3tilføjet af

Gluten intolerant_cøliaki

Hej.. Jeg har i aug.08 fået konstateret cøliaki, gluten intolerans,[:*(] og vil hører om du har den mel blanding, eks. ris-majs-hirse-mel blanding som kan gå istedet for f.eks 100g.hvedemel?? Der er mange melbl. i handlen men det ville være rart at vide hvordan man kan erstatte det med en jeg kan tåle, i de opskrifter som jeg brugte før min sygdom.
Håber du kan hjælpe.
tlc🙂[s]
tilføjet af

Føtex

Hej,
jeg ved at Føtex forhandler Glutenfri mel fra Finax, det er ganske almindeligt hvedemel hvor Gluten er fjernet. Vil dog anbefale at du bruger et produkt der hedder Husk, og nej det er ikke det samme som du den grønne/hvide pakke du kan købe i Matas etc. Men Husk gør at brødet bliver mere luftigt.
SuperBest har også en del ting der er Glutenfri.
Ellers vil jeg anbefale indkøbsture til enten Tyskland eller Sverige, da det er langt billigere at købe der samt at de har et større udvalg end vi har herhjemme i DK. Fx kan du købe havregryn, flere forskellige slags brød, knækbrød etc.
Pas på med at tro at mel er glutenfri bare fordi ekspedienten siger det. Der SKAL altid stå at det er glutenfri. (Bare en erfaring jeg selv har gjort)
Finax's hjemmeside: http://www.finax.com/se/display/glutenfritt.aspx
tilføjet af

Det er ikke så svært.. :)

Det er hårdt at få konstateret cøliaki, men det hjælper på de gener du evt. har haft. Jeg bor i odense hvor der også ligger en forretning kaldet Løvbjerg (de ligger på fyn og jylland) De har stort sotiment at glutenfrieprodukter. Irma samt kvickly (de store) har også noget.
Når jeg bager erstatter jeg blot hvedemel, med noget glutenfrit mel samt glutensubstitut (hvis det er brød) og bagepulver (i kager).
Det er bare at prøve sig frem. 🙂 Der kommer nogle forsøg som blot kan smides ud, men mist ikke mødet.
Rent økonomisk er det dyre produkter, men man kan søge tilskud ved kommunen via § 100.
Af hj. sider kan jeg anbefale:
www.coeliaki.dk
www.allergikost.com
Håber det hjalp lidt. Har selv kun haft det i ca 2 ½ år. 🙂
tilføjet af

Glutenfri bagning

Hej tlc
Gluten er med til at samle dejen og gøre den luftig. Boghvede-, ris-, hirsemel og de andre glutenfrie melprodukter har ikke den samme evne. Du skal derfor ikke forvente at det bliver helt det samme resultat, men derfor kan det jo sagtens smage skønt :-).
Når du bager brød kan du bruge HUSK (pulveriserede psylliumfrøskaller) ca.2 spsk til et brød. Det samler dejen, gør den mere fugtig og smidig, så den hæver bedre og smuldrer mindre. Desuden tilfører det brødet flere fibre.
Det er vigtigt at røre HUSK med den væske som skal bruges i opskriften. Rør i op til 5 min. til det er geleagtigt. Rør også dejen længe, 10-15 min. så bliver den mere luftig.
Et forslag til at erstatte 100 g hvedemel kan være at blande
50 g boghvedemel, 25 g. rismel og 25 g. hirsemel.
Jeg kan anbefale bogen "Rask af mad" af Marianne Jäger og Carmen Villefrance som indeholder mange gode glutenfrie opskrifter.
Mange hilsner
Malene
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.