27tilføjet af

Fanget i boligboblen!?!!

Hej
Jeg er havnet i en ubehagelig situation, og vil høre om der er andre, der er i en lignende situation, og hvordan I hånterer det.
For et år siden købte jeg sammen med min kæreste en lejlighed på Nørrebro til 3 mio. Vi blev jo færdige med studierne, og skulle flytte fra vores kollegielejlighed, og det var jo forår, og priserne var på vej op.
For at kunne købe lejligheden tog vi et afdragsfrit rentelofts-lån på 5%, og et boliglån i banken. I alt skylder vi vel stadig omkring de 3 mio. i lejligheden.
Nu er forholdet desværre begyndt at knage; og vi har snakket om at flyte fra hinanden. Den anstrengte økonomi har sit at sige; det er fint nok at man begynder at få løn - men det hele går jo til lån!
Faktisk har lejligheden været til salg siden november, og selvom den er sat ned til 2,8 mio er der ikke skyggen af interesse...
Lignende lejligheder står til lidt over 2,6 mio. nu, så vi står til at inkassere en gæld på ca. 200.000 kr hver, hvis den kan blive solgt til det.
Skal vi mon blive ved med at vente på en køber der vil give de 2,8 mio og håbe at vi kan undgå store tab, eller sætte prisen yderligere ned og "nøjes" med et tab på 200.000 kr? Det kan jo stadigvæk sagtens tage mange måneder, hvis det overhovedet kan lade sig gøre...
Eller skal vi dumpe prisen og se at komme ud af lejligheden, så vi ikke risikerer at tabe fx. 800.000 kr, hvis vi bliver nødt til at sælge til fx. 2.250.000 eller mindre, efter et pris-krak på fx. 25%, som der er snak om nu?
Jeg hælder efterhånden snart til at dumpe prisen til fx. 2,4 mio, (vi har fået et "klik-et-bud"-bud på 2,2 mio) og så se at komme ud af det.
Det er jo fint nok at Ejendomsmæglernes formand, banker og realkredit siger at priserne stabiliserer sig, og at der ikke er risiko for et krak - de har vel en klar interesse i at det går sådan...
Jeg er bekymret over bla.a den udtalelse, der kom fra en professor eller sådan noget fra Handelshøjskolen i går. Han mener klart, der er tale om boble-tendenser, og siger at et egentligt boligkrak er sandsyneligt. Og udtalelser fra sådan en ekspert er vel noget af det mest uafhængige, man kan komme i nærheden af.
Hvis der er mange i samme situation som os, der kan blive nødt til at sælge med tab, så får han jo ret!
Er der andre der er i samme situation, og hvad gør I?
Skal vi panik-sælge, eller blive boende og håbe at vi finder ud af det sammen; eller skal vi se og få solgt, med det tab det nu giver, så vi ikke går fra hinanden med en kæmpe gæld, hvis det går galt?
Bekymrede hilsener,
Kasper
tilføjet af

I bagklogskabens

klare lys, er der for mig ingen tvivlom, at I er et par unge navive mennesker - evt. også med studiegæld - der har båret jer rigtig dumt ad. I har vist glemt at lave et budget, inden I handlede. Og I har fået dårlig (eller slet ingen)rådgivning af jeres bank.
Uanset hvad I gør, så hænger I på en stor gæld, som ingen kan hjælpe jer af med.
Jeg har da ondt af jer, men håber det bedste for jer.
tilføjet af

Tanker fra en kyniker

- Hvis jeg var dig, ville jeg sætte mig ned med kæresten og regne ud, med de odds du selv har ridset op her, hvor lang tid jeg vil være "gældstynget" ved et salg nu. Regn ud hvor mange år med Jeres nuværende indtægter det vil tage at komme i 0.
- Regn det om til arbejdstimer!
- Regn så om, hvad timelønnen vil være for at investere tid i et forhold "der knager".
- Sammenlign de to regnestykker og bliv så enige med hinanden om, hvilke en af de to løsninger, der ligner idioti.
- En anden ting, hvor nemt er det lige at sælge noget på Nørrebro i disse dage? Ja jeg spørger bare fordi jeg ikke kunne forstille mig det er beliggenheden, der er attraktiv lige nu.
tilføjet af

