18tilføjet af

Udlejning af ejerlejlighed

Hej
Jeg bor i øjeblikket i ejerlejlighed, hvor jeg har boet i nu 8 år. På et senere tidspunkt ønsker jeg at beholde ejeretten, men udleje lejligheden. Er der nogen der kan fortælle mig kort og præcis hvordan det foregår. Skal det være gennem ejendomsmægler, eller er det noget man selv kan stable på benene.? Og hvad med aftaler/kontrakt/betaling/indskud osv.?
På forhånd tak
tilføjet af

Pas på

Principielt kan du sagtens gøre det selv. Men du skal være meget omhyggelig, for det er således, at hvis ikke kontrakten er udformet på en bestemt måde, falder den ind under Lejeloven, hvorefter du f.eks. ikke kan sige lejer op, hvis du ønsker at sælge din lejlighed. Ligeledes skal prisen fastsættes på en måde så lejer ikke kan indbringe dig for Huslejenævnet.
Så: Har du den nødvendige viden, så gør det selv. I modsat fald: Gå til en ejendomsmægler, der har erfaring i udlejning af boliger.
tilføjet af

Hent en lejekontrak i boghandlen

Beslut dig for om det skal være tidsbestemt (f.eks max 2 år) Sæt en annonce i avisen. Se ansøgerne an. Vælg en lejer. Udfyld lejekontrakten (det giver dig selv) underskriv og bed om underskrift. Tag kopier.
Lejeprisen skal være lovlig. Deposium og forudbetalt husleje må max udgøre 6 mdr. leje.
Keine Hexerei - nur behendigkeit.
Husk lejeindtægten skal oplyses på selvangivelsen.
tilføjet af

Falder altid ind under lejeloven

Du har ikke hørt ordentligt efter. En færdig fortrykt lejekontrakt er nok og tidsbestemt udlejningsperiode, så er den skid slået.
Lad være med at gøre livet mere besværligt. Det er galt nok som det er.
tilføjet af

Husk skatten

Du kan sagtens udleje den, men vær opmærksom på at den så bliver betragtet som erhverv, og at hvis du ønsker at sælge den i forlængelse af udlejningen (altså uden selv, at have boet der efter du har udlejet den) så ryger vist 50% af din fortjeneste til skattefar. Er ikke helt sikker på hvordan deet er, men min veninde mistede ret mange penge på den måde, og fik ikke så meget ud af et salg som hvis hun selv havde boet i lejligheden...
Mig selv
tilføjet af

Udlejer du en ejerlejlighed

skal kontrakten være tidsbegrænset, som en anden anfører. Ellers har du ikke mulighed for at sige lejeren op, når du selv skal bruge lejligheden eller sælge denne.
Selv om en anden debatør skriver at man kan gøre alt selv, vil jeg foreslå at du får en advokat - ikke en ejendomsmægler - til at stå inde for kontraktens ordlyd, størrelse af huslejen, m.m.
Skulle det vise sig at der er fejl eller lejeren vil vise sig problematisk, vil det være advokaten lejeren skal kommunikere med.
Sådanne enkle ting som udlejning af lejlighed koster ikke ret meget i advokatsalær - og hvis du vælger advokaten som administrator, vil disse omkostninger kunne lægges oveni huslejen, så det rent principielt ikke vil koste dig noget.
tilføjet af

Det har du da lige et link på

for du begynder da ikke med den slags uden at VIDE det er korrekt vel?
tilføjet af

Det er dog utroligt

som man kan blive rådgivet røven ud af bukserne herinde.
Kontraktens ordlyd er standard og følger lovens krav etc. aner du overhovedet hvad du taler om gamle mand?
tilføjet af

Advokat mig et vist sted

Han kan sgu da ikke stå inde for lejen. Spørg huslejenævnet i omtalte by.
tilføjet af

Drop advokaten

At udleje en lejlighed er ikke et juridisk kompliceret spørgsmål, så spar advokaten.
Kontrakten er relativt simpel, men humlen ligger jo i at få den optimale lejeindtægt uden at komme i konflikt med Huslejenævnet. Og det er nu en gang ejendomsmæglerens speciale.
Mægleren kan ligeledes hjælpe dig med at finde en - god - lejer. Mange mæglere har kontaker til ambassader og store virksomheder der har brug for lejligheder til korte kontrakter. Her opnår du langt den største indtægt.
Mht. skatten er det korrekt som en anden skriver: For at slippe for at betale skat af fortjenesten ved salg af lejligheden, skal den have tjent som bolig for dig selv i en periode efter at udlejningen er ophørt. En nylig Højesteretsdom fastslog, at man skal have reel bopæl på ejendommen i "en længere periode" for at opnå skattefrihed. En "længere periode" er formentlig omkring 1 år.
tilføjet af

Ja, det gør jeg faktisk

og lige for at vise hvor "klog og dygtig" du er, så er jeg en kvinde.
Jeg har ikke på noget tidspunkt påstået at kontraktens ordlyd ikke var svarende til lovkrav.
Har til gengæld en del kendskab til f.eks. fortolkning m.h.t. indvendig vedligeholdelse, o.m.a.
På de punkter hjælper hverken ejendomsmægler, kontrakten eller noget andet end en advokat.
tilføjet af

Hej udlejer

Hermed smides et link til kontrakt samt fravigelser :D
http://www.ejendommen.dk/Link/Downloadlejekontraktprivatboligudlejning
Smil
tilføjet af

Udleje i mere end 2 år.

Det er først efter 2. års udlejning af en bolig at man kan få problemer med opsigelse af en lejekontrakt siger lejeloven.
tilføjet af

Det kommer da så sandelig an på ....

Det kommer da an på hvorvidt men har lavet en tidsbegrænset kontrakt eller ikke - undlader man at lave en tidsbegrænset kontrakt, har man altså ikke de store muligheder for at opsige lejer uanset hvor længe vedkommende har boet der - men laver man derimod en tidsbegrænsning skal den naturligvis følge leje-loven og holde sig under de 2 år.
Smil
tilføjet af

Tak for "hjælpen"

Det må jeg nok sige der er lige så mange forskellige svar som der er "rådgivere". Men tak for hjælpen alligevel, tror det er nemmemst at blive boende lidt endnu, for det virker til at være en større mundfuld at leje lejlighed ud.
tilføjet af

Ham der smiler

Ja det siger jo ligesom sig selv at under 2 år er en tidsbegrænset periode.
Ham der smiler.
tilføjet af

hmmmm hvor lejer du ud henne og hvor dyrt:)

Ja jeg er jo så interesseret i noget helt andet end det du forespørg - men jeg er også i desperat bolignød...
tilføjet af

Jeg lejer ikke ud endnu

Jeg lejer ikke ud endnu. Bor stadig selv i lejligheden, men vil leje den ud engang når jeg flytter herfra. Og jeg er fra Aalborg
tilføjet af

Det er ikke korrekt.

Man skal ikke betale skat af evt. fortjeneste ved salg af ejerlejlihed. Det eneste krav er, at man selv har boet på adressen. Som reglerne er nu, må man leje sin ejerlejlighed ud i 100 år uden at betale skat af evt. fortjeneste ved salg.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.