25tilføjet af

Chance for kræft ved solarium?

Vidste ikke hvor jeg skulle spørge, så det blev her.
Overvejer at begynde at gå i solarium (især om vinteren). Hvordan er det med kræftrisikoen ved det? Hvad hvis man går nøgen i solarium (jeg er fyr), er der så øget risiko for testikelkræft eller hvordan?
Håber nogen kan hjælpe mig.
tilføjet af

Lidt, men ikke så meget som solen

Jeg kan ikke huske hvor jeg har læst det. Sikkert i en lægebrevkasse. Men fakta er, at det ikke er så farligt at gå i solarie som det er at bevæge sig ud i solen og ligge.
Alt skal dog ske uden overdrivelse....!!
Mvh.
Solariemusen
tilføjet af

RISIKOEN

RISIKOEN for et få kræft er stor, hvis du tager sol mere end en gang om ugen! Men hey, døden skal jo have en årsag...
tilføjet af

Dav

Jeg aner ikk noget om det... sys bare at det ville være sjovt at skrive her... bye...
tilføjet af

Risikoen er stor

Ja.. risikoen er stor, selvom de siger at det er ufarligt. Det skal de jo sige for at sælge "deres produkt". Strålingen fraspalter DNA, så der kan opstå mutationer. De fleste mutationer er ufarlige, da DNA er rimelig stort, så det er nok det de mener med at det er ufarligt. Jeg synes, at det er en alt for høj pris at betale, for at være lidt "brun og lækker".
tilføjet af

hudkræft

Ville bare gøre opmærksom på, at du under ingen omstændigheder kan få testikelkræft af at gå i solarie.
Tværtimod er risikoen for hudkræft og/eller modermærkekræft ganske stor ved hyppig solbadning under såvel solarie som den store lampe på himlen. Hudkræft er vist ikke særlig spændende at blive helbredt for og det vender ofte tilbage. Testikelkræft kender man ikke årsagen til, men mener at det er arveligt betinget og rent faktisk, at det gives videre fra moderen under graviditeten. Årsagen skal nok findes i vores miljø/kost. Testikelkræft behandles typisk med operation og en meget slem kemobehandling, men så skulle overlevelsesprocenten også være helt oppe på 95-98%. Kender ikke tallene for hud- og modermærkekræft som vist nok oftest behandles med stråleterapi evt. i kombination med kemo.
Hvis du er meget uheldig kan du selvfølgelig få hudkræft på udsatte steder, som er særligt følsomme - og i øvrigt er der også noget der hedder peniskræft...
tilføjet af

DNA????!!!!

Jeg tror vist liiiii', du har fået mixet de forskellige termer op noget så lesterligt.
DNA er de byggesten i kroppen, der fortæller, hvem du er - handler om genetik!!! Mutationer betyder, at noget "genskaber" sig i samme udgave .....f.eks. hvis der pludselig blev lavet en kopi af dig ;o)))
Næ, søde, jeg tror, at det du mener er, at det er de farlige UVA og UVB stråler, som er både i solarier og den rigtige sol, og INGEN af dem kan skabe mutationer..... heldigvis da .....Good grieff!!
Men morsomt at læse må jeg sige......
tilføjet af

