12tilføjet af

spisetider spiseplan

Hej
Jeg sidder her med et problem der bare fylder mere og mere så nu må jeg have det ud, og høre om andre er i samme situation.
Jeg er flyttet sammen med min kæreste hun har en dreng på 8 og en pige på 13 og jeg har en pige på 12 .
jeg er vant til at der spises på bestemte tider , og self er der plads til mellemmåltider.
Men hendes børn er sku fra en anden planet.
Nu har jeg jo set diverse programmer og de kloge sige at børn selv skal tage de mad de nu lige kan lide og man skal ikke presse dem til at spise/smage noget de ikke har lyst til så det startede jeg jo med at holde fast i med det resultat at hendes dreng spiser 4 stykker flutes og en ordenlig portion kød og så ikke andet.
og hvis aftensmaden ikke passer hendes børn spiser de lige et helt franskbrød 1 time før vi skal spise og så skal de intet have når vi skal spise så nu har jeg indført flg regler og vil høre om jeg er helt forkert på den.
De skal spise morgenmad , og de skal spise deres madpakke , har de ikke spist deres madpakker når de kommer hjem skal de ikke fare i køleskabet før de har spist den ( vil sku ikke smide mad ud hver dag)
så må de spise frugt som de har lyst til og så spise alle aftensmad sammen, og kan man ikke lide aftensmaden så er der mad igen i morgen tidlig.
kom med jeres kommentar og evt løsninger på forhånd tak
tilføjet af

Svært at lære en gammel rotte at skide

Kan godt se at din verden kontra hendes må være irriterende, for BEGGE parter... Jeg tror du skal blande dig fuldkommen udenom, og passe dit eget... Tingene skal nok komme, når de kommer...
Jeg tror ikke på man skal presse mad i hverken børn eller voksne, som de ikke bryder sig om... Men man kan selvfølgelig lære at spise ting... Men jeg ville tage det lidt mere roligt hvis jeg var dig, og nyde livet med kæreste og børn i stedet for at focuserer så meget på det mad.... Jo mere du focuserer på det, des mere bliver det et problem... Så slap lidt af og nyd livet i steder....[l][l][l] Trina
tilføjet af

Jeg holder med dig.

Den eneste ting, vi er uenige om er ubegrænset frugt. Den går ikke her, men to stykker frugt i mellem hjemkomst og aftensmad er max. Vil de have frugt EFTER aftensmad er de velkomne til det.
Hvis hendes søn spiser 4 stykker flutes, skal flutes være rigtig meget fuldkorn for at det er forsvarlig ernæring. Er moderen uenig med dig?
tilføjet af

de er vant

til at de bare kan gå i køleskbet når det passer dem eller for den sags skyld slikskabet.
så hun syntes nu jeg er lidt streng.
det aftensmad der bliver serveret vil jeg mene de skal smage på kan de så ikke lide det skal de ikke tvinges til at spise det , men jeg står heller ikke og laver flere retter fordi de nu ikke lige kan lide det og det og det
tilføjet af

Er det den 8 eller 13 årige du mener?

Det er vel hans "eget" han passer, når de bor sammen. Det er vel også hans penge, der ryger i skraldespanden med madpakken, der ikke er spist? Og nej tingene "kommer" ikke med børn i den alder. De skal hjælpes.
Det handler ikke om at presse mad i børn de ikke kan lide. Det handler om at de skal spise det deres "motor" har brug for. Det er IKKE brød og kød for en 8-årig. Han skal have valget mellem forskellige slags grøntsager men han skal spise to. Hvilke to kan være forskelligt.
Det er ikke nogen nydelse på det her beskub og hvor skulle "nydetiden" komme fra, når man er badutspringer i et køkken, der aldrig lukker?
tilføjet af

hej igen

Slikskabet er kun åbent om fredagen her i huset.
Køleskabet er fyldt med planlagte måltider, så det hjælper ikke at nogen lige tager kødet tl næste dag, fordi han er lækkersulten. Så no go, medmindre der er aftalte ting man kan tage, hvis en nødsituation (sult) skulle opstå. Det vil typisk være de ingredienser der bruges til madpakker.
Kokken Boserup har en glimrende metode. Han stiller mad frem i små skåle til "fri afbenyttelse", som tilbehør til kødet. Du skal spise af 3 af 5, men du må selv vælge hvilke. Det går altså ikke at rydde én skål, så andre ikke kan få af den.
Giv dem en maddag hver, hvor de bestemmer og deltager i tilberedning.
tilføjet af

Et helt franskbrød før ?

