17tilføjet af

sukkersyge og alkohol...

Min kaereste fik konstateret sukkersyge type 2 for en uge siden.
Han er nu startet paa sin nye sukkerfri diet og om 6 uger skal han testet igen for at se praecis hvor slem hans sukkersyge er og hvilken medicin han skal have.
Laegen mener dog at det kan kontrolleres med den rigtige kost, motion og medicin(piller). Men vil engang i fremtiden blive noed til og skifte til insulin.
Han er kun 27 (og slank), og har ikke et problem med at han skal aendre sin kost. Til gaengaeld er han glad for en oel en gang imellem og oel er det eneste han drikker naar han gaar i byen. Men det maa han helst ikke drikke nu.
Mit spoergsmaal er om der er nogen som har erfaring med, eller ved om der er noget alkohol man kan drikke istedet for oel...?
tilføjet af

Mådeholdent forbrug

Jeg har haft sukkersyge i 18 år, hvilket ikke har afholdt mig fra et mådeholdent dagligt forbrug af alkohol. Men der må ikke være sukker i som f.eks. i likør. Øl kan gå an. Rødvin er bedre. I virkeligheden nedsætter alkohol blodsukkeret. Men som behandling dur det ikke, da man får skrumpelever i stedet.
tilføjet af

Diabetes og alkohol og eget ansvar

Når din kærste lige er blevet diagnostiseret, betyder det ikke at han har fået det fra dag til dag. Men at han faktisk kan have gået med i op til flere år.
Han skal sørge for at få et jævnt niveau på blodsukkeret.
Han har SELV et ansvar for at han ikke ender med amputeret fødder eller blindhed. Som er to af de virkelig ikke særlig sjove senkomplikationer.
Der er ikke nogen vej tilbage når man først har fået det. Ens krop blvier udsat for, groft sagt, blodsukkerforgiftning. Kroppen reagere på at der er konstant for højt blodsukker i hans blod-åre. Den nedbrydes og svækkes. Og det er kun ham selv der kan holde det nede, så meget som muligt. Og derved udsætte senkoplikationerne.
Det her er ikke som et brækket ben der groer sammen igen. "Benet forbliver brækket, han må selv holde stumperne sammen". Det er der ingen læge eller sundhedsplejeske der kan. Og endnu kan sukkersyge ikke helbredes. Dem der påstår det lyver. Der er kun ham der har ansvaret. Fralægger hans sig det, så er der kun en vej og det er at han bliver mere og mere syg.
Nervene ødelægges, de små blodkar i øjene åreforkalkes, synet nedsættes og han bliver blind, blodet er så sødt at bakterier elsker det. Så han risikere at sårene knap kan hele. Og lægerne må amputere den pågældende legmesdel før den angibes af koldbrand eller når den først er angrebet. Tæerne først, som regel. Og så går det bid for bid.
Leverene bliver konstant overbelastet og kan kolapse. Så skal han nok ikke regne med en organtransplation. Da lægerne nok vurdere det er spildt på ham.
Derfor skal han facistisk følge sin diæt for hvad han kan tåle og ikke tåle af fødevarenes blodsukkerkoncetrationer. Når hans blodsukker er så stabilt han kan få det og han kender tegnene på føling, så kan han med tiden begynde at undersøge hvad han kan tåle af mængder alkohol. Sørge for en regelmæsig livsrytme og motionere for at holde vægten nede og stabil.
Og lige en ting til. Han bør begynde at gå til fodterapeut. For som sagt bliver nerverne nedbrudt meget stille og roligt.
Ved at gå til en fodterapeut(IKKE fodplejer, der er en stor forskel på de to), vil han kunne holde føddernes sundhed vedlige. Da han vil måske ikke selv ligger mærke til små sår under foden, da nervene med tiden ikke giver besked om at der er noget der gør ondt. De er simpelthen døde og holdt op med at virke.
Hård hud der ikke holdes nede kan udvikle sig til slidsår.
Han kan som en af de få patient-grupper få tilskud til en fodterapeut uden at skulle gennem hele systemet. Så han bør gøre dette, da han derved kan være med til at holde hanke i senkomplikationerne. Og holde dem nede og forsinke dem så meget som muligt...
Det her var godt nok mere end du spurgte om. Men jeg synes lige i skulle have det med. Det er ikke alle læger der er lige OBS på sukkersyge og dens følgevirkninger. Jeg har endda hørt om en der påstod at det var nok med EN blodsukker-måling om året.
Han er nød til at tage ansvar for sin sukkersyge selv, der er ikke andre der gør. Det må han i hvertfald ikke stole på. Det er ham der bliver blind, ikke lægen eller sundhedsplejersken.
Men kik i linket under : "I hvilke organer oplagres glukose?"
Der er lidt svar på det med alkohol og sukkersyge.😉

