4tilføjet af

Danmark snart i knæ?

Der er sikkert mange der vil sige, at jeg maler fanden på væggen, men alligevel, jeg bekymrer mig mere og mere for Danmarks fremtid.
Vi er alle enige om at Danmark skal overleve på opfindelser og højteknologiske job, da ufaglærte- og lavtuddannede job bliver outsourcet til lavtlønsområder i Verden. Vi skal med andre ord overgå fra et informationssamfund til et innovationssamfund. Denne fase er jeg stærkt bekymret for at Danmark ikke magter, først og fremmest pga. følgende 3 ting:
1) Børn i de danske skoler bliver dårligere og dårligere til elementære færdigheder i at læse, skrive og regne iflg. de seneste OSCE undersøgelser.
2) Mine egne seneste oplevelser med arbejdskolleger til julefest og venner i diverse sportsforeninger. Jeg er selv 34, er selv civilingeniør der har været på arbejdsmarkedet som sådan i 9 år og nu pusler lidt med tanken om at komme tilbage til skolebænken for at tage et erhvervsforskerstipendiat. Når jeg forelægger idéen for min lidt yngre omgangskreds (alle højtuddannede med kandidatgrad, de fleste ingeniører med alder lige under de 30år), ryster alle på hovedet, ingen fatter hvorfor jeg dog gider gå ned i løn. ALLE jeg har snakket med snakker mere om at tjene mammon hjem til tøj, hus, bil og rejser. LANGT de fleste har ambitioner om chefstillinger, frem for at fordybe sig. Det er nedslående at tænke sig at praktisk talt ingen går med drømme, der angår at forbedre sig rent fagligt og tænke innovativt.
På mig virker det som folk går mere efter den "hellige" mammon frem for at finde glæde i det faglige.
Jeg mener, hvis alle tænker så kortsigtet, så ser Danmarks fremtid da temmelig sort ud, ikke?
Derfor er mit forslag, at innovative medarbejdere, der rent faktisk går mere op i selve jobbet, end at stige i graderne og tjene penge, skal belønnes langt højere, end de gør idag, hvis Danmark ikke om føje år skal tvinges helt i knæ!
tilføjet af

NB! Den 3. ting

Ja nu gik det vist lidt for hurtigt i mit første indlæg, så jeg fik slet ikke nævnt den tredje ting, der ligger til grund for mine bekymringer:
3) Jeg oplever, at der bliver mindre og mindre tid til fordybelse rundt omkring på arbejdspladserne. Alle skal komme med hurtige resultater, der helst skulle have været leveret i går. Samtidig bliver der lagt flere og flere lidt mere ligegyldige møder ind, er min oplevelse. Dette giver desværre udslag i ikke gennembearbejdede resultater, og følgeligt må flere møder til. Da jeg for 9 år siden startede i mit første job, var der få møder og meget tid til fordybelse - det gav tilfredse medarbejdere og man følte at man var i et innovativt team. Idag er alle medarbejderes kalendere overbookede, og den reelle tid, der er til at teste og undersøge nye opdagelser bliver mindre.
Desværre er min oplevelse at færre og færre virksomheder TØR afsætte midler til den nødvendige fordybelse, noget, der for mig er endnu mere nedslående! Man kan stolt gå ud og proklamere at man vil satse på innovation, men ordet er blevet pustet ret "kunstigt" op, er min mening.
Min oplevelse er, at ægte innovation har enddog meget trange kår for tiden, og det finder jeg stærkt bekymrende, da Danmarks fremtid afhænger af denne. Godtnok har regeringen afsat flere penge af til forskningsmidler, men det står slet ikke mål med behovet, og desuden kræver det også tidsafsættelse hos de virksomheder, der skulle forestille sig at stå for det innovative, og den tid afsættes slet ikke.
tilføjet af

åhh ja for fanden

ved du hvad, - DU HAR BARE SÅ MEGET RET AT DET NÆSTEN GØR ONDT.
Jeg er lige så bekymret som du.
tilføjet af

En klog beslutning

Du skal hele tiden udvikle dig, og det gælder også ingeniører.
Jeg har skam hørt historier om ingeniører, der var 12år på den
samme arbejdsplads. Derefter lukkede virksomheden, og de
kunne ikke få et nyt job. Pga. specialisering i et snævert område, og
de mange år på den samme arbejdsplads. Derfor bør de fleste
medarbejdere skifte job hvert 5-7år, så de ikke brænder fast.
Virksomhederne vil hellere have nyuddannede ingeniører til
en lavere løn, som de selv kunne præge. Desuden havde de
et forspring, kva deres opdaterede viden og indlæringsfærdigheder.
tilføjet af

Pas på pengene!

"Pas på pengene.....penge er DØDSENS farlige!"
citat: Dan Turéll
Åh, hvor har du dog ret! Mange unge højtuddannede ansatte har mere travlt med at rive penge til sig, end at fordybe dig i jobbet. Det er som om "specialicering" og "fordybelse" er blevet bandeord - man skal være "flexibel" som det så smukt hedder! I min fortolkning betyder det blot så "man kan mindre af alt". Det er generalisterne, der tvinger Danmarks udvikling i knæ!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.