17tilføjet af

Hold vegetarisk jul!

Under overskriften 'Vis kærlighed til dyrene - gør "hjerternes fest" kødfri' har Dansk Vegetarforening igen i år iværksat en julekampagne. Bl.a. har foreningen lavet et opslag, der kan printes direkte fra hjemmesiden og hænges op rundt omkring. Opslaget opfordrer til en vegetarisk jul og påpeger med højt humør, at selveste julemanden er vegetar!
http://www.vegetarforening.dk/foreningen/kampagner/julemand-opslag.pdf
God jul til folket.
tilføjet af

Jeg er dyreven...

...og god dyr inden jeg spiser dem. Men det her er altså ikke mad for mig og slet ikke julemad.
Og hvordan får man så sprød svær på en nøddesteg??
Jeg lever kun engang og så skal det altså være jul med sul:-))
Opskrifterne på vegetar-julemed kan ses her: http://www.vegetarforening.dk/foreningen/kampagner/04-2006.htm#3-n%F8ddesteg
...mee:-)
tilføjet af

Vås

Mennesker er ikke skabt som vegetarer. Derfor ville det da være tåbeligt, at holde sig til planter når hele familien er samlet.
Mangel på proteiner er skadeligt for hjernen, det er naturligt samt nødvendigt at spise kød.
Måden sekter kontrolerer tanken på deres kurser, er ved at fratage kødet, dette giver en svækket og dermed mere modtaglig hjerne.
Glædelig jul med and og flæskesteg, mums.
tilføjet af

gu vil jeg ej

Jeg spiser kun flæskesteg juleaften, og det bliver jeg ved med.
Jeg spiser både vegetarisk posteg og andet i hverdagen. MEN RØR IKKE VED MIN JULEMAD!!!!!!!!!!
tilføjet af

Jul er jul...

Jeps... vegetarisk er godt.. vi kunne alle lære lidt fra vegetarerne (altså de ægte, som ved at fisk og kylling ikke er planter) at det er sundt at holde en lidt mere vegetarisk livsstil, end den de fleste holder.
Dermed skal det dog siges at mennesket er carnivorer, altså kødædere, og det syntes jeg da ikke der skal laves om på.
Så længe vi husker at VÆRE GODE VED DYRERNE og slagte dem på en "human" måde, skal vi naturligvis spise kød... men for mange gælder det nok at vi skal trappe lidt ned på det og spise flere grønsager.
Personligt spiser jeg tit rent vegetarisk, og når der er kød på bordet er det fedtfattigt.
Men... så er der jo lige julen...
Andesteg...............!!!!!
God jul til alle!!!
tilføjet af

Behøver ikke at svække hjernen

Kosten har ganske rigtig stor betydning for vores trivsel også vores indlæringsevne, deri har du helt ret.
Men er man dygtig til at finde erstatning for de ting der er i kød, kan man godt leve sundt som veganer.
Jeg er opvokset i en familie hvor vi spiser alt, både traditionelt dansk, men også gerne udenlandsk inspireret mad.
Mine børn er således opvokset med samme madvaner som jeg og min mand, nemlig både kød og grønt, og til tider sikkert også for meget kød.
Men de sidste 2 år har vores søn selv valgt at leve som veganer, og ja jeg må indrømme at det har haft en yderst gavnlig virkning på ham, både fysisk og mentalt.
Han har altid været ret højt begavet rent fagligt, men jeg skal da love for at hans faglige kunnen er bestemt ikke blevet mindre efter at han er blevet veganer. Tvært i mod :o)
Så nej vegansk mad behøver ikke betyde svækkelse af hjernen. Jeg tror aldrig min søn har været så sund som nu, heller ikke selvom jeg ikke vil betegne resten af familien som usunde i den forstand
Kærlig hilsen
Carmen, der heller ikke vil undvære traditionel julemad, men sagtens kan respektere andres valg af livsstil
tilføjet af

Vegetar = med dyreven?

