26tilføjet af

Komma foran "og"?

Et grammatikspørgsmål. Jeg kan huske, at jeg i min folkeskoletid fik at vide, at man aldrig måtte sætte et komma foran ordet "og". Dette synes også at være konsensus i denne forum-post, som jeg fandt om et lignende spørgsmål: http://www.elkan.dk/webforum/forum_posts.asp?TID=814.
Men f.eks. i dette link: "http://www.blogbogstaver.dk/ordkloeveren/2007/03/min_dansklrer_s.html", skrives der: "Hvis 'og' fx står mellem to helsætninger, ja så skal der naturligvis komma foran og'et."
Og i eksempel 3 fra dette link, sættes der også komma foran et "og": http://www.esbjergstats-gym.dk/uo/Nyt%20komma.htm

Så hvad er f.eks. det rigtige i nedenstående - mulighed 1 eller 2?
1) Læreren var god og børnene var glade.
2) Læreren var god, og børnede var glade.
tilføjet af

1) er korrekt - efter min mening.

Skulle jeg skrive sætningen og var usikker, ville jeg nok gøre den lidt længere - f.eks:
Vejret var dejligt, læreren var god og børnene var glade.
Det spørgsmål har jo ofte været til debat, og, de skriftkloge er stædige - det må du ikke, siger de, og, derfor er jeg begyndt at pakke det ind, i to kommaer... 😉
tilføjet af

hvad,aldrig komma før

og.
tilføjet af

Sidstnævnte

Her bør der ingen tvivl være, det bør være 2) alene af den grund, at det er en sætning med 2 grundled og 2 udsagnsled, det ville være mit argument. Men det er muligt, jeg tager fejl; Jeg nåede nemlig aldrig at få 13 i retstavning, mestendels pga. dumme fejl (er sidstnævnte opremsningskomma iøvrigt korrekt?).
tilføjet af

Men,

Du fjerner jo ikke problemet ved at lave din sætning længere.
Nu har du bare 3 helsætninger, og spørgsmålet er så stadig, om du skal have komma før "og". (lige som spørgsmålet så er, om jeg skal have komma før "og" i ovenstående sætning)
tilføjet af

Jamen det har jeg jo skrevet.

Det mener jeg ikke du skal, 1) er rigtig, efter min mening. - Man må ikke skrive komma før og, sådan er det bare.
tilføjet af

Nu husker jeg den forklaring

jeg engang har fået:
Når man skriver ordet og, betyder det at der kommer en fortsættelse af den sætning man er i gang med. Når man sætter et komma, så betyder det, at nu kommer her noget nyt.
Og, og komma vil i så fald modsige hinanden. - Men, i starten af sidste min sætning mener jeg ikke at kunne udelade kommaet, da her er to 'og' lige efter hinanden... Det er ikke nemt. 😉
tilføjet af

Det er vist punktum, du tænker på.

Man må ikke begynde en sætning med 'Og'.
tilføjet af

aldrig komme foran og ligemeget hvad

de bedste hilsener
tilføjet af

Jamen kære læreren,

hvad så når jeg er nødt til at skrive to 'og', ved siden ad hinanden?
tilføjet af

Men lærer,

Hvis du læser i én af linksene i min post, så er der netop en lærer, der skriver, at den huskeregel med, at man ikke må lave komma foran "og" er en forkert huskeregel, og at der således skal være kommaer mellem to hovedsætninger.
tilføjet af

Altid komma mellem helsætninger

, foran parentetiske indskud og rundt om bisætninger, hvis man sætter "gammeldags" komma.
Se mere på Sprognævnets hjemmeside🙂
Hvis der er et grundled og et udsagnsled, er der en sætning.
tilføjet af

Hvad?

Det hedder "lige meget" - ikke ligemeget. Lige meget hvad😉
tilføjet af

Dit sidste komma

er ikke opremsningskomma, men komma foran parentetisk indskud🙂.
tilføjet af

Det er heller ikke rigtigt!

Vel må man så. Det var bare noget, læreren sagde, fordi børn er slemme til at begynde en sætning med "og" hele tiden.😮
tilføjet af

komma

Du har helt ret i at man ikke kan sætte komma foran og efter den "rigtige" regel om tegnsætning. At jeg har sat ritige i citationstegn/gåseøjne skyldes, at de nye kommaregler faktisk tillader det. der sker hele tiden nye ting og uforståelige ting i det danske sprog, om man så kan lide det eller ej.
Ligesom de der skriver fordi at, det er der intet der hedder idet ordet fordi indbefatter at og dermed udelukker det, men det er også efterhånden blevet almindeligt på grund af dårligt sprogbrug i talesproget og dette videreføres med tiden til skriftsproget.
tilføjet af