Vrøvl

Der er da intet naivt i at købe bolig, bare fordi priserne falder lidt. Du er et vrøvlehoved! Over tid vil priserne rette sig igen!
tilføjet af

Sådan

Som Dulkis skriver... hvad vil det koste at blive sammen og arbejde på det i stedet, jeg kender jo ikke baggrunden for jeres beslutning, men kan fint regne ud at det andet kommer til at koste jer kassen..
Så kæmp eller arbejd på det, det bliver hårdt lige meget hvad i vælger.
og ja jeg tror også på at det krakker... det går langsomt her i starten, men tro mig et boligkrak er under opsejling, det er billiger at bygge nyt end overtage noget gammelt, så for mig at se er der kun en løsning, prøv at blive sammen, gå i terapi, og er det stadig ikke det, ja så er det op med kassen de næste 10 - 15 år, med mindre du ikke vælger at bo i et telt.. og tjener kassen.
tilføjet af

Ligger selv inde med boliger for 6 mill.

Ingen panik! Regn på hvor længe i kan sidde i forhold til at sætte prisen ned nu! Iøvrigt mener de kloge at der kun er 25% chance for at priserne falder 25% så ikke voldsomt. Hvis renten falder i USA til efteråret hvad noget tyder på, følger Europa og Danmark efter, samt nye typer obl. vil nok få priserne stabiliseret hvis ikke de stiger igen!
Det gælder om at sætte den rigtige pris for boligen og så måske selv gå lidt under
3-5 %.
tilføjet af

Sætte FED renten ned?

Hvad underbygger du den antagelse på? Og hvorfor skulle Europa pr automatik følger USA?
tilføjet af

Det er en trist situation

De afdragsfrie lån burde efter min mening aldrig have været indført, de har om noget kun bidraget med yderligere usikkerhed på boligmarkedet.
Vi ser allerede nu en begyndende opbremsning på boligmarkedet, begyndt i USA som har givet problemer på visse underlånemarkeder. Breder dette sig til de primære kan det give problemer. Derudover har bla. Alan Greenspan advaret imod at USA kan gå en recession i møde.
Se fx lidt på disse grafer:
http://www.martincapital.com/chart-pgs/CH_hous.HTM
http://money.cnn.com/2007/03/12/news/companies/subprime_brokerages/index.htm
http://bp1.blogger.com/_nSTO-vZpSgc/Rb2BTplgClI/AAAAAAAAAP0/DIl6rD5qHq4/s1600-h/unemployment.png
tilføjet af

Se her

Hej.
Sidder ikke i samme situation men lignende, ihvertfald truer min bolig min økonomi på grund af en arbejdsulykke og rentestigning.
Det i kan prøve nu er at tænke alternartivt.
Er det en mulighed og sælge en del af lejligheden til en forældre eller lignende således at i får en knap så stram økonomi.
En anden mulighed er at fremleje lejligheden? Bare ¨så det løber rundt?
Varme tanker og hilsner fra en i en lignende situation?!?
tilføjet af

Hvem der bare var klogere...

Ja, set i bakspejlet var det måske ikke det optimale. Men det er der ikke noget at gøre ved nu, dengang så det hele jo noget anderledes ud. :-/
@ kynikeren: Hmm. Har et indtryk af de store linier. Det er meget, der vil mangle, og det vil tage lang tid at betale af. Og, ja, der skal virkelig investeres i forholdet. Så er der jo ingen problemer; det er jo det jeg helst vil.
Men, jeg vil også gerne tage truslen lidt alvorligt... Tænk hvis vi nu går fra hinanden om 3 måneder eller 1/2 år - så bliver vi nødt til at sælge, lige meget hvad. Og hvis det hele så er kollapset, så bliver det meget værre end hvis vi solgte til hvad vi nu kan få nu.
Det hele handler om hvor mange der er i samme situation - Kloge Åge, fx. - hvad gør du? Har du råd til at vente den ud? Hvis bare de andre, der har til salg gør det, er det jo helt fint...
VH
Kasper
tilføjet af

Og her...

