7tilføjet af

Kan du grille?

hEj ALLE!!!!!!!!!!

Står her og skal holde en grilfest for børnene, men hvordan griller man?

Nr. 1:
Jeg har kul, tændvæske, tændstikker og noget avispapir. Skal jeg bruge mere?

Nr. 2:
Min ide er, at putte kullene i grillen ( hvor meget? ), tændvæske over ( hvor meget? ), lidt avispapir og stryge tændstikken.
Er det den rigtige fremgangsmåde?

Nr. 3:
Hvor lang tid forinden spisetid, skal man tænde op?
Nr. 4:
Hvor lang tid, vil grillen holde sig varm?
Nr.5:
Når man er færdig med at grille, hvad er så den korrekte måde og håndtere det resterende materiale på?

Jeg håber I kan hjælpe.
På forhånd tak.

Venlig hilsen Lone

PS: Angående tændvæske. Hvad skal det være helt præcist, hvad hedder det?
tilføjet af

Overraskende spørgsmål

Men lad os prøve.
Nr. 1:
Du har ikke brug for avispapir. Jeg går ud fra du også har en grill.

Nr. 2:
God ide - hæld bare hele posen i 1 kop tændvæske over så får du nemt ild.

Nr. 3:
start grillen op 3 kvarter før, så kullene er gloende, når de skal bruges
Nr. 4:
Hvor lang tid, vil grillen holde sig varm? 1 time til 1½ afhængig af hvor længe i jo er om at grille maden
Nr.5:
Lad kullene stå til dagen efter.
tilføjet af

Sådan gør du

Drop det avispapir, det sviner mere end det gavner.
Bruger du kul eller briketter? Kul er bedst til grill-emner med kort stegetid. I begge tilfælde skal kul/briketter kunne dække hele grillens bund. Er det kul, så giv en sjat ekstra. Til start samler du kullene i en pyramidetop midt i grillen. Så overhælder du med tændvæske/lampeolie - du skal ikke spare. Væsken skal suges ind i hver eneste kul eller briket - og brug endelig IKKE husholdningssprit. Slet ikke når der er børn i nærheden. Spritdampene kan lave stikflammer med grimme forbrændingsulykker til følge.
Når tændvæsken har ladet sig suge ind i kul eller briketter i et minuts tid, så antænd i bunden af pyramiden to-tre steder. Hold ungerne på god afstand. På få øjeblikke udvikler der sig høje flammer og så er processen i gang. Forlad ikke grillen mens flammerne er der. De forsvinder i løbet af et par minutter.
Når kul/briketter begynder at få en askehvis overflade, så spred dem over hele grillens bund - og sæt risten på plads, så den er supervarm når tid er.
Kul vil være klar til grillning i løbet af 35-40 min. - briketterne skal have 10-15 min. mere. Hvornår du skal starte før spisetid, afhænger i høj grad af hvad der skal på grillen. Pølser, oksebøffer, fisk er færdige på fem-seks min. Kylling og svinekød tager længere tid. En hel kylling tager en time, en parteret et kvarter mindre. Husk at dække risten med folie, så fedtet ikke drypper ned i kullene og laver flammer, som branker kødet. Det smager ikke godt, og det er usundt.
Grillen er på toppen i max 45 minutter - skal du bruge mere grilltid, må du supplere med ekstra kul/briketter undervejs. De efterfølgende sløve gløder er velegnede til snobrødsbagning.
Lad kul/briketter brænde ud i grillen. Der vil være gløder i mange timer efter. Skal ungerne lege eller spille bold i nærheden af grill-stedet, så fjern den til et mindre udsat sted.
God fornøjelse
tilføjet af

Men........

TAK for jeres flotte gode råd!!!!!!!

Nu har jeg så prøvet og test-grille for en veninde inden det for alvor skal stå sin prøve, men........

Hvor meget kul skal man hælde i grillen ( lille weber kuglegrill )?
Jeg hældte 1 1/2 pose grillbriketter i til 2 personer.
Jeg brugte en hel del tændvæske.
Og jeg er i tvivl om der er brug for så meget kul og tændvæske ( især til 2 personer ).

