4tilføjet af

giftes eller testamente ved familieforøgelse

Jeg vil gerne høre om der er nogen, der kan fortælle mig fordele og ulemper rent praktisk i forbindelse med at sikre hinanden når man får børn. Hvad er bedst at blive gift eller oprette et testamente - gensidigt hedder det vist ;)
Jeg ved jo godt at blive gift skal man gøre fordi man elsker hinanden etc - man elsker jo også hinanden, når man får børn og ikke er gift ;)- men nu er det kun det rent praktiske - hvad er nemmest og hvad er det helt konkret man sikrer hinanden med når man bliver gift, som man ikke gør ved at gå til en advokat. Det kunne være rart at høre både fra dem, som er blevet gift pga praktisk grunde og dem, der har oprettet testamente... Bare kom med alt det I ved og kan bidrage med🙂
På forhånd tak.
tilføjet af

Spar en regnskov

- sådan lidt firkantet sagt.
- Det nemmeste er at gifte sig, hvis det er for at sikre hinanden, men vil man samtidig sikre sig selv hver især, så kan advokatens kontor alligevel vise sig at være nødvendigt - oveni vielsesattesten.
- Hvis jeg, i dag, skulle vælge hvad jeg ville med barnefaderen, så ville jeg gifte mig og lave skilsmissesæreje hos advokaten.
tilføjet af

Nemmest og enkleste

Er at bilve gift idet hvis man vil sikre hinanden i et forhold hvor den ene kan dø (det sker jo) så skal man virkelig være sikret med rigig mange papirer og et testamente er altså ikke helt nok hvis man vil sikre fuldstændig.
Et ægteskab sikrer hundrede procent og kræver kun et papir.
Ved dødsfald ses det tit at den efterladte fra et såkaldt pairløst forhold tror at fordi de har børn sammen og fordi de har boet sammen så og så mange år skal de arve, det er bare ikke tilfældet, de har ikke krav på så meget som en strøget tændstik fra afdøde og der er esværre tilfælde hvor afdødes familie har ribbet den efterladte for alt uden undtagelse fordi han/hun ikke kunne bevise det var hans/hendes. At leve såkaldt papirløst er det værste man kan gøre hvis ikke man vil have masser af papir for at sikre den længstlevende og sig selv.
tilføjet af

Det lange svar

Det helt rette svar er ikke "Bliv gift" eller "Opret testamente" - det er "Gør begge dele!".
HVIS I forbliver ugift samlevende med fællesbørn, men opretter et gensidigt testamente, vil den længstlevende af jer arve 87,5% af den førstafdødes formue. De sidste 12,5 % er tvangsarv til barnet. 87,5% er markant mere end de 0%, som I ville modtage fra hinanden i arv uden et testamente.
Ulemperne ved at forblive ugifte er for den længstlevende af jer bl.a. følgende:

1) Den længstlevende skal betale boafgift på 15% af, hvad han/hun arver fra den anden. En slags "dødsskat", som ægtefæller ikke udsættes for.
2) Den længstlevende kan ikke hensidde i uskiftet bo, dvs. vente med at udbetale barnets arv. Barnet skal have sin arv straks - er barnet umyndigt, skal arven indsættes i en forvaltningsafdeling i barnets navn, hvor midlerne er "låst" til barnet fylder 18 år.
3) Mange ugifte par glemmer at indsætte hinanden som navngiven begunstiget på pensioner og livsforsikringer (og ATP, ikke mindst). Den afdødes pensioner udbetales derfor (typisk) til barnet. En lovændring pr. 1.1.2008 ændrede dette - men kun hvis jeres pensioner/begunstigelsesindsættelser er oprettet/ændret EFTER 1.1.2008.
HVIS I bliver gift, men undlader at oprette testamente, vil den længstlevende af jer arve 50% af den afdødes formue (boslod). De sidste 50% er legal arv til barnet. Dette følger af arvelovens "standardregler" (arvelovens § 9)
Altså en mindre arvelod (50%) end hvis man havde oprettet et testamente (87,5%).
Fordelene ved at blive gift er for den længstlevende bl.a.:
1) Ingen boafgift - man får arven "skattefrit"
2) Man kan hensidde i uskiftet bo (hvis man da ønsker dette) og derved få henstand med at udbetale fællesbarnets arv indtil man selv dør eller vil giftes igen
3) Man er automatisk "Nærmeste pårørende" på pensioner og forsikringer - hvis man har glemt (og det har overraskende mange af de ugifte danskere) at indsætte sin partner som navngiven begunstiget, er det altså (som hovedregel) OK, når man blot er gift.
De to løsningsforslag, du lægger op til at vælge imellem ("Bliv gift" eller "Opret testamente") er altså begge gode, på hver deres måde.
Den BEDSTE løsning hedder dog "Gør begge dele!".
I et testamente kan I også udtrykke jeres ønsker omkring, hvem der skal overtage forældremyndigheden, hvis I begge dør inden barnet er 18 år, ligesom I kan bestemme, at barnets arv skal være særeje.
Testamente kan udmærket oprettes via internettet. Prøv at google "testamente" og se mulighederne - jeg kan varmt anbefale et bestemt website, men vil ikke nævne nogen navne...😉
Håber, at svaret kunne bruges - ellers er du velkommen til at kontakte mig direkte.
Advokat Ulrik Grønborg
Familieadvokat
tilføjet af

Mange tak til Jer alle

Tak for nogle gode og præcise svar - lige hvad jeg havde brug for. 🙂
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.