28tilføjet af

hvorfor lever du sundt?

Jeg elsker at leve usundt og betaler gerne 10-15 år i sidste ende for det. Jeg elsker smøger og fed mad og godt med slik, og kan kun ryste på hovedet af alle de som render rundt og fylder sig med klid og grønne blade.. Hvad er årsagen til jeres trip??
Er det fordi i gerne vil gi den gas i mange år på plejehjemmet?
Synes i det er cool at rende rundt med rollator?
Drømmer i om hjemmehjælp?
Jeg gider oprigtigt ikke blive meget mere en højest 60-65, så er jeg tilfreds, og har arbejdet med såå mange ensomme, svækkede, gamle mennesker på 80-90 som ærligt har ærget sig over de ikke har givet mere los i ungdommen, og har levet de sidste 20 år uden venner og uden deres børn gad og besøge dem da de havde deres eget liv og ikke tid til deres gamle...
Men ok, hver deres lyst, jeg vil dø med støvlerne på og gerne af en solid blodprop så jeg ikke skal trækkes med tvivlsomt velfærd og sølle ensomhed..
Hvad er din motivation for at leve af klam havregrød, klidboller, uden søde sager og fråder mad?
tilføjet af

Lad os se

hvad du siger NÅR du nærmer dig dine sidste 10-15 år, og se om du stadig mener det samme.
Moral? Man lærer så længe man lever ;)
tilføjet af

Godt indlæg!

folk er blevet banket i hovedet med at skulle leve sundt. For vi må ikke blive syge, så lægger vi samfundet til last. men sund mad, motion osv. er ingen GARANTI for at undgå sygdom osv. - og man ligger jo heller ikke samfundet til last som gammel, hvis man dør tidligt pga sine "laster".
Helseeksperter, sundhedsapostle og andet godtfolk får det til at lyde som om man lever evigt, hvis man lever af urtethe og grønne blade. De bliver klogere....
Tak for et godt indlæg - det er sjældent set, da det jo nærmest er et tabuemne, som du har taget op..
Hilsen en som både ryger, spiser kager og pjækker fra træningen 😉
tilføjet af

Hæ hæ :-)

"Gi den gas på plejehjemmet", den var god😃
Altså, jeg spiser sundt fordi, jeg får mere energi af det. Jeg kan godt lide sund mad, men jeg er generelt også god til at finde på opskrifter, så det meste smager lækkert. Jeg spiser mange fisk, fordi jeg elsker fisk. Især sushi. Det kunne jeg seriøst spise hver dag, hvis jeg havde råd.
Jeg er dog ikke fanatisk. Jeg spiser også usundt. Jeg hader sodavand og er generelt ikke vild med slik (er ikke vokset op med det), men har lidt et misbrug af chokolade. Jeg er meget lille, men jeg kan spise chokerende store mængder af chokolade🙂 Mmmm. Tror faktisk jeg vil gå ned og købe noget om lidt
tilføjet af

prøv at

forstå. Lever du af f.eks. klidboller og alm. god havergrød så er der plads til søde sager.
At betale for usunde tilsætningstoffer m.v. er det et trip- når man nu kan løbe fra hjemmehjælpren og plejehjemmet
tilføjet af

det har du ingen garanti for at du kan

altså løbe fra hjemmehjælperen og plejehjemmet - og under alle omstændigheder kommer der en dag, hvor du ikke løber mere....
tilføjet af

Sundt er lækkert :-)

Først og fremmest så er god mad ikke kedelig mad.
Jeg lever sundt, spiser frugt og grønt, knap så meget kød og dyrker motion på daglig basis. Min grund er at jeg simpelthen får det fysisk og psykisk bedre af at leve sundt. For ca. 6 år siden fik jeg en madforgiftning, som har svækket min slimhinde i maven, det betyder at jeg har meget let ved at få mavesår og irritation i maven i det hele taget. Jeg er så, så heldig at fordi jeg lever, som jeg gør behøver, jeg ikke at tage denne dyre mavesårs medicin dagligt, men kan nøjes med at spise en pille hvis jeg ved jeg skal ud og spise usundt. Lægen sagde direkte at jeg kunne forsætte med at leve som jeg gjorde, eller at jeg kunne få en pille og så kunne jeg leve usundt. Valget var ikke svært. Jeg syntes det er fint at du er glad for din livstil og sådan skal det jo også være, men jeg tror at chancen for at du får behov for pleje når du bliver ældre er langt større for dig, end dem der forsøger at holde sig i form.
Jeg frygter ikke at blive gammel, men jeg frygter at blive afhængig af andre, og i jo bedre form jeg er, jo længere kan jeg klare mig selv. Selvfølgelig forudsat at jeg ikke kommer ud for et uheld.
Pas på med at ønsk dig en blodprop, du ved aldrig hvad det kan medføre.
Helene
PS. der er massere mulighed for søde sager, jeg bager ofte kage osv. Chokolade nyder jeg også. Jeg spiser bare ikke matador mix og andre mærkelige e-numre
tilføjet af