En lille gennemgang af risikoen ved solariestråling

Det er vigtigt at forstå, at solariestråling øger risikien for diverse hudkræftsygdomme.
UV-C-strålerne er de farligste, men bliver standset på vej ned til os.
UV-B-strålerne trænger til gengæld ned til solbaderne, hvorfor der dannes pigment, som skal beskytte cellekernerne.
UV-A-stråler har længe været anset som ufarlige, men det er bevist, at de, i en kombination med UV-B, øger kræftrisikoen. UV-A findes i store mængder i solarier, i modsætning til UV-B. Derfor er kombinationen af solarier og naturlig sol ekstra farlig.
Det er dog rigtigt, at UV-stråling kan forårsage kromosommutationer, hvilket rent faktisk kan være dødeligt eller ændre en persons udseende, men kun hvis strålingen er meget kraftig, hvilket ikke er sandsynligt.
Med henblik på solarier er der en meget stor ulempe, fordi man ikke bliver solskoldet af solariebadning. Solskoldningen er et signal om, at huden ikke har det godt, og derfor kan man ikke se, hvornår man har fået for meget solstråling.
Det kan dog være en fordel at tage sol i et solarium, inden man rejser sydpå, fordi den brune hud er beskyttende, men man skal ikke overdrive, og man skal heller ikke tro, man undgår skader på huden på ferien, selv om man har taget sol forinden.
En anden vigtig ting er, at UV-strålerne kan skade immunforsvaret (fordi antallet af lymfocytter, som fortærer vira o.l. reduceres).
Til sidst en lille guide til, hvordan man kan se, om man er ved at udvikle hudkræft. Symptomer:
* Basalcellekræft: En lille skinnende knude, som til forveksling kan ligne et sår, der ikke heler.
* Pladeepitelcellekræft: En lille, rød knude, der vokser og danner et let blødende sår.
* Modermærkekræft: Et modermærke vokser, danner en knude og bliver sort. Kan også begynde at klø eller danne sår. (En anden udgave af sygdommen kan få fregner til at gennemgå samme forvandling).
Håber, dette har været en lille hjælp.
Med venlig hilsen
Sune
tilføjet af

Ok...

Tak for alle jeres svar. Kan dog stadig ikke helt finde ud af, om jeg skal tage sol nøgen eller stadig med underbukser på. Hvad siger I? Hvis der ikke er nogen (yderligere) risiko ved nøgen "solbadning", så vil jeg jo nok vælge det.
tilføjet af

sol

Så få da lidt sol på dilleren det er da dejligt og den falder ikke af. Og det er ikke bevist at sol giver hudkræft. Alting med mode, 10 til 15 min. 1 til 2 gange om ugen gør efter min erfaring ingen skade.
tilføjet af

Valget er dit...men faren er der.

Inden du spiller klog over andres indlæg, tror jeg lige du bør repetere fysiologi et par gange mere.....
I næsten hver celle er der en cellekerne som indeholder DNA. Sker der en ændring i dette, er der mulighed for ukontrollabel vækst der kan resultere i kræft.
Solarium øger risikoen for en uhensigtmæssigt ændring ligesom solens stråler. Jo flere skader, jo større risico for at en udvikler sig ondartet.
Folk der tager megen sol (evt. fra tidlig alder) udvikler flere nævi (skønhedspletter) og har senere i livet en større tendens til modermærkekræft.
Ja....det er fedt at være brunt, men også unge mennesker dør af modermærkekræft hvert år.
Valget er dit ligesom ved rygning....men tænkt dig godt om...et hvert valg har konsekvenser.
tilføjet af

DNA

At spille klog er vi 2 vist lige gode om ;o))
Vedkommende taler om at FRASORTERE DNA og beskriver det som "farlige stråler" ved at tage solarium - deraf mit svar. Måske skulle du genopfriske dine dansk-læse-kundskaber.
Men fint nok, at du sætter mig på plads, vi kan jo ikke have, at jeg går rundt og fortæller noget, som dybest set ikke er korrekt. 1000 tak.
tilføjet af

Hmm

Hmm... Det er vel rigtig nok at der er en stor chance for at få kræft hvis man går tit i sol... Jeg går selv i sol om vinteren (Ca. en gang om ugen) og jeg har ikke fået kræft endnu...
Man høre jo også noget hver dag, så er det farlig at spise knækbrød også er det farlig at spise de blå M&M's...
Døden skal jo have en årsag;-)
tilføjet af

