199tilføjet af

Fjern S.U og sænk efterlønsalderen

For at få en mere lige og retfærdig fordeling af familien danmarks penge, så burde S.U fjernes og forældrene som vælter i penge burde betale de unges studie.
Efterløn burde være en ret for alle fra det fyldte 60 år mange glemmer at ikke alle har et *spændende* og udfordrende job som de gider knokle i til de bliver 70.
De to løsninger vil nok i sidste ende give et lille + på statsbudgettet.
Forældrene ville også meget bedre kunne styrer hvad de unges penge bliver brugt til (stoffer og druk).
tilføjet af

Godt Soulmate!

Godt forslag, men desværre nok utopisk - i hvert fald med den regering, vi har nu!
De hyler op om, at vi skal blive på arbejdsmarkedet længere, men når vi ældre gerne vil arbejde, er der ingen, der gider ansætte os! Er selv over 60 og er "blevet gået" på efterløn - og jeg nyder det - men det var bestemt ikke frivillit, for jeg havde og har uendeligt meget at tilbyde en arbejdsgiver, men min fødselsattest er desværre ikke særlig attraktiv, selv om mine kvlifikationer er helt i top!
"Det grå guld"??????? Det er sq da dem, der har købt et billigt hus i begyndelsen af 60'erne, som nu har solgt og er blevet velhavende - det er ikke os, som ikke har haft den mulighed!
tilføjet af

du hygger dig rigtigt...

du får virkelig skrevet en masse indlæg der kan få folk op på dupperne, du hygger dig vist rigtigt:)
tilføjet af

og hvis

du så selv opgav din kontanthjælp, ville der også være flere penge......
Din debile mandsling
Du udtaler dig her om ting du intet aner om........
Får selv s.u.
Har kun min mor tilbage, som 3 år siden var ude for en ulykke der gjorde hende ude af stand til at forsørge mig, og det er vel næppe længere hendes pligt når jeg er 24 år.
Man vil gerne have folk som bidrager med noget til samfundet, men hvem skal det til sidst være..
Mener selv jeg yder mit.
Læser sidste år på cand.merc og kommer til at smide mange penge i statskassen sidenhen.
Hvad er problemet så.....
Mener selv at med mit fritidsjob at jeg også får betalt min del til samfundet og har ret til dette tilskud
tilføjet af

et plus?

hvordan kan du få det til at give et + på statsbudgettet? Statestikken viser at der bliver flere og flere ældre, og færre og færre til at forsørge dem.
At man så skal fratage mange muligheden og lysten til at studere ved at fjerne SU'en, bidrager da heller ikke ligefrem til at udvikling i Danmark.
Er vejen frem ikke nærmere at skabe så meget viden i landet som muligt? for det er vel det vi skal tjene vores penge på som land i fremtiden?
Og skal forældrene betale til deres børn i stedet for SU? ja.. det kan jo diskuteres om børn af velhavende forældre skal have samme SU som andre, men man er vel uafhængig af sine forældres økonomi når man er over 18 (eller er det 21 når det gælder SU??). Det er jo heller ikke særlig motiverende at skulle hjem til far og mor hver uge og hente lommepenge, og man lære vel ikke at klare sig selv på et budget (stramt budget vil nogen af os mene, når vi snakker om SU) på samme måde, hvis pengene kommer fra far og mor.
Hvis man som 60 årig ellers er sund og rask, men træt af sit job, så skal man have efterløn efter din mening eller hvad?
Er man nedslidt og ikke kan arbejde mere, så okay så skal man da have mulighed for at trække sig tilbage. Men fordi ens job ikke er spændende så tror jeg der er flere rundt omkring der gerne vil pensioneres som 30 årig ind i mellem.
tilføjet af

Er du rigtig klog?

Jeg er under uddannelse, og jeg arbejder derudover 4 dage om ugen. Hvis jeg skal have mad på bordet er SU nemlig ikke nok. Hvis man fjernede min SU ville jeg skulle arbejde hver aften 7 dage om ugen, gå i skole om dagen, og hvor er læse tiden så blevet af? Når man i gennemsnit skal læse 100 sider fra dag til dag, er det ikke noget man kan nå i bussen.
Dit forslag ville føre til at færre kom under uddannelse, fik kedelige jobs og gik for tidligt på efterløn.
I stedet skulle de under uddannelse støttes mere, gennemføre uddannelsen velforberedt og få spændende jobs. Og derfor gå senere på efterløn. Det er kun sådan man stopper den onde cirkel, forslag som dit ville sætte gang i.
Tænk dig lige om.
tilføjet af

Ret mig her og der

Du har ikke ret til noget fra staten, du har ret og pligt til arbejde ved siden af som du jo også gør.
Du må så bare suge lidt mere på labben indtil du er fri for studiegæld og score kassen, som du da ihvertfald ikke vil betale ret meget af til staten...helst ingenting.
tilføjet af

vel ikke dum?

En ting er at provokere, en anden at spille dum. For Soulmate er vel ikke SÅ dum?
tilføjet af

Ah, hvad for noget!?!

Det er vist en ret snævertsynet holdning at have.
Begge mine forældre arbejder til mindsteløn og har altid gjort det. Derfor kan det på ingen måde siges at de "vælter i penge"...
Jeg er 23 og læser til ingeniør på 5 semester ud af 9 og har ikke modtaget penge fra mine forældre siden jeg blev 18.
Såfremt SU'en skulle afskaffes, ville jeg ikke have råd til at studere på trods af mit nuværende gennemsnit på 10,4, deriblandt et 13-tal, samt en brændende interesse for dette fag.
Mine muligheder ville være at arbejde som ufaglært resten af mit liv, eller have et fritidsarbejde ved siden af studierne. Det vil altså betyde, at jeg enten ville ende mine dage som ufaglært, på trods af min intelligens, flid og interesse, eller med en uddannelse der har taget betydeligt længere tid end normeret, da jeg ubændigt ville være nødt til at gå nogle kurser om, da jeg ikke ville have tid til fuldt ud at hellige mig studierne på grund af arbejdet ved siden af!
Dette ville så koste samfundet endnu flere penge, da det koster 90.000 kr om året at uddanne en ingeniør. Såfremt jeg hang fast i systemet fx 2 år ekstra ville det koste 180.000 kr.
Til sammenligning kan siges, at igennem mine 4,5 år som studerende modtager ca. 200.000 kr. i SU. Så forskellen er ikke så stor. Differensen kan opvejes igennem en bedre livskvalitet, da hverdagen bliver mindre stresset og man har bedre tid til at værdsætte hvad man laver.
Så mon ikke man burde tænke sig lidt bedre om inden man fremsatte et sådant forslag næste gang???
tilføjet af

Må man

Spørge hvad den "geniale" forfatter" til indlægget selv laver???????
tilføjet af

Smarties

Hvem skal købe den viden du vil oparbejde....?muslimerne..hahaha
Næ du vi skal tilbage til manuel arbejde ellers ender vi som en udtømt og arret æblesrog af en planet.
Viden som du så vidende udtaler dig om bruger ufatteligt mange recourser, og de bliver ikke genskabt for vi forbruger og forbruger samtiddig med mere og mere.
tilføjet af

Hvad ville det koste..?

Hvis du bare fandt dig et arbejde som du kunne udføre med rimelig gavn for samfundet.....som dine forældre har gjort det og deres forældre før dem...?
tilføjet af

Selvfølgelig

Jeg er millionær søn og jeg aner faktisk ikke hvad jeg skal bruge de gamles penge til.
tilføjet af

tilbage til samlebåndet

ja okay og så skal vi jo så konkurerre med østen på vores lønninger, hvilket igen vil give færre penge i statskassen til de ældre!
Men du mener altså at vi alle sammen skal tilbage til samlebåndet, blive træt af vores arbejde som 40 årige eller være nedslidte som 30 årige og gå på efterløn.
Det hænger jo slet slet ikke sammen det du vil.
Og ja for min skyld må muslinerne gerne købe af vores viden, ligesom hinduer og katolikker og hvem man ellers kunne finde på.
tilføjet af

Svar venligst soulmate

Jeg spurgte dig hvad du lavede.......
Ignorere du spørgsmålet fordi du intet kan skrive.......
Jeg tror såmænd ikke du kan skrive så meget.
Med alt dit skriveri herinde kan du da umuligt passe et job.....
tilføjet af

Siden hvornår

er det blevet forkert at stille krav til sig selv og få opfyldt sine drømme? Er det ikke netop det der pointen i at være født i et veludviklet land???
Ellers kunne jeg jo ligeså godt bo i Cameroun eller Bangladesh, hvor de fleste er nødt til at tænke fra hånden til munden? Og hvor er de lande på vej hen? Ikke ligefrem ud af fattigdom og korruption, vel!!!
tilføjet af

Soulmate er sej

Nej Comp...dum er jeg ikke, og hvis du tænker bare lidt selv, så vil du indrømme at de unge af idag, de tror penge gror på træerne, de bruger ihertfald penge som om de rent faktisk gjorde det.
tilføjet af

H´mmmmmmm

Enten er du meget dum eller så bare ekstrmt dårlig til at lyve......
Lad os antage at du er mill søn(svært at tro)
Så kan du lige præciss ikke udtale dig om det her.....
Du snakker om at lave noget for sine penge- men gør du selv det........
Duy er ovenikøbet så dum at du har mulighed(hvis du nu er rigmandssøn) at gøre noget med dit liv, andet end at sidde her og fordrive tiden, og spille så skide bedre klog.......
Hvad ved du så om det rigtige liv, for mig lyder du bare som en af de møgforkælede unger du så tit skriver om......
tilføjet af

sat på spidsen

Nu vil jeg jo påstå, at jeg faktisk tænker en hel del selv. Og ja nogle unge har et forbrug, deres indkomst ikke kan bære. Men med SU er der faktisk ikke til den helt vilde luksus, og jeg tror det er et fåtal, der studere bare for at få snablen ned i statskassen og få SU. Så ville de jo få flere penge ud af at være på kontanthjælp ikke?
Min kommentar om at du vel ikke er dum, var fordi det er min teori at du stille problemet på spidsen for at skabe debat (hvilket jo fint lykkedes).
Men jeg er stadig uenig med dit udsagn om at SU skal skæres i tilgengælde for at give efterløn tidligere.
tilføjet af

Til Soulmate

Laver du så andet end at sidde her og spille bedreklog...... Specielt om ting du aner nada om.....
Du sr'krev jo bar at du var rigmandssøn, men det jeg ville vide var om ikke du arbejdede eller går i skole
tilføjet af

Du må da være svinerig....................................

Hallo for en gang juleøl, du der sender ud. Er du rigtig klog?
De unge på s.u. har næsten ingen penge af leve for, de fleste må tage banklån i studietiden for at få mad på bordet--det koster penge at uddanne sig-ved du det???????????????????????????????????????????????????????????
Næ, hæv s.u.' en til alle studerende,så de undgår at stifte gæld .
tilføjet af

ehrm

S.U er en investering i fremtiden, hvorimod efterløn så at sige er penge ud af vinduet. Derfor prøver politikerne også at holde folk i arbejdsmarkedet længere da det koster samfundet utroligt mange penge med efterlønnen.
S.U. er en investering eftersom de unge er råmaterialet der skal sikre Danmarks fremtid som højteknologisk samfund.
Udover det tror jeg faktisk det er de færreste der lever alene af en S.U. De fleste tager lån ved siden af eller arbejder for bare at få mad på bordet. Men dette skal selvfølgelig ske uden det er på bekostning af uddannelsen.
hehe, indlæg som disse vidner godt nok om utroligt lidt indsigt i hvordan det danske samfund er bygget op og virker mere som en "åh ja, nu er jeg ikke selv i målgruppen for S.U. så jeg vil hellere at der kom nogle penge til mig"-type af indlæg.
Nej, lad os hellere sikre os at Danmark også er et højteknologisk samfund - også om 15 år. Det vil også gavne dig når du kommer i efterlønsalderen at vi har en masse gode skattebetalere.
tilføjet af

Rigtigt Fjollefår

Kunne ikke have sagt det bedre selv:-)
tilføjet af

hvor gammel er du..?

Min far skal på efterløn om 10 år og det bekymre mig rigtig meget hvis nutidens unge kun tænker på sig selv og deres dygtighed...den bringer jo ikke brød op af jorden, den skaber luxus og dødbringende våben, teknikker som på hver sin vis kan udrydde den jord vi lever på.
Jeg tror ikke vores jord kan bære at alle mennesker på den har det så godt som vi har i danmark, og derfor må vi glemme lidt af vores ødsel og videnhunger for det koster bunker af penge og uanset hvad man forsøger, så hjælper vores viden ikke africa, for det er i bund og grund mad og basis viden der er brug for.
tilføjet af

du får det

Rige folk som mig og mine forældre(kommunen), vi arbejder ikke vi passer og plejer vores investeringer og lever ellers ganske som andre på kontanthjælp og efterløn.
tilføjet af

Sænk SU'en og fjern efterlønnen.

det ville give endnu færre udgifter!!!
alle de gamle sidder bare og kræver ind, og de kommende generationer vil bare have mere og mere.
lavere su vil få de unge til hurtigt, at blive færdige med studiet, eller helt lade være med at studere. dermed bruges færre penge på uddannelsessystemet.
du kan godt se det ikke, eller skal jeg skære det ud i pap.
tilføjet af

Der kom den!!!!!!!!

Tænke på sig selv..!!! nasse på den rige stat...føj for den.
Du skulle skamme dig din møgunge, hvis du ville gøre bare lidt nytte i et ellers forspildt liv så skulle du tænke på cameroun, congo o.s.v.
Hvordan kan man tænke at bare fordi jeg kan finde mad, så betyder det ikke at jeg ikke skal dele med andre, lad dem bare dø af sult.......""!!!!""
tilføjet af

Selvglade skid

Du tænker da også lige præcis sådan som jeg mener din generation tænker....det er bedre at JEG slipper for gæld, så JEG kan bruge flere penge på MIG selv når JEG er færdiguddannet, så til helvede med alle andre i befolkningen(staten) hænger på dyre lån i udlandet.
Du må lære min fine ven, at hvis du vil have mere forbrug så må du gøre dig fortjent til det, det kommer ikke af sig selv, hvis du får noget, så er der altid en anden som har betalt det...HUSK det
tilføjet af

Ikke helt enig!!!!

Hejsa!!!!
Jeg vil gerne medgive dig at mange unge har et forkert forhold til penge og det at tjene dem.Hvis det stod til mig, skulle de såkaldte cafepenge(altså Su til hjemmeboende) fjernes.De unge studerende der bor hjemme hos mor og far får vasket tøj, gjort rent, husleje,gratis mad og mange gange får de endda lidt penge oveni deres Su fra forældrene.Tilmed har de masser af tid til fritidsarbejde, da de jo ikke skal klare husholdningen. Derfor AFSKAF CAFEPENGENE!!!!!!!Derimod syntes jeg at Su til udeboende er passende, det er ihvertfald ikke for meget (tænk på hvad et værelse i kbh f.eks koster i dag).Man kommer altså ikke vanvittigt langt for ca 4500 før skat i dagens Danmark.Det er jo heller ikke alle der bor ude som får penge af forældrene, det gjorde jeg ihvertfald ikke selv.Der var jo også en grund til at jeg ikke gad bo hjemme!!!!M.h.t efterlønnen er jeg lodret uenig.......Hvis det stod til mig blev den afskaffet..Dem der så beviseligt er nedslidt kan så modtage førtidspension, den dag de ikke kan arbejde mere.Hvis folk vil trække sig helt tilbage før de når pensionsalderen, og de ellers er arbejdsdygtige, så må det vel også være rimeligt at de selv betaler for det hele.Ellers må de gå arbejdsløse og stå til rådighed som alle andre!!!!
tilføjet af

Hvad ved du...

om hvad jeg gør for sådanne befolkningsgrupper?
Selvom jeg er studerende med kun min SU på lommen og anden gæld, tænker jeg stadig på andre mennesker!
Jeg bruger en del af min fritid på at hjælpe disse befolkningsgrupper på mange forskellige måder, så fej for din egen dør først min ven.
tilføjet af

Tydeligt som blod på forruden

Man mærke suset når du skriver.....du er typen som måske bliver smadret på motorvejen imorgen, du kan ikke tænke mere end 1 dag frem af gangen.....håber du kan læse dine indlæg når du engang får børn og samfundsfølelse.
tilføjet af

Vel sagt

Jeg kunne ikke være mere enig!
Dette synspunkt er helt i tråd med min tankegang. Tak for de kloge ord.
tilføjet af

Vi "voksne"

Spændene debat....
Men hvad med os voksne, forsørgere der i en alder der ikke kan kaldes ung, vi har tidligere arbejdet som ufaglærte.
Job mulighederne er blevet mindre, men vi har støttet statskassen igennem en årrække.
Er vi berettiget til at vælge at sidde med r.... i vandskorpen, for at få en uddannelse i stedet for at komme på kontanthjælp.
Vores gevinst er et nøje overvejet valg af uddannelse, og en stor studiegæld. Det
Min SU bliver ikke brugt på druk og stoffer men rækker lige til husleje og mad til familien. Hvor kunne det være fedt hvis der var penge til druk....
De kunne måske være en god ide hvis man satte sig ind i hvordan tingene fungere.....
tilføjet af

vidensforskrækkelse?

