16tilføjet af

vandbaseret maling er PLASTIKmaling

Det er dybt misvisende, at producenterne af såkaldt "vandbaseret" maling, må kalde malingen det.
For bindemidlet i de malinger (den de fleste maler deres vægge med...) er nemlig plastik.
Så det burde hedde PLASTIKMALING.
Og effekten er lige derefter: Diffusionsevnen er nul.
Det svarer til at klæbe en plastikpose op på indersiden af sine vægge. - eller vitawrap...
Og apropos indeklima og allergi:
Så har Karlinska Sjukhuset i Stockholm forsket i børns allergi og indeklima. Specielt i de møbler og malinger, tæpper osv. som vi indretter vores hjem med.
Resultat:
At afgasningen fra møblerne (bla. formaldehyder), og afgasningen fra møbler ER allergifremmende for børn!
Hyggeligt når man tænker på hvor mange mennekser, der i bedste mening nyindretter, og nymaler rum til den nyfødte - en ren giftbombe.
Mht. malingerne skal det siges at de er mellem 1 og 4 år om at afgasse. Velbekomme...
PS - der er flere alternativer til plastikmalingen.
Hvis man er dybt kreativ, kan man selv blande helt ugiftige malinger. (bøger kan lånes på biblioteket herom. Gå efter bøger om gammeldags malinger).
Alternativt kan man købe linoliebaserede vægmalinger. De fås både ved Nørreport i Narumalingbutikken, og lidt nord for Ringsted.
Her får man en ugiftig maling, der ikke gasser farlige stoffer af. Og i tilgift er den diffusions åben, så den fugt vi afgiver i vores boliger, både fra os selv i løbet af døgnet, og f.eks. ved madlavning, optages af malingen, og afgives igen når vi lufter ud. Det hindrer dannelsen af de sorte skimmelsvampe, der har det med at plage plastikmalingerne, især i områder med høj luftfugtighed (køkken, baderum)
tilføjet af

linoliebaserede vægmalinger til indendørs

I over ti år har jeg brugt sådan maling til alle rum.
Og med stor fornøjelse. For den er let at arbejde med. Er hurtigttørrende. Er nem at reparere hvis der er sket en skade. Så det kan jeg kun bakke op om.
tilføjet af

En simpel opskrift på en limmaling fra DR1

50% tapetklister
50% farvepigment
Nemmer kan det ikke være!
tilføjet af

Ja, malingen indeholder andet end vand

Hejsa
Selvfølgelig indeholder vandbaseret mailng andet end vand, ellers ville den jo bare fordampe igen uden at efterlade sig spor af farve. Men malingen er BASERERET på vand her af kommer ordet "vandbaseret". Når malingen tørrer skal det våde fordampe, her foretrækker jeg vanddampe der nok ikke er 100% rene frem for acetone, terpentin der beviseligt giver malerhjerne, hovedpine mv.
Jeg ser ingen grund til at blive påståelig og tro at vandbaseret maling er totalt ufarligt så dumme er der vel ingen der er ?
MEN det er da en god ide at blande farver selv, hvis de ellers virker som de skal. Hvis jeg bare kunne huske hvordan man gjorde og var siker på at jeg fik den rigtige farve (der er eks. sadolin's farvekort jo ret bekvemmeligt) ville jeg nok blande selv næste gang.
Mvh Jacob
tilføjet af

næh - den er PLASTbaseret

Vand er ikke bindemidlet.
Vand er fortyndingen.
Tilsvarende hedder oliemalinger "oliemaling" fordi olie er bindemidlet. - fortyndingen er her f.eks. terpentin...
Så hvis plastmalingerne skal have navn efter samme princip som øvrige malinger, nemlig efter bindemidlet, så er PLASTmaling altså rigtig nok.
Ellers skulle oliemalinger jo hedde "terpentinmaling".
Og limfarver, ville også hedde vandbaseret... Det ville blive noget rod.
Men det er selvfølgelig i producenternes interesse at få plastmalinger til at lyde langt mere "miljøvenlige" end de reelt er, når de nu har fået lov at kalde det for vandbaseret...
tilføjet af

og så er det billigere

og sundere. Flere gode grunde til at male med linoliebaserede vægmalinger :o)
tilføjet af

altså linoliebaserede malinger er billigere!