Angående folie ( jeg brugte sølvpapir ).
Det sætter sig fast på det man griller og det sidder fast på risten.
Hvordan løser jeg det problem?

Ganske rigtigt var der gløder i briketterne lang tid efter.
Jeg forsøgte at hælde vand over, men er det en god ide?

Venlig hilsen Lone

PS: Med hensyn til at bygge en pyramide.
Er det kun med kul man kan gøre det?
For jeg prøvede med briketter, men det kunne ikke lade sig gøre.
tilføjet af

PPS.................

Prøvede at tænde op uden brug af avispapir.
Men da det ikke lykkes efter flere forsøg, var jeg nødsaget til at bruge avispapir.
Hvordan tænder jeg op i grillen, uden avispapir?

Er der en sundheds/ og eller miljø risiko forbundet med brug af avispapir til optænding i grill?

Venlig hilsen Lone
tilføjet af

Et par svar og råd

Hej Lone
Det var da vildt mange briketter, du fik fyret af. 1 ½ pose skriver du, mener du virkelig halvanden pose? Var der overhovedet plads til til mad i den grill. En kvart pose, måske lidt mere hvis det er et stegeemne som kræver lang tid (fx. hel kylling skal have en time), må være rigeligt.
Ærgerligt du ikke skriver hvad du skal grille til din grill-fest. Så ville det være nemmere at give præcise råd.
Hvis sølvpapir klæber fast til risten, så har du ikke gjort den ordentligt ren. Nu har jeg ikke speciel erfaring med kuglegrill, synes det er et misfoster mellem en bageovn og en rigtig grill, men en af fordelene skulle være, at briketterne kan arrangeres langs siderne, så fedtet ikke drypper direkte ned i gløderne.
Der er vist en liter tandvæske i de gennemsigtige plastflasker,som normalt står sammen med de øvrige grill-ting. Den skulle gerne holde til fem-seks optændinger. Du kan evt. supplere med de faste sprit-optændsblokke. Del en blok i tre dele og placer dem rundt om i briket-stakken. Følg brugsanvisningerne på flaske og æske.
Hold op med det vandpjaskeri. Lad briketterne brænde ud. Og tøm grillen for aske, når den er blevet kold. Så står den ren og tør til næste gang grill-trangen melder sig. Husk lige også at give risten en overhaling. Fedtet skal væk - hver gang.
Avispapir er ikke giftigt, men alligevel noget rod. Brændt papir giver nogle flyvske askeflager, som jeg nødigt ville se flyve op og sætte sig fast på min mad. Så brug endelig optændingsblokke istedet. Men hvis din grill er ren og tør burde det ikke være et problem at få gang i gløderne.
Fortsat god fornøjelse...;o)
tilføjet af

grillstarter

Tænkte om du kúnne låne en grillstarter af en eller anden eller købe en billig. Det er sådan et metalrør med håndtag. Den fylder du næsten op med briketter eller kul alt efter om det skal stege længe eller kort tid. Hæld en sjat tændvæske ned og tænd den med en tændstik. ( man kan vist også lægge en lidt avis papir i bunden, hvis ikke du kan få ild på anden måde, det giver bare sådan noget papir-aske hvis ikke det når at brænde væk)
Måske man også kan bruge et par tændblokke istedet for tændvæske, jeg har bare ikke prøvet det...
Det er ret nemt, når kullene/briketterne er hvid-grå er de klar tilat hælde i grillen. Den mængde plejer jeg at bruge i en 57cm kuglegrill. Der er varme nok til det bruger den til det vi bruger den ttil: bøffer grillspyd kylling pølser og diverse kødstykker, samt overskudsvarme til bananer bagefter...
P.S.Har hørt at man ikke skal lægge folie på risten på en kuglegrill, for når du dækker den til er der ingen ilt til gløderne og så går den ud.Ved ikke om det er sandt, da jeg aldrig selv bruger folie på...
tilføjet af

Vand på grillen?

Er i sindsyge? eller retter prøv på det og se hvad der sker en god idé er nok at komme væk derfra HURTIGT, alt asken flyver nemlig op med dampen fra vandet og det bliver et værre svineri!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.