11tilføjet af

Nu skal vi betale for videregående uddannelse- hvorfor det?

så kan man i aviserne læse at det at læse på en vidergående uddannelse nok skal udsættes for brugerbetaling, som om vi ikke havde råd til at fortsætte som vi plejer... Danmark er blevet meget rigere end i fattig 80'erne,hvor vi valgte at prioritere gratis uddannelse.. I år 2005 er der pludselig ikke råd til det mere.. Sikke noget fis...
Jamen, folk rejser jo med en gratis uddannelse i ryggen og tjener fede penge i udlandet... Ok, det kan være et problem på sigt, men så kan vi jo bare gør som i tyskland, hvor man er forpligtet til at arbejde i fem år i Tyskland eller man kan indføre at folk som flytter til udlandet i mere end fem år får en regning..
Det er klart det kan blive besværligt at få de penge ind nogle gange, men jeg kan ikke rigtig se, hvorfor at det skal være et problem for de folk som har tænkt sig at blive boende i landet..
Endnu en gang skal velfærdsstaten lige beskæres lidt... Der er sgudda penge nok og brugerbetaling vil nok ikke ligefrem virke motiverende i forhold til at ¨få unge til at læse på universitet etc.
I forvejen ser det surt nok ud med akademikerarbejdsløshed og det kan måles på tilstrømningen af nye studerende.. Hvis man tilmed skal betale for at risikere at blive veluddannet arbejdsløs, så bliver tilstrømningen endnu mindre, men der kommer til at mange gymnasielærere etc. om nogle år og så skal vi jo nok ikke lægge hindringer i vejen for dem som gider undervise næste generation igen?
tilføjet af

til den tid.

Til den tid, er arabisk blevet det tredje verdenssprog og så importerer vi bare undervisningstyrken fra disse stater.
Det går nok, skal du se.*ss*
tilføjet af

Det frie valg

Hej.
Ja, jeg ka' ikke være mere enig! Det er fuldstændigt tåbeligt med al den bruger betaling!
Jeg selv er universitetsstuderende. Su rækker altså ikke langt, når man selv skal betale for bøger og lign. Su'en er i forvejen for lav, så man er tvunget til enten at leve "usselt" i de 5-10 man læser, eller tage lån.
Det er langt ude. Man skulle da mene at uddannelserne i sidste ende er en gevinst for samfundet: veluddannede folk, skatteindtægter o.lign. At man så står og skal betale staten 100.000,- tilbage, når man er færdig, er ikke til at forstå.
Når så brugerbetalingen bliver lanceret som"det frie valg", kan man jo ikke andet end at ryste på hovedet. Jo-jo, det lyder da fint; men "det frie valg" for hvem?? : For dem med penge til det.
"det frie valg" inden for sygehusvæsnet: du kan selv vælge om du vil springe ventelisterne over og tage på privet-hospital, fx i Tyskland....Åh, nåhja, du skal s'følig selv betale omkostningerne på 150.000,-, "det frie valg" inden for hjemmeplejen: Ja, nu ka' de ældre, svage og trængende selv vælge om de vil ha' ordenlig service og omsorg......Ja, hvis de altså har råd!, og "det frie valg" inden for uddannelse bliver nok heller ikke noget kønt syn!!
tilføjet af

Vær du glad for

at bo i et land, hvor det er gratis at gå på universitetet. Det er sandelig ikke nogen selvfølge. Og spar os for at det gylle, der vil resulterer i at ordentlige skatteborgere skal yderligere til lommerne
tilføjet af

Spøjst....

Nu kender jeg ikke noget til, den aktuelle sag vedr. evt. brugerbetaling. Men det er da spøjst, at vi beklager os, når vi både får penge fra staten (så vidt jeg ved, har det faktisk aldrig været meningen, at man skulle kunne leve af SU'en alene) og samtidig betaler et minimum for det studie vi tager. Nuvel bøger skal vi som regel købe, men lærerlønninger og bygninger mv. klarer staten.... Bagefter kan vi så brokke os over vores høje skattetryk, når vi tjener penge som følge af vores uddannelse.
Vi bliver sq aldrig tilfredse!
tilføjet af

gylle

Åh, ja, og spar mig dog for dit gylle, tak!
Hvis du nu lige overvejer det, så er det jo IKKE gratis at læse på universitetet: jeg ender jo med at betale omkring 100.000,- tilbage....Læste du ikke mit indlæg??
Og jeg tager det ikke som en "selvfølge", men det burde sq da være en selvfølge, at man er i stand til at tage en uddannelse, man virkelig har lyst til, og ikke må "nøjes", hvilket brugerbetalingen vil resultere i!
Jeg er godt klar over, at DK er et af de få lande, der giver tilskud til studerende (su), men det er da ikke ensbetydende med, at vi så bare skal sige tak og amen. Det betyder da mere, at der er noget at kæmpe for for studerende i andre lande. Se nu bare USA; her er mange familier nødt til at spare op "hele" livet, for at kunne sende bare ét af børnene på uni. Mange andre har slet ikke den mulighed. - Dét er da vel ikke at foretrække????
Og hvem fa'n er de "ordenlige skatteborgere" du skriver om??- Jeg betaler da også skat!
tilføjet af

en anden verden...