end plastbaserede (de såkaldete vandbaserede)
tilføjet af

Linolie er mange ting

Linolie er ikke blot linolie. Afhængig af fremstillingen kan den indeholde mange sundhedsskadelige stoffer.
tilføjet af

kontrolleret

linoliemalinger indeholder ikke mange ting.
Og de tilsætninger der kan være (f.eks. fungicider, svampehindrende midler) eller tørstoffer, er oplyst på deklarationen og i øvrigt godkendt af staten.
Endelig: i sammenligning med plastbaserede malinger ("vandbaserede") er linioliemalingerne utroligt enkle. De plastbaserede indeholder MANGE uoplyste stoffer!!!
Hvis du vil kende indholdet af en plastbaseret maling, skal du rekvirere en speciel formular gennem forretningen - du kan ikke bare læse dig til det på malingspanden! - uhyggeligt.
tilføjet af

på naturmaling.dk

derkan man se indholdsfortegnelse over malingens indgredienser
tilføjet af

Klassiske malinger

Hej
Jeg er malermester der forsøger at arbejde mest muligt med klassiske/ bæredygtige/ økoligiske malinger i mit virke.
Jeg arbejder med Italienske kalkfarver til indendørs og udendørs. De er forstærket til at kunne bruges oven på næsten alle loft og vægoverflader! Bare ikke blanke overflader.
De består af kalk, vand, linolie, æg, mælk og jordpigmenter!
Samtidig er vi et par stykker malere der brænder for brugen af dem, samt forsøger at få omverdenen til at forstå at akryl-plastik malinger ikke er sundt for os. MEN vi mangler dokumentation herfor. Det var dejligt at se denne debat.
Og jeg skal vist have fat i Karlinska Sykehuset for deres forskning!
Vi har startet et projekt med at få oplysninger ud via pressen om at det er muligt at undgå, ikke 100% men langt hen af vejen, de vanlige plastik og akrylmalinger.
Og det er fuldstændigt korrekt hvad arkitekten skriver at plast malingerne ikke er "vandbaserede". Det er nemlig noget vrøvl og reklame gas. Hvad med "træbeskyttelse", samme situation - reklamegas, idet at al overfladebehandling af træ er beskyttelse! Det er pigmenterne der beskytter! Og sammen med linolie er de 2 langt det bedste, men også lidt sværere at arbejde med. MEN husk ikke at bruge terpentin sammen med linolie, det ødelægger olien! Brug linolie til at tynde farven med.
Blot en tanke; siden 1970'erne er mug og skimmelsvamp ekploderet i vores bygninger. Det er samtidig med at man gik over til plast og akrylmalingerne.
tilføjet af

vandbaseret maling er PLASTIKmaling

Jeg vil gerne anbefale nogle andre typer malinger i denne debat - der findes nemlig lerbaseret og marmorbaseret maling, som har samme kvalitet som de omtalte plastikmalinger (mht. vaskbarhed, dækkeevne etc.)
De er åndbare, miljøvenlige og 100% fri for VOC og afgasning. Og der er ikke noget lavteknologisk over det - Lermalingen fås f.eks. i 126 forskellige farver, færdigtblandede. Ikke noget med selv at stå og røre okseblod i eller lign. 😉
Lige nu fås de kun over netbutik:

eller

Men det er en supervigtig debat - som I andre også nævner, meget iøjefaldende at skimmelsvampen havde sit indtog sammen med plastikmalingen!
tilføjet af

Årsag og virkning.....

