8tilføjet af

Fajance?

Jeg har noget jeg gerne vil have hjælp til at forstå:
Når jeg går på kræmmermarked for at købe dele til det Alumina stel jeg samler på, bliver der tid sagt : "Det er jo fajance", som om det skulle være et argument for prisen. Så er det jeg gere vil vide om fajance da ikke bare er en "slags porcelæn", der er billigere at producere og har gennemsigtig glasur? Er jeg helt galt på den? Og hvordan kan man se at ens tallerken er fajance. Nu ved jeg at alt Alumina stel er fajance, da Alumina var en fajance fabrik indtil firmaet købte Den kongelige porcelæns fabrik, men jeg mangler stadig svar på mine andre spørgsmål..
På forhånd tak!
Ditte.
Nåh ja, bonus spørgsmål: Når man taler om patina, er det så bare et fint ord for hvordan noget er slidt?
tilføjet af

Konsekvent stavefejl: Alumina=Aluminia

Sorry.
tilføjet af

Jooooo...men..

Fajance ER porcelæn, men fremstillet på en gammeldags og anderledes besværlig måde, mht. brænding mv. Produktionsmåden er forskellen. En anden tydelig forskel er at fajance er mere gulligt, uigennemsigtigt og mere porøst end det egentlige porcelæn, dette skyldes også produktionsmåden.... du kan sammenligne det lidt med almindeligt glas og krystalglas, der er en tydelig forskel på substansen, men ikke synsmæssigt.......
Sikke en rodet forklaring, men det er det bedste jeg lige kan levere ;-)) Håber du fik lidt ud af det,,,,,,,,,,altså forklaringen ik ;-))
Bonus spørgsmålet: Jo patina, er et fint ord for "godt brugt"
;-))
tilføjet af

Kig her, så kan

tilføjet af

tak for det..

Men jeg kan stadig ikke finde ud af hvorfor fajance skulle være dyrere? Hvordan kan man se at det er fajance når man står på et loppemarked?
Ditte
tilføjet af

MAN KAN FØLE DET

DET ER MEGET BLØDT AT RØRE VED PORSELÆN ER KOLDT OG TUNGERE HEJ
tilføjet af

Fajance har en anden lyd!

Det er faktisk ikke så svært. Når du slår på fajance lyder det ikke som når du slår på porcelæn, keramik eller stentøj. Man kan godt fornemme at det er mere porøst og blødt. Det giver en dyb og blød lyd når du støder 2 fajance ting mod hinanden, eller banker på det med din pegefinders kno. Prøv det? Der er super når man lærer at høre forskel.
Fajance er Selvfølgelig dyrt, for det er jo af noget ældre dato og udgået af produktion.
Så der er ikke så meget af det på markedet. Er det Sofia eller andet lyst stel du samler på, kan jeg oplyse, at der er rigtig mange som samler på netop de lyse, romantiske stel. Dette betyder jo at prisen stiger, da efterspørgslen er meget høj.
Mvh. heidi.n@mail.dk
tilføjet af

En lille uddybning

Forskellen i pris er næppe direkte forårsaget af materialet, men har mere at gøre med hvad det er man køber. Omvendt er porcelæn og stentøj betydeligt mere solidt end fajance, så gammel fajance er antageligt sjældnere end porcelæn, simpelthen fordi fajancen med tiden går til.
Forskellen i fajance og porcelæn er, at dels grundmaterialet er et andet, dels at brændingen er en anden. Begreberne mudres dog noget af at der findes let stentøj som kaldes fajance, f.eks. mange produkter fra Stoke-on-Trent og dét område. At de kalder det fajance, ændrer dog ikke på, at fajance som begreb er historisk bundet til Faenza i Italien og dækker over en porøs, ikke forglasset (som stentøj og porcelæn), hvid keramik med underglasur-dekoration.
Det er rigtigt at fajance og porcelæn har forskellig klang og at fajance føles lidt varmere. Begge ting fordi keramikken er porøs og luftfyldt, og porcelænet ikke er det. Forskellen i materialer gør at porcelæn og stentøj klinger forskelligt.
Thomas Nielsen, Fajancecaféen
tilføjet af

hvad er , kort fortalt, forskellen?

kan du kort beskrive forskellen mellem: Glas, fajance, porselæn og keramik.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.