Skal vi starte med at slå fast, at det ikke er til gavn at man kun tænker på sig selv! Dette gælder både unge og ældre.
Jeg kan altså slet ikke følge din vidensforskrækkelse, jeg forstår simpelthen ikke hvad viden og dygtighed kan skade, tvært imod. Hvorfor bringer det ikke også brød op af jorden? Tror du ikke der er brug for viden indenfor f.eks. landbrugssektoren? og nye metoder og redskaber?
Jeg mener da, at vi med vores viden og den udvikling vi har netop kan hjælpe (og bør hjælpe) andre steder, hvor der er brug for det.
Ja der er brug for mad i africa, men de har ikke brug for at vi sender det derned. De har brug for viden om, hvordan de selv dyrker og fremskaffer det.
Og hvis vi kan give dem løsninger til, hvordan de kan gøre det ud fra vores udvikling, hvorfor skal de så starte forfra? Skal man i afrika ikke have adgang til den viden, der er blevet opbygget her hos os i den rige del af verden?
Ja viden koster penge, udvikling koster penge, men mennesket er født nysgerrigt og kan slet ikke lade være med at udvikle de ting og redskaber vi har, og finde nye måde at at gøre ting på. Viden og udvikling er og så sygdomsbekæmpelse, skal vi undvære alt forskning også?
Men hvad er din løsning? Hvad er det du mener vi skal producere som ikke kræver viden?
Mine forældre er også omkring de 10 år fra efterlønnen, men om de vælger den løsning ved jeg ikke. Har de en mulighed for at blive på arbejdemarkedet, tror jeg de gør det så længe som muligt. Er det nok om min alder?
tilføjet af

Og så er der så de

Unge der ikke bruger deres su på stoffer og druk..
Men fx sparer op af dem..
Og hvad med udeboende, og enlige mødre??

/Karina
tilføjet af

hmmm ved du egentlig hvordan det er??

jeg synes det er en værre omgang pis at sige, bare fordi der er nogen unge der bruger deres su på druk, så skal det da ikke gå ud over alle!!!!!!!!!!
suen er allerede sænket, og det er sku ikke mange penge man får, tidligere arbejdede jeg dobbelt så meget som nu for at tjene penge, men suen letter lidt....det er helt vildt hårdt at havde overskud til både skole og arbejde....
vil du så heller ha at de unge får lorte karater pga de er nødt til at arbejde istedet for at lave lektier??!!!!
de gammel får sku i hoved og røv!!!
tilføjet af

øøøøøøø.......

De gamle ????? De har sgu da arbejdet hele livet, jeg selv har arbejdet i 30 år uden at på noget tidspunkt har været arbejdsløs eller på anden indkomst, så kræve ind .... ja det glæder jeg mig til.............
tilføjet af

Syv tommer søm

Som min far kun kan sige det.
Jeg mener ikke at den viden vi bygger op vil blive brugt til at hjælpe andre end Danskerne, og du glemmer at der skal puttes noget i jorden før der kan komme noget op, hvem skal gøre det hvis vi alle skal have megalange uddannelser....du mener måske at dem fra afrika til gengæld for de våber vi udvikler til dem skal producere brød på danske gårde...?
tilføjet af

Forklaring!!!!

Forklar mig lige hvordan det er muligt at spare op af Su.Det må være de såkaldte cafepenge du snakker om (altså Su til hjemmeboende)Det videner jo om at jeg har ret i mit andet indlæg når jeg siger at cafepengene burde afskaffes!!!!!
tilføjet af

de skal da ha su

jeg synes det er forkert at skære alle i en kamp!!
tilføjet af

SU vs. EFTERLØN

Jeg vil osse mene der kan spares en del i S.U.
Eller goderne kunne fordeles lidt efter forædrenes indkomst vs. kontakten med børnene.
Hvis den studerende ikke har nogen kontakt med forældrene, eller forældrenes indkomst ligger under f.eks.400.000 kr. vil S.U.'en være højeste takst, hvis forældrenes indkomst ligger over 1.000.000 kr. mindre eller ingen S.U. til den studerende.
Med hensyn til efterlønnen, den skal man nok ikke pille mere ved foreløbig.
tilføjet af

hvorfor skal de ikke have???

prøv lige at tænk på dem der skal betale for at bo hjemme!!!!!! og som ikke får i hoved og røv, som visse andre nok har fået, men okay du sikkert fået DIN su!! så er det jo ligemeget med os andre!
tilføjet af

Læs lige mit indlæg først!!!

Jeg ved ikke om du har misforstået min pointe.Væk med cafepengene, bevar Su til udeboende!!!!!!
tilføjet af

HA HA HA HA

ja folk med humor findes åbenbart stadig.
tilføjet af

hmmmm!!!!

Det ku jeg godt give dig ret i .Problemet er bare at forældrene ikke har pligt til at forsørge, og det vil jo så ramme de uheldige unge som bor ude ,hvis forældre ikke agter at hjælpe!!!!!!
tilføjet af

med eller uden SU

jeg glemmer så absolut ikke, at der skal noget i jorden før der kommer noget op. Tror du ikke der er brugt penge, forskning og viden på at få det til at fungere bedre og mere optimalt?
Og så kræver det faktisk også en uddannelse at drive et landbrug i danmark (godt nok får de ikke SU), men lige den uddannelse kan vi måske få lov til at tage alle sammen?
Og jo vores viden bliver brugt i 3. verdenslande, vores viden om alternativ energi bliver brugt foreksempel!
Jeg mener heller ikke, at alle skal tage en megalang uddannelse som du skriver, men at alle der vil skal have muligheden for at uddanne sig indefor det felt de har lyst til, om det så er en kort eller lang eller med eller uden SU!
tilføjet af

HJemmeboende på su

Der findes også unge på su der bor hjemme, men ikke længere bliver forsørget af mor og far. Simpelthen fordi de ikke har midlerne til det......
Og hvis jeg må sige hvad er der galt med at en får su også får lidt ekstra af mor og far.....
Su er så beskeden et beløb..... Nej du- få hellere afskaffet/ eller begrænset kontanthjælp og reviladering som begge bliver udnyttet groft.....
Og hvad yder disse mennesker til samfundet.....
Og havd skal du sige soulmate.... Måske havde man haft lidt mere respekt for dine foreslag hvis ikke det var fra en snotforkælet møgunge der stadig lever af mor og far........
Helt ærligt.....
Pas du hellere dit eget, og husk på at farmand ikke lever evigt.......
Og du kan jo bare med alle dine eller rettere din fars penge(når du ikke ellers ved hvad de skal bruges på eller din tid, som bliver brugt meget herinde på at skrive menningsløse dabatindlæg, om ting du intet aner om) rejse til u landene og plante træer, eller bygge brønde.....
Kan anbefale det..... Har selv været 6 mdr i Costa med røde kors.
Men det er vel nemmere at sidde foran din pc i Danamrk og være skide selvfed......
Praktiser hvad du prædiker min dreng........
Og prøv at komme ud for din dør, det kunne måske hjælpe på din samfundsopfattelse og hvad der reelt foregår..... Det får du ihvertfald ikke derfra hvor du sidder.
tilføjet af

ny lov ?

der kunne jo vedtages en ny lov som tvinger forældre over en vis indkomst til at hjælpe deres unger med en uddannelse.
Det er da ringe forældre som ikke frivilligt vil det når de har rigeligt råd til det.
tilføjet af

Okay men så...

..ka je jo ligeså godt gå ned på bistands kontoret. Min familie er fattig og je får afslag på jobansøgninger hver gang. Og jeg bor ude fordi jeg ik kan bo hjemme fordi der ikke er råd til det.
Jeg tror ikke at det hjælper på statens økonomi hvis jeg går på bistands kontoret.
tilføjet af

Den er jeg med på!!!

Men det forbliver nok ved den gode ide!!!!
Den bliver nok svær at indføre, da forældre jo nok vil mene at de selv skal bestemme over deres egen økonomi!!!!
tilføjet af

SANDT

Ja problemet er bare at det er sandt........
men ikke noget problem, har altid klaret mig selv, så hvorfor lave om på det nu....
tilføjet af

hvad mener du

de ælddres efterløn eller pension er squ noget de selv har sparet op.
tilføjet af

Personfradrag til unge

Alle skattepligtige har et personfradrag også hustruen som går hjemme og passer børnene uden løn. Her gives fradraget til forsørgeren.
Børn og unge mennesker koster altså noget i drift (mad, tøj, transport, personlig pleje mv., før der er til fis og balade.) Her er bare ikke noget grundfradrag, så det er nettolønnen der trækkes på og selvfølgelig moms oveni.
Hvor langt kommer man egentlig for en SU? og specielt som udeboende?
Alle forældre er ikke lige godt økonomisk velfunderet, så mon ikke du lige skulle stikke piben ind.
Og den med at man selv har valgt at få børn og hvorfor skal vi betale for andres børn? Fordi mine børn skal skaffe efterlønnen og folkepensionen til DIG!
Skrevet af en rimelig økonomisk velstillet med voksne børn!
tilføjet af

Dit forslag er måske ikke så gennemtænkt...

For det første, er SU'en en meget lille del af statens budget, så det ville ikke gøre den store forskel at fjerne den...
For det andet er SU'en et incentive til at tage en uddannelse - nogle ville kalde det en investering, som staten gør, for at opretholde et vist uddannelsesniveau her i landet. - Og det er der jo behov for. Flere ældre, færre yngre osv. gør jo netop at efterspørgslen af veluddannede unge i fremtiden vil stige - det er jo dem, som skal betale for den ældre generation...
Dit forslag ville ydermere jo faktisk betyde at det kun var de velstillede i samfundet, som fik en uddannelse, hvilket ikke er så optimalt på sigt...
Med hensyn til efterlønnen er det næsten et fact, at den på et tidspunkt forsvinder. Dit forslag om at sætte alderen ned er for mig at se helt absurd; det ville jo betyde at forsørgerbyrden for den unge generation bliver endnu mere presset end den i forvejen er... Tværtimod, skal de ældre gerne blive på arbejdsmarkedet så længe som muligt. Så VÆK med efterlønnen...
Og med hensyn til overskud på statsbudgettet, Hvordan skulle det give plus at fjerne en ressource ét sted (SU'en) men så give den et andet sted (financiering af nedsættelsen af efterlønsalderen)?? Det er jo bare en reallokering...
Må jeg foreslå at kigger på det faktiske budget. Det der skal til for at skabe et overskud er færre offentlige ansatte - det er den allerstørste udgift pt.
Og må jeg så til sidst kommentere et af de svar, du har givet til en anden...
"de unge af idag, de tror penge gror på træerne, de bruger ihertfald penge som om de rent faktisk gjorde det."
Økonomisk set er det jo godt at bruge penge, godt at have gæld (ikke for den, der har gæld måske, men generelt for økonomien), det hele sætter gang i økonomien, det er jo blandt andet derfor vi fik skattelettelser.
Det var bare det.. :)
tilføjet af

Det er ikke vægten af din

intelligens, der har gjort dig platfodet. Det kan man da fastslå ved at læse dine indlæg.
Jeg mener at det er OK at ville provokere, men kunne det ikke være gjort lidt mere elegant??
Hvis det er overskud på finanserne man søger, skal man da tænke mere kreativt:
Afskaf efterlønnen.
Afskaf alle fradrag.
Fyr en masse offentlige ansatte.
Ansæt HA'ere til at inddrive skatterne.
Skyd de syge og de demente.
Afskaf al offentlig støtte.
Smid alle fremmede ud.
Luk herbergerne.
Sæt skatten op for de rige til 80 % og stop deres skattesnyderi.
Nææ, lad os da bare lukke det offentlige, så sparer vi alle udgifter.
tilføjet af

svar til Børge

det forstår han ikke ski af alligevel
tilføjet af

stig SU

til dobbelte - fjern efterlønnen - spar op til din egen pension!!!!
Pensionen sparer op til selv her i vores familie - vi har to middelindkomster - så det er ikke fordi vi er specielt velstillede - men hvis du sætter stævne efter evne kan det lade sig gøre. Hvorfor skal du, os og alle andre forsørges af det offentlige bare fordi er blevet 60år, og ment det var vores ret at bruge alle vores penge, så vores unger skal betale vores pension????
tilføjet af

Penge er ikke bare penge

Staten mister ikke penge på SU, tværtimod. De penge som de unge får, kommer næsten fluks tilbage i statskassen og har på vejen skabt omsætning og arbejdspladser. Iøvrigt er der en del som får lov at betale deres SU-penge tilbage, men det opdager i nok senere ;o)
tilføjet af

Fjerne SU? Hvad! Vil du fjerne drømmene og mulighederne fra de unge.

Hej, jeg maa sige at det lyder som en dårlig ide at fjerne su'en. Det er en af de få ting der gør danmark til et bedre sted at leve end så mange andre steder i verden. OG tror ikke at alle de penge er givet dårligt ud. Nej, største delen af de folk der modtager su'en kommer ud på arbejdsmarkedet og er dem der betaler ekstra i skat, da de har en for højere indkomst. Jeg kender mange udlændinge rundt om i europa, som ikke har den samme mulighed, og der er mange der dropper deres studier for at kunne få råd til at leve, hvad enten det er fordi de er ved at stifte familie eller andet. For mig at se er danmark et land hvor vores drømme KAN gå i opfyldelse, og at vi har muligheden for at blive hvad drømmer om, dette er ikke tilfældet i mange andre lande.
Hvis der er noget der skal skæres ned burde det måske være en af de grupper der ikke giver noget tilbage til danmark, såsom bistandsklienter. Ikke at sige at disse ikke også har fortjent en bid af kagen og at de da også skal have muligheden for at leve et normalt liv, på trods af deres til tider hårde kår, men det er en gruppe der måske for lidt for meget i forhold til hvad de giver tilbage. Jeg synes så også som en side bemærkning at Danmarks aktivering services og andre programer er alt for dårlige. Istedet for at give disse mennesker noget træning de kan bruge til noget, og det så er noget personlig udvikling eller andet, er i og for sig ligegyldig. Men at de skal stå og lave fuglekasser og andet, det holder bare ikke. Men det maa blive et andet emne.
tilføjet af

bullshit

Det var da en værre omgang møg at lukke ud. For det første er det nok de færreste unge der har rige forældre til at forsørge dem- også efter at de er flyttet hjemmefra. For det andet er SU'en en vigtig ting for de studerende. Faktisk er den så lav som den overhovedet kan blive! Hvis de unge ved siden af studierne skal tage et job fordi SU'en ikke strækker, forlænges studietiden med flere år. Og desuden bliver energien brugt på det forkerte, da den studerende ikke kan hengive sig ordentligt til studierne pga manglende tid.
Du burde undersøge tingene lidt bedre og fra lidt flere synsvinkler inden du brækker en masse af dig,
for de ting du skriver er da virkelig uhørte!
- Fra en gal studerende
tilføjet af

Go ide

God idé, men vi bør også nedlægge universiteterne, det er jo rædsomt hvad de koster. Samtidig skal de unge betale for deres uddannelse, de tjener jo groft på dem siden hen. Måske får de endda et "spændende" job. Det bør koste ekstra skat. -- og alle der kommer med så glimrende forslag bør kunne få undersøgt deres hoved --- gratis!!
tilføjet af

Hvem er syg i hoved???

man skal sq da ikke fjerne SU har i tænkt på enlig mødre der studere ved siden af sit fuldtidsjob at være mor???
hvad skal de leve af???
hvis man fjerner su kommer der flere bistandsklienter men det er der måske bedre råd til
tilføjet af

Fed ide!

Ja fed ide, hvis SU tages væk så kan du i hvert fald være sikker på at der fx ikke bliver uddannet flere læger. Der er ingen der har råd til at tage sådan et langt studie og bo ude. Desuden vil uddannelses niveauet falde drastisk efter som ingen har råd til at uddanne sig, derved kommer der flere arbejdesløse. Og pga manglenede læger, forskere osv falder gennemsnitslevealderen og det passer så med at folk i hvert fald skal på pension når de er 60, hvis ikke 50. Og dertil kommer så at 70% af den danske befolkning er arbejdsløse fordi de ingen uddannelse har og skal være modtagere af kontant hjælp hvilket er langt dyrer end den smule SU der blev fjernet!
Så rigtigt fed ide!!! Du skal nok blive statsminister!
tilføjet af

Øhhh hvor er din samfundsforståelse?

Jo flere penge JEG tjener og jo flere penge JEG bruger, jo flere skatte kroner ryge ned i kassen til befolkningen og jo mere skal der produceres og jo flere kommer i arbejde. Hvor svært kan det være?
tilføjet af

Du har vist ingen uddannelse FJOLS!

Som regl er det folk der SLET INGEN uddannelse har, der går og har ondt i røven over SU!
Er du klar over, at SU en kun er 3800 kr FØR skat!! Prøv du at leve på det!! NEJ DET KAN MAN IKKE!! Man kan kun overleve!
Hvad med dem som ingen forældrer har til at betale, af den ene eller anden årsag som f.eks. Forældere som er arbejdsløse ( det er mine) Eller i familier hvor forældrene er døde?
Det er ikke gennemtænkt dit indlæg, og jeg synes du skulle skamme dig!!!!
Gad vide hvad du går og laver til daglig? Tror i hvert fald det er et MEGET trist liv du lever.
Helle
tilføjet af

Når du nu er SÅ klog....