Ja, set i bakspejlet var det måske ikke det optimale. Men det er der ikke noget at gøre ved nu, dengang så det hele jo noget anderledes ud. :-/
@ kynikeren: Hmm. Har et indtryk af de store linier. Det er meget, der vil mangle, og det vil tage lang tid at betale af. Og, ja, der skal virkelig investeres i forholdet. Så er der jo ingen problemer; det er jo det jeg helst vil.
Men, jeg vil også gerne tage truslen lidt alvorligt... Tænk hvis vi nu går fra hinanden om 3 måneder eller 1/2 år - så bliver vi nødt til at sælge, lige meget hvad. Og hvis det hele så er kollapset, så bliver det meget værre end hvis vi solgte til hvad vi nu kan få nu.
Det hele handler om hvor mange der er i samme situation - Kloge Åge, fx. - hvad gør du? Har du råd til at vente den ud? Hvis bare de andre, der har til salg gør det, er det jo helt fint...
@Joez: Jo, man kunne fremleje og lignende - men det ville ikke komme i nærheden af at kunne betale renter på lånene. Og så går der bare endnu længere inden lejligheden kan sælges, og hvis priserne er faldet er tabet bare endu større.
1) Enten skal vi kunne blive boende sammen, eller
2) Priserne skal blive hvor de er nu, og helst stige noget igen, eller
3) sælge mens tid er, til det vi nu kan få, hvis frygten for flere fald vinder.
Det er noget trælst noget at tænke over...
Ked af at høre at du også er klemt...
VH
Kasper
tilføjet af

Hej Kasper

bliv boende, det tager jer mange år at komme ovenpå igen hvis I skal sælge med tab.
Kan du og din kæreste ikke finde en fornuftig løsning på enten en opsplitning af lejligheden, eller evt. fremleje et værelse eller 2.
Proffessorer og pressen gør alt hvad de kan lige for tiden for at opildne panik for at få boligmarkedet til at kollapse. Det sælger jo flere aviser!!Vi er i den situation at vi har bygget nyt hus før vi solgte det gamle, på samme tidspunkt som jer sidste år hvor det bare gik derudad. Men næsten fra den ene dag til den anden stod bolighandlerne stille og mange afventer pt. det kommende kollaps som pressen prøver at fremkalde.
Alt strider dog imod det. Vi har fuld beskæftigelse, renten er stadig lav, og lønningerne er de fleste steder gode - så vi kan kun sige til dem der venter - køb nu, boligpriserne er aldrig faldet - måske stået stille nogle år - kun for at stige igen.
Jeg kan fortælle dig at jeg tilhører en årgang der købte hus sidst i halvfjerdserne, og husene i det område jeg bor er præcis steget 10 gange prisen fra dengang.
Folk i min årgang har oplevet mange stilstandsperioder - men aldrig et nævneværdigt fald i priserne. Så glæd jer over jeres køb, selvom økonomien er stram, det er kun en periode,
så tilrettes tingene - tro mig. Venlige hilsener søsser
tilføjet af

Hej Kasper

Ja personligt ville jeg sætte mig ned med min kæreste og ptøve og se fremover. Hvad kan der gøres for at økonomien ikke gør det helt surt og være kærester. Så der er lidt plads i økonomien!
Drøft det med jeres forældre om det ikke var en ide de investerede sammen med jer?
Og ikke lav noget paniksalg baseret på et usikkert parforhold for uanset er det på grund af økonomien i jeres interesse at forblive venner ihvertfald så i kommer ud af det på en fornuftig.
Ikke brug din energi på og spekulere i boligmarkedet men istedet på jeres forhold.
Find charmetrolden frem og duper din kæreste, sørg for lidt positivt og undgå for guds skyld og konstant vise din usikkerhed vdrørende boligen. Det er kvinder meget modtagelige overfor.
I kan komme på ferie på vores landsted i Norge-Lundgaard og samle lidt kræfter, smiler
Alle nye boligejere er pressede, sådan er det bare medmindre man har rige forældre..
tilføjet af

