14tilføjet af

frikort og su

Er der en der ved hvad der sker, hvis ens su overstiger frikortet. Jeg har hørt mange historier, nogle siger at der ikke sker noget, andre siger man skal betaler 60 % af beløbet over frikortet, er der en der har et svar.
tilføjet af

frikort og su

det bedste du kan gøre er at spørge på dit eget skattekontor, de kender reglerne bedre end nogen anden
tilføjet af

Frikort?

Man kan da kun have frikort hvis man er under 18 år. Og man kan først få SU når man er over 18 år??!!!
Mener du mon friBELØB?? Hvor gammel er du??
tilføjet af

tjaaa

Når du har frikort, betaler du jo kun de 8% som hedder arbejdsmarkedsbidrag.
Når dit frikort er overskredet, skal du betale fuld skat, dvs. de 8 % + ca. 39 % i skat, som alle andre almindelige skatteydere...
tilføjet af

bikort

Hvis du modtager SU er du over 18 og dermed har du ikke et frikort(kun til unge under 18år) men du kan tjene lidt ekstra ved siden af din SU, men altså på dit bikort da SU-styrelsen har dit skattekort, da det er her du har din hovedindtægt. Lige præcis hvor meget du må tjene udover din SU er afhængig af om du har forsøgspligt eller ej og om du er hjemmeboende eller udeboende. Spørg på dit uddannelsessted eller se under www.su.dk
Håber at dette kan hjælpe dig lidt.
Godt nyttår
tilføjet af

frikort

Hmm jeg er over 18 og har da haft frikort i år, således jeg kun betaler de 8% i A-bidrag. har iøvrigt fået tilsendt mit frikort for 2005 (ca. 30000)
tilføjet af

svar på SU

Hvis du er under udd. og dermed er SU berettiget, må du tjene ca. 5800/md. udover din SU. Hvis du skifter udd. til sommer, har du typisk Juli/evt aug. hvor du ikke er tilmeldt nogen udd. og her må du tjene ca. 25.500/md. Men svaret er 5800kr. brutto! (og det ganges selvfølgelig med 12)
tilføjet af

Helt galt!!!

Jamen så er der da noget helt galt!!!
Alle mennesker har et fribeløb... det er vel du har??
tilføjet af

Man kan godt få begge dele

Man kan godt både have frikort og få SU..
Er selv 19 og har et frikort på ca. 30.000. Jeg starter på uddannelse til sommer, og hvis jeg bruger alle pengene på mit frikort nu, bliver der trukket 60% af min SU til sommer..
Det smarteste ville være at ændre dit frikort så beløbet bliver delt op i 12 "portioner".. Dvs 30.000/12=2500..
På den måde kan du tjene op til 2500kr med et træk på 8% om måneden, og hvis du tjener over de 2500kr, bliver der trukket 60% af det resterende.. Fordelen er nemlig at der sidst på året ik bliver trukket 60% af din SU..
tilføjet af

SU & frikort

Alle mennesker har et personfradrag. Hvilket ligger på omkring kr. 30.000. Det står så en fri for om man vil have dette på et frikort eller på et skattekort. Med frikortet betaler man kan arbejdsmarkedsbidrag (8%) af sin løn/SU indtil man har brugt hele sit fribeløb (de ca. kr. 30.000) når man så overstiger sit fribeløb vil man foruden abejdsmarkedsbidrag skulle betale fuld skat af resten, de fleste kommuner har en skatteprocent på omkring 39-40 %.
Med skattekortet er ens fribeløb opdelt i 12 andele, en til hver måned. Er fribeløbet kr. 30.000 vil du altså få et månedligt fradrag på 30.000/12 = kr. 2500.
Hvis vi antager at du får udeboende SU vil din situation da være følgende:
SU: 4600, dette betaler du arbejdsmarkedsbidrag af, altså:
4600 - 8% = kr 4232
Da du har et månedligt fribeløb på 2500 kan du trække dette fra inden du regner ud hvad du skal betale skat af:
4232 - 2500 = kr. 1732
Antages at skattetrykket er 39% fås:
1732 - 39% = 1056
Efter der er betalt skat har du altså følgende beløb til rådighed:
1056 + 2500 = kr 3556
Dette beløb vil du så have til rådighed hver måned med et fast fradrag. Mens du med frikortet ville have de 4232 som der blev tilbage efter arbejdsmarkedsbidraget. Men når du så har fået udbetalt kr. 30.000 efter:
30.000 / 4232 = 7 måneder
kommer du til at have følgende rådighedsbeløb efter skat:
4232 - 39 % = kr. 2581
Den historie med at man skal betale 60% i skat passer ikke.. Med mindre du på skatteforvaltningen beder om både at få dit skattekort og bikort. Iøvrigt kan du på skatteforvaltningen få lavet frikort om til skattekort eller omvendt, da det er op til den enkelte borger hvordan man ønsker at administere sit personfradrag.
tilføjet af

Der er du forkert på den

Jeg er 19 pg jeg har stadig frikort, det har intet ´med alder at gøre det har noget med indtjening at gøre, mange har brugt deres frikortbeløb når de fylder 18!
tilføjet af

Frikort og fribeløb

Det virker vist som om der ikke rigtig er styr på frikort og fribeløb.
Jeg er selv i gang med at undersøge det. Så vidt jeg kan se er det 2 forskellige ting. Frikort har noget med skat at gøre, mens fribeløb har noget med su og gøre.
Frikort er det du må tjene før skatten tager en stor luns af din indkomst. (vist nok) - og har ikke noget med alder at gøre.
Fribeløb står der inde på su.dk er det du må tjene uden det går ud over den su du får udbetalt. Der er tre satser af fribeløb, den laveste når du får su, anden laveste når du fra vælger su fx. fordi du får lønnet praktik, og den højeste når du ikke har krav på su.
Det laveste fribeløb er i øjeblikket 5875 kr./md
Men jeg synes du skal kigge nærmere på det et sted hvor de har forstand på det, jeg kan lige så godt være lige så galt afmarcheret som andre.
tilføjet af

- og så lige...

Frikort hedder vist med et andet ord personfradrag.
tilføjet af

Rettelse igen

Jeg skrev at personfradraget (frikortet) ikke havde noget med alder at gøre, og mente at alle havde et, men lidt med alder at gøre har det alligevel. Her er hvad jeg fandt på en side:
Alle over 18 år har et fast personfradrag på 37.600 kr. For unge under 18 år er personfradraget på 27.900 kr. (2005).
tilføjet af

frikort hele livet

frikort kan du bruge hele livet igennem men du må kun tjene omkring de 30.000 (forskelligt fra kommune til kommune) på kortet, fx hvis du får 6000 kr om måneden så kan du bruge frikortet indtil du når de 30.000 som er pr år. derefter skal du ringe til skat og bede om et B kort tror jeg det hedder. så betaler du bare almindelig skat som ligger på 30 %. du får nyt frikort hvor du kan tjene 30.000 hver 1/1. hvis du ikke gør noget fx. ikke ringer til skat og spørger dem, og bare lader det stå til så trækker den 60 %.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.