Jeg bliver simpelthen så træt af folk som absolut skal tærske langhalm på "vi skal være god ved dyrene, derfor skal vi være vegetarer". En ting er at dyr helt sikkert kan behandles bedre end de gør nu, ingen tvivl om det, men at forsøge at ændre menneskers madvaner fordi det er synd for dyrene at vi spiser, det er simpelthen ikke smart nok.
Er det også synd for en zebra eller en skovmus, når løver eller ræve tager dem?
Mennesket er skabt til at spise blandet føde og når man ser på hvad vegetarer og veganer spiser, så vælger de at erstatte kød med sojabøner og nødder og den slags. Problemet er bare at der skal meget mere "erstatingsmad" til for at det batter og det holder simpelthen ikke i længden.
Vis mig en, bare en eneste person, som har været vegetar i en årerække, som ikke bevidst erstatter kød med større meængder bøner og nødder, men som stadig er velernæret (ikke fed). Det kan godt være at det er mig der er noget galt med, men jeg synes at veganer og vegetarer har en tendens til at være tynde og ranglede og ikke virke særligt robuste. Det er selvfølgelig fint hvis man selv vil være vegetar eller vegan, men at sige at det er fordi det er synd for dyrene, det er altså en fis i en hornlygte. Jeg ved godt at den er gammel, men hvis det nu er så synd for dyrene, hvorfor spiser i så deres mad?
tilføjet af

Hvor lang årrække

taler vi om her ?
Min søn har nu været veganer i 2 år og han er absolut ikke mager og ranglet tværtimod
Jeg og resten af familien spiser som vi plejerr, altså kød også grønt, i nogenlunde fornuftige blandingsforhold.
Men jo, jeg er da enig i at hvis man ikke er obs på at finde erstatninger for de næringsstoffer der er i kød, æg og mælk ja så er det ikke særlig sundt
Kærlig hilsen
Carmen, der ikke er specielt bekymret for om sønnike får det han har behov for
tilføjet af

Ikke af kærlighed til dyr

Jeg har ikke opfattelsen af at din søn er vegan fordi han elsker dyrene, men mere fordi han ikke kan lide kød eller så dan noget.
Hvis det var af kærlighed til dyr, så havde det måske set lidt anderledes ud.
Jeg opponerer mod folk som ikke spiser kød fordi det er synd for dyrene. Det er jo noget helt andet hvis man ikke kan lide kød, man bønner jo heller ikke på folk som ikke kan lide bønner.
Ponér at din søn syntes det var synd for dyrene, ville han så acceptere at resten af familien spiser døde dyr. Det tror jeg ikke.
Kort sagt, man vælger selv hvad man vil, men man bliver nødt til at have øjene åbne.
Min datter havde en peiode hvor hun ikke spiste kød, no problem, men hun sagde at hun syntes det var utiltalende at spise døde dyr og det er lissom en helt anden snak.
I øvrigt synes jeg at det er stærkt af din søn at følge sin egen vilje, hatten af for det.
tilføjet af

Jeg er også fuld af respekt for hans valg :o)

Jeg synes det er stærkt gået, sådan at gå helt modsat af resten af familien. Men det er nok typisk ham :o) Har han sat sig noget for, ja så er det, det han gør.
Som barn og teenager spiste han jo kød, da det var det vi serverede. Han gav nu heller ikke meget udtryk for at han ikke kunne lide det, spiste gerne både 2 og 3 portioner hvis han kunne komme til det.
På et tidspunkt hvor vi selv havde grise og de blev slagtet gav han udtryk for at det var det bedste kød han nogensinde havde fået. De ( grisene altså )havde også gået og hygget sig som de nu lystede, og fik lov at vokse i deres eget tempo. Slagteren kom og hentede dem hos os stille og roligt og de skulle ikke transporteres mange hundrede km, men max 10 km.
Jeg tror mere det for vores søn handler om den måde man udnytter dyrene på. Og ja som det er nu, har han jo vænnet sig til ikke at spise kød, så han savner det tilsyneladende ikke. Også muligt at han egentlig synes det er ulækkert at sætte tænderne i noget der engang har været levende
Og nej han forsøger ikke at overtale os andre til at følge hans eksempel, ligesom vi heller ikke prøver at få ham til at spise noget han ikke vil.
Kærlig hilsen
Carmen
tilføjet af

Been there

Done that..... im back to meat...
Bortset fra det, så virker det på mig, meget som en ordre fra dig om ikke at spise kød.
Dosen´t work.
tilføjet af

