14tilføjet af

ansvar for fedme

mange siger fedme er et relativt stort problem i Danmark. men hvem kan man stille til ansvar overfor det? er det oplagt en selv, eller som barn, Hvilket ansvar har forældrene så? og
hvilken rolle bør skolen spille? hvis den bør spille en rolle?
tilføjet af

"Skylden" er flere steder...

Men man skulle måske starte et helt bestemt sted...
Nemlig i detailhandelen - der hvor varerne prisfastsættes. Det er jo desværre sådan idag, at de usunde fødevarer er noget billigere end de sunde - og det er jo en helt forkert indstilling til det hele!
Jeg selv lever lige på det de fleste ville kalde fattigdomsgrænsen (700 til mad hver måned - og lad nu være med at prædike om at jeg må lave et bedre budget og skære ned - det ER gjort helt ind til benet!), jeg er meget overvægtig, men har simpelthen ikke råd til at købe mange sunde ting, når de er så dyre. Allerhelst ville jeg gerne leve 100% økologisk og dermed slippe for alle de ækle tilsætningsstoffer der findes i vores fødevarer idag, for de er uden tvivl med til at ødelægge vore kroppe. Men det er nærmest en umulighed for folk med få midler...
Så start med at sætte prisen ned på sunde varer og sæt prisen op på de usunde... Og sæt så prisen på motion ned samtidig! For det har jeg (og mange andre) heller ikke råd til, hvis det skal foregå i et center...
tilføjet af

Det er det dummeste

jeg længe har hørt. Ja det er simpelthen samfundets skyld at du fylder hovedet med flere kalorier end du forbrænder.
Du behøver ikke og leve af flødekager eller lign bare fordi du har et lavt budget. Du kunne spise ris med tun, spagetti med tomatsovs - det er vel noget af det biligste og kan få og det feder IKKE.
Dårlig undskyldning du kommer med.
tilføjet af

Det er velkendt

Der er flere årsager til fedme end "forkerte priser"
Cola slik og chokolade samt chips og wienerbrød. ikke just det billigste at ernæse sig med.
det er et stort problem at det er blevet en hverdagsting at fylde sig med tomme kalorier og bare sidde foran pc´eren eller videoen.
Jeg tror ikke det handler om det mad vi selv laver, mere dem som lever af grillmad og sodavand og slik.
tilføjet af

Kun een

har ansvaret for sin egen vægt og det er en selv. så er det slået fast.
Hver især bestemmer selv hvad der skal puttet i munden. Lad slik cola og ships ligge på hylderne, der feder de ikke
tilføjet af

Nu kan vi jo ikke lev af

ris med tun og spagetti med tomatsovs.
tilføjet af

Problem

Jeg synes nærmest "heksejagten" på snart overvægtige, snart rygere, snart muslimer. Dækker over et meget større samfunds problem, nemlig at Politikerne mangler syndebukke. For deres egen mangel på indsigt i problemstillinger, og manglende erkendelse af at, deres politik ikke løser nogetsomhelst. Men det er vel hvad man kan forvente under et borgerligt regime.
Overvægt har s.. da mange årsager, stofskifte sygdom, psykiske lidelser, samt meget andet. Men det er selvfølgelig ikke politisk korrekt at forholde sig til virkeligheden......Sååå overvægtige er pr. definition dumme, dovne o.s.v.
Rygere er jo nærmest at henregne som vor tids massemordere, hvis man skal tro de politisk korrekte, yppigt støttet af et heppekor af lalleglade pædagoisk korrekte småtosser.
Muslimer, tja de er vel bare vores allesammens syndebukke, for stort set alt, eller....... er der mon nogen "normalbegavede" der har ulejliget sig med at snakke med disse mennesker. Eller skal de fortsat bare stå som eksponent for regimets fejlslagne politik på stort set alle områder...
Ja jeg spørger bare........
tilføjet af

Det var et eksempel

Det er jeg ville frem til var at det ikke er samfundets skyld at folk æder sig fede.....!
tilføjet af

plus...

en løbetur er gratis ;)
tilføjet af

Ansvar for fedme??

