1tilføjet af

Demokrati = ytringsfrihed uden ytrings mulighed

Spm. nr. S 295
1) Til justitsministeren af:
Søren Krarup (DF):
Vil ministeren på baggrund af ministerens besvarelse af spørgsmål 37 (alm. del) fra Folketingets Retsudvalg oplyse, hvad ministerens holdning er til, at flere personer på trods af den i svaret omtalte politipatruljering blev overfaldet i forbindelse med en lovligt varslet demonstration, og hvad ministeren vil gøre for at forhindre lignende politisk vold i fremtiden?
Kl. 15:11
Tredje næstformand (Holger K. Nielsen):
Det næste punkt på dagsordenen er besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene, dvs. spørgetiden. Det første spørgsmål er stillet til justitsministeren af hr. Søren Krarup. Justitsministeren.
Kl. 15:11
Justitsministeren (Lene Espersen):
Spørgsmålet vedrører en episode, der fandt sted i oktober sidste år i forbindelse med en demonstration ved Institut for Menneskerettigheder i København. Jeg har tidligere i et svar til Retsudvalget om episoden redegjort detaljeret for det faktiske hændelsesforløb og Københavns Politis indsats i den forbindelse.
Som det bl.a. er beskrevet i det omtalte svar, var Københavns Politi opmærksom på, at der kunne opstå ballade i forbindelse med demonstrationen. Politiet havde bl.a. modtaget oplysninger om, at en gruppe unge med tilknytning til det autonome miljø muligvis ville forsøge at forhindre, at demonstrationen kunne gennemføres. Derfor iværksatte Københavns Politi også en betydelig politimæssig indsats med patruljering i området før demonstrationens start. Selv om politiet altså patruljerede i området, blev en gruppe demonstranter, en time før demonstrationen skulle begynde, desværre overfaldet i en nærliggende parkeringskælder. Som det fremgår af svaret til Retsudvalget, var politiet på gerningsstedet kort tid efter, og der blev straks indledt en efterforskning af overfaldet. Denne efterforskning pågår stadig væk.
Kl. 15:13
Tredje næstformand (Holger K. Nielsen):
Ja tak. Hr. Søren Krarup.
Kl. 15:13
Søren Krarup (DF):
Jeg vil godt lige fortælle, hvad der skete. Det drejer sig altså om, at der var en organisation - den hedder Stop islamiseringen af Danmark, og jeg kender den ikke, men det er også ligegyldigt, for den er omfattet af loven som alle andre i Danmark - der ville lave en demonstration ved Institut for Menneskerettigheder den 21. oktober. Da demonstranterne kommer ned og parkerer deres bil i en kælder, sker der det, at de bliver omringet af autonomt udseende personer, der smadrer bilens vinduer og slår dem ned med jernstænger og stikker dem med knive, sådan at flere af dem ville være blevet gennemboret, hvis de ikke havde haft sikkerhedsveste på. De bliver som sagt slået ned med jernstænger og ligger blødende og hjælpeløse og bliver yderligere gennembanket.
Det, vi her står over for, er jo altså simpelt hen et drabsforsøg, et politisk drabsforsøg. Jeg synes, det er så alvorligt, at jeg altså ville være taknemlig for at høre ministerens klare afstandtagen fra det, sådan at det bliver helt tydeligt, at det nu i den tid, vi lever i, er en udvidelse af volden, som er fuldstændig uacceptabel.
Kl. 15:14
Tredje næstformand (Holger K. Nielsen):
Justitsministeren.
Kl. 15:14
Justitsministeren (Lene Espersen):
Jeg vil sige til hr. Søren Krarup: Det vil jeg meget gerne gøre. Jeg kan forsikre om, at jeg tager den skarpeste afstand fra personer, der med vold forsøger at forhindre andre i med deres grundlovssikrede ret at gennemføre en demonstration - en helt fredelig demonstration, som jeg har forstået det. Retten til at give sin mening til kende offentligt påberåbes jo ofte, og det er jo det, der er lidt besynderligt med den her sag, af det autonome miljø. Men de har åbenbart i det miljø ikke den samme respekt for, at personer med andre synspunkter altså også har både en ytrings- og forsamlingsfrihed, og der synes jeg faktisk er både tankevækkende og i sig selv meget, meget problematisk, at man ikke giver folk lov til at bruge deres grundlovssikrede ret til frit at give deres mening til kende.
Det skal man have lov til i Danmark også fremover, og derfor tager jeg selvfølgelig på det skarpeste afstand fra, at nogle måtte forsøge at forhindre, at andre udnytter denne ret.
Kl. 15:15
Tredje næstformand (Holger K. Nielsen):
Hr. Søren Krarup.
Kl. 15:15
Søren Krarup (DF):
Det, som egentlig er tankevækkende, er også det, at politiet, som er klar over, at det autonome miljø er i aktivitet, laver noget, de kalder sektorpatruljering, men da overfaldet sker, er de overhovedet ikke til stede. De demonstrerende bliver udsat for drabsforsøg og bliver kørt på sygehuset lemlæstede og blødende, uden at politiet er til stede. Politiet kommer så til senere, og hvad gør de? Ja, de arresterer ikke forbryderne, for de er flygtet, for politiet var der ikke, til gengæld arresterer de nogle af dem, der vil deltage i demonstrationen, fordi de har udtrykt sig udiplomatisk.
