13tilføjet af

Globaliseringens nye tabere; akademikerne

I lang tid har vi danskere fra forskellige sider blevet informeret om globaliseringens glorværdige aspekter. Ikke alene hives millioner af kinesere og indere op fra fattigdommen, men det skaber også tusindvis af nye højteknologiske jobs i Danmark. At der skabes nye vidensjob i Danmark er så på bekostning af lav-kompetence jobs, men hvad skulle det betyde, når vi nu på den anden side får alle disse højtlønnede jobs.
Som arbejdsløs nyuddannet akademiker har det undret mig, hvor alle disse højtlønnede jobs så blev af og i dag fik jeg så lidt af forklaringen ved at læse nyhedsmagasinet Ingeniøren, hvor overskriften på dagens forside er ”Indere presser danske ingeniører ned i løn”. Det er her filmen knækker, fordi vi har jo hele tiden fået at vide, at vi i DK er langt mere kvalificerede end dem i Ulandene, men når alt kommer til alt er dette så tilfældet?
Det er således indlysende at den næste out-sourcing bølge vil være akademiker jobs. Hvorfor skal virksomhedsledere fx lade danske økonomer føre regnskaberne, når de kan få indiske økonomer til at gøre det for en tyvende del af lønnen?
En anden af globaliseringens tabere er miljøet. Man har således set en enorm stigning i Ulandenes, især Kinas energiforbrug. Udnyttelsen af råstofferne (olie, gas m.m.) i kinesiske kraftværker er særdeles ineffektiv med den konsekvens at der er enorme udslip af drivhusgasser til følge. At sende varer jorden rundt før de ænder på butikshylderne er heller ikke særligt energibesparende.
Spørgsmålet er, hvis man tog hensyn til miljøet, om en vare så produceret i Kina egentlig er billigere end hvad den ville koste hvis den blev produceret her i landet. Og er vi ikke nærmere taberne i globaliserings-spillet?
tilføjet af

No worry

Hejsa,
Er selv ledig akademiker fra i dag, men der er ingen grund til at være så sortsynet ang. outsourcing.
Principperne er de samme uanset om det er ufaglært arbejde eller akademisk arbejde og som bekendt så har vi eksporteret masser af ufaglærte jobs i f.eks. tekstilindustrien i Jylland til Østeuropa/Kina, men derfor har alle folk jo ikke rendt arbejdsløse rundt i Jylland siden 60'erne. Der opstår konstant nye jobs.
Vores udfordring *brækker mig over det ord* er altså bare at finde nye markeder og produkter, som vi kan producere herhjemme. Det er gået fint indtil nu, så ingen grund til unødig bekymring.
Antallet af akademikere stiger ganske vist i de varme lande og de kan gå ind på vores markeder og score vores jobs, men i takt med den positive økonomiske udvikling i Kina, Indien m.m., så er det kun et spørgsmål om tid før at lønnen er god nok i deres egne lande til at de ikke er en trussel mere, fordi de kan byde under os i løn.
Desuden så har jeg læst at 2 ud af tre outsourcingprojekter går i vasken pga. kulturforskelle etc. og at jobsene igen kommer hjem, fordi der reelt ikke er nogen besparelser at hente.
I forhold til beskæftigelsen herhjemme så er vores største problem vel snarere at designe en politik som bringer langt flere i arbejde end der er nu. Ikke ved at gøre det attraktivt at arbejde ved at skære i sociale ydelser, men ved at skabe reele jobs til de 800,000 som står udenfor arbejdsmarkedet i den arbejdsduelige alder.
tilføjet af

det er vel ikke så galt...

Japan voksede på 4 årtier til en af verdens supermagter. I dag kan de ikke konkurrere på løn og effektivitet. Det har hele tiden været et spøgsmål om tid.
Forskellige interesse grupper i Danmark elsker at male fanden på væggen og skabe utryghed i befolkningen. Det er for letkøbt.
Du må aldrig tvivle på egne kvalifikationer. En trøst kan måske være, at de fleste ender i helt andre funktioner, end dem de uddannede sig indenfor.
Selv, er jeg i dag i en helt anden sektor, end den jeg startede min karriere indenfor. - Jeg elsker forandringer og nye muligheder. Det gør livet interessant, for mig.
Kina er et gigatisk lokomotiv i fremdrift p.t. - Både industri og privat. Det tjener verden godt, med en ny storspiller.
USA er verdens suverænt største miljøsvin og vil fortsætte vanviddet en tid endnu. - Deres overforbrug stammer langt fra kun fra industrien. Men derimod den private husholdning. Det er skamløst!
Håber du finder noget spændende, at beskæftige dig med, inden længe.
God sommer!
tilføjet af

Har du ikke fulgt med i pressen?