Hvorfor skal de forældrer som "VÆLTER SIG I PENGE", som du selv skriver, så ikke gemme de penge til de går på efterløn???? Hvorfor skal de bruges på deres børns uddannelse?
Du er godt nok egocentretet!! HOLD DA OP ET FJOLS!
tilføjet af

efterlønnen er 60

efterlønnen er 60
tilføjet af

stop

3800 kr i su før skat, min datter er på su og hun betaler faktisk ikke noget i skat, så hun får det meste udbetalt. Og stop så lige op, I vil jo have det hele når i er på su:lejlighed ikke et værelse, I vil i byen, I vil rejse, ja kort sagt vil I det hele, og det kan man altså ikke når man samtidig vil have en uddannelse, man må sætte næring efter tæring, og det er et ordsprog I unge absolut IKKE kender til. I vore nordiske brødrelande eksistere su ikke. I er så snotforkælede I unge mennesker i dag, forældre fjerner hver en sten på jeres vej, prøv at klare jer selv, en dag er jeres forældre der ikke til at betale jeres luxus
tilføjet af

Lad dog barnet

Hehe.. du lyder som en der bare vil have andre meninger bare for at være på tværs. Jeg kan da også have andre meninger end andre folk, hvis der er noget jeg brænder for, men jeg gør det ikke bare for at være en tværring. så til jer andre: LAD DOG BARNET have fornøjelse af at provokere andre, eller simpelthen bare ignorer ham, hans IQ virker alligevel temmelig lav.
Always
tilføjet af

hvad er det for noget lort

hvad er det for noget p**, hvad ska dem der er under uddannelse så leve af?? de har ik andet end su så det ska sgu ikke fjernes, den der siger det er rablende GAL!
tilføjet af

Dyrt forslag!

Kan sagtens følge dig et stykke ad vejen, men hvis det skal virke kræver det at du gør det lovpligtigt for forældre at betale for deres børns uddannelse ellers lader du de børn i stikken hvor forældrene ikke 'vil'. Disse vil sikkert selv kalde det "kan", grundet andre prioriteringer, såsom hus og bil.
Og det gøres jo nemmest via skat...
Men man kan med større samfundsnytte gå den modsatte vej. Nemlig ved at ØGE SU, så folk kan leve af den uden sideløbende arbejde!!!
MEN det skal gøres på en sådan måde at det er betinget af at man overholder fastsat studieplan OG det skal ikke være tilladt at arbejde ved siden af studiet (praktik o.l. selvfølgelig undtaget). Fx ved at indtægt fra arbejde trækkes fra med 150% i ydet SU. Det har flere samfundsmæssigt gavnlige effekter:
1) Kortere nødvendig studietid : direkte besbarelser
2) Bedre studieudbytte : bedre skattebetalere
3) De frigjorte studiejobs må så besættes af 'voksne' der går arbejdsløse i dag : sparede dagpenge.
Og her har jeg kun set på økonomien, og slet ikke i fordele såsom at arbejdsløse kan få lidt mere mening i tilværelsen, og studerende der er mindre stressede.
tilføjet af

sikken succes

Det vil så sige, at alle der er født ind i en mindre heldig situation; med forældre der altså ikke er alkymister, de har udsigt til ufaglært arbejde og arbejdsløshed?
Godt tænkt!
De fortjener sikkert at blive på deres plads, for deres forældre er sikkert dovne siden de ikke ejer en guldgrube. Og ville det ikke være totalt fedt at indføre kastesystem i DK?
tilføjet af

Åben øjnene fætter

Nu tror jeg lige du ska spænde hjelmen soulmate. jeg ved selvfølgelig ikke hvor gammel du er, men du er jo åbentlyst ikke inde i den unge verden.
Jeg blev smidt ud for 1½ år siden, da jeg var 17, og levede på mine børnepenge i ½ år, hvorefter jeg så fik min su, hvilket er 3600 cirkus om måneden. jeg betaler en husleje på 2000 dask, og har samtidig kontaktlinser. du ska edder grønhylme ikke fortælle mig at unge ikke har styr på deres penge. så vidt jeg ved er det de fleste ældre/"voksne" mennesker der har lån, der har opsparinger, der har pensionsordninger. ergo må i jo have for mange penge.
Du har måske taget en gymnasiel eller anden uddannelse en gang, som var under su-systemet. hvad ved jeg, men du har åbentlyst ikke forstået at bo ude er dyrt. Det er jo nemt at have hus og børn hvis man har bare 17.000 om måneden ikke? Hvem siger vi har brug for store villa huse, nej, det er "voksne" der har brug for dette.. mange unge mennesker bor på små kollegieværelser på 12 km2, og ønsker sig sikkert nok noget stort, men de har lært, på denb lille su man har til rådighed, at hvad man vil have behøver man ikke. og vi arbejder sgu for vores penge selv om det er su, vi får os en fin uddannelse (som vi desuden også betaler til ind i mellem med ekskursioner etc) men det har du måske lige glemt at overveje? Eller er det fordi du selv har børn, og tænker jeg betaler så meget for mine børn, de betaler intet selv? helt ærligt så er det sgu din opdragelses-metode der er noget galt med, jeg har betalt alt mit shit i gym og husleje, mad etc selv, og jeg lever kun på min su,så du ska ikke begynde at stille et spørgsmål til om den ska fjernes.
du burde skamme dig.
og hvis du så gerne vil have den fjernet. har du så tænkt dig at punge 3000-4000 dask ud til DIT barn når det er på en gymnasiel uddannelse? for hvis man vil noget godt med sin uddannelse (og det kræver i jo også) så kan man sgu ikke arbejde særlig meget ved siden af.
tak.
ps. jeg vil desuden meget gerne have svar på hvor gammel du faktisk er?
tilføjet af

Nå det mener du

Jeg kan ikke forstå at vi som studerende skal leve af ingen ting. vores SU er i forvejen ikke den højeste og vi skal betale både mad, husleje og hvad der nu ellers kommer af regninger og hvis vi nu skal til at leve af ingenting så bliver vi sat på gaden. Der er nogle der lever som grever og baroner hjemme hos mor og far, men der er også nogle der ikke her mulighed for det og hvad så??? jeg ved godt at man bare kan tage et fritidsjob, men de hænger ikke på træerne. jeg kan evt. godt se det fra din side, men jeg ser det her fra en studerens side, som ikke har mulighed for at bo hjemme hos mor og far og som må leve af en SU... da det ikke har været muligt at få et fritidsjob, da de ikke hænger på træerne.
tilføjet af

Think twice

Nu ved jeg ikke lige hvilken planet du er fra, siden du mener at forældrene har mange penge. Min mor tager hele min lillebrors s.u. på 1400 efter skat, for at kunne få det til at løbe rundt derhjemme, hvilket jeg synes er fair nok da det er billigt for kost og logi. Hvis ikke vi studerende fik s.u. ville vi ikke få en uddannelse, da det koster penge at leve, og det er ikke til at have et fuldtidsjob samtidig med at man studerer.
Mange bliver misbrugere i dag, og disse personer har også børn. Tror du virkelig at disse mennesker kan støtte deres børn økonomisk gennem 5-10 år (afhængigt af hvilken uddannelse barnet ønsker)? Har disse børn ikke ret til en uddannelse, eller skal de bare følge den sociale arv?
Nej du, hvis s.uén fjernes bliver det kun dyrere for staten, da de blot får flere misbrugere og kriminelle pga at man ikke har råd til at uddanne sig, og der intet arbejde er at få for u-uddannede.
Danmark har et godt system, og vi er ikke et fattigt land. Vi har ikke brug for at spare alle de penge, vi har jo pengene!
tilføjet af

HIV/Aids/malaria

Du vil måske også dyrke malaria/Aids medicin i jorden? Jeg tør godt påstå at det er de færreste ufaglærte der udvikler nye typer medicin og behandling. Om den medicin der så rent faktisk bliver udviklet af forskere har megen gavn for Afrika kan diskuteres, men det problem bliver med største sansynlighed heller ikke løst ved at bytte SU ud med efterløn!
tilføjet af

Hvad er du? Hvad vil du ? har du overhovedet en interesse, et liv? Er du lykkelig?

Jeg tror det er ved at være tid til du abre pakker puteren ned og indser at du faktisk sidder og nedrakker samtlige danskere i dette land. du stiller os som dårlige mennesker fordi vi ikke har en million i baglommen
værst af alt, du hænger vores INDFLYDELSE og vores ENERGI ud, samtidig med at du nedværdiger vores INTERESSE for faktisk at tjene voresd egne penge ved fysisk og psykisk hjælp- og den bemærkning var bemyndiget mod "investeringerne" du snakker om, jeg kan også tjene kassen på aktier, men det er langt fra et liv jeg ønsker. jeg vil forske, jeg vil udvikle mig, og ikke mindst danmark. Hvad vil du?
Have flere penge?
det tror jeg
Hvad vil du med dine indlæg?
-fordrive tiden?
og sidst hva´d vil du med en afskaffelse af su'en?
-Stille andre længere nede, end du selv?
Så fik jeg vidst mit på det rene. hvad med dig?
Jeg ved i hvert fald at jeg tar en uddannelse fordi jeg brænder for japansk, og jeg brænder for biokemi.. jeg er sproglig rettet på gym, men jeg ved at hvis jeg INTERESSERER mig for det, så kan det sagtens lykkedes med et kemikursus som er det eneste jeg mangler.. og så kan jeg jo lave hvad jeg vil heldigvis, om du så blir lykkelig..
det sidder vi nok alle og undrer os over os som er i dette debatrum...
tilføjet af

Du er da for dum at hoere paa!!!

Jeg taenkte da jeg laeste dit indlaeg at du ikke selv har faaet en uddannelse og nu sidder du og er gammel og graa og har pisse ondt i roeven over at vi studere, jamen saa proev du at leve 9 aar paa 3500 kr. i mdr. foer skat!!! det vil jeg gerne se..om at vi tror pengene gror paa traerne det er da lidt af en generalisering...men nu vil jeg tilbage til mine stoffer!!! laesstoffer som jeg ogsaa selv betaler, saa jeg har ca. 500 kr. at leve for det synes jeg nu ikke er luxsus, der er flygtninge der faar mere end dem om dagen!!!!
tilføjet af

Min uddannelse

Jeg skal til at læse til sygeplejerske snart, dem har vi måske heller ikke brug for? Uden SU ville jeg aldrig kunne blive sygeplejerske, alene transporten til VUC (hvor jeg læser HF) svarer til 1/4 af min SU og det koster mig ca. 3000 kr. i brugerbetaling for dette år, hvor jeg har lidt over 24 undervisningstimer om ugen.
tilføjet af

du har da vist ikke læst økonomi.... "griner af dig"

Et meget mystisk indlæg. Sjovt nok skriver du i et svar længere nede, "du har ikke ret til noget fra staten". Søde skat - hvad så med alle dem, du mener skal på efterløn? Mange af dem har måske ikke selv tjent styrtende og har derfor ikke bidraget særlig meget til staten - hvorfor skal de så have ret til efterløn (hvem skal betale den, når nu de ikke selv har ydet særlig meget)??? Og hvorfor afskaffe SU, når det jo er en gigantisk investering i fremtiden? Ingen tvivl om, at SU er et privilegium, men folk på SU vil bidrage stort til samfundet senere, mens folk på efterløn ikke nødvendigvis har gjort det. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvem der skulle betale for efterlønnen, når nu enhver med lidt mellem ørerne ved, at der er allerede nu er for mange efterlønnere og alt for lidt unge til at betale. Og uanset hvilken regering du vælger, ja så mener og ved de begge, at det er nødvendigt, at fjerne efterlønnen. Ingen af dem tør dog gøre det, for så mister de deres halvhjernede vælgere, der kun stemmer for deres eget og ikke for samfundets bedste (sikkert sådan nogen som dig). Jeg synes du skulle overveje, hvad der er godt for samfundet som helhed (altså fx uddannelse af unge) og ikke, hvad der her og nu er mest fordelagtigt for dine nærmeste og dig som egoistisk individ.
(Og skal folk uden "rige" forældre ikke have en uddannelse eller?)
tilføjet af

Hvad sker der????

Jeg fatter ikke en skid, forstå du ikke at dem der for SU nu er dem der skal være på arbejdsmarkede mange år frem. Jeg selv er ved at uddanne mig til læge, og uden SU'en var jeg ikke sikker på at jeg havde råd til at studere de 6 år det tager. At fjerne SU'en skaber ikke et mere fair samfund, men et mindre uddannet et!!! Skal de gamle virkelig have det bedre på bekostning af et veluddannet samfund???
Det synes jeg i hvertfald ikke
tilføjet af

Stop lige en halv

Nu synes jeg ærlig talt, at du går for vidt. Os der er i gang med en ungdomsuddannelse får altid tudet ørene fulde med at vi ikke må arbejde samtidig med at vi studerer, idet dette går ud over vores karakterer, og følgelig vil gå ud hele samfundet senere hen,fordi der så ikke vil være så mange kvalificerede læger,pædagoger, hjemmehjælpere og lignende.Vi er stadig så heldige at vi får S.U. men hvis denne fjernes, hvad i søren vil du så have at vi skal leve af. Der er faktisk mange af os som ikke har forældre der kan betale alt for os, og der er faktisk meget at betale samtidig med at man studerer, bøger, studieture og lignende, specielt hvis man oven i dette har en lejlighed og derfor skal betale det hvide ud af øjnene i leje og forbrug. Bare fordi dit job ikke er særlig spændende skal vi andre da ikke straffes for det, og husk at det er os der skal passe dig i hoved og røv når du bliver gammel, så tag lige og tænk over det en gang mere.
tilføjet af

Helt ærligt!

Jeg får 1457 kr. i SU om måneden, og det seneste år har jeg betalt 6500 til studietur, ekskursioner osv. De penge hverken kan eller vil mine forældre betale. Jeg har i aller højeste grad brug for SU'en - det har hele min familie, for hvis ikke jeg selv kunne klare nogle af de udgifter, ville vi ikke kunne få det til at løbe rundt.
tilføjet af

Du er da vist ikke det hurtigste dyr i skoven...

Det er da det dummeste indlæg jeg længe har læst her, og der er ellers mange at vælge imellem. Hvordan du havde tænkt dig at de mange unge uden "rige" forældre, med penge nok til at betale en uddannelse, skulle få sig en uddannelse - ja det kan jeg ikke se. Plus de "rige" forældre betaler allerede i forvejen en hel masse andres uddannelse i og med at de er "rige" og dermed må betale meget i skat. Hvordan kan man i øvrigt forsvare et af verdens største skattetryk hvis der så ikke er gratis og dermed FRI uddannelse til alle - også dem der ingen penge har? Tilmed ville studiet højst sandsynligt også trække ud idet den studerende skal arbejde en hel del mere under studiet. Nej nej - SU er samfundets investering i f.eks. mig og jeg har i den grad tænkt mig at betale tilbage..
tilføjet af

Opsang til mine medstuderende...

Ihhh.. Jeg bliver sgu lidt harm over alle dem, der råber højt op og bander over debatten om at fjerne SU'en. Som studerende synes jeg heller ikke at SU'en skal afskaffes (bortset fra den til hjemmeboede gymnasieelever!!!), men det bunder mest i, at det rent samfundsøkonomisk intet vindes ved at fjerne den - tværtimod. - Jaja, der er måske en vis portion egoisme i det lige nu, hvor jeg selv er i systemet, men jeg vil altid synes at SU'en er en glimrende investering.
Men at folk hidser sig sådan op over dette emne, det kan jeg simpelthen ikke forstå... For det første er det ret usandsynligt at SU'en bliver fjernet... For det andet, nævn ét land, som har et tilsvarende system.. Næh, vel??! Der er ikke så mange.. Derimod er der rigtig mange lande, hvor de unge sjovt nok godt kan tage lange videregående uddannelser - uden hjælp fra staten. Så hold op med at brok jer over at åhh, vi får ikke penge nok, det er SÅ hårdt at leve på en SU... Det er forkælet!! Vær dog glad for at vi får noget overhovedet!!!
tilføjet af

ØØhhh hvad skal de studerende så gøre???

Ja, jeg spørger bare, hvad skal de studerende der ikke bor hjemme hos MOR og FAR og som ikke har tid til et arbejde gøre?
Vil du sige mig det?
Jeg er selv studerende og lever af en SU, jeg har ikke tid eller overskud til et arbejde, når man har en skoledag på 7 timer og så lige 2-4 timer lektier når man kommer hjem.
Men hvis du har et godt bud på, hvad jeg så skal leve af.....
tilføjet af

Vil have er ikke det samme som 'har'

Jeg overlever på min SU og af den løn jeg tjener på mine skemafri fredage. Jeg har ikke rejst siden jeg gik på efterskole hvor jeg var en uge i Norge. Så var jeg i Norge da jeg jeg var spejder engang. Jeg har været i Sverige 2 gange. Jeg har aldrig været syd for Møns Klint, aldrig siddet i et fly, aldrig været i Skagen eller på Bornholm eller i Tyskland. Og har aldeles ikke udsigt til det på min SU, for de studieture der udbydes på mit VUC til fx Tyskland og London koster mig minimum en hel måneds SU!!! Iøvrigt har jeg ikke været i byen i et år og mit tøj er noget jeg har fået i julegave helt tilbage fra jeg var 16 år. Jeg har svært ved at se hvordan mine medstuderende får råd til druk og stoffer, hvilket nogle af dem åbenbart får...
tilføjet af

Det er sjovt...