Hej SAP.
Hm, ja, måske var det fra start af ikke tilsigtet, at man sku' ku' leve af su'en...Det er i hvert fald ikke det der stiles efter idag. Men hvorfor ikke??? Studiet er jo et fuldtidsstudie, så hvorfor skal de fleste studerende være nødt til enten at tage arbejde (hvilket kan bevirke, at studiet tager længere tid) eller tage lån?
Personligt har jeg nu aldrig brokket mig over skatten, men kan måske godt forstå at nogle gør; det ville da være rart at slippe, men pengene til sygehusvæsnet, ældrepleje, uddannelser, børnepleje, infrastruktur osv, osv, skal jo ind.....Syn's måske det ville være en god idé at få de rige multinationale virksomheder til at spytte deres i..
tilføjet af

De ordentlige skatteborgere

er de arbejdssomme ligesom mig, der altid havde diverse jobs, da jeg læste. Så jeg havde ingen økonomiske problemer, da jeg var færdig. Det kan nu engang ikke være skatteborgernes problem, at studerende ikke kan have råd til at leve forsi de skal fyre penge af på øl, festivaller osv.
tilføjet af

at generellisere

Jamen, tillykke, du! Må være herligt ikke at skylde penge. Hvad læste du og i hvor lang tid?
Jeg fyrer ikke mine penge af på øl og festival. - Det har jeg ikke råd til! Jeg har husleje, mad og tandlægeregninger ligesom alle jer andre. Og det er vel at mærke samme høje udgifter selvom min indkomst er lav.
Jeg har haft arbejde ved siden af mit studie, men var desværre nødt til at stoppe, fordi det gik ud over mit studie. - Vi må jo heller ikke være for længe om det, vel?
Når jeg ikke har læst, har jeg arbejdet. Jeg har aldrig været på sygehus, jeg slider ikke på vejene, da jeg ikke har bil, ingen af mine bedsteforældre får ældrepleje af nogen art....hmm, søde USA-mand, må jeg ikke nok få lidt ud af mine skattepenge??;o'
tilføjet af

Hvaffor noget...?

Gider du lige forklare kort hvad det er for en brugerbetaling du taler om?
Jeg er selv studerende, har aldrig set nogen brugerbetaling, har ikke hørt om noget på vej...
tilføjet af

Ikke endnu.... en tendens

Det er ikke noget som er indført her og nu, men der er snak om at gøre det på sigt - 'i globaliseringens navn'..
Læs mere her-->
http://www.information.dk/InfWebsite/FremvisningPHP/Common/Information.php?pShow=Webavis/WAvVis.php&pWAvVis=671
tilføjet af

Ikke feriekoloni eller hvilehjem.

Det kunne umiddelbart se ud som om, at det skal være studenterne, der får regningen for det meget dyte byggeri af KUA på Amager og IT-universitetet, og vi kan tage BRIC-centeret oppe på Tagensvej med, altsammen neget dyre bygninger der foruden DR-byen, Operaen, Skuespilhuset og de kunstneriske læresteder incl. "Rytmekons" på Holmen og modernisering af det gamle radiohus, der nu huser Musikkonservatoriet. , midlertidigt har givet den nu skrantende byggebranche statsfinansieret fuld beskæftigelse, hvor man nu skal betale universiteter i stedet for studenterne med SU-midler, tilmed penge der tages indkomstskat af, fordi de lige har været om ad studenternes nemkonti.
Jeg tror nok at eksamenskravene og krav om at gennemføre til nomineret tid betyder, at kun studenter med høj arbejdsmoral klarer eksamen med godt resultat,´nogle bliver måske eksamenssyge eller opgiver studiet uden at gøre det færdigt.
Selv om der ikke er den møde-og lektiepligt som jeg kender fra min ikke-universitære uddannelse på konservatoriet, så har jeg indtryk af, at et umiversitet hverken er en slags feriekoloni eller hvilehjem.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.