http://www.diabetes.dk/default.asp?id=2972
tilføjet af

Hej igen...

Mange tak begge to for Jeres svar og viden omkring sukkersyge.
Jeg vil lige tilfoeje, at min kaereste tager hans sukkersyge meget alvorligt og er godt klar over at der ikke findes en kur for sukkersyge samt han ene alene har ansvaret for sit helbred.
Han var testet negativ for sukkersyge for et aar siden, saa det er ikke noget han har levet med laenge. Hans laege har ogsaa vaeret utrolig hjaelpsom med og informere hvad sukkersyge er, hvordan man kan kontrollere det og hvad konsekvenserne er hvis man ikke tager sukkersyge alvorligt og aendrer sin livsstil.
Laegen har ogsaa informeret ham om at han skal vaere ekstra opmaerksom paa hans circulation og hans foedder, samt at han fremover ikke maa klippe sine taa negle selv.
Siden han blev diagnoset har han aendret sin kost og foelger sin nye diet til punkt og prikke. Han har aldrig vaeret til soede sager alligevel, saa han finder det ikke svaert at udelukke sukker.
Han er ogsaa klar over at han frem over er noed til og drikke med maade naar han drikker.
Men nu er han kun 27 aar og gaar stadig i byen engang imellem. Og han er glad for en oel en gang imellem, og det er dette han er lidt ked af og skulle opgive. Isaer fordi det er det eneste han drikker. Og naar nu han frem over tager en tur i byen med vennerne vil han gerne kunne have en drink sammen med dem. Men han er ikke klar over hvad man maa drikke eller kan taale naar man har sukkersyge...?
tilføjet af

Diætist

Det lyder rigitg godt at han tager det alvorligt. Det er ikke alle der gør.
Men jeg tror i er nød til at finde en diætist der har speciale i diabetes og kost. Jeg ved at nogen sygehuse har diabetesambulatorier. Der er nok en bedre hjælp at hente. De er specialiseret i det.
tilføjet af

Hold dog op Grith

Du er dog det mest negative menneske der er på sol'en
Jeg har selv diabetes 2, ja det er ens eget ansvar at holde det i skak, men så slemt som du maler det er ikke rigtigt.
Diæten til en diabetes 2 er let at holde, man kan stort spise og drikke alt det man før kunne, blot skal man indtage mindre af det.
Hvad angår alkohol, så er øl faktisk det værste, det får blodsukkeret til at stige voldsomt, mens vin og stærk alkohol ikke har samme virkning, selv sukker må en diabetespatient spise, ca 30 gram raffineret sukker om dagen, men det er lettere at styre sygdommen hvis man undlader at indtage sukker.
Chokolade med over 70% cacao i er også tilladt, ikke i større mængder, men lidt til kaffen skader ikke.
Jeg har nu været i behandling i snart et år, mit blodsukker ligger konstant mellem 5 og 8, 8 er lige højt nok, men hvis jeg skal kunne passe mit arbejde er det nødvendigt.
Lad være med at se negativt på diabetes, det er rent faktisk den sundeste sygdom man kan få, man lever lidt grønnere og undgår at blive overvægtig, så der er ikke noget der er så skidt at det ikke er godt for noget.
Til trådstarteren: Lev videre som i hele tiden har gjort, det sker der ikke noget ved, blot skal han undgå for meget sukker og alt for søde frugter og lad diætisten tjene sin løn et andet sted, de fleste diætister aner ikke et kuk om diabetes, råd fra min læge, se på hvad din kost indeholder og indtag så mængder der er afpasset efter din diabetes.
Med velment hilsen
En glad diabetespatient som gerne drikker et par flasker hvidvin på en glad aften
tilføjet af