The survival of the fattest

Ej for... den der med zebraen/jungleloven/survuval-of-the-fittest holder altså ikke. Hvordan kan du sammenligne frie dyr, der spiser andre dyr for at overleve med fede danskere der frådser i kød (hver dag!)og bestemt ikke behandler dyrene godt inden (og nej jeg synes heller ikke de industri-økologiske har det godt nok)??? Det kan godt være det ikke er "naturligt" for mennesket ikke at få kød, men forholdene nu er da heller ikke "naturlige"!
Desuden er din forestilling om vegetarere som ranglede og skrøbelige vist en kende uvidende.Mage til fordom! Som om flæskefrådere er særligt sunde selv - kød er jo ikke nødvendigvis lig med at alle behov bliver opfyldt.
Venlig Hilsen lexia
PS. dyrenes mad? får tit har de dyr du spiser fået bønder, grønt, frugt osv.? Jeg er altså personligt ikke så vild med roer eller foderpiller (eller hormoner!)
tilføjet af

Dobbelt vås!

Mennesket ER faktisk skabt som vegetar. Netop derfor er det helt naturligt for mennesket ikke at spise kød. Dette er rent videnskabeligt bevidst ud fra menneskets anatomi mm.
Det er absolut ikke skadeligt at være vegetar - tværtimod kan man fremvise bedre helbred og længere levealder - jeg ved ikke hvem der har fortalt dig det modsatte men det er ganske afgjort ukorrekt.
Linda
tilføjet af

Vegetar = med dyreven!

Nej, mennesket er ikke skabt til at spise kød. Mennesket har tilpasset sig i en sådan grad, at vi idag kan leve af mange forskellige ting, dvs. vi er altædende eller omnivorer, som det også kaldes. Det har været en god egenskab at have som art, når vi har skullet overleve gennem årtusinder. Men blot fordi man kan leve af en bestemt ting, betyder det ikke at denne ting er en nødvendighed, ej heller at det i længden er sundt.
Ser vi på menneskets nærmeste slægtninge, menneskeaberne, lever disse altovervejende af planteføde i form af blade eller frugter, og mennesket må ligesom disse betegnes som frugivor, altså frugtspiser. I modsætning til de arter, som primært lever af kød, har vi en lille mund med tænder, der egner sig bedst til tygning og ikke til flænsning. Vi har også neutralt spyt, en stor mavesæk, en lang tyndtarm og en foldet tyktarm - altsammen ting, som er uegnede til en kost, der er rig på kød. Anatomisk set må man derfor konkludere, at mennesket nærmere er skabt til vegetarisk kost end til kødkost
Nogle dyr er naturligt skabt til at spise kød, og kan ikke undvære det. Rovdyr som løver, tigre, ulve osv. har derfor intet valg og følger deres natur. Som menneske har man et valg, for selvom mennesker har tilpasset sig til at lade sig ernære delvist af kød, så er kød hverken en nødvendig eller naturlig fødekilde for mennesker. Og at der både sundhedsmæssigt, miljømæssigt og etisk er gode grunde til at blive vegetar, gør det kun endnu mere naturligt at fravælge kød.
Som mennesker skal vi jo leve, og må derfor have føde af én eller anden art. Her er planter en naturlig fødekilde for mennesket, og mens de dyr, man typisk spiser, har et centralnervesystem og kan opleve såvel smerte som følelsen af f.eks. frygt i forbindelse med opdræt og slagtning, så er planters oplevelse af at blive spist formodentlig langt mindre traumatisk.
Dertil kommer, at man som vegetar kun indtager en brøkdel af de planter, som er nødvendige for at opfodre dyr, så disse kan give en tilsvarende mængde animalsk føde. Der går altså færre planter til for at en vegetar kan blive mæt end der indirekte skal til for at mætte en kødspiser.
Nej, vegetarer er ikke tynde og ranglede. Det er på alle måder en gammel skrøne, at vegetarer skulle være nogle blege, skrøbelige vrag, der lider af alle mulige mangelsygdomme. Faktisk er det sådan, at en afbalanceret og varieret vegetarisk kostplan stemmer helt overens med de nutidige anbefalinger for en fedtfattig og fiberrig kost, og det er endda nemmere at nå op på de anbefalede mængder af frugt, grønt og fiberrige kornprodukter, når man lever vegetarisk.
Endvidere har en række medicinske undersøgelser vist, at vegetarer har langt lavere risiko end kødspisere for en række af nutidens alvorligste sygdomme, som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge, overvægt og fedme samt visse typer af kræft. Vil man det bedste for sit helbred, er det derfor et godt valg at blive vegetar
En ting er sikkert: Dyrene lider for at i kan få jeres juleand og flæskesteg.
Det er kynisk og ufølsomt at argumentere for fortsatte lidelser ud fra at de, der lider, aldrig har prøvet at være fri for lidelse. Rent faktisk lider dyrene på dyrefabrikkerne lige fra fødslen, hvor de tages alt for tidligt fra deres mor, indtil slagteren udfrier dem fra et uværdigt liv, hvor selv dækningen af deres mest basale behov - som firsk luft og fri bevægelse - ofte er blevet dem nægtet.
Har i flere spørgsmål så besøg dette site: www.vegetarforeningen.dk
og www.anima.dk
tilføjet af