...at se at du åbenbart tænker SÅ UTROLIG meget på de fattige mennesker i verden, når man så ser på din profil, at du synes at Dansk Folkeparti er det fedeste parti i universet... Mig bekendt deler Pia vist ikke samme synspunkt... Hvordan hænger det sammen??
tilføjet af

Hvad for noget...

Hvad fanden er det for en ide.. Jeg selv er studerende og jeg ville da aldrig kunne klare mig uden min su.. min mor tjener lige nok til at hun selv kan holde røven over vande.. Og så skulle hun også betale for baåde min lillebror og mig.. tag jer dog sammen.. ikke alle forældre vælter sig i penge.. og jeg har da selv et arbejde ved siden af skolen, men det giver da ikke nok til at jeg både kan betale husleje og mad.. hvad med helt at afskaffe bistanden?? det er da det der tager flest penge ud af statskassen.. tænk lige over det..
tilføjet af

Rige forældre efterlyses...

Skal det sige at man ikke kan få en uddannelse med mindre man har rige forældre og/eller kan bo hjemme under uddannelsen?
Det kan godt være det har været sådan for dig, men alle er ikke så heldige!
Hvor god tror du kvaliteten af uddannelse i Danmark bliver hvis man er tvunget til at have et fuldtidsarbejde ved siden af studierne? For nej, der er ingen banker der vil låne en min. 4000 (hvis man bor i hovedstadsområdet, er dette endda kun til huslejen alene) om måneden i de år det tager at uddanne sig.
Hvis vi laver en lille udregning: 4000 kr. om måneden til studentereksamen, 3 år; videregående studie 5 år = 384000. Hvis uddannelsen varer 7 år, bliver det 537600.
Dette er der INGEN bank der vil låne ud uden sikkerhed i form af fast ejendom eller rimelig rige kautionister!
Men hvor havner den store middelgruppe med mindre til middel indkomst? På kommunen hvor man bliver syltet (det er jo klart, de har jo ikke ressourcer til at behandle alle de nye sager med almindelige unge der ikke har råd til uddannelse og ikke kan finde job så der er 4 gange så mange bistandsklienter som før) til man bliver gammel og stadig sidder uden uddannelse og job.
For manuelt arbejde er en saga blot i dagens Danmark. Man KAN ikke få arbejde (i hvert fald ikke andet end midlertidigt) uden uddannelse!
tilføjet af

HØR lige HER

for at få en mere lige og retfærdig fordeling skulle staten nedlægges!
tilføjet af

Rige forældre efterlyses!!!

Skal det sige at man ikke kan få en uddannelse med mindre man har rige forældre og/eller kan bo hjemme under uddannelsen?
Det kan godt være det har været sådan for dig, men alle er ikke så heldige!
Hvor god tror du kvaliteten af uddannelse i Danmark bliver hvis man er tvunget til at have et fuldtidsarbejde ved siden af studierne? For nej, der er ingen banker der vil låne en min. 4000 (hvis man bor i hovedstadsområdet, er dette endda kun til huslejen alene) om måneden i de år det tager at uddanne sig.
Hvis vi laver en lille udregning: 4000 kr. om måneden til studentereksamen, 3 år; videregående studie 5 år = 384000. Hvis uddannelsen varer 7 år, bliver det 537600.
Dette er der INGEN bank der vil låne ud uden sikkerhed i form af fast ejendom eller rimelig rige kautionister!
Men hvor havner den store middelgruppe med mindre til middel indkomst? På kommunen hvor man bliver syltet (det er jo klart, de har jo ikke ressourcer til at behandle alle de nye sager med almindelige unge der ikke har råd til uddannelse og ikke kan finde job så der er 4 gange så mange bistandsklienter som før) til man bliver gammel og stadig sidder uden uddannelse og job.
For manuelt arbejde er en saga blot i dagens Danmark. Man KAN ikke få arbejde (i hvert fald ikke andet end midlertidigt) uden uddannelse!
tilføjet af

En gang til???!!!!???

Fjerne SU'en??? Ok, og hvad skulle de enlige mødre der studerer så lige leve af??? Der er altså nogen der for længst er flyttet hjemmefra og kun har SU'en at leve for. Det er altså langt fra alle der har overskud til at kunne klare et job ved siden af studiet!
Prøv lige at tænke over dét!!!
Hvis der skulle fjernes nogle penge nogen steder fra skulle det da være politikernes løn det gik ud over!
tilføjet af

Sådan en idiot uden sans for den rigtige verden!!

Jeg skal lede længe før jeg finder et så latterligt indlæg som dette.
Jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan man skulle gennemføre en uddannelse uden hjælp fra staten. SU'en dækker kun til de faste udgifter, der skal oven i det også være penge til mad og bøger.
Og når du indimellem har en skoledag fra kl 8 morgen til 23 aften, så det sq svært at passe et arbejde ved siden af.
Så flot indlæg makker!! Hva med at vågne lidt op fra din internet verden...
tilføjet af

Fra en studerendes dagbog..

At fjerne Su'en ville desværre have en lang række vidtgående konsekvenser på nuværende tidspunkt, for der er ingen tvivl om at det er en uholdbar løsning at have en masse unge mennesker på offentlig støtte. Jeg er selv studerende på 2. år ved et humansistisk fag ude på Amager, og ville slet ikke kunne få min hverdag til at hænge sammen uden SU.
Jeg har desuden et arbejde ved siden af, hvor der er begrænsning på hvor meget jeg må tjene, for så kommer jeg i konflikt med SU-styrelsen.
Mit forslag for de studerende er enten at fjerne SU'en helt og indføre en studieløn, på lige med lærlingelønnen (jeg ved godt at denne tanke er utopisk, men vi har faktisk samme funktion) eller at fjerne den grænse der holder studerende tilbage fra at tjene flere penge ved siden af studiet. Der er ingen grund til at dem der har masser af overskud, eller har en familie at forsøge skal ligge under for stramme og forældede regler.
Desuden må man regne med at de penge studerende får eller tjener vil blive brugt på forbrug, for vi sætter dem ikke til side til pension eller andre ting - så de studerende er rent faktisk med til at holde samfundsøkonomien igang, fordi vi bruger vores penge, i modsætning til dem der sparer sammen til pension fx.
Desuden synes jeg at det er på tide at vi afskaffer den tanke at Danmark er et intellektuelt land, for det synes jeg langt fra vi er. Kun 6% af Danmarks befolkning har en universitetsuddannelse, og vores undervisningsminister har en afsluttende eksamen, der stopper ved 9 klasse.
Langt de fleste unger i Danmark kører rundt på knallerter, og spiller for mange pc- spil, og hvis vi siger at amerikanerne er dårlige til geografi, så skulle vi lige høre på os selv!
Folkeskolelærer er den stilling ingen vil have, men hvorfor? Fordi ungerne er så stressede at de ikke kan sidde stille, og det er det lærerne skal spilde deres tid på at få dem til. Forældrerne har her et medansvar, for det er gerne deres stressede hverdag der er med til at gøre børnene urolige.
Se, det var en lang smørre udsprunget af debatten om SU! Jeg ved ikke om Danmark stadig ligger under for "janteloven", men jeg føler man ser ned på den intellektuelle elite, og at man ikke værdsætter dem, og det kan man jo tydeligvis se, når folk alene vil være bekendt at forslå en fjernelse af det spinkle livsgrundlag som de studerende har at leve på i øjeblikket.
tilføjet af

SU fjernes????

Jeg mener, at det her forslag er det mest skøreste forslag, jeg nogensinde har hørt!!!!! SU er en nødvendighed for alle studigerne. Hvis statskassens penge skulle deles mere fair, så mener jeg, at alle skulle have det samme skattetryk.
tilføjet af

Dumt forslag

Det ville være dumt at straffe folk, som har et godt arbejde. Hvis "rige" unge ikke skal have SU, så skal andre heller ikke. Vi er vel alle lige?! :)
Efterlønnen skal afskaffes! Hvis man ikke har sit ønske job, så kan kan man jo stadig godt betale til en privat opsparing. Hvis man ikke vil arbejde mere, så skal det stå for egen regning.
tilføjet af

....

Du er da ikke for kvik. tænk at støtte en der har en holdning om at su'en skal fjernes samtidig med at han er på kontanthjælp....
Skide godt! Soulmate ævler om at de unge er egoistiske...tja her har vi en gammel (ikke for skarp)en der er nøjagtig det samme, fortjener hun så at få mere???
tilføjet af

Hvad sker der for dig... tænk dig om

har lige hørt i nyhederne at danske unge er dummere og lære mindre end førhen. hvis de nu bliver frataget SU'en så skal de til at tage et fritidsarbejde for at få lomme penge. for ikke alles forældre har lyst til at give sin børn "lommepenge" til de er 23-26 år og færdig uddannet.
og så har studerende igen mindre tid til at lave deres lektier og blive bedre, så vil vi igen have sænket vores uddennelsessystems kvalitet.
tilføjet af

Universitetet

Du hører åbenbart til den gruppe der ikke har en videregående uddannelse! Jeg er 30 år og er lige gået igang med en universitetsuddannelse der tager mig 5 år. UDEN S.U ville jeg ikke blive det jeg bliver om 5 år, nemlig musikterapeut. De hjælper blandt andet folk som dig, med store og svære personlighedsforstyrrelser!
Jeg har ikke forældre der kan forsørge deres datter under uddannelse, derfor er jeg hjertens glad for at bo i DK med dets velfærdsmodel for mennesker som har en drøm og ambition!
Du lyder bitter... men glædelig jul til dig alligevel.
tilføjet af

Tror du???

Vi er vel alle lige... Nej, det ser sgu ikke sådan ud, men det er det vi skal tilstræbe. Det giver ingen mening, det du siger. Jeg kan ikke se nogen grund til at understøtte familier, der klarer sig rigtig godt når der render børn rundt, hvis forældre nærmest ikke kan forsørge dem...
Der er sikkert en masse ortodokse liberalister, der vil reagere ved at kalde mig pladder-humanist, men det er jo bare sørgeligt...
tilføjet af

jeg har taget en uddanelse som nu er nedlagt

den uddanelse kostede staten 500milioner årligt, nu har de tænkt sig at bygge en bro til 21 miliarder .. smart tænkt .. lad os nedlægge en uddanelse og bygge en bro istedet .. efter min mening skulle de have droppet at nedlægge og investere de milliarder på uddanelse .. hva ska vi med en bro ???
tilføjet af

Så nåede vi bunden.

Ved at fjerne SU'en vil unge (primært dårligt stillede unge) overhovedet ikke have råd til at uddanne sig uden minimum et aften-arbejde. Det går ud over lektierne, da dårligt stillede unge som regel har mindre overskud i forvejen. Så er vi sat 100 år tilbage i udviklingen, da det kun var riges børn, der fik en uddannelse.
tilføjet af

hvor latterlig er du ikke??

Hør lige her mester... Du har tydeligvis en hel forkert opfattelse af de unge! Det er hundme ikke alle unge der bruger alle deres penge på druk og stoffer. Du kender vist ikke ret meget til SU. Ved du hvordan SU udregnes? Den udregnes efter forældrenes indkomst. Altså hvis forældrene er så rige som du tror de er, så får de unge jo ikke særlig meget i SU... så let er det! Så bliver de måske nød til at nasse på forældrene. Men er forældrens indkomst ikke særlig stor (hvilket gælder for mine forældre) Så er det maximale vi unge kan få omkring 2000 kroner! Og hvor langt kommer man med 2000 hvis man bruger dem på stoffer?? Kan man passe skolen hvis man hver måned bruger 2000 kroner på stoffer? Jeg har ikke prøvet det men jeg tror man vil ha svært ved det. Og så er den SU jo os væk!
Derimod de ældre mester... De har haft et helt liv til at spare penge sammen. Hvis de ingen har når de fylder 60, hvornår hunden har de så haft det?
Jeg synes simpelthen det er noget nær den allermest åndsvage idé du har fået dig der!
Heller ikke alle unge er ens!?
Det kan godt være at vi føler det som en luksus at vi får penge ned i lommen uden at røre en skid. Men ved du hvad? Jeg betaler 205 kroner hver måned for at komme med bus til skole, For at komme i skole er en normal dag, op 6.15, med bus i skole, med bus hjem, hjemme 16.30... slappe af en times tid, måske lave aftensmad. Efter maden igang med lektierne som LET kan ta 2-3-4 timer!! Hver dag mester...
HVEM ville gøre det uden noget til gengæld!? JA vi får en uddannelse, men indtil da... der tror jeg nok vi skal ha lov at leve lidt! Er jeg egoistisk??
hm
Når vi engang er færdige med vores uddannelse kommer vi jo os til at betale 45-55% i skat af det vi tjener. Ligesom jer andre... og så tror jeg hurtig den SU kan blive betalt ind igen!
Jeg bliver så gal af at læse dit indlæg...
Tænk dig om... vi er 18 år... vi får ikke tøj af vores forældre mere... vi får ikke sko og vinterjakker... Vi får ikke en bærbar computer som kunne være VIRKELIG stor hjælp til studie... vi skal hundme også finde vores egne penge. Og arbejde er der ikke meget tid til !
Jeg kunne blive ved flere timer! Men jeg stopper nu... hvem ved om du nogen sinde læser det her??
tilføjet af

Dine holdninger matcher de mest tumpede på Liberator.dk

Prøv dette forum, de vil sidde og klappe i deres små hænder, hvis du vil afskaffe SU.
Hvorfor ikke forbyde alle der ikke selv kan betale, at gå i folkeskolen også?
Forbyd alle lægebehandling der ikke kan betale, så spares der mange penge på nedlæggelserne af hospitalerne også.
Du lyder som en præmietyr hos Venstre, ring til Anders Fogh, måske vil han præmiere dig for dine forslag.
tilføjet af

Ualmindeligt dumt sagt...

Kære Soulmate...
Hmm, hvilket emne at sætte i gang! Har lige nogle enkelte kommentarer...
For det første: Du skriver, at man skal fjerne SU'en (helt?) og så lade de rige forældre betale? HVILKE rige forældre, om jeg må spørge?? En meget lille procentdel af de studerende har "rige" forældre, der er har mulighed for og er villige til at betale barnets uddannelse. Desuden må mange unge betale for at bo hjemme fra det øjeblik de runder de 18 år... I øvrigt skal der være én eller anden fordel (som jeg egentlig ikke ønsker at kalde SU'en) ved at tage en uddannelse - ellers ville alle jo bare løbe hen til nærmeste tekniske skole og blive mekaniker eller whatever og tjene penge dén vej! Man skal vel overleve... Og med hensyn til den klare "fordel" du begruder dit synspunkt med: at forældrene så ville have bedre mulighed for at holde styr på de unges vaner mht druk, stoffer osv... Det er jo direkte latterligt!
Og nu til efterlønnen... Jeg kan kun sige, at ALLE politikere ved, at efterlønnen skal afskaffes! Den er forældet og ikke bæredygtig for økonomien! Desværre er det sådan, at en størstedelen af vælgerstyrken er oppe i alderen og ønsker at sikre deres fremtid og efterlønnen er derfor et meget attraktivt alternativ. Derfor er efterlønnen blot et popularitetsspørgsmål (jeg betvivler dit kendskab til populisme?), som man vinder stemmer på ved at bibeholde. Forsøgte den siddende regering at afskaffe efterlønnen (hvilket den burde), ville Socialdemokraterne uden tvivl vinde næste valg.
Ingen regering er modig nok til at afskaffe efterlønne - desværre!

Jeg kunen sige SÅ meget mere, men gider ikke gøre en indsats, da du tydeligvis er en bitter, snævertsynet 59-årig håndværker, der overhovedet ikke aner, hvad du snakker om...

Tillykke med de 60 år, gamle...
tilføjet af

Hvor gammel er du...?

Du lyder som en gammel gnaven mand, der taler om unge-nu-til-dags og man-skulle-pengene-hang-på-træerne. 4800 (ikke sandt?) om måneden og det er til udeboende børn, hvis forældre tjener ekstremt lidt (højest udeboende SU). Så er der husleje osv. osv.
Så skal du ikke fortælle mig, at det er disse unge studerende, der bruger penge som svin... Det kræver, at de tager et lån....
tilføjet af

25 år på arbejdsmarkedet!

