10tilføjet af

De sa.... fundamentalister!

I denne tid tales der så meget om islamisk fundamentalisme og hvordan den truer vores vestlige samfund og sekulære værdier. Det er efter min overbevisning også nødvendigt, men i mellemtiden neglicerer vi en anden trussel, der findes ligeså tæt på hjemmet; nemlig den kristne fundamentalisme. Der har ganske vist været lidt oppe omkring Faderhusets ekstremisme, men selvom Faderhuset er en dybt pervers kult, så kan de dårligt måle sig med de Lutheranske strømninger, der stadigt bliver mere accepterede hos vores vigtigste allierede - USA.
Virkeligheden er, at de mest formørkede kristne snildt kan måle sig med de mest formørkede islamister. Ca. 80% af den amerikanske befolkning er kristne, dvs. at de tror, den abrahamiske Gud skabte verden. Af de 80% er helt op til 20% (tyve procent!) såkaldte "Young Earth Creationists" (YEC). YEC mener at vide, at Gud skabte verden præcis som det er beskrevet i første Mosebog - på seks ugedage for mellem 5000 og 12000 år siden - og dermed må de afvise store dele af den etablerede naturvidenskab, der bl.a. fortæller os, at Universet opstod for ca. 13,7 mia. år siden, Jorden formede sig for ca. 4,5 mia siden, liv opstod for 2,5-4 mia. år siden, og at dette liv gradvist udviklede sig (og stadig udvikler sig) ved små genetiske ændringer helt frem til det moderne menneske Homo sapiens sapiens' opståen for ca. 150.000-200.000 år siden.
Jordens og Universets alder er måske ikke så vigtigt at have på plads, men evolutionsteorien danner basis for store dele af lægevidenskaben og forstærker hvad vi ved om biologi, zoologi, palæontologi og og en række andre naturvidenskabelige felter.
Langt de fleste kristne over hele verden accepterer evolutionsteorien som den bedste forklaring på observerede biologiske fænomener (den katolske kirke har officielt omfavnet teorien) og jeg applauderer disse menneskers evne til vælge virkeligheden fremfor konservative, religiøse dogmer. Men vi står tilbage med en rimelig stor gruppe mennesker, der i første omgang ønskede at forbyde undervisningen af hvad de ser som "et kontroversielt emne" i folkeskoler - og da det slog fejl, indføre undervisning af dele af deres egen yndlingsmytologi på linie med naturvidenskabelige fag!
Den amerikanske forfatning dikterer, at stat og religion skal holdes adskilt og derfor kan disse kreationister naturligvis ikke få deres skabelsesberetning, for hvilken der ikke findes et eneste videnskabeligt bevis, inkluderet under et naturvidenskabeligt pensum. Derfor fandt en række kreationister i midten af halvfemserne på en "genial" idé, der også blev omtalt herhjemme - intelligent design, eller ID. Med ID gør det tilsyneladende ikke nogen forskel, hvem der "designede" Universet, Jorden og livet, det vigtigste er, at NOGEN gjorde det. Igen er det en påstand, der ikke findes ét eneste bevis for, og i virkeligheden er ID også bare kreationisternes nye jakkesæt, der er lavet for at lugte lidt af videnskab.
Man begyndte at finde huller i evolutionsteorien (med huller menes områder, man ikke på daværende tidspunkt havde tilfredsstillende viden om - men som man nu, måske endda hjulpet lidt på vej af presset fra kreationisterne, har en rigtig god forståelse af) som skulle understøtte idéen om en designer. Man brugte videnskabeligt fagssprog og man lod som om, man var interesseret i at finde svar på videnskabelige spørgsmål.
Nu var man klar til at prøve kræfter med uddannelsessystemet.
ID blev testet i en, i USA, meget omtalt retssag (Kitzmiller v. Dover Area School District, også kendt som "The Dover Trial"), der skød disse kreationisters forhåbninger ned. Der skulle føres bevis for, at ID'ernes "teori" var videnskabelig, men før sagen var overstået og kendelsen mod ID afsagt af en kristen, konservativ dommer, måtte en af hovedmændene bag ID-bevægelsen, Michael Behe, indrømme, at hvis ID kunne betragtes som en videnskabelig disciplin, så kunne astrologi også. Og dermed stod det ikke alene klart, at ID ikke var videnskab, men at det også var ulovligt at undervise i i folkeskolerne.
Problemet er nu, at disse kreationister - som visse mere forstandige amerikanere på kærlig vis har døbt "IDiots" - nægter at give op. De kæmper kampen for at få ID ind i de amerikanske folkeskoler, og nu gør de det med henvisning til en del af forfatningen, som de fleste amerikanere vægter særligt højt: Retten til at ytre sig. Ytringsfriheden er blevet det nye våben. Nu vil man med henvisning til ytringsfriheden forsøge at tvinge ID ind i klasseværelserne, da man mener, at man har ret til at undervise på den måde, som forældrene ønsker (og i flere dele af USA er ID-/kreationist-forældre i flertal).
Den anden tilgangsvinkel hedder "teach the controversy", hvor man ved siden af evolutionsteorien håber at undervise i ID som et alternativ.
Hvorfor skal vi som danskere interessere os for et amerikansk anliggende?
- Det skal vi fordi, man forsøger at invalidere kommende generationer gennem religiøs indoktrinering og pseudovidenskab. Og fordi forgængerne til disse generationer har stået for hovedparten af verdens biologiske gennembrud! Det er simpelthen umuligt at forstå og forske i lægevidenskab, hvis man ikke har en forståelse for de processor, som vi får forklaret gennem evolutionsteorien.
Det er også uendelig vigtigt, at vi er opmærksomme på problemet, da det sniger sig tættere og tættere på vores grænser. Antividenskab prækes bl.a. i frikirker og hos Jehovas Vidner - og ID vinder større og større indpas hos mennesker, der ikke kender bevægelsens historie og religiøse implikationer.


