0tilføjet af

2010 Året for det 4 rige

EU har indgået aftaler med samtlige partnerlande. Aftalerne med Tunesien, Marokko, Israel, Jordan, Egypten, Algeriet og Det Palæstinensiske Selvstyre er trådt i kraft. Forhandlingerne med Syrien er afsluttet, men aftalen er endnu ikke undertegnet på grund af den politiske situation, og derfor udgør aftalen et incitament til Syrien om at ændre sin politik i regionen for at kunne få aftalen underskrevet.
Kl. 14.50
Samarbejdet mellem disse lande udfolder sig altså dels gennem Euromed-partnerskabet, som er et multilateralt forum, dels gennem EU's bistandsprogram for middelhavspartnerlandene, det såkaldte MEDA, som siden årsskiftet er blevet til den europæiske naboskabspolitik, og som i fremtiden kommer til at danne rammen om de bilaterale landes specifikke aktiviteter.
Hvad er der så sket i partnerskabet siden december 2003? Den vigtigste begivenhed i den mellemliggende periode var stats- og regeringschefernes vedtagelse på topmødet i 2005 af et ambitiøst 5-årigt samarbejdsprogram samt vedtagelsen af en adfærdskodeks for bekæmpelse af terrorisme. Denne kodeks er landene nu i gang med at implementere.
Terrorisme er således ved at udvikle sig til det fjerde samarbejdsområde - og det kan vi jo alle være interesserede i
- og det er blevet meget stærkt bekræftet på udenrigsministermødet i november 2006, som jeg er sikker på at hr. Morten Messerschmidt også har læst om i papiret fra det udenrigsministermøde i Finland. Med hensyn til menneskerettigheder, demokrati, ligestilling og styrkelse af civilsamfundene er der i årenes løb blevet holdt en række møder på såvel embedsmandsniveau som på politisk niveau. I 2006 gennemførtes anden session af EMPA, som står for Euro-Mediterranean Parliamentary Assembly, altså en parlamentarisk forsamling, hvor Folketinget jo også deltager. Der har været en række møder for civilsamfundene og en konference om styrkelse af kvinders stilling i samfundet. Derudover har der været en række andre møder bl.a. om uddannelse og forskning. På migrationsområdet har der været holdt ekspertmøder, og der planlægges et ministermøde i 2007. Euro-Middelhavs-partnerskabet er således værdifuldt for EU, det er værdifuldt for partnerlandene, for Nordafrika og for Danmark. Regeringen vil arbejde aktivt for at videreudbygge dette partnerskab.
Hvad bliver det næste- hottentotter i tinget?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.