Indien har udnyttet deres intellektuelle kapacitet 100%, og
derfor vil vestlige firmaer ikke kunne outsource den type
jobs i fremtiden.
Alle lande i verden har en intellektuelle kapacitet . Hvilket
betyder den del af befolkningen, der evner at tage en højere uddannelse.
Så du behøver ikke frygte for fremtiden. ;)
tilføjet af

Fanden på væggen...

Selvfølgelig skal man ikke male fanden på væggen og det synes jeg heller ikke man gør i DK. Derimod synes jeg man tager lidt let på tingene, for vi er jo meget dygtigere end de andre – det tror vi i hvert fald selv.
Det er jo heller ikke fordi det er noget katastrofe at være arbejdsløs her i landet. Det er bare et faktum at globaliseringen kan være en tikkende bombe under samfundet. Da alle arbejdstagere i princippet kan erstattes med billig udenlandsk arbejdskraft. Store multinationale selskaber går kun efter at profitmaksimere og derfor er der ingen logik for dem i, at ansætte danskere i fremtiden til at besætte jobs, når de kan få velkvalificeret arbejdskraft til dumping priser og man skal også huske på at toldbarrierer m.m. er ved at forsvinde. Faktisk er udenlandsk arbejdskraft måske bedre ”kvalificeret”, idet de ikke er omfattet af forskellige velfærdsordninger som 37-timers arbejdsuge.
tilføjet af

Ingen nye jobs

Mon ikke der er et par kloge hoveder tilbage i Kina?
Spørgsmålet er da også om der ikke er for mange akademikere i Danmark i forhold til eksisterende antal jobs. Det går hele tiden fremad for danske virksomheder, men det er stort set en højkonjunktur der ikke medfører yderligere antal jobs, da der effektiviseres over hele linien.
tilføjet af

Er sådan set enig...

Jeg er bare en smule mere skeptisk (eller måske mindre naiv) mht vores evne til at opfinde nye produkter...
Jeg læser også aviser - og nogen aviser kan kun se positive ting ved globaliseringen, men de sidder jo også trygt i deres jobs.
tilføjet af

Du kunne også vende den om

Er der ikke for få akademikere, som tør springe ud som
iværksættere?
Danmark vil mange år fremover have brug for langt flere
iværksættere, og kapital er i øjeblikket ikke noget problem.
Desuden er renten historisk lav, så det er vel bare med at
komme igang. ;)
Akademikere har virkelig den kapacitet, der skal til for
at få gang i hjulene herhjemme. Desuden skaber de
en hel del lavlønsjob i kølvandet, så folk med lavere
uddannelser også kan få et job. ;)
tilføjet af

Iværksætter

Jeg kan ikke se hvorfor akademikere skulle være mere oplagte iværksættere end ikke-akademikere. Faktisk tror jeg at der er mange muligheder for nye virksomheder indenfor design af tøj osv. Det vil sige kreative fag.
Og jeg tror ikke, at den hellige gral er indenfor rækkevidde bare fordi man pumper akademikere ud for tiden. Egentlig tror jeg næsten der uddannes for mange. Så, når politikerne siger uddannelse, uddannelse og mere uddannelse er det fordi de ikke ved, hvad fanden de skal stille op, når det gælder globaliseringen.
tilføjet af

Det er rart...