Jeg vil gerne anbefale nogle andre typer malinger i denne debat - der findes nemlig lerbaseret og marmorbaseret maling, som har samme kvalitet som de omtalte plastikmalinger (mht. vaskbarhed, dækkeevne etc.)
De er åndbare, miljøvenlige og 100% fri for VOC og afgasning. Og der er ikke noget lavteknologisk over det - Lermalingen fås f.eks. i 126 forskellige farver, færdigtblandede. Ikke noget med selv at stå og røre okseblod i eller lign. 😉
SNIP

Men det er en supervigtig debat - som I andre også nævner, meget iøjefaldende at skimmelsvampen havde sit indtog sammen med plastikmalingen!


Nå, det er da godt du kunne åbne en så gammel tråd......
Nu skal man jo passe på at man ikke overforenkler årsag og virkning......
Det er rigtigt at problemer med skimmel og fugt i boliger er vokset siden 70'erne.
Det er rigtigt at brugen af nye malingtyper begyndte at tage fart i 70'erne, men den var ikke ukendt før da.
Det er en kendsgerning at vi havde en oliekrise i 70'ere, og at man derfor er begyndt at isolere meget mere end man gjorde før.
Det er ligeledes en kendsgerning at en følgevirkning af denne isolering og frygt for energitab er, at udluftningen af boliger er blevet eklatant dårligere nu hvor der ikke er alle mulige utætheder.
Det er ligeledes en uomtvistelig kendsgerning at myndighederne nærmest gik i panik efter branden på Hafnia-hotellet i København (du kan selv gokle det....), og krævede brandsikring af etageejendomme, som igen var årsag til at udluftning af kælderarealer stort set ophørte.
Det medførte en eksplosion af fugt- og svampeskader i etageejendomme.
Jeg siger ikke at skiftet til ny maling ikke er medvirkende, men det er uhørt arrogant at påstå at det er den eneste årsag....
For mange år siden påviste et hold studenter at fødselstallet i Københavns kommune havde en klar sammenhæng med vandstanden i Peblingesøen; når vandstanden steg, så steg fødselstallet også....Statistisk var det bevist at der var en sammenhæng, men med sin hjerne kan nok regne ud at der er tilfældigheder i spil....
Så pas på at du ikke forenkler årsag og virkning.....
tilføjet af

Du skulle så bare vide hvad linoliemaling afgasser

af formaldehyder, ligesom du burde være klar over at de ofte er tilsat oximer og organiske koboltsalte.
Det har intet på sig at de skulle være mere eller mindre diffusionsåbne end acrylmalinger. Hvor diffusionsåbne de er afhænger af hvilke fyldstoffer og hvor stor lagtykkelse der er på.
Jeg været med i et projekt hvor vi rent faktisk målte på lige netop disse ting.
Hvis sundhed og indeklima er et vigtigt issue i forbindelse med køb af maling, så kig hellere efter om de er miljømærkede med f.eks. svanen eller blomsten. Det er en langt større garanti for at de er sunde end at det er linoliemaling som man ikke aner hvad producenten kan have proppet i ud over linolie. Sikkert er det at den indeholder MANGE andre substanser en linolie.
Hvis du køber et økomærket produkt skal producenten dels:

[list]
[*]Undlade en lang række skadelige, men ikke forbudte stoffer.
[*]Have udarbejdet en afgasningstest på et akkrediteret laboratorium.
[/list]

Så kig meget hellere efter EU Blomsten eller Svanemærket end efter om der er linolie i malingen.
Dermed ikke sagt at linoliemaling er dårligt maling, men du har ingen garanti for at det er specielt indeklimavenligt.
tilføjet af

Et stort tillykke

Du kan godt være seriøs 😉
tilføjet af

Et stort tillykke

VAR det virkeligt nødvendigt at hive et SYV år gammelt indlæg frem???? 😃
tilføjet af

Det må du ikke sige. Det lyder ikke så godt

som vandbaseret maling, hvis du vil lyde politisk korrekt lige som os.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.