23tilføjet af

Fattig måned - hjælp til mad

Hej alle
Jeg går som studerende en meget fattig måned i møde. Der er gaver der skal købes og en masse regninger som skal betales osv.
Er der nogen her som kan anbefale mig noget "økonomisk forsvarligt" mad til december? Noget man kan fryse ned, naturligvis :-)
På forhånd tusind tak for hjælpen :-)
tilføjet af

Så må du ud og skralde :)

😉
tilføjet af

vok

Vok blanding er godt og mætter utroligt meget. Spis en portion med et stykke rugbrød, så skulle det være nok...men kender godt din situation. Skal selv snart til at leve på su.....igen.
Til morgenmad er havregryn, havregrød eller bare cornflakes altid godt! Og bag selv boller, istedet for at købe, hvis du vil have hvidt brød. Jeg holder mig selv, mest til rubgbrød.
tilføjet af

supper

lavet på bønner, grøntsager - og måske lidt bacon til smag og pynt?
Anskaf evt. "kogebog for fattigrøve" - skrevet for studerende på SU
Ellers er det en ide at købe hakket oksekød på tilbud - hvis du laver det med ris, pasta, rodfrugter har du billig mad til mange dage. Bag selv dit brød og dine madpakkeboller - lav madpakke hver dag - tag selv drikkevarer (vand) med - skær alt "købe-mad" væk🙂
god sparemåned - vi er mange i samme båd - også selvom jeg ikke er studerende😕
tilføjet af

Klassikeren

Lasagne - del den op i portioner inden du fryser dem - så er det lynhurtig mad fra mikroovnen. Du spiser den med grønt og så kan man godt kalde det mad.....
Ellers er der linsesuppe - billigt, nemt og rigtig sundt. Og så mætter det i modsætning til de fleste supper. Det er da i hvert fald bedre end gule ærter.....
Lidl har nogle frosne panerede fisk til 30 kroner pakken (800 gram så vidt jeg husker). Paneringen er uden fedtstof, så det er en billig måde at få fisk på, som alligevel er rimeligt sundt.
Så er det jo også højsæson for rodfrugter. Skær dem ud i pommes frites størrelse, put dem i en plastic pose, hæld krydderurter ved, pust posen op så den er fyldt med luft, ryst og så ud på en bradepande med frugterne som du giver en tur i ovnen. Det er 1000 gange sundere end posefritter, og så er det spændende mad.
Det var nogle at de tricks jeg overlevede på....
tilføjet af

DET gør jeg ikke

Jeg skal ikke rode rundt i skraldespande🙂
tilføjet af

Sejt

Det vil jeg gøre. Og jeg har oven i købet en rigtig god opskrift på linsesuppe. Jeg har også lige lavet en stor portion gazpacho, så jeg har en masse grønt jeg lige kan hælde ned i halsen :-D
tilføjet af

Nudler

Nudler kan købes for ganske små penge (og i forskellige smagsvarianter) og suppleres med brød og evt. lidt grønt.
Det er anbefalet af min søn på 17, der stadig bor hjemme ;-)
Velbekomme
tilføjet af

Må jeg supplere?

Lasagne kan fyldes med revne gulerødder og andre rodfrugter eller grønkål, så det bliver en hel vitaminbombe og sparer på kødet.
Løgsuppe med svitsede porrertoppe er herregod vintermad. Skær toppene i så tynde strimler du orker og svits dem i lidt olie på panden. De kan bruges til grønt på alverdens ting og er velsmagende.
Lige nu koster et bundt porrer 6 kroner i Rema 1000. Blomkål og grønkål er billige og begge dele kan blancheres og fryses til senere brug.
Laks er i dag billigere end fiskepindene - heldigt for SU modtagere. Marinerede sild er også fisk, og sådan en hel på en tyk skive rugbrød med spejlæg er et måltid.
tilføjet af

