4tilføjet af

Rotationsjob

I min REM-søvn her til morgen opstod en idé. Om den kan omdannes til praksis er uvist. Især at der skulle være politisk vilje dertil er nok tvivlsomt. Men her er tanken i hvert fald:
Hvert halve år (1. april og 1. oktober) skal alle de ledige ind på arbejdsmarkedet. Man trækker så et tilsvarende antal medarbejdere ud. Altså et skifte. Således vil ingen komme til at gå mere end et halvt år ledigt. I det halve år skal de påtage sig at søge mindst 6 job og tage et kompetencegivende kursus af mindst 13 ugers varighed.
Virksomhedsejerne/direktørerne er selvsagt ikke med i ordningen, så de 170.000 ledige i dagens Danmark udgør måske 8% (hæng jer ikke i det tal). Det vil sige, at et firma med 100 ansatte skulle udskifte 8 personer. Direktionen bestemmer suverænt hvilke. Og det vil ikke være sådant, at man i løbet af 12-13 år skal have roteret alle. Men dog skal man holde på de nye i mindst ét år, inden de roteres ud i ledighed igen.
Et firma med kun én ansat vil indgå i en turnusordning med andre tilsvarende firmaer, således at virksomheden kun skulle udskifte sin medarbejder hvert sjette år. Afhængig af ledighedsprocenten. Falder denne vil der gå endnu længere tid imellem. Vil man gerne have den gamle betroede medarbejder tilbage igen efter et halvt, kunne man lade den nye overgå til et andet firma i den anden af de pålagte 2 halve år. Første gang foretager man i hver kommune en lodtrækning, for at finde turnusrækkefølgen blandt alle disse firmaer. Tilsvarende for firmaer med to ansatte, her vil turnussen så blot blive på 3 år, osv.
Det lød givetvis ret indviklet, og det bliver det nok også i virkeligheden i og med, at disse firmaer kan forandre antallet af ansatte i tidens løb. Derfor skal der naturligvis udtænkes et edb-program, der styrer alt dette på en særdeles retfærdig måde.
Fordelen ved dette system er, at det ikke er de samme som går ledig år efter år. Ingen ryger på kontanthjælp, fordi ledighedsperioden udløber. Og det er ikke nogen barriere for at ledighedsprocenten kan falde, da de, der kommer ud i ledighed, naturligvis er aldeles velkommen til at finde job i perioden. Og det gør heller ikke noget, at den eventuelt stiger i krisetider. Altså særdeles fleksibelt.
Var det noget?
tilføjet af

En dyr ide

Det er nu ikke i REM søvnen at man drømmer, så...
Men - ideen er teoretisk set genial, men økonomisk set et fallitbo.
Det koster en pelikan at oplære en medarbejder. En virksomhed skal regne med, at en ny medarbejder ikke er sin egen løn værd det første arbejdsår i virksomheden. Der skal oplæres, og der skabes dyre fejl undervejs. Bevares, fejl er berigende hvis man tager ved lære af dem, og ikke gentager dem vel at mærke.
Således "skaber man først værdi" for virksomheden på den lange bane, der dog ikke må strække sig over 5 år, for så er man rusten, udtømt og udbrændt.
tilføjet af

gammel ide

det er ikke første gang jeg støder på en lignende ide med jobrotation og der ligger et stort potentiale i begreber jobrotation.
Du kan kalde det det rullende arbejdsmarked hvor medarbejderne løbende bliver bedre rustet til de i enhver til kommende arbejdsopgaver. Det kan formentligt ikke bruges ved alle arbejdsopgaver.
hvis vi påstår at Danmarks fremtid ligger i uddannelse, så ville det være en ide at lade en vis procentdel af en virksomheds medarbejdere opklassificeres og under uddannelsen bliver de erstattet af andre der ligeledes er i gang med en opklassificering, bare på en lidt lavere niveau.
Hvis det er førstegangs opklassificering / arbejdsløse, skal det selvfølgelig finianceres af a-kasserne.
Men det er altså virksomheden der suverænt bestemmer om det er godt for den enkelte virksomhed.
tilføjet af

Koster en pelikan ?

Det kommer sgu da i allerhøjeste grad an på hvor hurtigt den nye medarbejder kan glide ind, Du udmaler det som om at alle skal oplæres fra bunden.
Er han/hun kendt med faget er det kun en tilpasning til nye interne rutiner og kolleger, det gælder både for murere og bogholdere.
Jeg har selv oplært både unge lærlinge og voksne der havde skiftet jobtype, er de levende interesseret og tænker sig om når de "arbejder selvstændigt" har jeg intet at udsætte og lader dem lære af egne fejl, dog kan det være irreterende hvis de laver den samme fejl eller spørger om det samme flere gange.
Men jeg har også haft kolleger og chefer der lagde en ny medarbejder på is ved den første lille fejl.
tilføjet af

Jo, jo

det lyder som en god ide, og en rigtig god ide for dem der står for at ryge på kontanthjælp. Vi er nok mange i den båd, ingen tænker nok bare på der bliver mange som ikke kan sidde i deres lejlighed på kontanthjælp. Jeg kan heller ikke, hvad gør man så??? Ikke underligt man ikke kan sove af spekulationer. Mange taber på arbejdsmarkedet når arbejdsgiverne jo kan vælge og vrage😮
Men det var en spændende ide du der fik.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.