Klart nr 2

Det er sætning nummer to, der er rigtig.
Det er nemmere, hvis du tænker helt logisk på det. Udsagnsordet udtrykker en tilstand/egenskab eller en handling - i dit tilfælde "var".
Den, der handler, må ikke være adskilt fra handlingen eller tilstanden/egenskaben med et komma.
Eks. 1
Læreren var god og effektiv. (Her er der to "tilstande", nemlig "god" og "effektiv", men det er læreren, der er begge dele. Derfor må der ikke være komma foran og'et.
Eks. 2
Læreren var god, og eleverne var effektive. (Her er der også to "tilstande/egenskaber", nemlig "god" og "effektive", men læreren er den ene, og eleverne er den anden. Derfor skal der være komma foran og'et.
Du kan også lave en prøve og se, hvad der sker med sætningen, hvis du i stedet erstatter kommaet med et punktum og fjerner og'et (eller bare fjerner og'et).
Det vil give følgende resultat i Eks. 1:
Læreren var god. Effektiv.
Eks. 2 vil se sådan ud:
Læreren var god. Eleverne var effektive.
Som du kan se, giver det en fuldt forståelig mening i eks. 2. Det er to hele sætninger, som kan stå alene, og hvis man vælger at forbinde dem med et "og", skal der være komma foran og'et. Derimod går det helt galt i eks. 1. Man kan ikke have ordet effektiv til at stå alene på den måde. Der må altså ikke være komma foran og'et.
Et nyt sæt eksempler:
Eks. 3:
Manden åbnede døren og gik ud og skovlede sne.
Eks. 4:
Manden åbnede døren, og konen gik ud og skovlede sne.
Eks. 5:
Manden åbnede døren, konen gik ud, og børnene skovlede sne.
I disse eksempler er der 3 handlinger, nemlig "åbnede", "gik" og "skovlede".
I eks. 3 er det manden, som gør alle tre ting. Der må derfor ikke være komma foran "og" hverken det ene eller det andet sted.
I eks. 4 er det manden, der udfører den første handling, men konen, der udfører de to sidste. Altså skal der være komma foran det første "og", men ikke foran det sidste.
I eks. 5 er det manden, der udfører den første handling, konen udfører den anden, og børnene udfører den tredje. Der skal derfor være komma begge steder, og når man sætter 3 sætninger efter hinanden på den måde, bliver det en opremsning, og derfor fjerner man det første "og".
Håber det hjælper på forståelsen!
mvh hønemor1001
tilføjet af

dårligt skriftsprog

"fordi at" er talesprog, og det hører ikke hjemme i skriftsproget.
mvh hønemor1001
tilføjet af

Contina, hold dog mund...

og lad være med at gøre dig klog på noget, du ikke ved noget om. Du hjælper jo på ingen måde nogen ved at misinformere dem ud fra din mavefornemmelse.
Det er virkelig, virkelig irriterende, at folk som du ikke kan skelne mellem "Jeg synes"-emner og konkrete spørgsmål, som der kun er et korrekt svar på. Ville du også vejlede nogen med dine mavefornemmelser omkring matematikstykker, hvis du ligesom følte, at pi efter din mening er 5,17?
Og ja, du tager fejl. Selvfølgelig skal der komme foran "og", når der kommer en ny helsætning.
tilføjet af

Dansklærer er du i hvert fald ikke...

- eller også pjækkede du fra timerne. Der er INGEN regel om, at der ikke må være komma foran og - hvordan vil du dog argumentere for det, når der er tale om to helsætninger??
tilføjet af

STOP!!!

Jeg forstår simpelthen ikke, at folk herinde skriver decideret forkerte svar - og kalder sig selv for "læreren" og "Grammatikeren", tydeligvis uden at være det.
Det, du kalder den "rigtige" regel om tegnsætning er det, der hedder grammatisk komma - og i følge reglerne for grammatisk komma, så SKAL der netop være komma mellem to helsætninger som i eksempel 2. Hvor svært kan det være at sætte x og o og se, at der netop er tale om to helsætninger??
De nye kommaregler - som du jo som grammatiker burde have et indgående kendskab til - har du heller ikke styr på.
tilføjet af

2 er korrekt, fordi...

der er tale om to helsætninger. Prøv med x og o - er der to "sæt", skal der være komma, uanset, om ordet "og" indleder sætning 2. Altså: Læreren var - x o - børnene var - x o.
Jeg forstår ikke, hvorfor så mange mener at have hørt, at der aldrig må være komma foran "og". Måske tænker de på opremsningskomma - "Mette, Peter, Stine og Sofie"?
tilføjet af

Du må gerne

sige "fordi at," det er bare lidt mere folkeligt, men ikke forkert.
tilføjet af

Nej, nej...

Grammatikken er "ligeglad" med, om du nu skriver en fortsættelse af den sætning, du er i gang med. Grammatikken er udelukkende "interesseret" i, om du har tænkt dig at skrive en ny helsætning og altså et nyt grundled og udsagnsled. "Jeg og Sofie går en tur". "Jeg går en tur, og Sofie går med". Sidste sætning har komma, fordi det er en helsætning.
Til gengæld skal du ikke sætte komma mellem de to og´er i din tredjesidste sætning.
tilføjet af

Korrekt...

Det er dog udpræget talesprog og en af de klassiske "skønhedsfejl", jeg advarer mine elever imod at anvende. - Fordi at fordi at lyder lidt "fladt". 😉
tilføjet af

Tromle...

- jeg er glad for din tilstedeværelse her og funderer over, om vi fra årgang 70 fik en særlig grammatikindsprøjtning ved fødslen?
tilføjet af

Lidt sent, men alligevel

Hvorfor gå ind i et lægmandsforum med sådan et spørgsmål?
Hvorfor ikke gå til Dansk Sprognævns officielle hjemmeside og finde det korrekte svar der? Kildekritik meget?
http://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/komma/komma
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.