Jeg har altid været mere eller mindre overvægtig, men jeg har hele livet brugt mad som trøst, det er meget svært at brude det mønster, mine forældre har gjort al hvad der stå i deres magt for at hjælp mig, men i bund og grund er det jo kun mig selv der kan hjælpe mig selv.
tilføjet af

Realistisk?

koster denne "heksejagt" jo.......også, på alle tre punkter du beskriver.
Og...nej jeg er ikke racist eller har en masse fordomme.
Syndebukke? Tænker lidt....ja tak, godt argument.....for ikke selv, at tage ansvar, for sin egen hverdag...såsom fedme osv.
Tror på, vi alle har laster og sikke en skam, hvis vi alle lignede hinanden🙂Krampen
tilføjet af

Grill mad

I dag kom jeg ind på tankstation for at betale min benzin. I hovedhøjde lå der de fineste kager og duften af pølser sneg sig forbi disken og lige ind i snuden.
Jeg blev sulten bare ved lugten, men købte ikke noget. Idag får du tilbudt mad på alle tankstationer og det er jo trods alt lettere end at smøre madpakke.
Flere gange har jeg set unge mennesker i skolealderen stoppe en roulade eller et par hapsdoogs i munden på få minutter.
Måske er det fordi at begge forældrer møder klokken 7 og er gået når børnene skal møde i skolen.
Det er jo ikke alle der tager på af usund mad men måske indhenter det dem senere.
Lad os allerede fra 1. klasse få indført lektioner om mad samt kostvejledning. Det er ikke nok med sport i skolerne. Det bedste ville være en offentlig madordning på alle skoler også selvom det vil koste penge.
tilføjet af

Fat mod

Det behøver ikke være dyrt at spise sundt og dyrke motion.
Hvor ved jeg så det fra? Jo det ved jeg såmend fordi jeg selv har valgt at lægge min livsstil om. Førhen spiste jeg det jeg havde lyst til og motion det var ikke noget der eksisterede i min begrebsverden. Da jeg så for år tilbage begyndte at studere udeblev resultatet da heller ikke. Nu rørte jeg mig jo slet ikke. Uden at jeg egentlig tog notits af det, var jeg bare lige pludselig blevet overvægtig. Der gik egentlig flere år uden at jeg skænkede det ret mange tanker. Her for noget tid siden skete der imidlertid noget. Jeg blev bare SÅ træt af at gå rundt og være overvægtig. Samtidig har jeg nået nået en alder hvor jeg begynder at frygte for at jeg med tiden måske ville udvikle livsstilssygdomme som f.eks. åreforkalkning og sukkersyge hvis ikke jeg lægger min livsstil om.
Det jeg har gjort med min kost er følgende. Jeg køber ikke ting som smør, magarine og mayonaise. Jeg tillader kun mig selv at spise 2 og kun 2 stykker hvidt brød om dagen som jeg spiser til morgenmad. Resten af dagen står den på rugbrødsmadder. Jeg forsøger så vidt muligt at købe de fedtfattige produkter. Jeg drikker ikke mælk, sodavand og jeg drikker ikke øl/vin til maden i hverdagene. Nul slik og nul chips, den står på frugt og gulerødder når jeg har lyst til en lille snack.
Min aftensmad tilbereder jeg af masser af grøntsager (ofte bare de frosne og for tiden er rodfrugterne iøvrigt superlækre og billige!). Kødet er magre udskæringer. Ungår så vidt muligt fede sovse som bearnaise- og mornay-sauce. Skysovs af stegeskyen er et fedtfattigt og godt alternativ.
Nu ved jeg godt at det lyder meget frelst og hys, nærmest som en eksryger der belærer en ryger om rygestop. Men det er desværre ikke noget let projekt, men man vænner sig rent faktisk til det og man føler øget velvære. Iøvrigt er det en rigtig god ide at hente inspiration og støtte på internettet. Der er mange i samme båd som dig.

