3tilføjet af

Unge og alkohol

I forbindelse med sommerens mange festivaler, byfester med mere hører man gang på gang i medierne om at de helt unge på 12-15 år drikker for meget.
I går hørte jeg, i forbindelse med Vordingborg festuge, en SSP medarbejder udtale at det er forældrenes ansvar at holde øje med de unges druk, hvilket jeg er helt enig i. Han foreslog at forældrene tager til de forskellige arrangementer sammen med deres unge børn, og aftaler at man mødes nogle gange i løbet af aftenen så forældrene på denne måde har hånd i hanke med hvordan den unges tilstans er.
En god ide synes jeg.
Jeg har selv en datter på 15 år. Hun har ikke forbud mod at drikke, men har det der så fint hedder frihed under ansvar. Dvs. at så længe hun overholder de regler vi i fællesskab har stillet op, så bliver de strukket længere og længere jo ældre hun bliver. Det har fungeret fint indtil nu, selvom vi en enkelt gang har måttet inddrage privilegierne fordi hun ikke overholdt kom hjem tiden, men det hjalp.
Når hun skal til fest, bilder jeg mig ind, at jeg har nogenlunde styr på hvor meget og hvilken slags alkohol hun har med. Selvfølgelig kan jeg ikke kontrollere hvor meget hun drikker af de andres, men det har ikke været et problem indtil nu.
Jeg tror på, at hvis man gennem hele barnets opvækst opbygger et tillidsforhold og giver barnet frihed under ansvar, så kan det ikke gå helt galt. De værdier et barn er vokset op med, bliver måske nok skubbet noget i baggrunden i puberteten, hvor man helst skal gøre oprør for at ligne de andre, men jeg tror alligevel de vil ligge i baghovedet og sætte en grænse før det går galt.
Hvad er jeres erfaringer med unge og alkohol, og hvad gør i for at leve op til udtalelsen om at det er forældrenes ansvar?
Hilsen faglæreren
tilføjet af

Den taknemlige

Jeg er helt enig i at det er forældrenes ansvar at give børnene en god opvækst og bringe sine værdinormer videre til de unge. Men man kan ikke lære nogen at drikke eller lade være, for som du selv er inde på ved man ikke om de drikker af kammeraternes alkohol, men man kan kun have tillid til at de ikke gør. Her til er jeg enig. Men uanset hvad kan man ikke lære nogen ikke at få et misbrug, ej heller forbyde nogen til at få det for det er rent faktisk sådan at ca. 13 % af verdens befolkning har et så stort overforbrug af alkhol at de kan kaldes alkholikere. Jeg er selv en af dem, men ædru på 4. år og ædru er ikke det samme som tørlagt, for tørlagt kan man blive med antabus, men antabus flytter ikke tankerne væk fra alkohol. Tværtimod. Jeg fik selv alle de værdinormer med mig fra min barndom og ungdom, men når jeg var ude drak jeg altid lidt mere en vennerne Så holdt det op.Jeg rørte ikke en dråbe i 6 år for derefter at næsten dø af alkholisme. Det jeg prøver at sige er at første gang jeg tog en øl sagde jeg ikke til mig selv "fra nu af vil jeg være alkoholiker". Nej det startede med at have det sjovt.
Ikke en eneste af de værdinormer jeg havde med fra den tidlige ungdom, betød en hujende fis da jeg først var blevet tændt. Men ret skal være ret. Nu hvor jeg er blevet ædru igen er jeg glad for at jeg fik dem men de forhindrede ikke problemet i at opstå. Jeg vil ønske dig og dine børn held og lykke med fremtiden og be` til at ingen er jer skal ende som statestik.
Tak og kram fra mig
tilføjet af

Kloge ord

Tak fordi du ville dele ud af dine erfaringer.
Selvfølgelig er der ingen der siger til sig selv at de vil være alkoholikere når de tager den første øl, og jeg kan godt følge dig mht. til at værdinormerne måske glider bort i alkohol tågerne.
Jeg kan kun håbe på at mine børn får det man kalder et fornuftigt forhold til alkohol. Jeg synes ihvertfald, at jeg har gjort hvad jeg kan for at hjælpe dem på vej.
Tillykke med at du vandt kampen mod alkoholen - flot klaret
Selv tak og kram til dig også
tilføjet af

EeeY nu er jeg jo selv ung!!!

jeg har noget jeg gerne vil udtale mig om!! jeg er selv 15 år.. går til fester, drikker og ryger.
hvis mine forældre fx. havde det på den måde som du skriver, så havde jeg ikk fortalt dem det. og det er jo uansvarligt. mine forældre har det sådan at så længe jeg kan styre det (som de har set, fordi jeg startede med at drikke hjemme) og behandler mig ordentligt når jeg er i byen, sætter de ikk så store grænser. selvfølgelig skal unge i 11-13 års alderen ikk drikke fro de ved dårlig nok hvad det er! så der forstår jeg godt din udtalelse.
men ellers synes jeg ikke det er fedt at alle skriver om, at det er for tideligt at drikke, det er uansvarligt af forældrene o.s.v.
m.v.h sine
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.