus af en af deres arkitekter
Så kunne økonomien være rar at vide noget om.
Vi er nok i omkring de 180kvm, men rimelige materialer som der også er i huset som er i linket ovenover.
Hvor meget skal man af med til sådan et hus i den omegn?
Vi har ca. 3,5-4mio til hus og grund, og det skal ligge indenfor en radius af ca. 12km fra Århus C. Så man er nok oppe i ca. 1mio for grund.
Men håber der er nogle med svar eller gode råd som kan hjælpe os videre
Mvh
Anders
tilføjet af

Har selv bygget

Vi byggede hus, da tiderne var fede på boligmarkedet. Vi brugte NCC, og de var hverken til at hugge eller stikke i med prisen. Jeg synes, I skal udnytte, at markedet er, som det er, og få et afslag på materialerne. Desuden skal I være sikre på, at det firma, I vælger, ikke er i økonomiske vanskeligheder.
Jeg kender ikke så meget til 2m, men synes de virker dygtige.
Jeg blev meget positivt overrasket over, hvor nemt byggeriet gled fremad hos os. På ca. 5 mdr stod det færdigt (men nu var det heller ikke arkitekttegnet). Og det eneste, der var galt ved overtagelsen var, at der manglede to spejle - de blev klasket op et par dage efter.
Jeg vil egentlig bare ønske jer held og lykke med det - det er en spændende proces at være en del af😉
tilføjet af

vent lidt ....prisen er på vej ned

og dårlige håndværker på vej til plastikfabrikke.
husk bank garanti og betal når det er helt færdigt....og ikke mindst solide dagbøder.
tilføjet af

hm hm

Skal I selv være håndværkere eller skal I have nogen til at bygge det. Der er pokker til forskel. For skal I have et firma til at bygge det, så er der mange ting man skal tage sig i agt for. Så kan I mere end nemt komme galt afsted.
tilføjet af

Ikke håndværkere

Vi er ikke håndværkere så vi skal have et firma til at bygge det. Jeg havde tænkt mig en god advokat og så en byggesagkyndig som holder øje med at alt er som det skal være. Så burde jeg vel være sikret?
Bankgaranti?
tilføjet af

I skal begynde med at glo

- I skal ud og kigge på nogle huse. I skal ud og kigge på nogle områder med grunde og så skal I bruge en masse tid på nettet.
Her er den første tidssluger:
http://www.hjemas.dk/
Den udemærker sig med at man kan sidde og beregne hvad ønskehus(ene) koster. Det er sjovt.
- Jeg har én gang prøvet at bygge hus og da jeg var færdig, sagde jeg okay. Det er så prøvet og kommer aldrig til at finde sted igen. Jeg har nok ikke den samme holdning i dag, men jeg gjorde nogle erfaringer, som i hvert fald betyder, det ville blive grebet anderledes an.
- Jeg ville alliere mig med en arkitekt inden jeg købte grunden. Bede ham om at tage entreprisen og dermed selv hyre og kommunikere med diverse håndværkere. Så ville jeg holde mig væk indtil rejsegildet.
- Hvis I vælger sådan en løsning, så skal i ud og glo endnu mere, for så er det med at finde ud af, hvilken arkitekt det så skal være. Han koster godt nok penge, men det han kan som I ikke kan, er f.eks at se unikke muligheder i stedet for problemer i det, der for vi andre f.eks er en problematisk byggegrund. En ikke helt så oplagt byggegrund, kan være meget meget billigere end de rækker af udstykkede, plane og helt bare grunde, som i reglen er det, man bliver præsenteret for. Resultatet vil på den måde blive meget mere specielt "jer" og forhåbentlig også bedre, og økonomien den samme pga besparelsen på grunden. Jeg taler ikke om giftgrunde, men har set et eksempel med en skrænt, som køber fik for en slik, for hvem vil have en skrænt? ALLE vil have en skrænt NU efter huset står der. Sådan et hus kræver en skrænt og det er underskønt. Samme resultat ville aldrig kunne opnås med en "pæn regulær" grund.
- Vælger I et af den type firma, som i allerede har udset, eller som jeg lagde linket til, kan I købe et nøglefærdigt hus nogle steder også en "medbyg". Inden byggeriet går igang, skal I have et tilbud - og et tilbud betyder DETTE ER PRISEN. Hverken mere eller mindre, men på kroner og ører.I køber bare grunden selv. Lad Jer ALDRIG friste af "et overslag" Bed om et fast tilbud.
- Jeg så godt én skrev, I skulle huske bankgaranti og ikke betale før huset var færdigt, den går så nok ikke. Normalt betaler man et hus i etaper. Ved støbning - ved rejsning - ved lukning. Den sidste del falder, når der er lavet afleveringsforretning på huset. Det vil sige der INTET er, håndværkerne skal komme tilbage og lave, og at ALT er, som det skal være.
- I kan jo vælge Jer et hus, se m2 prisen og så dividere med de penge I har, og dermed se hvor mange m2 der kan blive til. Om det er 165 eller 180 er måske ikke så afgørende som man har et rengøringsvenligt hus. Den metode vil man nok benytte hvis materialerne er afgørende. Hvis pladsen er den afgørende faktor og der mindst SKAL være 180 m2 - jamen så bliver kompromisset jo på materialerne.
- Husk ALLE AFTALER PÅ SKRIFT. Også dem der indgåes under vejs, hvis der kommer nye/andre til - PÅ SKRIFT skal simpelthen være Jeres mantra under hele processen. Det gør livet nemmere for både Jer og entrepnøren.
- Griber I det rigtigt an er det en skøn opgave. Jeg fik det bare lavet til en krisehjælpskrævendefuckingmøgperiode, af uvidenhed.
tilføjet af

