4tilføjet af

Dyrk dine spirer selv

LEDER du nogle gange forgæves i dit lokale supermarked efter grøntsager som er friske, sprøde og nærende? Det behøver du ikke! Med et minimum af tid og pasning kan du nemlig dyrke grøntsager i dit eget hjem. Hvordan? Ved at dyrke spirer!
Det er ganske let at dyrke spirer — ja, selv et barn vil kunne gøre det. De kræver kun lidt plads, og det er hverken nødvendigt at grave, fjerne ukrudt eller rode med forskellige kemikalier. Og det bedste ved det hele er at du kan spise din afgrøde blot fire eller fem dage efter at spiringen er begyndt. Men spirer har også andre fordele.
Spirer er nærende — måske endda mere end almindelige bønner og frø. Bogen The Beansprout Book af Gay Courter siger: „Vitaminindholdet stiger efterhånden som frøet begynder at spire. En undersøgelse foretaget ved Pennsylvaniens universitet viste at de første spæde skud af soyabønner kun indeholdt 108 milligram C-vitamin pr. 100 gram frø. Efter 72 timer var mængden af C-vitamin imidlertid steget til 706 milligram!“
Det er også billigt at dyrke spirer. Ja, du har sikkert allerede det udstyr der skal bruges.
Allerførst skal man bruge en ikkemetallisk beholder — eksempelvis en glas- eller lertøjskrukke, en stor glas- eller plasticskål eller et dybt fad. Man kan også bruge en flad skål, hvori man drysser et lag frø mellem to lag fugtigt ostelærred eller våd køkkenrulle for at hindre udtørring. Uanset hvilken beholder du vælger, skal den være stor nok til at frøene kan spire og stadig have luft imellem sig. En glaskrukke er velegnet til de bittesmå lucernefrø. Større frø, såsom mungbønner, kræver mere plads og derfor også en dybere beholder for at de ikke skal rådne eller blive sure.
Du vil også få brug for et låg til beholderen. Et plasticlåg med huller, et stykke ostelærred eller endda en gammel nylonstrømpe er tilstrækkeligt. Låget fastgøres til beholderen med en stærk elastik eller en snor. Da frøene skal skylles mindst to gange om dagen, skal du selvfølgelig også bruge vand og eventuelt en si når beholderen skal tømmes.
Hvilke frø skal man bruge? Man kan få stort set alle spiselige frø til at spire. Brug om muligt frø der er fri for sprøjtemidler. En nybegynder kan forsøge sig med mungbønner eller lucernefrø. De er spiredygtige og meget velsmagende. Hvordan gør man?
1. dag: Skyl først frøene omhyggeligt. Fyld derpå din beholder med vand indtil det står cirka fem centimeter over frøene eller bønnerne. Lad dem ligge i blød i mindst otte til ti timer, eventuelt natten over. Mellem otte og ti timer senere er frøene svulmet op, og skallerne vil have åbnet sig lidt. Nu er de klar til at spire.
2. dag: Først på dagen skal du lægge et låg på beholderen og tømme den for vand. (Da vandet indeholder vitaminer, kan man bruge det til at vande sine planter med.) Fyld dernæst igen beholderen med vand. Ryst den nogle gange, og vend bunden i vejret på den så det overskydende vand kan løbe ud. Dette gentages tre gange. Hvis de opblødte frø ligger i et fladt fad, må du være forsigtig når du skyller frøene. Hæld vandet over frøene gennem ostelærredet, og tøm derefter fadet for vand ved at holde det på skrå. Hele processen gentages to gange daglig så man sikrer sig at frøene bliver skyllet grundigt.
3. dag: Nu skulle du kunne se frøene spire. Fortsæt med at skylle dem to gange om dagen.
4. dag: I dag kan du begynde at spise spirerne! Mungbønnespirer kan blive ret lange uden at få en bitter smag. Husk stadig at skylle spirerne to gange daglig. Du kan også sætte spirerne i solen en times tid og derefter opbevare dem i køleskabet. De spæde blade får en smuk grøn farve — meget appetitvækkende!
Når du har fået en fornemmelse af hvor nemt det er at dyrke spirer, får du måske mod på at eksperimentere med andre korn- og frøsorter. De er alle forskellige hvad smag og spiringstid angår. Prøv for eksempel at dyrke afskallede solsikkefrø. De er klar efter to dage når de måler godt en centimeter. Lader man dem blive større, kan de blive bitre i smagen.
De fleste spirer kan spises rå i salater, sandwich eller en hvilken som helst ret hvori bønner og frø indgår. Bønnespirer kan dampes i 10-15 minutter før man spiser dem. Man kan også stege dem på en pande med lidt olie, hvidløg og salt, hvilket giver en lækker ret. Hvede- og rugspirer smager meget sødt og kan med fordel bruges i brød og boller.
At dyrke spirer er altså en sund og billig hobby, som mange synes er spændende og lønsom. Er det noget for dig? Det mislykkes sjældent, og resultatet er velsmagende!
tilføjet af

TAK!

Tusind tak for den fine beskrivelse. Jeg faldt over en pose lucernefrø hos Matas i dag, og tænkte at der nok var en venlig sjæl der havde lagt en beskrivelse om spiring på nettet - det var lige det jeg manglede!
tilføjet af

Mine spirer bliver brune

Tak for den gode beskrivelse. Jeg gør også som der står, men alligevel oplever jeg hver gang at mine spirer blive brune inden de bliver helt spiseklare? De står koldt hele tiden og jeg skyller dem 2 gange hver dag? Har du et bud på, hvad jeg gør galt?
tilføjet af

spiredyrkning

Hej, selvom dit indlæg er gammelt, så håber jeg at du enten har fundet ud af det eller får lyst igen, for spirer er skønt. Mit bud er at du stiller dem FOR koldt (de har godt af at stå lidt køligt, men ikke koldt) eller at du kommer til at skade dem så meget at de begynder at rådne.
Jeg dyrker mine spirer i en spirebakke, hvilket giver luft og dræner overskydende vand væk, men man kan bare bruge et syltetøjsglas.
De skal vandes, dvs skylles 2-3 gange om dagen og så skal de helst stå mørkt. Mine står i mit køkkenskab.
Man skal være lidt varsom med spirer og røre så lidt ved dem som muligt, ellers kan man komme til at knække nogen og så kan de begynde at rådne.
Held og lykke
tilføjet af

bliv inspireret på http://www.spirer.dk

http://www.spirer.dk er en god start at få inspiration til forskellige retter med friske spirer og bønner.
Firmaet Bønnelykken A/S der står bag http://www.spirer.dk, er idag en af danmarks største producent af forskellige friske spirer arter som f.eks mungbønner og friske salater og netop Bønnelykken har fremstillet mange retter i årenes løb, som fint kan kombineres med bønner og spirer.
I øjeblikket er sitet dog under udviddelse, så det lever op til hvad man kan forvente af en ny hjemmeside med spire og bønne opskrifter.
Jeg bruger desuden en række online opskrifter til samme øvelse, hvor man også kan finde gode opskrifter med friske salater og bønner via google.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.