.. at se, akademikere prøver deres egen medicin !!!!
Akademikere har i flere år selv talt for globaliseringen og effektiviseret og outsorcet almindelige danskeres job og talt for at det var så evigt sageliggørende at være akademiker og DE (akademikerne) nok skulle rede Danmark fra inkompetente almindelige lønarbejdere som ikke havde forstand på den slags !!!
Økonomerne som har talt for globaliseringen og outsorcingen bliver nu selv ramt og så hyler de.
Hyklere det er hvad I (akademikerne. red) er, skide værd med at det rammer alle andre, bare det ikke rammer jer selv!!!
Tag jer sammen og vis solidaritet med resten af den danske befolkning, som I er en del af og tænk nationalt i stedet for internationalt. Globaliseringen hjælper KUN stor kapitalen og kapitalisterne og fordi man har nogle får tusind kroner og et hus og en bil, så er man i Danmark IKKE en del af denne gruppe (overklasse/kapitalisterne)
Vi kommer kun videre ved at vi står sammen, alle sammen, dvs. alle os lønmodtagere, akademiker eller almindelig faglærte/ufaglærte. Derved kan vi vinde kampen. FOR TRO DET ELLER DØ
KLASSE KAMPEN LEVER !!!!!!!!
- OG LØNMODTAGERNE ER VED AT TABE TIL KAPITALISTERNE I GLOBALISERINGENS HELLIGE NAVN.
Akademikerne er, uden selv at være klar over det, blevet et af kapitalisternes værktøjer til at vinde kampen.
Derfor kære akademikere, løft hovedet og se ud over bogkanten, lyt ikke for meget til hvad der bliver sagt til jer, men tænk selv, mærk selv.
Lad være med at være kapitalisternes lakajer for usel mammon. Lad være med at te, jer som hysteriske kællinger, bare fordi kapitalisterne forlanger det af jer og for at hytte jer selv.
LÆNGE LEVE SOCIALISMEN OG DØD OVER KAPITALISMEN !
DEN SOCIALE DEMOKRAT
tilføjet af

Arbejderne er usolidariske

"Når revolutionen kommer vil vi alle spise jordbær med fløde"?
Hvis der er nogen der er usolidariske så er det da Jer arbejdere der stemmer på DF og dermed har fået DK til at bl.a. at erklære krig mod Irak og fremme globaliseringen.
Tak.
tilføjet af

Inderne er kvikke

Der slet ingen tvivl om at vi i Danmark har forudsætningerne for at deltage i den internationale konkurrence. Det er derfor også meget fint at der fra politisk side fremhæver at vi skal være helt i front osv.
Det store spørgsmål og det der mange gange gør forskellen er, at fx unge mennesker i mange andre lande er meget mere 'sultne' end den danske ungdom, så på den front skal vi virkelig til at oppe os og frem over stepperne.
Jeg har rejst en del og bla. deltaget på uddannelseskonferencer i udlandet, hvor der bla. også har været indere til stede. Hvis du præsenterer veluddannede indere for tykke bøger, så er de lynhurtige til at læse og forstå indholdet. Det er blot et billede på forskellen. Der tror jeg at det danske uddannelsessystem generelt skal have en meget skarpere approch og konkurrenceorienteret profil, ikke noget med at sove i timen, så bli´r/er vi overhalet !!
tilføjet af

De kvikke unge danskere findes faktisk

Men de sidder ikke på en højere uddannelsesinstitution, pga.
de er blevet hægtet af i gymnasiet! Det er den type super kvikke
unge mennesker, der læser 500 sider svært tilgængelig teori
på en dag. For derefter at omsætte teorien i praksis.
På det område er inderne faldet af for længe siden.
Danskerne har hellere ikke brug for den type jobs, som
de kan skabe i Indien. Vi har brug for at få idéer og udvikle
avanceret teknologi, og lade de andre om slavearbejdet.
tilføjet af

Delvis enig

Jeg er meget enig i at en stor del af den danske viden kan omsættes til udvikling af teknologiske produkter, men for at sprede risikoen er det også vigtigt, at indsatsen på nye områder intensiveres som det eksempelvis er tilfældet med vindenergi.
Forskellen på en del af den danske ungdom er, at de ikke er nær så "sultne" som unge i mange andre lande. For kort tid siden besøgte jeg en uddannelsesinstitution i Polen og jeg skal love for at de unge mennesker havde mod på at komme og prøve kræfter i den globale konkurrence. Sat på spidsen, så tror desværre vi er lidt forkælede i DK.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.