Hvad angår motionen. Jeg har ganske vist påtænkt at starte i et motionscenter i næste uge. Det koster lidt, men så må man måske nedprioritere andre ting. Imidlertid har jeg her i sommerperioden dyrket masser af helt gratis motion. Jeg har cyklet lange ture to til tre gange om ugen. Det er surt i starten, men før du ved af det så bliver det sådan at du MÅ have din cykelture (har lige været ude på en tur idag, trods møgvejr og blæst). Så er det også en god idé at gå. Cykel eller gå istedet for at tage bussen hvis du alligevel ikke skal så langt. Gå op ad trappen istedet for at tage elevatoren. Det hjælper altsammen. Iøvrigt tror jeg at de sparede udgifter til transport går lige op med udgifterne til at gå i motionscenter. Et buskort koster nogenlunde det samme som en måned i et motionscenter der hvor jeg bor.
Igen lyder jeg måske lidt frelst og hys, men heller ikke her er der nogen let genvej. Og man bliver faktisk helt glad for det efter kort tid.

Indtil nu har jeg tabt ca. 10 kg og mangler stadig 10 - 15 kg endnu. Men jeg er supermotiveret for at det skal lykkes og at jeg aldrig skal tage det på igen. Mit incitament er det helbredsmæssige, men der sker også det forunderlige at man får det helt utroligt meget bedre med sig selv både fysisk og psykisk. Man bliver gladere, får mere energi og øget velvære. Det er i sig selv en stærk drivkraft og jeg vil inderligt ønske at du prøver at give det en chance.
Hvad angår udgifter til mad så er det min erfaring at det ikke er dyrt at leve sundt. Faktisk er mine udgifter til mad endda faldet en smule. Det tilskriver jeg det faktum at jeg nu køber ind på en langt mere kontrolleret og behersket facon, end før. Før gjorde jeg en masse impulskøb fordi jeg købte ind med maven snarere end med hjernen.

Så er der det der med hvem der bærer ansvaret for ens overvægt. Det er såre enkelt, det er ens egen skyld. For mit eget vedkommende tog jeg på da jeg begyndte at leve en stillesiddende tilværelse samtidig med at jeg ikke skænkede det en tanke hvad jeg kom i munden. Det var min og kun min skyld. Jeg burde have reageret da jeg kunne se at jeg begyndte at tage på. Det gjorde jeg ikke og nu må jeg så betale prisen i kraft af at det er ekstra hårdt at komme af med de ekstra kilo nu.
Klynk og selvmedlidenhed løser ikke nogle problemer, tværtimod. Man må tage sig sammen og se fremad.
Venligste Hilsner
tilføjet af

Pasta og ris er faktisk ikke godt

hvis man vil tabe sig. Pasta og ris er hurtige letomsættelige kulhydrater som hurtigt er omsat i kroppen. De kalorier man ikke når at bruge sætter sig på sidebenene og i løbet af få timer er man sulten igen.
Det samme gældet hvedebrød.
Kager, slik og sodavand er gift for en der vil tabe sig.
Det handler derimod om at indtage langsomt omsættelige kulhydrater som man finder i f.eks. groft brød, rugbrød og kartofler. På den måde holder man et stabilt blodsukker hvilket gør at man føler sig mæt længere med et overordnet lavere kalorieindtag til følge.
Men det er jo heller ikke ting der vælter madbudgettet. Det kræver måske en lille ekstra indsats i køkkenet.
tilføjet af

kan ik' bliv mere enig!

Det beste indlæg jeg længe har hørt! Du har virkeligt ret i det du siger, Jacob. Kan godt støtte dig i det, og følge dig. De "overvægtige" giver HELE tiden skylden over på samfundet. Tjaaa, I klager over motion? hmm - det koster sku da ikke penge at løbe en tur i skoven i nu og næ :)
/Patricia.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.