Ingen krak

Det er ikke særligt sansynligt med et egentligt krak, men i begrænsede perioder kan priserne godt være faldende. I længden vil den altid stige, men det er så et spørgsmål om hvor længe man skal vente på det!
Spørgsmålet er om det er en særlig lejlighed eller om den er som så mange andre. Hvis den er noget særligt, skal der nok komme en køber som vil give prisen, hvis den ellers er rimelig.
Hvis den er som de fleste, kan det tage meget langt tid at sælge, hvis prisen er højere end for de andre.
tilføjet af

Du er naiv

Hvis du anvender almindelige nationaløkonomiske
betragtninger, så giver du et meget dårligt råd!
tilføjet af

"i længden vil den altid stige"

Er det en naturlov?
Økonomisk afmatning og inflation kan nemt udhule værdien og presse prisen ned. Spørg selv i Japan.
tilføjet af

Noget tyder på

at det ikke går så super godt for den amerikanske økonomi. Derfor tror jeg der er mulighed for at renten falder igen snart i USA. Europa følger den amerikanske rente med lidt forsinkelse.
tilføjet af

Jeg sætter den pris der er rigtig

Og forbruger så mindre til lejligheden er solgt. At sætte lejligheden yderligere ned for mit vedkommende er en fejl- særligt hvis priser stiger igen lige efter sommer, hvad jeg her en fornemmelse for, bl.a. fordi renten kommer til at falde.
tilføjet af

Hej anonym

Jeg er helt enig!00
tilføjet af

Boligprisstigningerne

er ude af trit med den øvrige økonomiske vækst. Det alene er uholdbart. Grunden til at boligpriserne er steget som de er, er at inflationen, som har været uhørt lav pga. globaliseringen, er slået igennem på boligmarkedet (og stort set ingen andre steder).
Alle er vist enige om én ting - stigningerne fortsætter ikke i samme takt.
tilføjet af

Der er ved at komme gang i

den europæiske økonomi og især i Tyskland, hvilket kan give inflationspres der igen taler for at ECB sætter renten op. Jeg tror ECB sætter renten op med 0,25 næste gang.
tilføjet af

Der kommer med 99% en

Rentestigning til, men til sommer falder den måske igen!
tilføjet af

Jeg synes du skal bruge meget mere tid

- på at tænke dig om.
- Om dit forhold skal overleve eller ej, skal vel ikke være afhængig af prognoserne for stigningen i ejendomshandlen.
- Adskild nu tingene lidt. En ting ad gangen. - Glem det salg og find ud af, hvor Jeres fællesværdier ligger. Panikken i nyhederne ødelægger Jer.
- Lav en kalenderplan. Giv hinanden 14 dage og kom så tilbage hertil.
- Held med det.
tilføjet af

Der er så meget

man skal tage i betragtning - jeg tror, det klogeste er at sætte alt ind på at holde sammen. Så er det ligemeget om boligmarkedet i USA braser sammen, væksten går ned, eksporten går ned, arbejdsløsheden stiger, folk går på tvang fordi de har sat sig for dyrt, renten stiger, folk bliver syge, skilt og så videre.
Det andet kommer der ikke noget godt ud af. Så må man tage den derfra, hvis man bliver nødt til at sælge på et ubelejliget tidspunkt...
Det ville bare være rart at kunne være på forkant!
-Kasper
tilføjet af