æhmm..

For det første: Grise, Køer, Høns, ja.. hvad folk nu spiser. Mange af disse dyr lider på farmene. Det handler sgu da ikke om ræve, der tager musene i skoven, eller hvad du siger. De fleste bliver vegetare, fordi at det er en forkert måde MENNESKENE behandler dyrene på, og vil derfor ikke STØTTE dette vanvid.
Og i øvrigt er vegetarisk eller vegansk kost ikke kedelig. Der findes utroligt mange lækre opskrifter. Nok flere end du overhovedet kan forestille dig!
Jeg er træt af uvidende folk som dig🙂
Bland dig ikke i, hvad folk spiser, men tænk over hvad du selv propper i munden!!
tilføjet af

Sådan en gang ævl.

Snak lige med hvilken som helst forsker i menneskets oprindelse og opbygning og vores evne og manglende evne til selv at omdanne mineraler og vitaminer til anden form. Der er ingen grund til forvirring når det kommer hertil. Mennesker SKAL have kød og grønt. Prøv bare at google det. I kan være så indbilsk i vil. Og det er skam helt i orden at være vegetar og ønske at man behandler dyrene bedre i det danske landbrug, men i burde da være bevidst om de valg i tager og derfor sørge for at få de ting i har brug for via kosttilskud.
"The settled judgment of science is that man is an omnivore, capable of eating both meat and vegetables, much as certain four-year-olds might like to convince their mothers otherwise."
Det kan ses på vores tænder, vores tarmsystem størrelse og funktion, stofskifte. Diskussionen er heller ikke om hvad der er bedst for os. Vi er naturligt kødædere, men har meget brug for grønt for at holde os sunde og leve længere. Hvad vi er skabt til for mange tusind år siden og hvad vi er blevet til idag er to forskellige ting, Men vi har stadig brug for kød, bare i stadig mindre mængder. Alt i alt, kunne vi alle lære meget af vegetarernes levemåde. De lever sundere og for det meste mere varieret. Men mere er der heller ikke i det. Vi har brug for kød. Læg lige mærke til at alle hits man får på at mennesker er skabt til til at være vegetarer kommer fra vegetar-tilhængere. Ikke videnskabsmænd. Fint i er vegetarer men lad vær med at presse jeres selv-indbilske tvangstanker ned over hovedet på os andre.
tilføjet af

Øhm?

Vi tager ikke deres mad?
Menneskerne har en tendens til at overopfede deres dyr, og give dyrene alt for meget mad, så de kan slagtes med masser af kød på.
Min far har arbejdet på en gård, og der gik det meste af tiden bare med at fede to tyrekalve op.
Det samme med grisene .
Syntes det er vammelt .
Vi tager ikke dyrenes mad,!
tilføjet af

Så lad være!

Vi skal nok holde fingrene fra din julemad! Vi ville faktisk foretrække det... Hvis du har lyst til at spise stegt svin med tilhørende hudorme, skal vi endelig ikke blande os.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.