Klart dårlig ernæring og en ualmindelig dårlig vane.
"Hvis aftensmaden ikke passer dem".
Kan de lide det eller ej ?, det andet kan ikke bruges til noget !!!
Summa summarum, de er bundforkælede.
tilføjet af

Jeg er det ikke som forkælelse

Bare manglende voksenstyring. Hun har måske ikke haft energien til slagsmålet, da hun var alene med dem, men nu er de to voksne og så må de holde sammen og få gjort dét, der er bedst for børnene.
tilføjet af

er fedet op med ål og skrubber

samt havregrød, byggrød og øllebrød som morgenmad.
vi fik ingen madpakke med i skole.
om søndagen fik vi måske en kogt høne, som alligevel snart skulle dø af sygdom.
vi havde intet køleskab, så maden skulle spises op, og hvis vi nægtede det, fik vi det som morgenmad.
der var altid rigeligt med kartofler, men ingen pom frites.
hvis ungerne nægter at spise den mad der bliver serveret, må de bare gå sultne i seng.
du har lavet en stor fejl ved at flytte sammen med en enlig mor, for hun er kun intereseret i en fyr som status symbol, og lidt økonomisk hjælp til hendes klatgæld.
hun mister alle de tilskud hun fik fra det offentlige, og du kommer til at betale, en dag vil hun forlange et fælles barn, fordi hun tror på, at du så aldrig vil forlade hende.
du må heller ikke opdrage på "hendes børn, hvis I er uenige, melder hun dig bare for pædofili.
tilføjet af

både ret og uret

Jeg er delvist enig.
Jeg synes det er rigtigt, at børnene og de voksne - så vidt det er muligt - skal samles til aftensmaden. Jeg er også enig med dig i at man ikke gufler et franskbød i sig lige inden maden....
Hvis børnene ikke kan lide aftensmaden -efter de selvfølgelig HAR smagt på den - så kunne de jo selv smøre sig et stykke rugbrød (eller andet sundt) uden at de behøver at gå sultne i seng😉
tilføjet af

Ingen af dem

Det er deres mor jeg mener... For ungerne har det jo et sted fra... Jeg forstår godt det er rigtig irriterende. Men de har deres vaner, og ting de gør i dagligdagen, og det køre så hos dem som det nu engang gør (og jeg forstår god det må være pisse irriterende) Men når det så er sagt så kommer de hver især med deres regler og normer, som de skal ha' til at harmonerer på en eller anden måde, ja det er jeg klar over... men når ungerne har været vant til at sådan var det i deres hjem, og manden syntes det frustrende at se til, så siger jeg bare det er svært at lære en gl rotte at skide... Jeg ser det ikke som være ungerne der "fejler", moderen kan ha' haft sine grunde til ikke at turde sige fra, og sætte sig i "respekt"
Så det er ik fordi jeg ik forstår det, men når en familie skal rykkes til 2, vil der komme ting i vejen, og det må jo bare gøres så gelænde som de nu kan....
tilføjet af