har prøvet

i et par år at leve som du gør det - altså frugt og grønt, samt masser af motion. Jeg fik det ikke bedre - måske fordi jeg havde det godt i forvejen. Jeg fik heller ikke mere energi af hverken kosten eller motionen. Det er hvad vi altid får at vide, men det er ikke altid givet. "man får det bedre" - ja men i den sætning ligger jo, at I tror, at vi som ikke lever megasundt ikke har det godt og er evigt sløve.. men det må den enkelte jo bedst selv vide. jeg kunne ingen forskel mærke, og har det godt nu, hvor jeg spiser hvad jeg har lyst til.
tilføjet af

Der er ingen

der siger, at fordi, man lever længere, så bliver de sidste år af ens liv et helvede med rollator, dårlig onde og tynd afføring.
Hvis du fortsætter det langsomme selvmord, du er begyndt på, så skriv til debatten igen om 10 / 20❓år - jeg ved ikke, hvor gammel du er - og fortæl, hvordan det er med din dårlige vejrtrækning, dine mavesårspiller og dit ugentlige lavament, fordi du mente, at du kunne behandle din krop, som du behandler indholdet af din skraldespand. Og hvad for resten med dine tobaksben, hvor det har været nødvendigt at fjerne og omlægge blodårerne i låret?
Du må tage dig fantastisk ud i dit overfede sellevned. Du har vel fået checket, at du ikke både har diabetes II og at en begyndende lungecancer er på vej. Lungekræft skulle være en aldeles dejlig sygdom at få!De fleste læger mener, at såfremt den er uhelbredelig, så kommer døden ikke helt sjældent som en befrielse.
Kender du smagen af grovvalsede havregryn med letmælk på?
Det er kraftigt kolestorolsænkende, og hvis du så midt i din iver for at nedgøre nogle af os, der har valgt at koble hjernen til det, vi foretager os, så vil du sikkert kunne forstå, hvorfor æbler er sunde.
Du tror, da ikke at du dør af en blodprop, vel?
Så nådig er skæbnen nok næppe!
Du dør såmænd nok af fedtlever, et alt for højt blodtryk (kender du for øvrigt dit eget blodtryk?)samt prostataproblemer, men der er sikkert en del år til endnu.
Held og lykke på din usunde rejse!!
tilføjet af

øhh

Nu skrev jeg jo at det vigtigste var at man var glad for sin livstil. Jeg har ikke skudt nogen i skoen at de var sløve eller andet. Jeg skrev at jeg fik det bedre. Hvis du er glad for dit liv, så er det jo som det skal være.
Venligst
Helene
tilføjet af

Rollator ?

Hvem siger man kommer til at bruge sådan en ?
Man kan være gående i en høj alder, omend langsommere, sidde i en stol (eventuelt hjemme) hvor hjertet så bare siger at nu gider det ikke mere, eller man får et slagtilfælde.
Min farfar blev 92 og han holdt sig sgu ikke tilbage når det gjaldt noget usundt.
Han var nu også udemenneske hele livet
tilføjet af

nej det har du ikke

men det er hvad vi altid får at vide, som jeg også skrev.
Man skal bare åbne et blad eller tænde for tv´et, så kommer smøren.
tilføjet af

derfor

Hvis du spiser sundt og dyrker motion, får du så meget mere energi i hverdagen. Hverdagens stress og trængsler bliver lettere at oveskue. Du får simplelthen mere overskud.
Det er lettere at stå op om morgenen.
Din krop hud og hår, ser bedre ud, vil du ikke godt se godt ud selv om du kun vil blive 65?
tilføjet af

