6tilføjet af

Hvordan opstod det første rugbrød

stod her midt i rugbrødslavningen og spekulerede.
i rugbrød skal der jo bruges surdej, jeg har lånt en surdej fra min svigermor.
surdej opstår jo før 2. hævning, hvor man så tager fra.
men så kom jeg til at tænke - hvordan lavede man det allerførste rugbrød, der jo må have været uden surdej?
tilføjet af

Fandt måske ud af det - stadig i tvivl

Har læst i denne tråd, at man kan lave surdej 3 dage før man går igang.
http://debat.sol.dk/show.fcgi?category=3&conference=57&posting=1927202
Så blev jeg desto klogere. Dog undrer det mig. Den surdej kan jo ikke være af samme konsistens, som den, der er taget fra efter 1. hævning og stået 1 måned i køleskab med ekstra salt?
tilføjet af

bakterierne kommer af sig selv

det er mælkesyrebakterier og de sidder på overfladen af kernerne og findes overalt i naturen.
I østeuropa bruger de meget at mælkesyregære alverdens grøntsager. Det er en ældgammel konserveringsmetode som samtidig giver nye smagsstoffer i fødevaren.
Man har sikkert ladet dejen mælkesyregære for at se om det bidrog med nye og bedre egenskaber i brødet og det gjorde det og så har opskriften hurtigt bredt sig til andre steder hvor man har dyrket rug og brugt det i husholdningen.
Af andre mælkesyregærede ting udover rugbrød kan nævnes: Surkål, ost, surmælksprodukter, oliven, spegepølser, lufttørrede skinker, fish sauce, visse typer pickles - bl.a. dem i McDonnalds burgere, surstrømming, spegesild samt en masse andet.
tilføjet af

Nej!.

Hvis du tager noget "vand/mel" og blander det, så sker der en gærring, og det bliver surt, sådanne lugter det, men det er en naturlig gærring, den er ikke noget værd, men så anden gang, så virker det, hvis du har prøvet at lave rigtig "vin", på druer, så ved du også at de sagtens kan gære, uden at man tilsætter vingær, men så kan vinen blive farlig, da der kan være farlige gærbaciller i/på druerene.
Men hvem lavede det første kugleleje, og hvordan, eller den første drejebænk, der skal en drejebænk til at dreje akslen i en drejebænk, som skal havde kuglelejer på, som skal laves i en drejebænk, det er skrugen uden ende?, hvad kom først "hønen eller ægget"😮.
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

Blot en form for rationalisering

- nu kan man jo godt lave rugbrød uden surdej, men det fremskynder produktionstiden væsentlig, så mon ikke det bare er en stakkels lillepige, der har fundet de vises sten og sparet to dages produktionstid?
http://www.arla.dk/Karolines-Kokken/Madkultur/Rugbrod-i-det-danske-kokken1/
tilføjet af

Shit kan du virkelig huske tiden før

surdejen blev opfundet?
Nej spøg til side - tilsætter du så kernemælk for at få gang i syrningen.
tilføjet af

Danmark er det eneste land i verden

Det skyldes at der nemt dannes mug på rugmel, men
mælkesyrebakterierne i surdejen gøre den til
en sund spise.
Gær indeholder også naturlige mælkesyrebakterier, og
de formere sig i surdejen. Surdej består af mel, vand
og gær.
Nogle kloge i producenter påstår at de ikke anvender
gær i surdejen, men de har faktisk fået vilde gærtyper
i dejen. Det skyldes at ubehandlet fuldkornsmel indeholder
vilde gærtyper på overfladen af skaldelene. Den samme
gærtyper sidder også på overfladen af vindruer.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.