Prøv en anden taktik

Jeg kan sagten følge dig. Det ville irriterer mig stærkt, hvis jeg skulle dele hudsholdning og måltider med mennesker, med den slags madvaner. Jeg tror desværre bare ikke du får så meget ud af at sætte den slags regler op. Der skal ændres nogen vaner, men at bruge straf og tvang får det hele til at tage meget længere tid. Du skal i øvrigt lige huske at blive enig med kæresten først 🙂 Dine regler er jo ikke bedre end hendes, så I bliver nødt til at blive enig om hvem der ændrer hvad. Før I begynder at opdrage på hinandens børn.
Selvfølgelig skal madpakkerne ikke smides ud, men hvis nu børnene får en madpakke med, hvor både indhold og mængde passer, vil der jo ikke være noget til overs. Det tager måske lidt tid og lidt småjusteringer, men at kræve at de skal spise resterne af en fladmast madpakke, der har ligget hele dagen i en varm skoletaskekan fører ikke noget positivt med sig. Børnene har en alder hvor de sagtens kan deltage i at lave madpakker - så kan de selv være med til at bestemme hvad de skal have med og hvor meget de kan spise. Men lade være med at straffe dem, hvis de alligelve kommer hjem med en del af madpakken. At spise en daggammel madpakke ER en straf. Er der noget tilovers er det fordi de ikke kunne lie indholdet eller fordi madpakken var for stor. Så må der justeres næste dag 🙂
Mht. mellemmåltider er jeg helt enig i, at et franskbrød ikke er nogen god løsning. Det mætter ikke særlig længe og ernæringsværdien er uhyggelig lav. 1 eller to stykekr frugt om eftermiddagen kan være et alternativ, men for meget frugtsukker er heller ikke godt. Hvad med at fylde fryseren med lækre hjemmebagte grovboller. Her i huset tager jeg et par stykker ud af fryseren om morgenen. Når ungerne kommer hjem om eftermiddagen er de tøet op, og der er selvfølgelig også til deres legekammerater. Hvis der er nogen til overs kan de bruges til supplement til aftensmaden, eller gemmes til næste eftermiddag.
Mht aftensmaden kan jeg også godt følge dig :-) Men igen - jeg tror ikke på "straf" eller krav og tvang. I er to familier med meget forskellige madvaner. Du kan ikke forvente, at din kærestes børn bare indordner sig og gør som du siger. Ændringerne skal ske ligeså stille - og måske er der nogen af din kærestes vaner, du bør overtage ?😉
Forslag til aftensmaden:
Der skal selvfølgelig serveres mad, der er ernæringsrigtig, men det er også vigtigt at der er noget på bordet, alle kan lide. Det er fx. ikke sikkert, alle kan lide de samme grøntsager, og hvis den står på broccoli og ovnbagte tomaer kunne der jo være et fad med rå grøntsager til dem, der hellere vil have det. Stil et grøntsagsfad med tomater, agurk, peberfrugt, minimajs, avocado, rå blomkålsbuketter mv.på bordet - så kan alle selv vælge hvad de bedst kan lide.
Du og kæresten kan godt kræve at alle spiser grøntsager, men det er jeres ansvar at sørge for, at der er noget alle kan lide. I kan ikek forvente at alle kan lide det samme.
Hvis der altid er et pænt udvalg af "selv-valgs" grøntsager og grovbrød eller rugbrød på middagsbordet, har alle mulighed for at spise sig mætte i noget sundt - uanset hvad der ellers serveres den dag.
Jeg tror du skal indstille dig på, at "projekt sunde madvaner" tager tid. Få børnene til at spille med og til at deltage i både madplan, indkøb og madlavning - det er som regel en god måde at få dem til at prøve noget nyt. Som jeg har skrevet flere gange kan jeg sagtens følge dig, med udfordringen for dig (jer) består i, at der skal ske ændringer. Og det tager tid.
Hvis du og kæresten sørger for at der er mulighed for at alle kan spise sig mætte i noget sundt, og indfører den regel at man SKAL spise grøntsager, men hvilken grøntsag er valgfrit, kan I bruge aftensmåltidet til at høre om hinandens dag og fortælle sjove historier istedet for at overvåge børnene og diskutere om de nu spiser det rigtige. Jo mindre fokus der er på børn der spiser, jo mere spiser de. Måltiderne kan meget nemt blive en kamp med børnene. Det er de voksnes ansvar at sørge for at det ikke bliver det🙂
Held og lykke med projektet. Det kan sagtens lade sig gøre, men det kræver tid og tålmodighed🙂
tilføjet af

tusind tak for

alle svar
jeg vil prøve et par ting og vende tilbage med resultatet
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.