Her er en del af forklaringen på, at der skal spares her og der og alle vegne!
I "gamle" dage tjente man penge og betalte skat fra man var 15-16 år til man fik sin folkepension som 67-årig. Det blev til mere end 50 år på arbejdsmarkedet!
I dag studerer man til man er 35-40 år, så tjener man (måske) penge indtil man er 60 og så er der efterløn - dvs. et reelt arbejdsliv på 15-20 år!
Er der noget at sige til, at velfærdsstaten er truet?
Så skal det lige siges, at de, der i dag går på efterløn som 60-årige, HAR været på arbejdsmarkedet fra 15-16 års alderen, så her er efterlønnen fuldt fortjent.
Næh, de unge - herunder de unge grønskollinger, der sidder i regeringen - der hyler op om "ældrebyrden" er snotforkælede og skulle skamme sig noget så gevaldigt!
tilføjet af

Du er selv inde på det

Hvis man sulter så brænder man for den uddannelse man tager. Og hvis du virkelig gerne vil være læge , så bliver du det også S.U eller ikke S.U.
Idag tager man den uddannelse som man nu lige har mest lyst til, ikke nødvendigvis en uddanelse som samfundet står og sukker efter.
tilføjet af

jamen vi takker da

Jeg tror ikke, der er nogen der har givet udtryk for at de ikke er taknemmelige over at vi her i DK får SU.
tilføjet af

OT: hvilken ingeniør?

Off-Topic diskussion:
Jeg selv er uddannet civilingeniør (kandidatgrad), hvilket svarer til 5 år / 10 semestre. Diplomingeniør (bachelorgrad) er 3½ år / 7 semestre. Hvilke ingeniøruddannelser færdiggøres på 9 semestre? Jeg kender dem ikke, ihvertfald. Men du har måske tænkt dig at blive færdig før nomeret tid? Hatten af for det!
tilføjet af

Japansk

Hvad vil du udrette i Japan, der går alle kvinder jo som hjemmegående husmødre, hvis de ikke ligefrem er gaishaer.
Nu er du også lidt stor i slaget....du kan da ikke tro at alle danskere er på S.U....hvor fanden kommer alle pengene så fra....?
tilføjet af

ældrebyrden

men du giver jo dem der "hyler op" ret når du skriver at det er et problem at de næste generationer på arbejdsmarkedet ikke vil være aktive så langt tid som de ældre generationer. Og du vil vel også give dem ret i at der kommer en forholdsvis stor andel ældre i forhold til den andel der befinder sig på arbjedsmarkedet, dette er et problem ligemeget hvor lang tid "ældrebyrden" har arbejdet. Deres skat er jo ikke blevet lagt til side til den dag de skal på pension. Skat er ikke en opsparing til efterløn og pension, de penge er da blevet brugt for længst, på SU, skoler, børnehaver, hospitaler, motorveje o.s.v.
tilføjet af

BDE

BDE uddannelsen på HIH i Herning tager 9 semestre f.eks.
tilføjet af

hvad stemmer du

Jeg ved ikke hvad du stemmer på, men jeg tror ikke du kan gå ind for alt hvad det parti står for.
Jeg elsker ikke ligefrem alt hvad pia tænker.
tilføjet af

Niksen..

Jeg er total uenig med dig, nu har jeg kæmpet mig hårdt gennem de sidste to½ år af min uddannelse uden at få SU, glæder mig til at kunne gøre mere ved min uddannelse og ikke skulle bruge det meste af min fritid på arbejde! Der er forskel på de unge mennesker, der er måske også en STOR forskel på provinsen og hovedstaden! Jeg bor selv i provinsen har ca. 20-25 minutters kørsel til mit uddannelsessted hver dag, skal vente evigheder på at bussen kommer! Og så tage hjem og gå på arbejde. Er man så oplagt til at lave lektier, når man endelig kommer hjem? Nej vel.
SU bør ikke afskaffes, der er nogle unge mennesker her i landet der virkelig kæmper for en uddannelse, for en fremtid, hvorimod andre ikke er modne nok til at kunne se denne pointe, men bruger pengene på unyttige ting måske? Så gå ind og arbejd' med dem i stedet og lad det ikke gå ud over de andre. Synes jeg betaler nok i skat allerede, har aldrig haft sort arbejde, men kunne måske være at jeg burde finde mig det, hvis jeg skulle have lidt penge til at leve for, vel at mærke, hvis det skete at SU'en blev afskaffet!
Hilsen den studerende!
tilføjet af

Nej

helt ærligt. Man skal ikke fjerne s.u'en, men vi skal være taknemlige for at vi har den. Jeg kunne aldrig have taget min uddannelse uden. Er nu igang med mit 5.år og når jeg er færdig skylder jeg alligevel penge fordi jeg har s.u lån. Jeg tror du glemmer at det koster penge for den studerende at studerer. Ikke bare husleje osv. men også bøger m.m. Jeg kan ikke få økonomisk hjælp fra mine forældrer. De er skilt og det er noget sværere at være en end to, økonomisk set. Jeg synes derimod man uden problem kunne fjerne s.u'en til hjemmeboende gymnasieelever. Man starter jo som regel på gymnasiet når man er 16 (nogle 17), men kan først få s.u når man bliver 18 og de fleste klarer vist de første to år udemærket!!! Jeg kan ikke se at man på sin 18 års fødselsdag lige pludselig skulle få et størerer forbrug end ½ år før...
tilføjet af

direkte uenig

Kære du enfoldige væsen.
Danmark er et moderne informationssamfund, der gerne skulle gå mod et innovationssamfund. At kun 6% af befolkningen har en universitetsuddannelse, er ingen undskyldning for ikke at satse mere på uddannelsesområdet, for det er her vi skal satse! Ikke kun unge mennesker, men alle vi danskere - ung som gammel - skal tage del i vidensoprustningen. Ser man på befolkningens aldersfordeling og sammenligner med uddannelsesniveauet, skal der satses på en bred front.
Jeg selv er 59 år og har været jobaktiv siden jeg var 19 år uden afbrydelse, hvilket giver 40 år på arbejdsmarkedet. Jeg tilhører "det grå guld", der gerne bliver på arbejdsmarkedet mange år for at give værdifuld viden fra mig til yngre individer, der står foran endnu større udfordringer på arbejdsmarkedet, end jeg måske har gjort. Der er meget videnstungt "gråt guld", der simpelthen spildes.
Jeg vil hellere sige: afskaf efterlønnen, lad det grå guld vise sit værd i et videnssamfund, og sats så iøvrigt massivt på uddannelse - jeg betaler gerne min skat til Statens Uddannelsesstøtte i mange år endnu!
tilføjet af

Hvad hedder den skole

Hvor i går i skole fra 8-23...man skulle næste tro at i sover timerne væk...?
tilføjet af

ja du er jo dum soulmate

Danmark har brug for bedre uddannede folk. Ingen SU betyder at flere folk dropper ud fordi de ikke har overskud til at studere og arbejde. Det vil have alt for mange konsekvenser. Hvis samfundet skulle være mere fair, skulle vi ikke give bistand til så mange! Det trækker sq alt for meget i stats-kassen.
tilføjet af

Dprlig ide

Nu er jeg en af dem der synes det er en dårlig ide, at fjerne SU'en.
Jeg er selv studerende, og bruger så meget tid på mit studie at jeg faktisk ikke har tid til at arbejde ved siden af.
Hvis man fjernede Su'en ville jeg ikke kunne studere færdigt, ligesom så mange andre studerende, har jeg ikke forældre der er i stand til at forsørge mig, da de er ene forsørger, med et mindre barn end jeg selv, som osse skal have mad og tøj.
MVH
En der ikke synes SU'en skal væk.
tilføjet af

Svar

Nej, men ulandsbistanden er jo altså en del af DF's politikker og ikke en helt ligegyldig en af slagsen... I bund og grund fortæller dét jo om, hvilket menneskesyn partiet har, og jeres to's menneskesyn er åbenbart vidt forskellige... Så hvis der er en så fundamental uenighed af jeres opfattelse af verdenen og hvordan den burde fungere, ja, så virker det bare underligt, på mig, at du klassificerer det som det bedste parti i universet..
Selv stemmer jeg venstre, og nej, jeg er ABSOLUT ikke enig i alt hvad regeringen foretager sig, men jeg er enig i de fundamentale liberale principper og disses syn på mennesker.
tilføjet af

Forslag

Jeg tror det hele ville løse sig hvis vi fjernede DIG
tilføjet af

Ingen fremtid i Danmark

Det er dog det dummeste jeg længe har hørt!...
"Forældrene vælter sig jo i penge"...
for det første;
Nej det er ikke alle forældre(par som enlige) der er skide rige(som dine måske) og uden problemer har rådt til at betale deres tre børns uddannelse. Og for det andet fungerer samfundet sådan at man er myndig når man fylder 18, men eftersom du er studerende i den alder har du ikke tid til et arbejde der vil kunne betale alle udgifter.
Derfor har regeringen valgt at sige; okay, vi giver dem et tilskud så de ikke ender på gaden, til gengæld forventer vi at de vil sikre Danmark en god fremtid!
tilføjet af

Er du bange?

"Du glemmer at der skal puttes noget i jorden før der kan komme noget op, hvem skal gøre det hvis vi alle skal have megalange uddannelser...."
Det lyder som om, du er bange for at der en dag ikke er flere landmænd tilbage, at akademikerne skal overtage landet... Hvis det er sandt, så ja, vær du bare bange.. Det er det, som er fremtiden.. Landbruget er et døende erhverv...
Ifølge økonomisk teori, skal et land producere det, det gør bedst og billigst og så handle sig til resten... Så ja, en dag er det fakstisk afrikanerne, der skal producere vores brød og andre landbrugsprodukter(i deres eget land), mens vi her i den vestlige verden skal producere viden, da det er dét, vi gør bedst og billigst!!
tilføjet af

tumpe

Har du drukket pis halvhjerne!! Vil du have at jeg som studerende på 30 år skulle bede min mor der iøvrigt er enke, om penge til mit studie.Min rige mor, som du med dit forslag har sendt på efterløn.
Jeg syntes det er fint med debat men vær lige lidt seriøs.
tilføjet af

Her ses problemstillingen med efterlønnen som en løsning

<img src="http://www.politiken.dk/images/04/12/15/0412151023259650_0F5FBBEAD8DF12A033D32E24F4D2AB.jpg"></a>
Den liberale problemløsning ses her.
tilføjet af

Link problem

http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=349588
Her ses linket at fungere.
Ældreproblemet ses løst her i Sønderjylland
tilføjet af

Helt enig!

Er helt enig i det du siger! Soulmate burde ha' tænkt sig om en ekstra gang før han lavede dette indlæg. Jeg går i 2. g, og fylder 18 her sidst i december, hvilket vil sige jeg går ind under den nye S.U. ordning. Det vil sige at jeg får 400 kr. mindre, end dem der fyldte 18 for et halvt år siden. Det kan jeg sagtens gå med til, for jeg arbejder ved siden af mit studie, og tjener rimelig godt. Men jeg kender flere, der knap nok kan overleve på S.U. + løn. Jeg er heldig at mine forældre gerne vil støtte mig økonomisk gennem min uddannelse, men der er mange der lige pludselig skal til at betale for at bo hjemme, når de bliver 18. Og så synes jeg i grunden heller ikke, at der er nogen grund til at sætte efterlønsalderen ned. Der er en grund til, at der er noget der hedder pensionsopsparing!
Camilla.
tilføjet af

???

Nu går jeg selv på gymnasiet (2.g) og bliver 17 til sommer, altså får jeg ikke su. Jeg arbejder kun ca. 2 timer om ugen, for jeg har ikke tid til andet, og så skal det lige siges, at jeg ike får nogen "lommepenge" af mine forældre. Nogle gange kan jeg godt ærge mig lidt over at jeg ikke har særlig mange penge (specielt når vi her til foråret skal på studietur, hvilket ike er gratis), og så kan jeg godt gå hen og savne de 1000 kr eller hvor meget det nu er til den tid, ogg der er ikke noget jeg kan gøre ved det. Jeg har bare ikke tid til at arbejde mere, og derfor synes jeg dett er en dårlig idé at fjerne su'en, for den er med til at studerende kan passe deres "skole" og samtidig fungere som et menneske, hvilket man idag er nødt til at have bare en lille smule penge for at kunne.
Go' jul til alle fra Iben
tilføjet af

Lad de fattige rådne op ???

Jeps den var god.
Så kan de mindre velstillede lære det, deres børn kan ikke få en uddannelse da der ikke er råd.
Børnene kan vil evt. klare sig dårligere i skolen da de knokler røven ud af bukserne på fritidsarbejde.
Lige som topskatten, fjerner du med denne regel enhver motivation til at tjene penge her i samfundet. Jeg selv ville sagtens yde en større indsats, hvis jeg dermed fik noget ud af den ekstra lønforhøjelse som jeg så ville gøre mig fortjent til. Men når klokken er 16.00 så går jeg hjem det kan godt være at jeg dizzer min chef lidt men jeg hygger mig fint med mit arbejde og det er ikke noget jeg bliver fyret for.
Din taktik er noget kortsigtet (lige som socialkammeraternes økonomi politik) istarten kommer der penge i kassen men om 5 år kan vi ikke forstå hvorfor de højtuddannede er så dårlige til at skaffe arbejdspladser og penge til danmark. Hvorfor skulle vi❓Da ikke for pengenes skyld ?

Mvh Jacob
tilføjet af

S U er fin nok, og det er efterlønnen også, men ...

Hvis det er familien Danmarks økonomi, det drejer sig om, og der skal snakkes S.U. og efterløn, mener jeg, at man ikke bare kan afskaffe S.U. på den måde, du foreslår.
'De rige' har altid fundet ud af det - de aftaler bare med vennerne, at de unge bytter adresse proforma - det er tidligere blevet afsløret. Og de unge, der ønsker en uddannelse, har jeg brug for støtte, så uddannelsen ikke trækker ud, fordi der skal arbejdes i fritiden. Nej - forhøj bundgrænsen for skat til gavn for de lavtlønnede og pensionisterne og sæt skatten op for dem der har pengene - det er vejen frem. Se bare, hvordan der jongleres med selskaber af enhver art, så der ikke betales skat - eller kun meget lidt skat - i Danmark.
Med hensyn til efterlønnen mener jeg, at de fleste - efter mange år på arbejdsmarkedet - fortjener at få udbetalt efterløn. At der så er mange, der har kørt på frihjul og først melder sig i A-kasse, når der kan vindes på det, er jo et moralsk spørgsmål.
Man kunne jo sætte en grænse for, hvornår man kan få udbetalt efterløn - fx at man skal have været på arbejdsmarkedet i minimum 36 år, og altså i 36 år bidraget til samfundsøkonomien.
..... tja, jeg har flere gode forslag, men jeg tror, jeg stopper her.
tilføjet af

Godt gået Thunbo!

Lige præcis! SU'en er allerede lav nok, og det er langtfra stoffer og sprut som alle studerende bruger deres penge til!
Den værste ting man kan spare på er SU'en da !
Nogle af mine venner for betalt omkring 6000 hver måned af regeringen for at have praktikplads på deres skole, SELVOM de bor hjemme! Jeg får 1000kr pr. md. om et år når jeg fylder 18! De har 6000 cash hver eneste månede!
Politikere burde sgu tænke sig lidt om, og fordele pengene ligeligt blandt de unge, og holde sig langfra nedskæring af SU'en!
tilføjet af

For og mod SU

Hej Alle
Læser også Medicin som tager noget i nærheden af 100 år. Da jeg gik i gymnasiet ude på bøhlandet boede jeg hos mine forældre og fint nok med det. Da jeg skulle starte med at læse flyttede jeg til en universitets by, allerede der stiger udgifterne så en smule. En større amerikansk undersøgelse har fornylig vist at et stort flertal af dem der tager de lange uddannelser i USA kommer fra velhavende familier, en mulighed er selvfølgelig stependier osv. Man kan frygte at fordi man kommer fra en lavindkomst familie bliver frataget muligheden for uddannelser. Der vil selvfølgelig altid være nogle der bryder den sociale arv , men det vil blive langt sværere.
En anden ting ved SU'en er at de fleste af de mennesker der læser arbejder ved siden af.
For mit vedkommende går regnestykket nogenlunde op dvs at jeg betaler stort set det sammen i skat som jeg får udbetalt i SU... Måske er det i virkelighed her man skal tage fat...andre skatteregler for studerende og mindre SU.
Måske kunne man også forstille sig en regulering af SU i forhold til uddannelser.. Så de studier hvor man køber mange bøger kunne få kompensation på anden vis.
Eller interessant debat
Niels
tilføjet af

???

Jeg har selv gået på gym. Jeg fik heller ikke lommepenge, men jeg klarede mig helt fint alligevel. Jeg havde to rengøringsjobs (ca. 4 timer om ugen) og de penge klarede jeg mig fint for. Da jeg så begyndte at få s.u, ja, så afleverede jeg den til mine forældrer. I 3.g betalte jeg desuden 900 kr om ugen til min privatundervisning (ikke boglige fag), som gør at jeg i dag er igang med min drømme uddannelse. Jeg har knoklet sindsygt hårdt for dette, men har lært at være økonomisk. Jeg tror du vil finde ud af senere i livet, at s.u til hjemmeboende i gym. faktisk ikke er nødvendigt...
God jul
tilføjet af

Undskyld mig, men

Jeg er igang med en 5. årig uddannelse, som ikke involverer mange bøger, men mange andre ting som er hamrende dyre, så det er ikke udelukkende bøger...
Bare lige en lille kommentar
tilføjet af

...