SU. social understøttelse, eller

sult underernæret.
jeg tror næsten enhver her i landet ved at der skal købes gaver, dem kan man så købe billigt i januar.
der er familier der ikke har til julemad, hvordan klarer de sig så resten af året.
julen er den tid, hvor alle de såkaldte frelste skal profilere sig, med hjælp til enlige mødre, disse enlige mødre vil under ingen omstændigheder købe deres børnetøj hos kirkens korshær, alt skal være modetøj.
lille jasper på 7 måneder, har fået nye støvler til 369 kr. og selvom brysterne er rynkede og tørre for mælk, så er støvlerne vigtigere end mælke erstatning, det må være det man kalder kvindelogik.
du kan koge vandgrød, havregrød, frugtgrød, majsgrød, risengrød, grød på perlegryn, og tusindvis af andre slags grød, det levede man af hver dag for ca. 60 år siden, og de fik måske kød om søndagen, fks. en syg høne, eller dueunger.
i november blev grisen slagtet, og så var der frisk kød til en dag, ellers saltet og røget kød, samt blodpølse med havregryn og rosiner.
visse slagtere sælger rester som er tilbage, når de har skåret pålæg, det kan du hakke og bruge til fuglekvidder med lidt løg, kapers og et blødkogt æg.
desuden er der også roer og kartofler, rødbeder og gulerødder.
tilføjet af

paneringen er med maizena og rasp

tre dobbelt rasp, der er næsten ingen fisk med, men prisen er god for rasp, som er lavet af affaldsfranskbrød.
tilføjet af

Jeg ved ikke hvad du er bitter over

Men billig mad kan sagtens være andet en næringsfattig grød og fuglekvidder. Bygvandgrød med æbler og rosiner er det eneste af dine forslag, der er noget ved. Ernæringsmæssigt.
tilføjet af

Hvem siger han er bitter

Sådan var tiderne i gamle dage, og mange
i Danmark har levet over evne. Så de lever
i øjeblikket på et meget sparsomt budget, hvilket
ikke er et problem med lidt opfindsomhed.
Du må være fyldt med den opfindsomhed, så
kom med nogle konstruktive forslag. Det
er bedre end at kritisere andre, der ikke
har evnerne. 😉
tilføjet af

jeg er ikke bitter, men realistisk

faktisk er jeg uddannet kok, og har været køkenchef i mange år, så den med det ernæringsmæssige kan du godt glemme.
i gamle dage, og til søs, var mad ikke en nydelse, men en måde at overleve på, og hvis du kender lidt til historien, så ved du også at skibene havde et åbent blus på dækket, hvor der blev kogt grød til en hel dag.
man havde levende grise, høns og duer med, men det meste kød hang i msten fordi det var blevet saltet.
nu kræver det meget ferskvand at afsalte saltet kød, og da de ikke havde et vandværk med på rejsen, så måtte de mange gange spise for saltet kød, hvorfor de fik skørbug, og røg ud over siden.
tilføjet af

Du behøver skam ikke overbevise MIG

Jeg kan sagtens nøjes med at spise kød en gang om ugen. Det gør jeg i forvejen 😃
tilføjet af

Præcis

Ernæring er sgu vigtigt og man kan godt finde retter som er billige at lave OG indeholder det man skal bruge.
Jeg var bare løbet tør for ideer, men den tror jeg ikke ligge muggenissen fangede 😃
tilføjet af

Mange tak for alle jeres svar

Der var helt sikkert nogen iblandt jeg kunne bruge.
Skriv endelig flere hvis i kommer på nogle🙂
Der er sikkert andre der kan bruge forslagene🙂
Hav en rigtig god weekend🙂
tilføjet af