Skoldet i solarium

Tak for et informativt svar,Sune.
Du skriver, at man ikke bliver solskoldet af solariebadning, men det gør jeg faktisk, hvis jeg ikke passer på. Jeg er blevet forbrændt flere gang, især hvis der er nye rør og det gør nas.
Så har man en sart hud, skal man OGSÅ passe på, når man tager solariesol.
Den eneste måde jeg kan holde forbrændinger fra livet, er ved at bruge faktor 20 nogle gange om dagen, men så er jeg også beskyttet.
Mvh
tilføjet af

Sikke noget pjat

Nej, jeg tror ikke solarier er skadelige i SMÅ mængder, hverken med eller uden tøj - der er så mange andre ting i vores hverdag, som vi bliver udsat for og som er langt farligere uden at vi kan gøre noget ved det.
Meeen, hvor jeg dog hader den der med at døden jo skal have en årsag...
Min kæreste har lige været i kemobehandling i 4 måneder - og nej, han hverken ryger, drikker eller tager meget sol eller hvad man nu får kræft af. Tværtimod er han sund, dyrker meget sport og spiser ganske fornuftigt uden at være helsefreak.
Det kan så godt være han har spist for meget knækbrød eller noget andet plat, men du skulle bare vide hvor afskyelig sådan en kemobehandling er. Det er ikke spor morsomt at få en kræftsygdom - slet ikke som ung. Og jeg kan slet ikke se hvorfor man skulle udsætte sig for en kræftfremkaldende livsstil, hvis man kan undgå det.
Pas på jer selv alle sammen, kræft er noget lort.
tilføjet af

hmm

nej det er skam ikk farlig men bar gå ind og tag soll det er dejligt
tilføjet af

Sol creme

bare brug sol creme... det beskytter i solarium lige så vel som det beskytter med solens stråler...
og ja der er måske en risiko for at få kræft. ved det ikke..
og som nogle ad de andre siger. så kan man få kræft af så meget.
du kan blive syg af alt. en klog mand sagde engang:
det er farligt at trække vejret, men det er endnu farligere at ade være.
det er dumt at tænke over om man kan få kræft eller anden dødelig sygdom..
man skal nyde livet mens man har det uden at tænke så meget over hvad man dør af. én ting er sikkert.. vi skal alle sammen dø alligevel
tilføjet af

Svar ang. Sol creme.

Det er da en omgang lort du kommer med der?
Sol creme hjælper mod solens stråler ja, men ikke mod de stråler som er skyld i hudkræft.
Solcreme hjælper ikke mod kræft dude! :b
Man kan aldrig være 100 % sikker på ikke at få kræft, men der er en del ting man kan gøre ved det.
Bl.a
Holde sig fra overdreven solbestråling og solarier
Dække sig med tøj.
Undgå solskoldninger.
Søge læge i god tid når sår ikke heles.
tilføjet af

miig

jeg er 16 år og jeg tager sol en gang om månedet(10min.) skal jeg stoppe med at tage solarie eller er det ok kun at tage så lidt solarie??
tilføjet af

Mutationer

En mutation kan faktisk godt opstå i ens DNA. For eksempel kan en virus hurtigt mutere og videreudvikle. Når man har en form for kræft er det faktisk cellerne der muterer og cellerne indeholder en lille smule DNA. En mutation er en fejl der sker i DNA'en og så kan den viderebringes til afkommende af et organisme. Radio aktive stråler muterer også dine celler og derved DNA'en for dine børn for eksempel.
tilføjet af

haaai<3

bare gå i sol en gang om ugen så gør det joh ik noget?:)[l][l]
tilføjet af

jajajajajajaj :D

du skal tage meget mere sol mindst 20 timer om ugen så kører det ligesom miig :P😮
tilføjet af

sol

ja husk at solcreme virker mod ikke at blive rød når man går i solarie men husk der skal stå på solcremen at den også er lavet til at beskytte mod uva stråler!
tilføjet af

pølser

gode pølser
tilføjet af

.....

er du sikker? for jeg overvejer solarie.🙂
tilføjet af

...

HEJ ANONYM?
ja det øger, risiko'en, og det kan være farligt! - tror jeg! :P
- så lad være!! :D
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.