Sætte skatten yderligere op for dem, som har pengene?? Resultat: Unge nyuddannede tager deres (statsfinancierede) uddannelse og søger til udlandet, og så har vi jo først rigtigt et problem; - SU'en er jo en investering, gjort med den forventning at en dag kommer vi til at betale SU'en tilbage i form af skat. Men hvis vi tager vores uddannelse og derefter tager benene på nakken til lande, hvor skatten er lavere, ja så mister staten jo de penge, den havde forventet at få flerfold igen... Så det er da egentlig en rigtig dårlig idé, du kommer med.
Det gælder for Danmark om at skabe et incentive til at blive i landet efter endt uddannelse og ydermere at skabe et incentive for at tiltrække værdifuld udenlandsk viden. Og at sætte skatten op er ikke ligefrem motiverende...
tilføjet af

Øh! jeg får ikke en krone!

Jeg får ikke en krone af mine forældere!
Jeg læser til Tandplejer i Århus, og der er ikke til at finde noget at bo i til rimelige penge. Så jeg bor hos min kæreste i Aalborg. Så skal jeg ikke betale ret meget husleje, men 1499 kr om måneden for TOGKORT! Lad os så se hvad der er tilbage:
3800 SU - 1499 kr til tog - 2500 kr til bolig = -199 kr!!! Hvad gør jeg så for at få mad?!! Jo jeg har optaget SUlån på 2300 kr om måneden. Det er til mad + bøger ( 450 kr om måneden) + fornøjelser!!
Få lige et FESTLIV ud af det!!
Jeg lever på et absorlut minimun! Får hverken kød eller sprut!
Min bankrådgiver synes det er helt fantastisk jeg kan leve for så lidt!
tilføjet af

Fra Hellbell

Fik ikke skrevet hvem jeg var før.
Vil lige tilføje, jeg har heller ikke været på ferie NOGENSINDE!! Det har mine forældre ikke haft råd til! Jeg er nu 22, og glæder mig til om 2 år når jeg er færdig på tandplejer studiet, så skal jeg på mit livs FØRST REJSE / FERIE!
Hellbell
tilføjet af

At tænke..

Hej,
Du har helt klart ikke tænkt tingene igennem Soulmate..
"Forældrene som vælter i penge burde betale de unges studie".
Næsten INGEN af mine venners forældre, og inkl. mine egne, har slet ikke råd til at betale ligefra 1000-4000 kr. om måneden i SU til deres kære børn!
Og hvis der ikke var nogen SU, så skulle ALLE ud og finde deltidsarbejde... Hvor mange tror du lige der går i skole og hvor mange ledige deltids steder tror du der er ?????????????
Tænk det lige igennem én gang mere! :-)
tilføjet af

Hvad fanden tænker du på?

hvad har du så ondt i røven over?
Hvis du mangler penge,så gå da ud og find et job.. Hvis du ikke er på SU nu,har du sikkert allerede været det!!
Hvad får dig til at tro at unge bruger deres SU på stoffer og fest? Der tager du godt nok gruelig fejl.
Og hvad med de ældre mennesker der ikke kan arbejde pga. skader osv?
Er du klar over hvor hårdt og hvor meget tid man bruger på lektier under uddannelse? Mange har simpelthen ikke tid til et job. Og man vil jo gerne videre i livet!
Jeg synes du skal stikke dit pis skråt op, for du er for langt ude!
tilføjet af

Grundlæggende spørgsmål

Mener du alt SU, er det SU til gymnasieelever, eller er det den, man får på videregående uddannelser?
Der er jo nærmest en verden til forskel mellem de to (gymnasium og videregående...)
Og siden kandidater fra begge fløje har svaret, kunne det være rart at høre, hvad præcis det er du langer ud efter...
tilføjet af

Bevar SU

Da jeg er opvokset op på institution, tja så ville det havde været svært at undvære SU, da jeg ingen forældre har, der kan hjælpe mig.
Jeg er 27 år og har haft arbejde siden jeg var 13 år, så jeg synes nu at jeg har betalt en hel del skat i gennem årene.
Jeg er på nuværende tidspunkt studerende, jeg har fået SU, hvilket jeg var meget glad for. Idag får jeg ikke SU da jeg har et arbejde. Jeg bruger mellem 70-80 timer om måneden på mit job + ca. 20-25 timer om ugen på mit studie. Jeg er ikke rig og det var jeg bestemt heller ikke da jeg var på SU.
Hvis jeg ikke havde haft muligheden for at få SU, så var det nok ikke sikkert at jeg var gået igang med en uddannelse. Det er dyrt at være studerende, alene bøger, der bruger jeg mellem 2000-4000 pr. semester. Så man kan vel sige at den skat jeg betaler går til andres efterløn.
Jeg kan da til tider godt undre mig over hvorledes andre unge har råd til at købe så mange ting, men når man så læser at unge i dag er forgældet, tja så har man vel svaret der.
tilføjet af

lidt flere kommentare

Bøger var selvsagt kun tænkt som et eksempel... kan forstille mig at man inden for andre fag har andre slags udgifter, det være sig påklædning eller andet.
Spørgsmålet om hvorvidt indsigt kommer med tiden i spørgsmålet om SU til hjemmeboende vil jeg lade stå ubesvaret . Også her er det oplagt at tage flere individuelle forhold med i vurderingen, en 18 årig knægt der kører 2 timer med bussen frem og tilbage til sin stakkels eneforsørgende mor har nogle oplagt andre behov end andre
Også god jul herfra
Niels
tilføjet af

Hvad sker der lige her

Jeg har bare et spørgsmål!?!?!?
Har Soulmate en uddannelse, hvis ja hvilken? Jeg vil også gerne vide hvordan søren man ville komme gennem en uddannelse uden S.U og så stadig får det hele til at hænge sammen, med mad, husleje, bøger, tandlæge, frisør, rejser hjem til familien osv. Det er jo ikke os alle der er født på en guldseng med forældre der gerne vil betale. Mine forældre betaler selv stadig deres egne studielån tilbage, så kan de sku ikke betale hverken for mit eller min søsters studier.
tilføjet af

Bevar SU

Jeg er dybt uenig. Uden su vil færre naturligvis uddanne sig. Jeg ved at jeg ikke ville have råd... Hvorfor skal kun børn af rige forældre uddannes? er det ikke fedt for danmarks økonomi at der er mange uddannede danskere. Der er jo i forvejen mangel på arbejdpladser til ufaglærte...
Jeg synes det er en mærkelig holdning du har, og helt ærligt blev jeg sur over dit indlæg. Jeg er dybt uenig!
Mvh til at der ikke er nogen der gider ansætte de ældre, synes jeg det er sørgeligt, når de ikke selv har lyst til at trække sig fra arbejdsmarkedet endnu. Men det må jo betyde at der er rigeligt med ansøgere til jobbene... Hvilket jeg i øvrigt af lidt træt af i øjeblikket, da jeg selv er arbejdssøgende...
Jeg håber ikke du får din vilje!
Mvh. t.o.a.o. me
tilføjet af

velkommen til fort fogh

Jeg er 18 år og går på hf. jeg ville ikke kunne klare mig uden min su og mit arbejde. jeg skal da selv betale min livsnødvendige astma medicin buskort telefonregning osv. det er altså ikke alle der bare får af ders forældre!!! afskaffe su i må være syge i hoved!!!!!!!!!! det ville kun være de riges børn der ville have mulighed for at studere, rigtigt klam småborgerlig vk fort fogh politik. øvøvøvøv i skulle smakke jer svin!!!!!!!!!!!!!
tilføjet af

Læs videre

Jeg synes du skal læse min tråd lige ovenover din, den hedder ???, for øvrigt stemmer jeg ikke på Fogh.
tilføjet af

Bevar SU ffs!!

Nogensinde tænkt over at det ikke er ALLE forældre som vælter sig i penge?!
Har meget sjældent hørt nogle argumentere hvorfor at udeboende SU skulle fjernes, har dog tit hørt det om hjemmeboende.
MEN!
Hjemmeboende SU går til folk der har 2 forældre, og masser af penge. Men den hjemmeboende SU går så OGSÅ til børn af enemødre, som ikke har råd til at forsørge deres børn når deres børne-penge forsvinder! Og nogensinde tænkt over at unge faktisk laver andet end at drikke, tage stoffer og hore?
Personligt kan jeg ikke se hvorfor efterlønsalderen skulle sænkes, da de personer der er i den alder tit er fuldt uddannet og stadig bidrager til samfundet, og at SUen bidrager til at flere mennesker i Danmark kan tage sig en uddannelse, og på den måde bære vores samfund videre!
Et eksempel er f.eks. at folk klager over at der er læge-mangel... Ville dét at fjerne SUen gøre denne mangel mindre? - NEJ! Tværtimod ville endnu færre have råd til studierne. I forvejen kan man kun modtage SU i 6 år, og dette er så langt fra nok til at nå gennem medicin-studierne.
At fjerne SUen og sænke-efterlønsalderen ville være komplet dumt, da dette ville gøre der vil være færre uddannede borgere tilbage i samfundet, og gøre at der vil blive færre mennesker uddannet, og så på længere sigt vil vi gå fra at være et videnssamfund til at være et samfund der er langt bag ud teknologisk, og livet i Danmark vil blive langt værre end det er nu. Vi må tænke på den fremtidige nation!
tilføjet af

Nej!!!!

Det var da det ringeste og mest udokumenterede debatindlæg jeg længe har læst.
Den lille su de hjemmeboende får rækker knap nok til et buskort i en måned, og dertil kommer løbende udgifter til skolen, herunder en studietur.
Nu er jeg ikke bekendt med hvad stoffer koster men jeg tvivler på at man som studerende kan være afhængig og så samtidig finansere sit forbrug ved hjælp af en su.
Det er tydeligt at vedkommende der har skrevet indlæget tydeligvis ikke er interesseret i at vi skal udvikle danmark. Det er muligvis en der ikke har benyttet su muligheden eller har overstået sin egen uddannelse og derfor ikke behøver/ser vigtigheden af den længere.
Kom med nogle konkrete tal og så kan vi snakke om det, jeg kan slet ikke administrere en så dårlig idé.
tilføjet af

Bevar SU

Nu er jeg selv lige startet på htx i sommers og bor stadig hjemme og klarer mig udemærket uden SU som 16 årig. Jeg vil da heller ikke få behov for SU bare fordi jeg fylder 18, men vil da føle det naturligt at forlade min base hos mor når jeg når dertil. Jeg vil da uden tvivl være afhængig af at få min SU når jeg er på egne ben. Der er da aldrig nogen i min familie der har været økonomisk støttet hjemmefra efter de én gang er flyttet. Det tror jeg da også er normalt. At nogle forældre tjener meget behøver da slet ikke præge deres afkoms økomnomiske status.
Jeg syntes du udtrykker dig enormt flabet i dine indlæg. Prøver at nå rundt om både de gamle og sultne negerbørn for at tryne de stygge unge mennesker der smidder om sig med "statens penge". Jeg kender da ingen studerende der lever et liv i luksus. Hvad havde du tænkt dig de studerende skulle leve af uden SU? Forældrebidrag som du jo selv er kritiserer? Arbejde i fritiden som går ud over lektierne? - Det ville være dybt træls at studere. Folk ville la' vær, Komme på bistand og trække endnu flere penge ud af de stakkels fattige politikeres statskasse.. Skal vi da for katten ikke bare bevare SU'en og lade folk vælge hvad de vil læse til uden at først at spare sammen i flere år.
tilføjet af

Du har helt ret!!

Du har helt ret.. jeg står også selv og skal til en videre uddannelse om nogle få år.. og jeg har da regnet på at jeg bestemt ikke kunne klare mig længe uden en SU!!
tilføjet af

Hvad snakker du ???

Du mener altså, at alle os fattige (søn af en fattig familie), burde blive håndværkere og dets lig?
Det er måske kun de rige, som har råd til at forsøge deres børn studere, der kan sende deres børn på universitetet? Vil jo skabe et samfund i stil med USA, hvor man er fanget i den sociale arv og har svære problemer med at komme ud igen.
Derimod skulle der nok nogle forandringer eller 2 til SU loven.
Blandt andet, så burde hjemmeboende ikke få SU (eller lille su), denne skulle bestemmes efter prisen ved at læse til det de nu gør.
Til gengæld skulle SU'en hæves for udeboende, da det er dem, som har brug for pengene.
Går selv i 2.g, og kan få su om 4 måneder, indrømmet det er nogle velkomne penge, men helt ærligt, jeg har lidet behov for dem.
Afrika får da ikke mad på bordet af at vi uddanner flere tømrer og bondemænd?? Deres situation kræver meget mere. Derimod et samfund, med mange penge (højt uddannede), kan støtte dem langt bedre end mindre velstillet samfund.
Mvh Mark
tilføjet af

Rige ældre

Det står sådan til i dagens Danmark at knap 20 % af de enlige ældre og knap 40 % af de ældre par, betegnes som millionærer, mens ca. 10 % af hver gruppe har gennemsnitsformuer på 2½ - 5 mio. kr. Samtidig betegnes størstedelen af de unge som relativt fattige, dvs. deres indtjening ligger under 60 % af gennemsnitsindtjeningen i Danmark. Hvorfor vil du tage fra de fattige og give til de rige? En bedre fordeling af pengene foregår ikke på den måde, det er da helt sikkert. Desuden er det nok meget begrænset hvor mange forældre der gider betale deres udeboendes søns eller datters kost og logi. Er du selv ældre? Er griskheden begyndt at melde sig?
tilføjet af

Nej, hvad er nu det?

Hvad er det da for noget lort at komme med? Hvor mange ville måske så tage en uddannele? Har du tænkt på det? Du er måske så gammel at du ikke er nået efterlønsalderen? og det er måske 100 år siden du tog din uddannelse? eller har overhovedet en uddannelse? Nej nej du, det er da noget pis af lukke ud... eller vil DU betale folks uddannelse?
tilføjet af

Carefull what you wish for

Jeg kom til at skrive at det ville løse sig hvis vi fjernede dig soulmate og nu ser det ud som om jeg har fået det til at ske. Hvor er du henne med alle dine argumenter, jeg tror der er mange der ønsker svar, så nu vil jeg gerne trylle dig frem igen...simsalabim!!!
tilføjet af

Velfærdssamfund!

Jeg kan som tilflytter fra et andet nordisk land hvor man ikke får S.U. se på systemet(bl.a.S.U.) udefra! Og det jeg ser er sådan set fint nok! Jeg er selv studerende, og får S.U. hvilket helt klart er et plus for at jeg kan betale transport, studierejser mm... Men helt ærligt, når folk brokker sig over S.U.en mener jeg det er for langt ude! Min trækprocent ligger på 40%!!!40%!!! Jeg arbejder ved siden af får at tjene penge til lidt luksus i hverdagen, og så længe jeg betaler hele 40% af det jeg tjener på mit arbejde i skat, mener jeg det er intet mindre end rimeligt at jeg nyder godt af den velfærdsstat jeg bor i!Dette inkluderer også uddannelsesstøtte!
En helt anden ting er så den at folk ikke kan tillade sig at brokke sig over størrelsen af deresS.U., vi skal bare være glade for at staten gider betale for at I kan få et godt liv, med en god uddannelse!
Forresten så synes jeg at monarkiet og alt det hurlumhej bør være det første der skal skæres ned på, da det er fuldtstændig udemokratisk og unødvendigt!!!Er de født til et bedre liv???
tilføjet af

okay

man skal så lige huske på, at ikke alle er født med en guldske i munden.. Så vil den sociale arv, da virkelig være svær at bryde.
- go jul
tilføjet af

SU hjælper mig

jeg lever på SU er udeboende og 19. jeg får ikke engang den højeste og alligevel har jeg svært ved at klare udgifterne. jeg bor i en etværelses lejlighed til 2234kr. pr/mrd. lægger vi ca 1000 oveni til hygiejne og fødevare bliver det 3234 og så er der lige knap 500 tilbage til mig selv.... ikke meget....
hvad hvis det var dig hvad vil du gøre og hvor vil du få pengene fra når du går på HTX næsten kun har tid til lektier og evt har et job der giver 600kr om måneden...? helt ærligt så vil jeg ikke kunne leve uden SU´en jeg er ligefremafhængig af den lige for tiden.
lige en ting mere nogen bruger måske pengene på drugs og diverse alkoholer men så har de flere penge end bare SU´en... det til kommer at ikke alle forældre har lyst ti lat betale deres 18,19,20-årige penge til diverse ting............`?!
tilføjet af

Et cirka budget for en på SU!

