4tilføjet af

ufaglært vs uddannelse

Jeg har et rigtig godt job som ufaglært. Tjener gode penge og er godt tilfreds med mit job. Mit spørgsmål er så: Hvordan er samfundets syn på ufaglærte? Det er min opfattelse at er man ufaglært så kan folk godt kigge lidt skævt til en, som om man er dum og ikke kan finde ud af noget. Jeg er 23år og har trods min unge alder arbejdet inden for mange forskellige fag. Det har givet mig mange alsidige kompetancer, dog ikke noget på papiret. Handler det ikke bare om at man er glad for det man laver og kan leve af det?
Min søster er uddannet revisor og har læst i mange år for at blive det. Hun er nu ved at være træt af det og vil gerne lave noget andet, fedt at bruge så lang tid på at ta en uddannelse! Nu har hun brugt så mange år på at uddanne sig, men hun tjener faktisk kun 1000kr mere end mig om måneden, brutto. Så jeg har lidt svært ved at tænke på uddannelse lige nu.
Hvad siger i, er det dumt ikke at ta´en uddannelse, når nu man kan ha´det så godt som ufaglært? Hvad er jeres syn på ufaglærte?
tilføjet af

Måske

er det. Måske ikke. Det kommer an på dig selv. Det er vel altid godt at have en uddanelse. Men det er endnu bedre at være glad for det, man laver.
Hilsen Louise
tilføjet af

Det handler om at være tilfreds!

Men det skader ikke at skue lidt ud i fremtiden også.
Jeg har arbejdet sammen med flere ufaglærte (er selv ingeniør), som var meget dygtige og kunne arbejde sig op til en forholdsvis god stilling.
Problemet ved at være uuddannet er bare at hver gang man skifter job, skal man vise at man kan lidt mere end de andre ufalgærte, hvis man vil have en god stilling. Som faglært er der nogle forventninger til én som gør at man lettere kommer til de gode stillinger.
Som udviklingen går i DK/vesten ville jeg bestemt tage en uddannelse... der bliver langt mere brug for veluddannede folk i fremtiden og lønforskellene vokser.
Som ung energisk person kan man sagtens holde en månedsløn på +30.000 kr trods man er ufaglært... det gøres ved at arbejde mange timer eller at tage specielt arbejde (svejser, vindmøllearbejde, rejsemontør osv.), men den slags arbejde holder sjældent i længden og man gider ikke knokle 50 timer om ugen hele livet.
Du er kun 23 år, så tag dog en uddannelse nu hvor det bare er at gå i gang... det bliver værre jo længere du venter!
tilføjet af

ufaglært vs. faglært

Lidt baggrund om mig... læser i øjeblikket til pædaGOK med henblik på at arbejde i special-området. Ganske personligt har jeg absolut intet imod ufaglærte. Er jo stadig selv ufaglært et års tid endnu..ehe..Spøg til side.. Ufaglærte personers erfaringer indefor et eller flere forskellige fag/felter, kan have stor virkning og kan være meget brugbare for både fag/ufaglærte på arbejdspladsen. Men når det så er sagt - uden på nogen måde at lyde negativ, så foretrækker jeg på det faglige plan, at arbejde med faglærte (igen mhb på job i special-området). Som faglært har man nogle teoretiske kendskaber/kompetencer til forskellige indgangsvinkler i arbejdet med mennesker, som har brug for en skærpet hverdag. Det er helt klart en fordel for både de mennesker og for kollegaerne i mellem. Sidstenævnte tror jeg oz lidt mere generelt set, er en del mere praktisk..om man så er inde for sundhedsfaget, håndværkerfaget eller andre fag. Sikken lang smøre ;o) Samlet set, så¨vil jeg, som den anonyme oz skrev, råde dig til at tage en udd. Det er da helt klart en fordel på den måde, at kunne "dokumentere" sin færdighed. Venligst, Lismo ;o)
tilføjet af

enig

Er helt enig i din overskrift. Det er meget godt ramt mht. hvad jeg laver. Arbejder som robotoperatør på nogen svejserobotter. Det har selvfølgelig også krævet lidt uddannelse i form af kurser og oplæring, men med fuld løn. Hvad angår mine arbejdstider så har jeg gennemsnitlig 35 timer om ugen, som jo nok er manges drøm. Min søster feks. arb min. 50 timer om ugen og aligevel tjener jeg næsten lige så meget.
Har også fuld forståelse for at det nok går den vej som du beskriver mht ufaglært arb. Men firmaet jeg er ansat i er europas førene producent inden for området og prøver at fremtidssikre sig ved at købe flere og mere kompliceret robotter og uddanne deres medarbejdere i form af kurser. Kursur kan vel også betragtes som en form for uddannelse..? Da jeg blev ansat må jeg ha talt godt for min sag da jeg er en af de eneste der er ufaglært, og havde ingen erfaring fra metal faget.
Under alle omstændigheder skal jeg ikke i gang med uddannelse før om min 2år, da jeg jo så kan komme i voksenlære. For skal jeg ha mig en uddannelse bliver det ikke noget bogligt, da jeg stadig husker hvor lykkelig jeg var, da jeg forlod folkeskolen.
Føler bare tit at folk ser ned på en fordi at man er ufaglært, er sgu også lidt flov over det. Nu skal det ikke lyde som om jeg fralægger mig ansvaret, men folk som kommer med en go ballast hjemme fra, fra et godt miljø, har i mine øjne nemmere ved at ta sig en uddannelse. Jeg selv blev smidt ud hjemme fra som 15 årig og så var der jo ikke meget andet at gøre end at finde et arb. så man kunne få til dagen og vejen. Men hvorfor er det at folk ser ned på ufaglærte...?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.