Det vil sige, at man i realiteten altså straffer ofrene og lader forbryderne slippe. Jeg synes altså - i betragtning af, at demonstrationen har været anmeldt, i betragtning af, at det autonome miljø jo traditionelt er dybt voldeligt - at det er dybt, dybt forbløffende. Når jeg står med den skrivelse, som rigspolitiet har sendt, bliver jeg grebet af dyb forundring over, at de ikke har været mere aktive i retning af at standse sådan en forbrydelse.
Kl. 15:16
Tredje næstformand (Holger K. Nielsen):
Justitsministeren.
Kl. 15:16
Justitsministeren (Lene Espersen):
Jeg vil sige til hr. Søren Krarup, at jeg af mange gode grunde helst ikke vil gå ind i de nærmere politimæssige vurderinger af den konkrete sag. Det har jeg slet ikke kompetence til at kunne gøre. Jeg kender ikke sagen tilbundsgående nok til at kunne redegøre for, hvad der skete og ikke skete i det efterfølgende forløb. Men jeg vil gene gentage, hvad jeg har sagt i mit tidligere svar, at den grundlovssikrede ret til både at ytre sig frit og forsamle sig frit er en ret, som vi skal tage meget alvorligt, og som vi skal gøres vores yderste for at sikre, at man naturligvis kan benytte sig af.
Man kan sige, at der i vores samfund over de seneste år har været en kedelig tendens til at forsøge at forhindre folk i at kunne benytte den her ret, og derfor tog jeg så det her initiativ, der gik ud på, at vi skærpede straffen for den form for forbrydelser.
Derfor er der nu indført en ny bestemmelse i straffeloven, der fastslår, at straffen skal skærpes, hvis en forbrydelse er blevet begået med baggrund i den forurettedes lovlige ytringer i den offentlige debat. Og ifølge lovens forarbejder vil strafskærpelsen bl.a. omfatte overgreb mod deltagelse i en demonstration. Så det er jo en måde, hvorpå vi fra Folketingets side meget klart har tilkendegivet, at vi mener det alvorligt med forsamlingsfriheden.
Kl. 15:17
Tredje næstformand (Holger K. Nielsen):
Hr. Søren Krarup.
Kl. 15:17
Søren Krarup (DF):
Jeg takker for den gode mening, som virkelig også er nødvendig, men lad mig sige, at når jeg har ønsket at trække sagen frem her i Folketingssalen, så er det jo, fordi den overhovedet ikke har været omtalt i pressen. Er det dog ikke tankevækkende, at et politisk drabsforsøg bliver fuldstændig fortiet?
Må jeg bede folketingssalen forestille sig, at det var en nynazistisk gruppe, der havde forsøgt at myrde deres politiske modstandere? Så havde man jo kunne se, hvordan det ville have fyldt i offentligheden, og jeg må sige, at jeg synes, at det er dybt problematisk, at det forholder sig sådan.
Når jeg så læser politiets redegørelse, hvori det fortælles at de ikke arresterer nogen af forbryderne, men at da der er nogle udiplomatiske demonstranter, som viser sig tilmed at være i besiddelse af tandbeskyttere, handsker og andet beskyttelsesudstyr, så bliver de arresteret.
Jeg kan ikke frigøre mig fra en ubehagelig fornemmelse af, at politiet måske ikke er blinde på det ene øje, men at de ikke er skarptseende på det øje, de skulle bruge. De har ikke været tilstrækkeligt interesseret i at få stoppet det autonome miljø, måske fordi de er bange for det, eller jeg ved ikke hvad, men det er i hvert tilfælde ganske urimeligt, som den sag er blevet behandlet.
Kl. 15:18
Tredje næstformand (Holger K. Nielsen):
Justitsministeren.
Kl. 15:18
Justitsministeren (Lene Espersen):
Jeg vil sige til hr. Søren Krarup, at jeg er helt og aldeles overbevist om, at politiet gør alt, hvad der står i deres magt, for at forhindre, at den slags overgreb finder sted. Og som jeg har forstået det på politiet, så er der altså fortsat efterforskning i gang i den konkrete sag, så politiet gør sit yderste for at komme til bunds i den. Men nogle gange tager efterforskning bare tid, hvis man skal komme til bunds i, hvem der står bag, og det er så tilfældet i denne sag, at der stadig væk pågår efterforskning.
Men det er på ingen måde min opfattelse af politiet, at de ser med milde øjne på denne slags overgreb eller chikane af muligheden for at gennemføre lovligt anmeldte demonstrationer. Naturligvis skal der være mulighed for det. Uanset ens synspunkter skal der være en mulighed for at give dem til kende i det offentlige rum.
Kl. 15:19
Tredje næstformand (Holger K. Nielsen):
Ja tak. Det næste spørgsmål er også til justitsministeren, og det er stillet af hr. Ole Vagn Christensen.
Kan det være rigtigt at lottekorpset er bange for kommunister ????
--------------------------------------------------------------------------------
tilføjet af

illuminati

illuminati.. der finder du svarene.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.