Hej
Jeg læser til ingeniør på DTU, og får SU! Jeg er så heldig at kunne dele en lejlighed med en anden på SU, dvs. at vi alt i alt fast sidder for mindre end på et kollegium - hvilke er meget dyre!
Mit studie er skruet sådan sammen, at man for at kunne blive færdig på 10 semester (5 år) som er nomineret, så skal man læse/arbejde med det ca. 70 timer om ugen! Dvs. at man faktisk ikke kan arbejde ved siden af - men det er man nødt til for at kunne have råd til at gå på studiet!
Alle får efter skat - som man også betaler af SU - ca 3900 kroner om måneden som skal dække alt!
Til faste udgifter bruger man ca. 2000 på husleje, el, vand og varme om måneden.
Så skal du bruge for ca. 6000 kroner bøger om året, hvilket giver ca. 500 kroner om måneden!
Hertil kommer der så transport - ca. 500 kroner om måneden når transportstøtten er trukket fra!
Dvs. at jeg nu efter de "faste udgifter" er nede og have ca. 900 kroner om måneden - skal skal gå til alt det andet! F.eks. kompendier, papirer, arbejdstøj i form af kittel og beskyttelsesbriller m.m.
Prøv selv soulmate at skulle leve for 900 kroner om måneden - som skal dække alt - tøj, sko, gaver, rejse hjem til familien til helligdage ( ca. 600 kroner). Det kan faktisk ikke lade sig gøre!
Derfor at de fleste også været nødt til at tage fritidsarbejde ved siden af - hvilket selvfølgelig går ud over studierne!
Og du skal jo lige tænke på at jeg jo f.eks. kun har SU til lige præcis uddanelsen + 10 måneder -alt 70 klip og niks weiter! Så alt i alt arbejder man over 80 timer om ugen for bare at få det til at hænge sammen! så tænk på dem som så ikke har mulighed for at finde en billig lejlighed - de fleste kælderværelser uden køkken og bad i KBH koster ca. 4000! Altså mere end man får i SU og der er jo flere års ventetid på normale kollegieværelser!
Derfor tror jeg også at mange flere ikke ville tage en uddannelse hvis de ikke fik SU som supplement!
Og nogen gange når man hører politikere tale om at folk på bistand, starthælp m.m. lever under fattigdomsgrænsen, fordi de kun har ca. 4000-6000 kr i rådighedsbeløb efter alt fast er betalt, så bliver man sq lidt irreteret! Selvfølgelig kan vi komme ud og tjene penge når vi er færdige - men det er det jo også meningen at de andre skal!
Så tænk på det næste gang du spiser et solidt måltid - vi lever jo af det billigste af det billigste for at kunne klare den for de ca. 700 kroner om måneden!
Og nej, jeg drikker ikke - så de bruges ikke på ØL!
tilføjet af

for helvede

Jeg er søn af en arbejder familie hvor faderen har været invalidepensionist siden 94, hvor mange penge tror du de har til uddannelse? jeg har to mindre søskende og jeg har allerede gået i skole 7 år efter folkeskolen. Du må sgu være en snegl.
du snakker om fædrelandsfølelse men der skal åbenbart ikke være nogen følelser for landsmænd...
Og folk skulle snart tage sig sammen og arbejde noget længere. i levede i de vilde 70´ere og nu skal gildet betales men i smutter sgu bare på førtid og så skal alle andre betale for jeres liv... drop førtidspensionen og vær lidt mere rundhåndet med invalidepension, Så de slidte gamle kan få pension.
tilføjet af

overhovedet ikke muligt

det er overhovedet ikke muligt at leve uden SU når man læser... jeg er en af de mange som lever af SU vi har ikke mulighed for at studere hvis jeg ikke havde min SU at støtte mig op af...
tilføjet af

Kender du til ældre byrden og outscourcing???

Retfærdig fordeling af vores penge – Er du ude på at få hele vores velfærdssamfund til at bryde sammen?
Du ved vist ikke hvad du snakker om. Med den stigende outscourcing vi har i Danmark i dag, har vi hårdt brug for flere højtudannede. Med flere højtudannede kan også sættes lig med stigende eksport. Vores lønniveau er simpelthen for højt til at vi i Danmark satser på store produktionsvirksomheder. Derfor ville det være som at ”pisse i bukserne for at holde varmen” at fjerne su’en. Desuden er der mange forældre der ikke har råd til at give deres børn en uddannelse – vil du have amerikanske tilstande?
Stoffer og druk – Har du prøvet at leve på su?
Desuden mener jeg at man ikke kan tage en videregående udannelse hvis du tager stoffer!
Har du hørt om ældrebyrden? Sinke efterlønsalderen, med den skæve alderssammensætning vi har i dag får vi sgu nok problemer med at finansiere de ældre. I år 2040 vil der være et underskud på 42 mia. pga. ældrebyrden – kan det finansieres af su? I hvert fald ikke hvis folk vi holder op med at uddanne os.
Du skriver også at høje uddannelser ikke bringer brød op af jorden, men de skaber indkomst og der med gang i økonomien = ulandsstøtte, og dermed mad til Afrika.
Du ved vist ikke hvad du snakker om….
tilføjet af

SUen satser!

Bare lige som en opformering!
SU´en er afhængig af forældrenes samlede huslige indtægt, og mener at hvis de tjener over 180000 samlet, så trækkes der fra i SU´en!
Dvs. at hvis vi har to unge under 21, hvor den enes forældre er skilt, så ville de "bare" kunne vælge den forældre der tjener mindst, mens den anden for det beregnet ud fra begge forældre!
Dvs. at børn af skilte forældre oftest for mere i SU end børn med gifte forældre! Selvom børn af skilte ofte får mere af forældrene fordi de begge gerne vil give og ikke ved hvad den anden giver!
Derudover skal det siges at jeg f.eks., selvom jeg var flyttes hjemmefra ikke kunne få udeboende SU på den gymnasielle uddannelse, fordi der skal man have dispensation, hvilket bl.a. kan være at ens forældre bor mere end 30 km fra skolen eller sociale problemer! Dvs. at selvom jeg flyttede hjemmefra, skulle jeg stadig klare mig for det mindste - nemlig ca. 1300 før skat om måneden til det hele! Mens en skolekammaret kunne få over det dobbelte fordi hans forældre boede længere væk! Men det er jo ikke afstanden som bestemmer om de unge vil flytte altid!
Og nej, alle for det samme i SU som udeboende på de videregående uddannelser uafhængift af forældrenes indkomst!
tilføjet af

Dumme svin

Er du da komplet dum? I forevejen får man for lidt i SU. Og flere unge fravælger uddannelse fordi de ikke har råd til at studere p.g.a for lav SU. Og man får da slet ikke noget ud af at fjerne den helt. Du er godt nok skudt i hovedet.
tilføjet af

Rådighedsbeløb

Nu skal du tænke på at BARE fordi forældrene tjener mere, betyder det jo ikke at de har mere i rådighedsbeløb! Mange sidder jo f.eks. dyrere i det - ja, det har de selv valgt - men hvorfor det er faktisk dyrere at forsøge en under uddannelse end at have dem boende hjemme! F.eks. ekstra husleje m.m.! Og dem som har forældrene i nærheden bruger dem jo også, f.eks. når de får mad eller vasket tøj hjemme! Mend er er jo ligeså mange som har forældrene i den anden ende af landet!
tilføjet af

sæt efterløn og pension ned

Jeg har et helt andet forslag.
Sæt efterlønstaksten og pensionen ned til SU niveauet (Ca 4500 kr pr måned)
Der er jo nogle der synes det er nok til de studerende . I så fald må det jo så være mere end nok til efterlønnere og pensionister. De har jo ikke udgifter til bøger og den slags.Og mange af dem har kunn en meget lav husleje, og måske en formue .Det må da være mere rimeligt.
Dette forslag er der virkelig mange penge i .
tilføjet af

Poul Fogh

Svin!!! rigmands børn med magt har vi nok af, de kan ikke sætte sig ind i hvordan det er at skulle klare sig selv!
SU rækker dårligt til huslejen alene med de priser vi har idag.
Hvis man har rige forældre er det fint nok, så fjern SU fra dem!
Vi andre vil også have en chance her livet!
tilføjet af

julejoke ?

ja selvbfølgelig skal vi invistere i de 60 årige og forsørge dem i 30 år. det er jo vores råstof.
nej du det er de unge der skal fører samfundet videre og dem vi skal invistere i de 60 årige sidder på et fedt boligmarked og må sælge hvis jobbet keder dem og ellers forsørge sig selv. Det er den mest forkælede generation vi har.
tilføjet af

Hva tænker du lige på??!!!??

Jeg er selv under uddannelse og er enormt glad for min su.. Når man er fyldt 18 år kan det være ret svært at finde job, og derfor er su guds gave til studerende.. hvis su´en blev afskaffet ville langt flere droppe deres uddannelse, fordi de ikke har nogle stinkende rige forældre der kan betale deres studie og fordi der er mange udgifter forbundet med et studie, hvis man bare vil leve livet en lille smule..
Husk lige at de unge skal lægge penge i statskassen, for at de ældre kan få deres pension.. hvis vi ikke bliver uddannet vil vi kun være i stand til at have de jobs som allerede bliver outsourcet til østen.. Derfor mener jeg at det er vigtigt at tidens unge år tid og ro til at tage en go uddannelse, som de kan bruge bagefter... Hvis vi ikke kan få den økonomiske hjælp som vi får fra su´en, flygter vi i stedet til udlandet, og så kan du og dine medmennesker sejle jeres egen lille sø med jeres kapital eller ratepension, men folkepensionen kan i godt glemme, for den vil der ikke blive råd til...
Tænk lige over det!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tilføjet af

så heller fjern bistand

fjern bistand i stedet for su, det er ikke alle forældre der har råd til at betale for sine børn!
når man går i skole så laver man noget og det er hårdt nok at studere og dyrt.......
det som er dyrt for danmark er alle de skide narkomaner som vi skal betale for og dem som bare sidder og naser penge af deres kommuner!
su skal altid blive der og burde være større for udeboende!
tilføjet af

du har fandme ret marianne

jeg kan blive hel gal over at man overhoved kan nævne at man vil afskaffe SU!!
SU er en ret til dem der studere! samfundet har brug for uddannet folk og folk skal have penge for AT KUNNE OVERLEVE!
som om alle mennesker er rige.....DOH!
fjern bistand fra dem som ikke laver en skid og fjern hjælp til narkomaner/ alkoholiker/ stofmisbruger det er deres egen skyld at de er havnet i noget lort og det gider jeg fandme ikke betale for!!!!!!!
tilføjet af

EU DIREKTIVET forbyder Aldersdiskrimination.

hi Yazz,
Din situation som "ældre" på arbejdsmarkedet og det, at du mere eller mindre blev tvunget på efterløn er en meget typisk historie i dagens Danmark.
Men der er NU en EU direktiv (78/2000/EF), der i øjeblikket SKAL implementeres af det danske folketing, som forbyder forskelsbehandling (Aldersdiskrimination) på arbejdsmarkedet.
Direktivet er faktisk en beskyttelse af ældre lønmodtagere og Danmark har haft 3-år til at implementere det. Desværre, har hverken fagforeninger eller regeringen (hvorfor skulle de være interesseret i at beskytte lønmodtagere)...eller Socialdemokraterne, eller SF, eller de Radikale - haft noget interesse i direktivet overhovedet. Og befolkning har ikke en gang hørt om direktivet.
Loven (L92), som implementerer direktivet har lige været til 2.behandling i Folketinget og for at sige det pænt, den måde hvorpå S, R, og Regeringspartier behandlet sagen var skandaløs!
At ældre medarbejdere bliver faktisk diskrimineret på arbejdsmarkedet og at direktivet havde til hensigt, at STOPPE alle former for aldersdiskrimination på arbejsmarkedet var ikke en gang nævnt!!
Debatten gik mest ud på hvordan S, R, og Regeringenspartier var enige i at implementere direktivet som en - MINIMUMS - Direktiv. Som må betyder - med så lidt beskyttelse af de ældre lønmodtagere som muligt??
Alt det, fordi man vil beskytte den hellige "Danske Model" på arbejdsmarkedet og fordi man ikke vil forhindre arbejsmarkedetsparter i deres mulige aftaler om direktivet.
Man glemte at sige i Folketingetsallen, at direktivet har været 3-år forsinket i Danmark - lige præcis så arbejdsmarkedsparterne kunne indarbejde direktivet i overenskomsterne. At arbejsmarkedets parter (og regeringen) ikke har gjort noget som helst omkring direktivet i de 3 år man havde til det - er bare en skandal!
Bare de 900.000 lønmodtagere, der er mellem 50-65 var klare over, hvad der sker med den beskyttelse som direktivet giver dem og hvordan Folketinget var ved, at udvande effekten af direktivet. Vi får snart et valg...
Men hvem interesserer sig for "ældre" lønmodtageres (dem over 45års alder) interesser på arbejdsmarkedet (ud over Ældresagen, som mere representerer dem som har forladt markedet)og hvorfor skulle de det - hvis de mennesker som bliver påvirket af aldersdiskrimination ikke en gang er interesserede selv??
Jeg har tænkt mig, at starte Foreningen STOP ALDERSDISKRIMINATION for at tage sig af sagen: til at informere pressen, presse politikere, gør opmærksom på tilfælde af aldersdiskrimination, m.m.
Du (og andre) kan melde sig ved at skrive til mig på: VMA@SOL.DK
W.M.
tilføjet af

sv.Fjern bistand!! Hvad så??

Alice hvad har du så tænkt sig dem på bistand skal leve af tiggeri? skal vi have dem sovende på alle gadehørner eller have fattiggårde indført igen?? og hvad med deres børn tænk dig dog lige om!! og lad os høre et seriøst bud
tilføjet af

Ingen SU = ingen uddannelse = danamrk et u-land

Vi har generelt det problem i Danmark, at lønmodtagerne har ondt i røven over at skulle betale ca. 50-60% i skat. Vi glemmer bare at tænke på alternativet: SU'en fjernes præcist som soulmate skriver, men der bliver da ikke indført efterløn til alle fra 60 år, nej SU'en fjernes og så punktum. Bagdelen ved det er bare at folk så ikke længere har RÅD til at uddanne sig og derfor vælger at blive ufaglærte..... UPS! i forvejen har vi for få der bare tager sig en studentereksamen el.lign. så jeg kan kun forestille mig hvor hurtigt det vil gå ned af bakke på hele uddannelsesområdet, og Danmark derfor ikke længere kan være med i den internationale liga... Meget sørgeligt.
En anden hale er at vi pludselig skal til at huse alle familiens gamle hvis vi ikke vil betale skat. Det har man gjort i mange lande i mange år, men vi har altså ikke tradition for det i DK, og jeg er ikke sikker på at vi er klar til det, specielt da vores lønninger ikke stiger tilsvarende, og folkepensionen jo er røget...... Hvordan får vi råd til at få børn hvis vi skal forsørge alle de gamle, og hvordan får vi råd til boliger egnet til så mange mennesker?????
Jeg betaler min skat med glæde, og glæder mig samtidigt over hvor meget det lettere det gør min tilværelse.
tilføjet af

Ingen SU = ingen uddannelse = danamrk et u-land

Vi har generelt det problem i Danmark, at lønmodtagerne har ondt i røven over at skulle betale ca. 50-60% i skat. Vi glemmer bare at tænke på alternativet: SU'en fjernes præcist som soulmate skriver, men der bliver da ikke indført efterløn til alle fra 60 år, nej SU'en fjernes og så punktum. Bagdelen ved det er bare at folk så ikke længere har RÅD til at uddanne sig og derfor vælger at blive ufaglærte..... UPS! i forvejen har vi for få der bare tager sig en studentereksamen el.lign. så jeg kan kun forestille mig hvor hurtigt det vil gå ned af bakke på hele uddannelsesområdet, og Danmark derfor ikke længere kan være med i den internationale liga... Meget sørgeligt.
En anden hale er at vi pludselig skal til at huse alle familiens gamle hvis vi ikke vil betale skat. Det har man gjort i mange lande i mange år, men vi har altså ikke tradition for det i DK, og jeg er ikke sikker på at vi er klar til det, specielt da vores lønninger ikke stiger tilsvarende, og folkepensionen jo er røget...... Hvordan får vi råd til at få børn hvis vi skal forsørge alle de gamle, og hvordan får vi råd til boliger egnet til så mange mennesker?????
Jeg betaler min skat med glæde, og glæder mig samtidigt over hvor meget det lettere det gør min tilværelse.
tilføjet af

Lad mig gætte:

Lad mig gætte:
Du har ingen børn, er ikke studerende og nærmer dig de 60.
Det er så få penge du vil spare på uddannelse og SU at det slet ikke vil kunne finansiere efterløn til alle over 60 - det er et fuldstændig vanvittigt regnestykke. Desuden er det en dårlig invistering at bruge penge på at fjerne nogen fra arbejdsmarkedet for at få færre unge i uddannelse.
Den må du længere ud på landet med.
tilføjet af

rigtigt

Og den generation der i årevis havde underskud på betalingsbalancen.
tilføjet af

HUSK: ungdommen er fremtiden!!