Det er sjovt

du skriver sådan. Det sjove ved det er jo netop, at hvis man lever sundt er der ikke stor chance for man kommer til at bo på plejehjem og rende rundt med rollator. For så holder kroppen sig ung. Hvis du derimod skider det hele et stykke, og du ikke får hvad du har brug for, så forfalder du og ender netop med rollator og blodpropper, også selvom du ikke bliver mere end 65 år. Desuden kunne det jo være man fik det godt i kroppen af sund mad, og ikke var syg ligeså ofte??? Sådan har jeg det i hvert fald. Når jeg har spist usundt får jeg halsbrand og får det klamt i maven, og har ikke rigtig lyst til at lave noget, det er da også virkelig hyggeligt at have det sådan...
Er du ikke bange for at blive syg og komme til at fejle noget alvorligt? Folk tror at det eneste der sker når de spiser usundt, det er at de forkorter livet med 5- 10- 15 år, men ellers lever de bare normalt. Men gæt hvad, det sjove ved det er jo at du lever kortere PLUS at du får langt flere sygdomme som du skal rende og døje med, og så kan du jo se hvor sjovt og festligt det bliver til den tid, held og lykke med at forkorte dit liv, og ende i kørestol som 50-årig! Du kommer nok til at fortryde når den tid kommer...
Det er forøvrigt sjovt du nævner klid og havregryn som sundt, og fed mad som usundt. Korn er IKKE sunde, og mennesker er ikke skabt til at spise dem. Det er ikke sundt med særlig mange kulhydrater. Derudover det er en omgang PIS at fed mad så som kød og smør er usundt. Det er det mennesker har spist i mio. af år, altså mættet fedt, og selvfølgelig frugt og grønt, og det er bestemt ikke usundt for kroppen. Så hvis du virkelig ønsker at forkorte livet, med diverse sygdomme tilfølge, så synes jeg du skal begynde at at spise hvede, havre, spaghetti og ris og så undlade frugt og grønt som du jo i forvejen gør, så har du den perfekte opskrift på et dejligt kort og sygdomsfyldt liv.
tilføjet af

lever sundt fordi

jeg ikke vil blive fed - det er ikke pænt og giver en masse følgesygdomme.
Men jeg er ikke fanatisk helsefreak, jeg lever bare "normalt" uden for meget fedt og sukker i dagligdagen, og ingen alkohol da det feder enormt.
tilføjet af

Sundhed/Livskvalitet

At være sund kan være mange ting, i sidste ende er det desvære dig selv der kommer til at være i en sur knibe. Hvis man ikke behandler sin krop godt, kan man nemt blive ramt af sygdomme i en lidt for tidlig alder - og der er jo ingen der siger du dør af den lige med det samme.
Mange livsstilssygedomme fx. sukkersyge dør du ikke af, men tilgengæld får du en meget kedelig tilværelse med at skulle stikke dig selv flere gange om dagen for ikke at blive rigtig skidt tilpas.. Dine rygerlunger føre måske til kol, det er en yderst ubehagelig sygdom. Rygningen og den dårlige livsstil kan også føre til akut vand i lungerne, så hvis du kommer herfra i en tidlig alder kan det måske være en langsom "drunknedød".
Jeg arbejder selv i et fag hvor man ser mange triste skæbner, men der er alså også mange vidunderlige liv! så pas nu godt på dig selv, du skal holde længe.....
tilføjet af

..??

Ja det er nu hverken fordi nogen har sagt jeg skal leve sundt, eller for at undgå at belaste samfundet jeg lever sundt, det er jeg nu pænt ligeglad med. Men du går åbenbart op i, ikke at belaste samfundet? Det er da det sidste jeg tænker på. Men jeg har ikke tænkt mig at ofre min sundhed for noget. Du er måske ligeglad med at ende med kræft og ligge på hospitalet med bivirkninger fra kemoen? Måske er det mig der er galt på den, men gider du ikke lige beskrive hvad det sjove er ved det, så jeg ikke går glip af noget?
Nej der er ingen garanti for man undgår sygdom ved at spise sundt. Der er heller ingen garanti for du bliver kørt ned af toget, hvis du stiller dig ude på et par togskinner en time om dagen, men chancen er garanteret større end hvis du fx sad hjemme i din sofa... Det er simpelthen det dummeste man kan skrive, at der ingen gareanti er for at undgå sygdom. Der er jo ingen garanti for noget som helst ligemeget hvad man gør, men fakta er jo at folk der lever sundt generelt ikke bliver ligeså syge som de der lever usundt, og det kan du jo nu engang ikke komme uden om. Jeg kendte engang en ryger der blev 94 år. Men jeg kendte også seks andre der kun blev lidt over 60. Der er heller ingen garanti for du dør hvis du hopper ned fra en bro, men derfor undlader du nok at gøre det alligevel fordi chancen trods alt ER større end hvis du lod være.
Jeg kan da love dig for du kommer til at belaste samfundet hvis du lever usundt, også selvom du kun bliver 65 år. Du bliver gammel lang tid før andre, og belaster det bare tidligere, både med hjemmehjælp og hospitalsophold.
Du føler dig nok ikke syg nu, eller gammel, så derfor kan du ikke sætte dig ind i at du pludselig vil blive det en dag. For det er de færreste der kan rende rundt og spise det værste bras i flere år, uden at blive syge på den ene eller den anden måde. Og når det en dag sker for dig, fortryder du sikkert temmelig meget... Folk tror at fordi de ikke er syge nu, så bliver de det heller ikke, men sådan forholder det sig altså ikke.
Jeg synes da bestemt ikke det er et tabuemne. Men jeg synes bestemt det er meget MEGET dumt skrevet endda.
tilføjet af

Har du hørt om forebyggelse?