Vældig meget at få ud af en misforståelse

Der er tale om en diabetes2!!! De senkomplikationer du opremser skyldes primært insulin og ikke selve sukkersygen. Ihhh Guder!!
tilføjet af

Enig Dulkis

der er mennesker der ser spøgelser alle vegne, og dem kan man ikke diskutere med, og det er som regel folk uden reel indsigt i de emner de debatterer.
Læg også mærke til Dulkis, at det indlæg Grith skrev er stof som er hentet ud af sin helhed på diabetes.dk, der er plukket i flere indlæg for at male fanden på væggen, jeg kan ikke genkende det hun skrev, jeg har selv brugt og bruger stadig diabetes.dk, men så slemt kan jeg ikke se det er
tilføjet af

Nogle mennesker føler sig så godt underholdt

- af andres ulykker, hvis de er tilstrækkelig store...😃
tilføjet af

Hvilken misforståelse?

Selve sukkersygen er insulinen, manglende eller nedsat følsomhed. Var der ikke problemer med insulinen, er det ikke sukkersyge.
Ergo ingen problemer med insulin, ingen sukkersyge...
Senkompliketioner kommer uanset om man har type 1 eller 2. For nogen kommer de aldrig, i nævneværdigt grad, hos andre skal man bare tænke på ikke holde styr på sin sygdom. Så kommer det ene eller det andet.
Groft sagt er sukkersyg en forgiftning af sukker i kroppen. Da sukkert ikke kan afleveres optimalt af insulinen i muskelceller eller lever.
tilføjet af

Ja det er stof

Der er taget ud af en helhed, men som det dæleme vil være rart for en med ny opdaget diabetes at være opmærksom på.
For læger er ikke altidlige obs på at vejlede folk med diabetes, af forskellige årsager. Og hvis man ikke er klar over at diabetes kan udvikle sig ret Ucharmerende. Men bare tror det er noget der passer sig selv, så er det godt nok surt, når senkomplikationerne melder sig. De er længe undervejs(ofte årevis). Så man vænner sig til at de små tilbageskridt der sker helbredsmæssigt, og derfor ikke bliver tillagt den betydning de kan have.
Jeg ville synes det er ret surt at miste synet pga af min egen uvidenhed, hvis jeg selv kunne have gjort noget for at mindske risikoen for det.
De allerfleste diabetikere har det fint i daglig dagen, uden det store drama.
Men der er en årsag at diabetikere en en af de få patientgrupper der uden diskussion med kommune eller andre kan få tilskud til en statsautoriseret fodterapeut.
Det er fordi at staten kunne se på bundlinjen(deres udgifter) at det kunne betale sig at forebygge, eksempelsvis amputationer. Og kroniske sår. Som kræver specielpleje og evn genoptræning.
Og ja det er stof der er taget ud af en sammenhæng, for hvis jeg skulle skrive alt det jeg har lært her, så ville der være en længere smøre som man nok aldrig fik tygget sig igennem.
Så hellere lige løfte sløret for enkelte senkomplikationer. Sådan at man i det mindste er advaret og kan tage sine forholdsregler om muligt.
diabetes er en kronisk sygdom, og målet er ikke at blive mere syg og livsstilsændringer er ofte nødvendige, da type 2 er et resultat af den livsstil vi har.
Jeg er selv i risiko-gruppe for 2. Pga forhøjet kolesterol, let forhøjet blodtryk og overvægt.
Så det er noget jeg tager alvorligt.
tilføjet af