Til Kasper J

Jeg har engang boet i hus med min eksmand, vi havde købt et hus til 875.000 kr og havde ikke penge nok til at blive boende. Der kom en kartoffelkur og folk ville ikke engang give 500.000 kr for huset. Min daværende mand og jeg blev skilt, han beholdt huset og kom ovenpå og der kom bedre tider. Han solgte huset og tjente en million kroner og købte et nyt endnu ældre hus end det første som han nok har tjent 2 millioner kroner eller mere på nu. Det hus folk ikke ville give mere end 500.000 kr for sælges i dag til 2.500.000 kr. Hvis vi havde haft råd til 4 huse, så havde vi haft værdier for 10.000.000 kr. Jeg hænger stadig fast i dyndet med gæld. Prøv at holde sammen med din kæreste, sælg ikke til langt under den pris I har købt til. Selv om at det er svært at tro på, så vil jeres bolig nok stige en million eller to i løbet af de næste 10 eller 20 år. Jeg der aldrig har kunnet købe så meget som en 1 værelses lejlighed siden, ikke engang dengang de kun kostede 100.000 kr og nu koster de snildt 1 million kroner, kunne godt tænke mig at få del i en lejlighed. Så Kasper J, hvis nu du og kæresten ikke kan holde sammen, så tænk på min ide om vi kunne danne en forening og sælge lejligheden i anparter til "fattige" som mig i mange anparter. Nogen kan måske betale 100.000 kr, nogle kan måske betale 20.000 kr, nogen kan måske betale 3.000 kr og nogen kan måske forøge deres anparts værdi i løbet af de næste par år ved at betale mere og mere ind løbende. Kunne man så finde deltagere nok til at nå de 3.000.000 kr og I måske selv stadig havde en større eller mindre anpart og flyttede et andet sted hen, så kunne lejligheden udlejes og indtægten betale de udgifter der er til fællesomkostninger og lignende. Bliver der så med tiden et overskud ved et evt salg skal det udbetales procentvis til os "fattige" i forhold til de anpartsstørelser vi har. En revisor og en advokat skal stå i spidsen for hele projektet, så det kommer til at gå retfærdigt til. Der skal også være mulighed for at nogle skal kunne videresælge deres anpart hvis de har lyst til det. Det ville blive min eneste mulighed for nogen sinde bare at blive lidt medejer af en ejerbolig :-) Hej fra Britt
tilføjet af

boblen vil briste.

Hej casper.
Ejendomspriserne vil højst sansynligt falde i de kommende år.
Taget i betragtning, at du og din kærreste har optaget afdragsfrie lån, så skal i forvente at jeres økonomi forværres yderliger, når den afdragsfrie periode udløber.
Mig som Dig: ville jeg sælge Ejer-lejligheden NU (selv med et tab på 300.000,-kr) efterfølgende ville jeg flytte i en leje-bolig.
Udviklingen de nærmeste år kan meget vel blive den, at i om få år kan købe jeres nuværende lejlighed, til langt under hvad i har givet for den for et år siden.
Den kommende periode i en Lejer-bolig kan du og kærresten så passende bruge til at glæde jer over at i stadig har hinanden, samt at i kom ud af boblen i tide.
Kærlig Hilsen fra:
en som i starten af firserne solget sin ejerlejlighed med et tab på 100.000,- kr, og som få år senere købten en bondegaard for 650.000,- på tvangsauktion.
PS: jeg solgte gaarden sidste år for over 4.000.000,- kr, og bor i dag i en lejlighed.
tilføjet af

Tænk lige...

Bare et indspark fra sidelinien... Jeg leder efter ejerbolig i KBH, og er ok temmelig kynisk på det punkt: Jeg har sat mig i venteposition, køber intet før det hele krakker. Hvis tilpas mange tænker sådan, så krakker dt helt sikkert før eller siden! Dog byder jeg nogle gange på klik en pris, en del under udbudsprisen (op til 20%). Hvis nogen vil sælge, hurra, hurra, men hvis ikke, så er det bare at vente til priserne falder af sig selv. SÅ, derfor, jeg tror på et krak, og hvis I vil af med boligen må I gå ned i pris. Hvis (når) boligmarkedet krakker ryger priserne jo automatisk ud, så kan I overveje om I vil sælge, eller leje boligen ud indtil I igen kan få en god pris for den...
tilføjet af

Krak kan måske nok komme, men glem ham fra HHK

Blot en bemærkning - ham professoren fra Handelshøjskolen er en af de sædvanlige medieludere, der er så mange af nu om dage. Han har "forudsagt" et boligkrak ca. 1 mia. gange over de seneste vel nok 5-6 år. Så lad være med at bekymre dig om ham.
Hvad jeres situation angår, så er det dog nok således, at et decideret krak ikke er nødvendigt for at I kan komme let ud af det. Men over længere tid er prisudviklingen normalt altid stigende.🙂
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.