-----------------
Alt indhold i dette indlæg er forfattet af mig, jeg har hverken kopieret eller citeret andre kilder. Jeg har undladt nogle mindre vigtige detaljer til fordel for en mere gennemskuelig gennemgang af emnet, men kan godt henvise til mere uddybende information, hvis behovet opstår.
tilføjet af

Bla bla bla......

egentlig synd, at du har skrevet så mange linier, og de siger intet.
Altså for mig.
Jeg gider ikke høre på amerikanske tendenser, dette er Danmark.
Og så kom med Frikirken, Jehovas vidner, Indremission, Faderhuset og jeg skal komme efter dig.
Dit indlæg er imponerende, hvad angår størrelse, men det falder altså med virkeligheden.
Læs dine reklamer fra netto, Biva osv., og så kommer du igennem næste dag.
tilføjet af

Nothing to see here, move along

Hey, det er fint for mig, at du ikke interesserer dig for verden omkring dig. Det er helt op til dig, om du vælger at komme ud af din osteklokke eller hellere vil tro på, at vi andre nok skal ordne tingene for dig. Jeg havde bestemt heller ikke regnet med, at alle ville kunne relatere til problemstillingen - nogle vil hellere klikke rundt på Ekstra Bladets hjemmeside, så fred være med det.
Vi er bare nogle, der ser det som et kæmpeproblem, når nogen forsøger at klemme deres mytologi ind i enhver form for revne og sprække. Især når den mytologi står i vejen for livsvigtig forskning, hvis resultater vi alle kan få brug for.
Held og lykke med ligegyldigheden.
tilføjet af

Ja intellektuelt tror du

nok, at du er over os menige danskere.
Det ville være uhyggeligt, hvis du kunne skræmme nogen med dit indlæg.
Jeg ser sådan et lettere paranoid tendens i dit indlæg, men ved jo at andre også kan læse.
PS: Synd at du bruger så imponerende mange linier på ingenting.
tilføjet af

En høflig afvisning af videre dialog

Jeg synes, det er beklageligt, at du ikke magter at sætte dig ind i et emne, før du udtaler dig om det. Og det er endnu mere beklageligt, at du føler, du har ret til at sidetracke en tråd, som du tydeligvis ikke kan bidrage til. Man behøver ikke at kommentere alting, Nnn, og hvis man føler sig intellektuelt ude af stand til at forholde sig til et emne, så er det som regel en god idé ikke at blande sig.
Mere tid vil jeg ikke bruge på dig, så du må søge din opmærksomhed andetsteds. Her vil jeg forfølge en seriøs diskussion, hvis nogen føler behov for at tage den. Jeg skal ikke lege børnehavepædagog for voksne mennesker, der ikke forstår begrebet "debat".
Farvel.
tilføjet af

muslimerne

er også tilhængere af creationisme - hvor meget evolutions-teori undervises der i koran-skolerne her i landet?
tilføjet af

Nå, det må Ilex ikke skrive om

Hvad må Ilex så skrive om?
Jeg er efter hånden ved at blive lidt træt af, at DF- fløjen hele tiden vil bestemme, hvad ytringsfriheden må bruges til, og hvad ytringsfriheden IKKE må bruges til.
Hvem tror I er?
tilføjet af

Godt spørgsmål

Det er en udmærket pointe, og jeg må indrømme, at jeg ikke ved, hvad der bliver undervist i i koranskoler. Praktiserer man et underlødigt pensum i div. privatskoler, så må det være op til regeringen at få det stoppet. - Og den danske regering er, til forskel fra den amerikanske, heldigvis positivt indstillet overfor naturvidenskaben.
Der er til gengæld en kæmpeforskel på danske muslimer i koranskoler og det forfærdende scenarie, vi er vidne til i USA - og det er, at danske muslimer i koranskoler ikke har den mindste smule inflydelse på undervisningen i folkeskolerne, hvorimod George Bush åbent har sagt, at han ønsker ID ind i klasseværelserne.
tilføjet af

Yin og yan.

Modvægten mod mumardanerne måtte jo komme før eller siden, at det ikke er blevet slemmer er jo kun et tids spørgsmål, i Libanon og X-Jugoslavien har man set hvad et multietnisk pardis kan fører med sig, så mon ikke en snarlig hjemrejse ville være ønskelig.
tilføjet af

fanatismens karakteristika & almenviden

Demokrati kan næppe fungere med kristne fanatikere ved roret hvis søkort er deres egen selvforherligelse ...
Det er nok bedre at promovere en genoptagelse af klostertraditionerne - hvilket jo må være det kristne verdenssamfunds opgave : de er hyrderne : lad dem passe deres får !
tilføjet af

magtens dilemma

Den kristne fundamentalisme diskriminerer jo tilsyneladende via religiøse antagelser. . meninger her og nu ... for en objektiv verdslig stillingtagen hvormed tusinder af arbejdspladser kan nedlægges og tusinder af uddannelser kan begrænses til kortevarende religiøst relaterede kurser - Hvad skal vi så lave❓Ikke noget interessant arbejde . . ingen spændende uddannelse . . ingen anerkendelse på grundlag af traditionel klassisk forskning . . masser af tid tilovers - til hvad❓Lave børn der kun behøver få års skolegang og korte uddannelser før de skal ud og arbejde for de korrupte eller/og korrekte kristne der jo nok skal sætte sig i toppen ?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.