Der findes et ord der kaldes forebyggelse, og det betyder ganske enkelt at man forsøger et undgå sygdomme i fremtiden, som man altså ikke har lige nu, men som kan komme. Du kan jo ikke bruge til noget at du ikke fik det bedre i løbet af de par år. Sygdomme kommer med alderen, så det er altså ikke sådan at hvis du ikke har spist sundt i fx et år, så bliver du syg. Der kan gå mange år, men det gælder om at forebygge sygdomme i ungdomme, så man ikke bliver syg som gammel.
Det kan selvfølgelig også være du bare er et enkeltstående tilfælde, som er skabt til at leve af pizza, chips og cola.
tilføjet af

Der er ingen

der siger man ikke er usund inde i kroppen, bare fordi man ikke er overvægtig. En normalvægtig person kan være mere usund end en overvægtig.
tilføjet af

Kan ikke så meget andet

Ja, det sunde er lækkert, men også fordi jeg åbenbart er et af de heldige mennesker der har en krop der selv siger til hvis den får for meget usundt.
Så mit spørgsmål må være - hvordan kan I andre leve så usundt? Jeg ser tit folk spise poser med chips og vingummi flere dage i træk. Hvordan kan jeres kroppe holde til det, eller det er måske en vanesag?
Kan jeg ikke selv, får:
Ondt i maven, isninger i tænderne, hovedpine og kvalme. Desuden har jeg astma, så tåler ikke røg. Tåler måske lidt alkohol en gang imellem.
Så det giver ligesom sig selv. Synes jeg har meget god kontakt med min krop og spiser meget varieret. Spiser dog ikke havreklid, men spiser da havregryn til morgenmad hver dag og salater en gang imellem. Kan også sagtens spise de federe ting, men kun lidt af gangen.
Synes også jeg holder min vægt meget godt uden at gøre det store for det, kroppen styrer det simpelthen selv.
Måske meget heldigt her at være et sensitivt menneske 😉
tilføjet af

Sund mad smager bedst, når man er vant dertil.

Usund mad smager bedst, når man er vant dertil.
tilføjet af

det ved jeg godt

men både hjertet, lungerne og knoglerne er mere belastede, jo flere kilo der sidder på kroppen.
tilføjet af

Ja det ved jeg godt

men der er mange der tror at bare de ikke er overvægtige, så er alt i skønneste orden, men sådan er det bestemt ikke altid. Overvægt er en af de få sygdomme, eller hvad man nu skal kalde det, der kan ses på kroppen. Man kan fx ikke se om nogen ryger eller har KOL, bare ved at kikke på dem, eller om de har kræft eller er fejlernærede, men man kan se overvægt, og derfor er det ofte det folk har travlt med.
tilføjet af

Nysgerrig

Når her nu er så mange der ved hvad der er sundt, kan jeg så ikke få en liste over sunde fødevarer ?
Til den som skrev at diabetes er en livsstilssygdom, læs på din lektie, det er ikke givet at den er det, nogle typer diabetes er arvelige.
tilføjet af

Hørt!

Mht. diabetes. Mange kan hava fået det uden at vide det eller kender ikke tegnene. Det var tilfældet for mig, Det kostede mig mit ene ben og mit erhvervsgrundlag, og prøvede oven i købet at spille "rask" selv om jeg allerde var blevet syg og måtte opereres.
Der er meget "nemt" at kalde alt muligt for livsstilssygdomme. Nogle kan i øvrigt sagtens være overvægtige og proppe sig med sukker uden nogen sinde at få diabetes.
tilføjet af

Rollator

Jeg kendte engang en, der gik uden stok og som fortsat fik lov til at krøre bil selv om han havde rundet de 90. Nu "hænger" jeg selv i en rollator som benamputeret.
tilføjet af

Sundt og sundt

Først og fremmest drejer det sig vel om at undgå fabriksfremstillet mad, går man til yderligheder gælder det også marmelade og ketchup for at undgå tilsætningsstofer.
Herefter er det jo op til en selv at finde fordelingsnøglen på brød, grøntsager, frugt, fisk og kød.
tilføjet af

Jeg har samme motivation som dig

Mine smagsløg.
Jeg elsker klidboller. Jeg kan ikke lide ret meget slik, faktisk kun mørk chololade. Jeg elsker frugt og grønt i alle afskygninger og synes friture, fedt og junk smager ad helvede til.
Jeg tror så heller ikke jeg er nærmere kandidat til rollatoren end du er. Jeg finder den på ingen måde cool.
Jeg får det dårligt, hvis jeg spiser ligesom dig, og kan dermed absolut ikke give den gas i nogen som helst sammenhæng. Jeg vil gerne have det sjovt mens jeg er, så min krop får det brændstof der skal til, for at have det sjovt.
tilføjet af

Er din det?

Eller har du stille og roligt ædt dig til den?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.