Okay

Jeg holder op. Og ja du har ret jeg har nogle gange et sort syn på tilværelsen. Det er noget jeg er nød til at arbejde med. Og nogen gange er livet et sort hul for mig. men det går fremad i det mindste.
Så var det godt jeg ikke var på debatten da ejg var teen ager. (hvis den var der dengang) for der var det hele et stort sort hul.
Men i det mindste påstår jeg ikke at senkomplikationer primært forårsages af insulinen og ikke sukkersygen. Da de to ting er to sider af samme mønt.
Men tak for dine erfaringer, dem kan jeg risikere at lære af også. Da jeg selv skal være obs på mit helbred i den retning. Venligst inspiret af min læge.
Og at diætiset ikke aner et kuk om diabetes, det er sq da nedrtrykkende. For hvad kan de ellers bruges til. Man henvender sig sjældent til en hvis man ikke har brug for viden om mad og samspillet mellem de mest udbredte sygdomme i DK, blandt andet. Der fik jeg en fordom genenmhullet. Jeg troede at de blev uddannet i bare lidt af det.
Men suk sådan er det så...[:|]
tilføjet af

...

Ja, grith blev maaske revet lidt med, men tror nu kun det var ment i en god mening for at informere om sukkersyge, saadan opfattede jeg det ihvertfald. Jeg vidste godt en del allerede da vi er blevet godt informeret fra laegen og kunne godt gengaende nogen af tingene i Griths indlaeg. Men saa laenge man folder de retnings linier der er for sukkersyge, saa skulle man sagtens klare den... ;)
Faktisk saa kan sukkersyge ja, blive starten paa en sundere livsstil, og det er saadan som vi ser paa det...
Tak for alle indslag. Og for lige at vende tilbage til hvad det drejede sig om, saa tak for oplysningen om at det er ok at drikke lidt vin... :)
tilføjet af

øløl

drik kun en øl det skader ikke
tilføjet af

øl øl øl

drik kun en øl om dagen det skader ikke
tilføjet af

Øl og diabetes

Kanskje mannen din kan prøve å drikke sprit blandet med sukkerfri brus, eller prøv dere frem på øl med mindre karbohydrater - er noen på markedet🙂
tilføjet af

Tror ikke man har behov for en diætist

Jeg mener ikke, at man har behov for at gå til diætist som diabetiker, for de overordnede anbefalingerne for diabetesmad adskiller sig stort set ikke fra den mad, som vi alle bør spise. Det handler om af spise groft og fiberrigt, masser af grønt og 3 stk. frugt dagligt. Desuden bør man begrænse mængden af mættet animalsk fedt og i stedet vælge mere af det sunde fedt fra fisk og vegetabilske kilder. Indtagelse af alkohol og sukker bør begrænses. En sund og fornuftig sammensat mad gavner ikke blot blodsukkeret, men forebygger også sygdomme som kræft og hjertekarlidelser og hjælper også med til at holde normalvægten.
Jeg har selv lige fået konstateret "næsten diabetes 2" og vil nu gøre noget for at forebygge, at jeg får det. Da jeg i forvejen spiser som anbefalet, er der kun skruer tilbage at justere på, nemlig at nedsætte rødvinsforbruget fra en flaske om dagen til en flaske om ugen, og så begynde at motionere mere systematisk end bare at race frem og tilbage på arbejde på cykel.
Hvis man i øvrigt er i tvivl om, hvad normal sund kost er, er der rigtig mange autoritative hjemmesider, som kan hjælpe én med at finde ud af det, f.eks.
http://www.netdoktor.dk/diabetes/madtildiabetikere.htm
http://www.sundhedsguiden.dk/da/temaer/alle-temaer/diabetes-sukkersyge/diabetes---forbyggelse-og-sundhedsfremme/forebyg-diabetes-2-med-sund-kost/
Mvh
Erik
tilføjet af

Du har ret, men du er 57 år

Det giver dig en fordel i at du har lært lidt mere om mad hjemmefra end yngre personer.
Der er uhyggelige mange der ikke kan se forskellen hvorfor der er forskel på eksemåelvis rugbrød og franskbrød.
Men heldigvis er der mange der ikke har brug for en diætist. Da sund fornuft ikke er i hampen endnu. 🙂
Og som du skriver er der hjælp at finde på nettet elsempelvis.😃
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.