Det er ved at være slut med græskar

Men lasagne med græskar er en Herre-ret. Det gør vi meget i græskar sæsonen. Min "favoritlasagne" er med revne gulerødder, græskar, linser, løg, lidt hakket kød og hakkede tomater (ja, jeg snyder og tager dem fra dåse - til gengæld laver jeg lasagnepladerne fra bunden). Det med linserne i lasagne er konen og jeg lidt uenige om, så det turde jeg ikke foreslå i første omgang, men ungerne og jeg elsker det. Under den revne ost lægger jeg et lag hytteost - det er sundere og billigere, og giver karaktér.
Så er der jo grøntsagen som man af uviste årsager næsten aldrig kan købe i forretningerne, men som nok er en af de sundeste grøntsager i verden, den er meget nem at dyrke, giver flotte farver i maden, er flot i haven og giver et gigantisk udbytte i HELE sæsonen (man høster fra hver plante en gang om ugen i perioden maj-december, på samme måde som man stikker rabarber): mangold (jeg synes rød og gul mangold er flottest, men de smager stort set ens).
Desværre har jeg først "opdaget" mangold efter vi fik egen urtehave, men jeg vil næsten tro den kan dyrkes i en altankasse - og den er flot nok til det. Skulle jeg kun have en slags grøntsag i haven skulle det være mangold. Man kan bruge stilken som man bruger asparges, står der i alle mulige bøger - jeg bruger den nu nærmere som jeg ville bruge bladselleri (men den er meget mildere i smagen). Bladene bruges som spinat - og nu er vi ved årsagen til at jeg nævner mangold: Lasagne med spinat smager genialt, men man må endelig ikke fryse det ned. Det problem er der ikke med mangold, som smager næsten af det samme - og snit bare stilken i småstykker og læg dem i, også. Husk at stikke mangold HVER uge, ellers bliver den lidt trevlet og kedelig. Mangold er også GENIAL i wokretter.
Man kan se et billede af rød og bul mangold blandet sammen her, hvis man er interesseret (jaja, jeg ved godt det ikke hjælper meget her i denne december, men nu kom jeg jo alligevel i gang med erfaringerne): http://greententacle.files.wordpress.com/2006/10/mangol d2-450-rcg-img_1494.jpg
Og ja, så flot er den faktisk - den er naturligvis også en øjefryd i urtehaven. Bruger man ofte mangold er det en god ide at putte lidt mælk i retten med mangold, da den ligesom rabarber indeholder en del syre, som det er en god ide at få neutraliset inden det kommer i kontakt med tænderne).
tilføjet af

Link til billedet der virker

http://greententacle.files.wordpress.com/2006/10/mangold2-450-rcg-img_1494.jpg
Der ses på billedet gul, to slags røde og hvid mangold
tilføjet af

Gratis mad i København

Ja det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det kan man altså få under klimatopmødet, hvis man ellers skal tro denne artikel.
http://politiken.dk/klima/klimadig/article827327.ece
tilføjet af

Gode ideer, må jeg sige

Lasagne kan have mange grønsager i sig og det sparer på kødet. Riv rodfrugter og f.eks gulerødder og lav et par stykker spækket med grønkål. Grønkål er noget af det mest vitaminholdige, men forkætrede vi har.
Lige nu koster et bundt porrer 6 kroner i Rema og danske blomkål en 10´er. De kan blanceres og fryses til senere brug.
En lille bayonneskinke eller et lille stykke hamburgryg kan give mad til flere dage.
Skær en skive ca 2 cm af den ukogte hamburgryg og frys for sig selv. Det er din hamburgerkotellet, der der steges på panden og spises med de rodfrugter Again foreslår og hasselback kartofler. Fantastisk måltid
Resten af hamburgryggen koges med rigeligt vand. 1. dag hamburgryg med grønsager. Det kan være
Suppen har du gemt og delt i to, så 2. dag står på aspargessuppe med tern af hamburgryg. 3 dag står på løgsuppe, lavet af den sidste halvdel af suppen. Alt kan fryses og behøver ikke spises på lige efterfølgende dage.
tilføjet af

Rodfrugter til hamburgryg

Der må jeg foreslå rodfrugter i tern, dyppet i en blanding af citron og olie (evt med lidt honning). Derefter bages de i ovn (svitz på pande, hvis det skal gå hurtigt). Rodfrugter med citron - mums!
tilføjet af

skralde?

Du er parasitten, der lige netop SKRALDER! Håber vi mødes!
tilføjet af

hjjolå

Gå på biblio. -lån en cpu!
Slå flg. ind;: - Fattigmad, Studentermad! gratismad!, Billigmad!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.