8tilføjet af

OCD

Nogen der kender til denne sygdom? Hvad står OCD for?
Hvordan skal man være overfor en der har sygdommen? Selvfølgelig være som man vil være overfor alle andre, men skal man tale med personen om det?
Jeg er helt forvirret.
Håber nogen kan hjælpe.
tilføjet af

OCD.

Obsessive Compulsive Disorder. Det er tvangshandlinger - du kan læse om sygdommen her
http://ocd-foreningen.dk/index.php
Mvh. Miss Dyer.
tilføjet af

OCD

Jeg kan henvise til følgende netside:
http://ocd-foreningen.dk/index.php
Det er personer der har tvangstanker og
-handlinger.
tilføjet af

det kommer an på

hvordan sygdommen kommer til udtryk. er det tvangstanker eller tvangshandlinger? Hvilke tanker er der tale om? er det tanker om gift i maden? sygdom og skræk for at smitte andre? er det angst for bakterier? eller noget helt 4.?
Det er vigtigt, at tænke på, at de tanker personen har, er virklige for ham/hende selvom de ofte virker meget langt ude.
HVIS du vil hjælpe en person der lider af sygdommen, så læs om den og evt. meld dig ind i OCD foreningen, de kan hjælpe dig.
Det er en god ting, at stille Sokratiske spørgsmål.. altså spørgsmål der tvinger personen til selv at tage stilling til det der foregår. Et eksempel: personen er din kæreste gennem flere år, pludseligt tror han, at han har HIV og at han har smittet dig. Du kan sige: vil det sige du har været i seng med en anden end mig? personen vil sikkert sige, at det har han ikke. Så kan du sige, jamen hvordan er du så blevet smittet?... dette er kun et eksempel på hvordan det kan gøres, så er problemet bare, hvis personen HAR været utro :-)
Det VÆRSTE man kan gøre, er at sige: hvis du har HIV så ville du ha' de og de og de symptomer. For så får han dem!!
Du er meget velkommen til, at maile til mig hvis du har nogle spørgsmål, måske kan jeg hjælpe dig, måske kan vi hjælpe hinanden. Min kæreste lider af OCD, så jeg sidder selv lige midt i det.
tilføjet af

tilføjelse:

Det vigtigste er, at du er der for personen, og så vidt muligt, er med til at holde fast i virkeligheden og normaliteten. Bare det, at være der, kan hjælpe personen til fodfæste.
Glemte også at skrive min mailadresse: gnaek@sol.dk
tilføjet af

Hvis...

...personen lider af OCD er der kun en vej - og det er proffesionel hjælp. Det vil være for opslidende, at forsøge, som ven at "lege" psykolog. Man kan læse om sygdommen og være der for vedkommende, men hjælpen skal komme andetsteds fra.
Mvh. Miss Dyer.
tilføjet af

jeg giver

dig helt ret, ma skal ikke være behandler for sine kære! MEN man kan gøre en hel del for at støtte vedkommende og JA! det kan være opslidende, men nogengange alt afgørende for at tingene kan fungere.
tilføjet af

Ja...

..det kan være altafgørende. Og mest i den henseende, at man som ven eller familie, sætter sig ind i sygdommen, så man ved hvad man har med at gøre. Det gør det nemmere for den der har OCD og nemmere for de nærmeste. Fordi man kan være magtesløs, uforstående og måske også lidt irriteret over at vedkommende flipper ud over "ingenting". Tag dig sammen eller så slemt er det da heller ikke osv. osv. Hvis man som nærmeste ved, hvad det drejer sig om så over- og underreagerer man ikke. Og den OCD ramte skal ikke hele tiden forklare sig selv og sine handlinger/tanker.
Mvh. Miss Dyer
tilføjet af

Jeg syntes...

...ikke der er noget i vejen for, at spørge vedkommende om det eller spørge ind til det, men du skal også respektere, hvis vedkommende ikke vil tale om det eller ikke vil indrømme at der noget galt, fordi det kan være pinligt at være så "anderledes". Det er hans/hendes egen erkendelse, at der er problem, som åbner døren til helbredelse og det gør det da kun nemmere, hvis de nærmeste har en forståelse for det - f.eks. ved at sætte sig ind i hvad sygdommen drejer sig om.
Mvh. Miss Dyer.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.