Søg referencer

Hej Anders -
Det er en ordentlig omgang i skal igang med, men rigtigt spændende!
Som du sikkert selv har set og læst rundt om, er der desværre brodne kar rundt om blandt de - heldigvis fleste - gode bygge-entreprenører.
Den allerbedste metode til at finde en god bygmester, det er at høre andres erfaringer og eventuelt anbefalinger..
Brug den tid der skal til - tag dig den frihed at kontakte andre bygherrer i dit område, se efter nybyggede huse i omegnen - tal med ejerne om disses erfaringer.
Du må ikke vælge entreprenører - udelukkende ud fra at de er medlem af den ene eller anden garanti-ordning - nej, få uvildige anbefalinger fra andre som har fået bygget lignende huse.
Rigtigt meget held og lykke med byggeriet - husk at få en gennemskuelig kontrakt, betal IKKE for ikke-udført arbejde eller ikke-leverede materialer..
Intet hus kan bygges uden at der opstår ekstra udgifter, men få inden opstart en skudsikker opstilling over hvad der er indeholdt i entreprisesummen og hvad der ikke er..
- det sker, at entreprenører senere kommer med regninger på f.eks. bortkørsel af affald, stilladsleje, vinterforanstaltninger, skurvognsleje osv. osv.-
Men som sagt - se dig for, søg masser af info fra andre...
'better safe than sorry'
😉
tilføjet af

Rådgivning

tilføjet af

kig lige her

tilføjet af

Gode råd

Den du allerførst skal stole på, det er dig selv.
Søg så mange oplysninger, som du kan.
Sørg for kontrakten er meget udførlig og materialeplanen er beskrevet i mindste detalje.
Du må bruge tid på at undersøge, hvilke materialer og komponenter dit hus skal bestå af, selvfølgelig i samarbejde med arkitekten.
Det er dit hus ikke arkitektens.
Husk at stille krav om dagbod på 1000 kr om dagen og krav om sikkerhed.
Af erfaring. Sørg for alle ekstra aftaler er skriftlige.
Sørg for at have en skriveplade og aftaleformularer med dig, når du kommer på byggepladsen.
Mundtlige aftaler er intet værd.
Lav dig en dagbog over byggeriet for hver eneste dag.
Tag billeder af alt, specielt inden noget bliver lukket, det kan vise sig at være guld værd.
tilføjet af

jae !!!

Du har skam ganske ret. Betalingen falder i etaper.
Men arkitekten skal man ikke uden videre stole på. Jeg kender et par som ville bygge. Arkitekten tegnede et hus, der var meget dyrere end det de havde bedt om. Da de ikke havde det skriftligt måtte de betale arkitekten og hyre en anden arkitekt.
Her, hvor jeg bor, var der byggesagkyndig til at holde øje med det hele.
Taget var ikke gjort fast, viste det sig senere. Jeg er glad for, det blev opdaget inden vi havde den frygtelige orkan i 1999. Ellers havde vi været uden tag.
Der var heller ikke drænet ved udhuset, det måtte laves om. Der stod en sø derinde.
Joe, man skal passe på og se sig godt for.
tilføjet af

Nu er en byggesagkyndig på en sag ofte arkitekt

så det har nok mere at gøre med, om folk er tåbelige og ikke får tingene på skrift, og nogle mennesker er udygtige eller uvederhæftige, det gælder såmænd både arkitekter og dine byggesagkyndige.
Hun skrev vist også tydeligt at tingen skulle på skrift.Jeg tror de har fattet det, dem der vil bygge.
tilføjet af

nej ved du nu hvad

Kan du ikke være ligeglad med, hvor mange der giver råd. Jo flere des bedre. Hvem har tisset på din sukkermad. 😃
tilføjet af

Tilføjer lige

Hvad mener du med: Mine byggesagkyndige. Må jeg lige være her. 🙁
Når andre kan komme med et indlæg kan jeg vil også. Af hvilken grund er du lige efter mit indlæg. 🙁
tilføjet af

Alt i alt

Jeg skal vel som det første have en arkitekt, som kan hjælpe mig med:
- plantegning
- materialevalg
- byggeleder (besøge byggepladsen og sørge for alt er i orden)
- hjælpe med aftalegrundlag til entreprise (dagbøder osv)
- valg af grund
Skal jeg sende det i udbud hos flere forskellige entreprenører?
Skal jeg have "kontrakt" på alt hvad arkitekten skal hjælpe mig med, og hvor stort huset osv skal være?
Er der nogen af jer der kender gode arkitekter i Århus-området?
tilføjet af

svar

Hvis du vil have et arkitekt tegnet hus må du vælge en arkitekt, der kan bygge et hus i den stil du har tænkt dig. Hvis du vil have et typehus fix og færdig er det ikke strengt nødvendigt med en arkitekt.
Du bør under alle omstændigheder have en byggeleder du har tillid til, undersøg hans baggrund.
Til kontraktgrundlaget med dagbod o.s.v. skal du have en advokat.
Hvis du vælger et arkitekttegnet hus bør du sikre dig at prisen holder. Accepter ikke overslag eller lignende, men fast pris.
Sørg for alle aftaler er skriftlige.
Sørg for at den ikke er forurenet, tjek hos kommunen. Lav boreprøver for at tjekke bundforholdene, der hvor huset skal afsættes.
Pas især på dødeishuller, det kan kræve pilotering, og det er dyrt.
Det er bedre, at du selv undersøger priser end at sende i udbud. Får du et billigt tilbud ,er det måske også det dårligste og for dårligt.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.