Dette indlæg er tydelig vis ikke skrevet af en studerende..
Jeg bliver ret harm..
når man er 18år er man myndig, og fra den dag burde unges SU på ingen måde være afhængig af forældrenes indtægt, sådan som det desværre er idag. bare fordi at ens forældre har penge, får børnene/de unge ikke nødvændigvis nogen af dem.(taler af erfaring). At være studerende er ingen dans på roser, og det bør det heller ikke være, men det bør heller ikke være 5 år i et helved af gæld! Hvis Danmark vil have kvalificeret unge i fremtiden må danmark også investere i dem.
Hvis jeg ikke husker helt forkert(og det gør jeg ikke), så blev efterlønnen indført til de grupper af den danske arbejdsstyrke, som ofte er nedslitte før de når den normale pensionsalder. dette er grupper som jord&beton arbejdere, og andre meget fysisk hård krævende arbejde. Efterlønnen bliv ikke inført til den der ikke lige "gad" være mere på arbejdsmarkedet!!! Det er desværre oftere og oftere tilfældet idag, at det er dem er ikke "gider" der får efterløn, hvilket jeg finder meget faretruende. Vi har brug for at folk bliver på arbejdsmarkedet så længe som muligt. Firmaer og staten skal lære at udnytte "grå-guld". Vi går en enorm ældre-byrde i møde, og hvis vi skal være i stand til at klare den i fremtiden må vi starte nu, og ikke "klatte" pengene væk på folk som ikke lige er i "humør" til at arbejde mere.
Mvh. MLC
ps:HUSK: Ungdommen er fremtiden!
tilføjet af

HUSK: ungdommen er fremtiden

Dette indlæg er tydelig vis ikke skrevet af en studerende..
Jeg bliver ret harm..
når man er 18år er man myndig, og fra den dag burde unges SU på ingen måde være afhængig af forældrenes indtægt, sådan som det desværre er idag. bare fordi at ens forældre har penge, får børnene/de unge ikke nødvændigvis nogen af dem.(taler af erfaring). At være studerende er ingen dans på roser, og det bør det heller ikke være, men det bør heller ikke være 5 år i et helved af gæld! Hvis Danmark vil have kvalificeret unge i fremtiden må danmark også investere i dem.
Hvis jeg ikke husker helt forkert(og det gør jeg ikke), så blev efterlønnen indført til de grupper af den danske arbejdsstyrke, som ofte er nedslitte før de når den normale pensionsalder. dette er grupper som jord&beton arbejdere, og andre meget fysisk hård krævende arbejde. Efterlønnen bliv ikke inført til den der ikke lige "gad" være mere på arbejdsmarkedet!!! Det er desværre oftere og oftere tilfældet idag, at det er dem er ikke "gider" der får efterløn, hvilket jeg finder meget faretruende. Vi har brug for at folk bliver på arbejdsmarkedet så længe som muligt. Firmaer og staten skal lære at udnytte "grå-guld". Vi går en enorm ældre-byrde i møde, og hvis vi skal være i stand til at klare den i fremtiden må vi starte nu, og ikke "klatte" pengene væk på folk som ikke lige er i "humør" til at arbejde mere.
Mvh. MLC
ps:HUSK: Ungdommen er fremtiden!
tilføjet af

Hva sker der for folk?

Hvorfor S.U ikke skal afskaffes? Meget let at svare på... Fordi vi unge er fremtiden. Der er os der skal tage sig af de ældre nå vi er færdig uddannet. Jeg gå selv i 2g og har højeste S.U sats men det er ikke penge til stoffer og øl. Der er jo nogen som skal betale det halve hjemme + at man jo også har sin transport og telefon at tænke på. Jeg bruger 515 kr på mit kort om mrd. Jeg tager afsted kl 7 om morgen og kommer hjem kl 17 om eftermiddagen. Hvornår skulle jeg have tid til at arbejde? Jeg bruger min telefon så lidt som muligt. Hvis der er nogen af jer så har prøvet at leve for 1000 kr om mrd. så ved i hvorfor man ikke skal afskaffe S.U snare tværtimod... Der er nogen af jer der udde der glemmer at det at tage en uddannelse er et fuldtids job bare meget under betalt... Og husk så at nå jeg og alle de andre der er i gang bliver færdige, så er det os der betaler for jer ligesom da i betalte for jeres forældre... Det er sådan vores samfund er bygget op på. Tænk dog på hvor jeres søn eller datter ville være hvis der ikke var S.U... Så var der jer der skulle betale for dem også var det jo ikke sikkeret at Peter eller lille Lise var læger i dag vel?
tilføjet af

hvad?! er du total blæst?!

du tror altså at man som udeboende studerende, har lyst til at ligge og tigge penge fra sine forældre?! hvis det er tilfældet, har jeg ingen anden kommentar end den, at du er total dum at høre på.for for det første er det ikke alle der har velstillede forældre, og for det andet er det de færreste som synes det er fedt at mor og far styrer ens økonomi - og især når man lige er flyttet væk hjemmefra og skal til at bevise at man er i stand til at klare sig selv.. så har du overhovedet gennetænkt din lille, "fikse" idé❓ eller er det mere et forsøg på lyde kvik?
dog er du inden på noget, angåede pensionsaldren, men der er trods alt noget der hedder førtidspension.
tilføjet af

for eller ikke

For det første, hvis de fjernede s.u'en så ville der kun komme problemer ud af det, for unge har brug for penge, nøjagtig lige som voksne, vi har også regninger der skal betales, uddannelser, bøger, julegaver og alt sådan noget... men nu får man jo heller ikke det vilde i s.u?
dagens danmark ville simpelthen ikke kunne fungere så... der er ikke mange unge der ville få råd til en uddannelse uden s.u og uden uddannelser ingen arbejdskraft eller lærdom... så jeg synes nu nok at i ældre skal være taknemmlige i stedet.. hvem ved, når i bliver ældre er det måske os der kommer til at tørre jeres numse når i ikke selv kan klare det mere...

Tænk over det...
NoMame
tilføjet af

Tak.

Endelig en der kunne se ironien!
tilføjet af

Den største gang lort!

Det synes jeg kraftedeme er den største gang lort jeg nogen sinde har hørt. Hvad så med de udeboende som er i gang med en uddannelse? Gælder det ikke om at få en god uddannelse? Hvor meget tid har man så til studier hvis man skal til at ha et fuldtids arbejde ved siden af? Og ærlig talt synes jeg at de ældre der har arbejdet hele deres liv har fortjent lidt ekstra. Kommunerne er i forvejen for fedtede.
tilføjet af

DU IKKE

ER STATSMINISTER SOULMATE*ER DET IKKE ET FORKERT NAVN AT KALDE SIG I DETTE SAMMENHÆNG
tilføjet af

Hvad?

Hmm... -HVAD SKER DER HER????
JA, NU SPØRGER JEG!
DET KAN GODT VÆRE AT DU ER SÅ GAMMEL SÅ DU SNART SKAL PÅ EFTERLØN, MEN DET BEHØVER DA IKKE GÅ UD OVER DE STUDERENDE!!!!
JEG SELV ER STUDERENDE, OG FÅR RENT UD SAGT EN LAUSI SU, SÅ JEG BLIVER NØDT TIL AT ARBEJDE VED SIDEN AF FOR AT KUNNE FØRE ET NOGENLUNDE NORMALT LIV.... -OG SÅ ER DET JO NU DU SIKKERT SIGER AT VI STUDERENDE FÅR I HOVED OG RØV AF VORES FORÆLDRE - SÅ SKAL JEG SIGE DIG AT JEG FÅR ABSOLUT INGENTING AF MINE FORÆLDRE OG SÅDAN ER DER OGSÅ ANDRE DER HAR DET!
BEVAR SU'EN!!!
tilføjet af

Noget pis at sige

Det er da noget pis at sige at su'en skal fjernes så forældrene der vælter i penge kan betale for deres unger.
Hvad med de forældre som næsten ikke har til sig selv? Tænk lige lidt over hvad du skriver en anden gang.
tilføjet af

Afskaffelse af SU - NEJ TAK!

At afskaffe SU'en ville da være rigtig dumt.
1)Uddannelse er vigtig. Vi er nødt til at uddanne os, der bliver færre og færre ufaglærte jobs. Vi er nødt til at satse på viden her i DK.
2)Det er ikke kun rige folks børn der læser. Alle skal have lige adgang til uddannelse. I dag er uddannelse en nødvendighed for ALLE.
3)Det skal være muligt at tage en uddannelse selvom man er blevet voksen og er flyttet hjemmefra. Måske har man endda fået børn. PS: der er mange voksne, der uddanner sig.
Det er ikke SU'en der dræner statskassen. Den er ret lav. Man kan max. få ca. 4600 kr pr måned, når man er udeboende. Enlige forsørgere kan dog få lidt mere. Dette beløb skal der betales normal skat af.
Se det dog i stedet som en investering, at vi uddanner en masse mennesker til arbejde - det betyder gang i beskæftigelsen, penge i statskassen og dermed også fortsat service til dig og mig.
Bl.a. vil vi på den måde sørge for at du og jeg også kan få pension, når vi bliver gamle.
tilføjet af

Skær i bistanden og invandre pengene istedet

Hvor er det lige det er gået galt for dig?
Som mange andre har skrevet er det folk med en vidregående uddannelse der generelt har brug for S.U, hvor skulle pengene ellers komme fra det er trodsalt et fuldtids job at studere.
Men hvad med de utolige summer vi bruger på og hjælpe de invandre?Jeg siger ikke alle ikke bruger deres "penge" ordenligt men største delen kommer til landet for at udnytte systemet og 80% af alt kriminalitet i vores skønne land bliver begået af invandre,jeg mener ikke de har noget at byde på her.
Og hvorfor skal folk på bistand som ikke laver noget have penge hvis folk på S.U kæmper for at få deres drømme uddannelse?
Så jeg kan dermed ikke se hvilken planet du er fra!!
tilføjet af

Hvad skal vi så lave allesammen??

Hvad skal vi så lave allesammen hvis vi holder op med at uddanne os?
Skal vi allesammen køre taxa eller arbejde på Carlsberg eller Tulip? Drøm videre, Soulmate, men den type jobs er altså på retur herhjemme. Vi er nødt til at uddanne os i dagens samfund. Virkeligheden var formentlig anderledes, da du var ung. Men det er nok også længe siden....
tilføjet af

...sove i timerne, så kunne vi da komme ud og tjene penge om natten.

BTH Odense, og gid vi kunne sove i timerne, så kunne vi da komme ud og tjene penge om natten.
Må vi så hører hvordan du tjerner dine penge, eller er det for pinligt for dig? Og kom nu ikk med nogen udenom forklaring "Soulmate"!!
tilføjet af

En anden planet end din..

Ja, det kan umuligt være fra samme planet som din, at vi andre kommer.
Dine bud på, hvordan vi skal fordele vores ressourcer i vores fællesskab er totalt sorte. Grebet ud af luften - og sådan som jeg læser det; baseret på dine egne behov - eller måske baseret på de behov dine aller nærmeste har.
Vi skal selvfølgelig ikke belemre os alle sammen med at samle skat ind, hvis ikke det er for at skabe et sikkerhedsnet i vores samfund for, at hvis vi en dag går hen og bliver arbejdsløse, så vil det også være muligt for os at overleve hen over vinteren.
Så selvfølgelig skal man have bistandshjælp hvis ikke man arbejder (hvornår skulle man ellers have det?).
Man skal selvfølgelig også dels hjælpes til at finde et nyt job, dels møde til jobtræning hver dag, sådan at incitamentet til at finde et bedre job er til stede (ellers ville det jo være en fed idé at være bistandsmodtager og bruge tiden på at dase dagen lang).
Og din kriminalitetsstatistik....... Totalt wasted. Hvad får dig til at tro, at 80% af al kriminalitet er begået af indvandrere? Du må ha' lyttet for meget til Pia Kjærsgård og hendes håndlangere.
Blandt indvandrerne er der nogle, der er mere kriminelle end danskerne. Disse særligt kriminelle indvandrere skal afsløres, fanges, dømmes og - for dem der har begået grov kriminalitet og ikke har nogen tilknytning til landet i øvrigt - udvises.
Men at fjerne støtten til bedre integration vil være som at skyde sig selv i benet. Det giver ingen mening at forværre mulighederne for at gøre indvandrerproblemerne mindre. I stedet burde vi debattere hvad der skal til for at bruge ressourcerne beder indenfor integrationspolitikken.
Og sidst: Jamen tusind tak for at du vil tilgodese os akademikere endnu mere. Jeg mener; først vil du give os en gratis 5-årig uddannelse, sådan at vi får enormt høje lønninger når vi er færdige. Så vil du give os en højere SU for det, i stedet for at lade os betale tilbage til systemet af vores SU-Lån og gennem skatterne, når vi bliver kandidater.
Samtidig vil du give os der har rige forældre, magt-monopolet tilbage. Det ser jeg frem til, for ærlig talt var jeg sgu ved at være lidt træt af, at ganske almindelige arbejdsfamilier pludselig havde råd til at sende deres unge på universitetet så de kan konkurrere med os fra Nordsjælland om arbejdspladserne i ministerierne.
Fedt initiativ at lade forældrene betale for børnenes uddannelse igen. Så slipper vi for alle de proletarbørn i Universitetsklasserne.
Hilsen Creole, Cand. Polit.
tilføjet af

fjern efterløn og sats på uddannelse

..og forskning. Og en kampagne for at få flere unge til at gå på de tekniske universiteter..og gennemføre på normeret tid.
Mit modsvar til dig, sølemotte
tilføjet af

Har de tager SU'en fra dig?

Eller har du så stor et tilskud fra dine svinerige forældre at du tror alle har det?
Jeg ved godt at matematik er vanskeligt, men eftersom det hele er logik, kan selv de svageste høns klare det.
Så regn lige på sagen en gang til, så vil du nok opleve en åbenbaring. Husk i dine beregninger at tage hensyn til alle de forældre der har et røvsygt job til en meget lille løn, som ikke har overskud til at kunne forsøge deres børn under studier. Deres børn får aldrig en uddannelse, for det har de simpelthen ikke råd til, de skal finde sig et arbejde, så de kan få mad på bordet og tøj på kroppen. Den sociale cirker fortsætter, de dårlige job til lav løn til dem uden uddannelse.
Husk også at tage hensyn til de der har et røvsygt job til en meget lille løn, de har næppe råd til at stoppe med at arbejde som 60 årige, for så er der bare ikke penge nok til pensionen. Så de der har "virkelig behov" for efterlønnen, vil ikke være dem der udnytter den.
Og sidst men ikke mindst: HUSK lige at det er de stærke vellønnede i de fede spændende jobs der går tidligst. Ergo, er det de bedst lønnede der hopper ud af forsøgelsesmøllen først, og undlader at bidrage til fællesskabet fra deres før så fede løn.
Jeg ved godt det stiller krav til mere end bare din logiske sans. Nu skal du også kunne tage flere forskellige forhold i betragtning mens du regner, og ... nå ja, du er jo kun en mand (en sølle en af slagsen endda), og så kan man jo ikke forvente at du kan tænker på meget mere end en ting af gangen.
tilføjet af

Nu er jeg jo ikke

en del af den lovgivende magt (desværre, heldigt for visse), men at forældrene bor i en andel del af landet end hvor studenten studerer, sku' vel ikke være en hindring for at hjælpe med økonomien.
tilføjet af

Spørgsmål

Du må da have en ide om, hvad indtægtsgrænsen skal være for de forældre du vil vride penge ud af??
Og hvor meget skal de så aflevere til de unge mennesker - og i hvor mange år???
Og hvad skal der ske hvis forældrene for en markant indtægtnedgang???
Og når du nu vil lægge en øget forsørgerpligt på forældre ud over "barnet" 18 år - hvad så med de unge mennesker på kontanthjælp??? Skal forældrene også have yderligere forsørgelsespligt overfor dem?
Nogen overvejelser desangående må I da have overvejet, ellers er det I skriver ikke meget værd.
tilføjet af

Beviser

Jeg kan stærkt høre at vi ikke har samme politik og lad nu også det ligge men det andet vrøvl du skriver med at jeg ville fjerne støtten til intigrationen er løgn, jeg skrev at der skulle skæres i den.
Og her er et link med min kriminalitetsstatistik og det er en af mange som er på det stigende problem: http://www.dst.dk/OmDS/BagTal/Arkiv/14-05-2002-Indvandrere_kriminalitet.aspx
Det med S.Uén vil sige at du mener en som tager en vidregående uddannelse skal låne op til minimum 300000 kr til sin uddannelse også betalt den tilbage?
Man kan godt høre du er født med en guldske i røven og ikke har haft dine problemer og respekten for penge men for andre som ikke har dine glæder er det nok lidt sværre og finde den kapital bare at få startet og dem skal chancen ikke tages fra.
Du hævder også jeg vil hæve S.Uén det har jeg heller ikke skrevet, den skulle bare ikke fjernes som Soulmate foreslår.
Og hør nu her Nordsjælland, jeg syntes det er så synd for dig, det sidste du skriver, for ta nu og kig på dem der sidder på top posterne her i landet hvor de kommer fra, så der går du også fejl, du er da vidst kun nået til der hvor du er med lidt hjælp hva?
Men ta nu engang for alle så få noget respekt for Fyn, Jylland og resten af Sjælland og ikke kun se det fra jeres egen guldske.
tilføjet af

Hvorfor hidser I

jer op over Soulmate? Han arbejder sikkert på fabrik og har ondt i sin svedige røv over vi andre har hjerne nok til at tage en uddannelse
tilføjet af

inde på noget

Du har ret, problemet er at der ikke findes noget parti som matcher mine holdninger, og der findes ingen mennesker som matcher venstre og socialdemokraternes holdninger.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.