19tilføjet af

Akvarie nybegynder

Jeg har længe gået med ønske om et avarie, til at nyde i stuen. Nu har jeg så endelig fået taget mig sammen, og købt et 128 liters, filterpumpe, varmelegeme, bundfilter og luftpumpe, samt lidt forskellige planter. Ovenpå bundfilteret har jeg så lagt et godt lag små granitskærver af mærker ALPHA (2-4mm.).
Planen er så, at jeg vil lade avariet køre i en 3 ugers tid, inden jeg kommer fisk i.
Jeg håber derfor der er nogle herinde med erfaringer/viden på området der kan råde til hvilke fisk jeg skal vælge. pH værdien ligger på 7,7 og den nuværende temperatur af vandet ligger på 26 grader Celsius. Jeg foretrækker mindre fisk.

Som nybegynder må det gerne være fisk der er nemme at holde. Gerne flere mindre arter, der supplere hinanden. Kan det evt. være en fordel at vælge en eller 2 af en rovfisk art og lad gå sammen med de andre, for at være med til at tag overskud af yngel?
tilføjet af

Spørg dyrehendleren!

Jeg havde i sin tid akvarie og fandt meget hurtigt ud af at spørge en god dyrehandel til råds. De burde jo vide hvilke fisk man bør sætte sammen.
Har nu aldrig hørt at man ligefrem skal lade akvariet stå i 3 uger. Man anbefaler så vidt jeg husker 1 til 2 døgn, for at grus og støv fra granitstene skal lægge sig.
Pas på med rovfisk sammen med de små, for du ender med et par store drenge og svind af de små!
Bare min erfaring
Held og lykke med det (ville også gerne have det igen, men en kanin, en kat og heste i baghaven må vist gøre det)
Løvemor
tilføjet af

fisk

tjoo hvad med nogle neonfisk, nogle sværddragere og gubbyer (pas på de yngler som jeg ved ikke hvad)
Til bunden kan du have en malle af en art..de er godt til at rense akvariet, og så er par guramier af en art....de er så søde
tilføjet af

En tur på biblioteket

er hvad der er bedst at gøre, for at låne nogle bøger om emnet.
At spørge dyrehandleren er sjældent en god ide, da de er handelsudannede og der ikke stilles krav om at de skal have forstand på de dyr de sælger.
En dyrehandler har også en økonomisk interesse i at du kommer tilbage og køber flere fisk, så dør de fra dig, så tjenes der flere penge.
Find ud af hvilken temperatur de fisk du gerne vil have kræver i vandet, f.eks. er 26g alt for meget for Guppier der så vil få en meget kort levetid.
Find også ud af hvilke arter der kan gå sammen, for sætter man f.eks. Barber (arts gruppe) sammen med Guramier eller fisk med noget flagrende efter sig, så stresser Barberne dem ihjel da de ikke kan lade være med at nappe efter det der flagrer.
At du lader akvariet stå i tre uger inden du sætter fisk i vandet er en god ting, for der skal gå mindst en uge før man putter fisk i nyt vand, da kalken i vandet skal nå at falde til bunds, så det ikke stopper deres gæller til og de dør.
Endnu en god ting er lige at sætte sig ind i hvordan de forskellige sygdomme ser ud på fisk, for desværre er der en hel del dyrehandlere der sælger syge fisk, så du bør lige sikre dig at de ser helt sunde og raske ud inden du køber dem med hjem.
Held og lykke med projektet.
tilføjet af

Jeg er naiv!

Ja du har naturligvis ret!
De dyrehandlere hvor vi købte fisk, var imidlertid dygtige til at fortælle hvilke fisk der kunne svømme i samme bassin uden straks at æde hinanden.
Men bøger er altid gode!
tilføjet af

her er link

tilføjet af

Ja... et sted skal

man stoppe *lol*
Vi (kone og jeg) har selv 2 shetlændere, en Irish Cob, 3 får (venter lam) og 2 hunde, samt et havebassin med koi, guldfisk og en stør... hele herlighden forplantet på 3 tdr. land. Men ak da, lige et akvarium skal der være plads til, og kønt er det, hvis jeg dog kan finde ud af at holde det. *GG*
Men det er første gang jeg har givet los med akvarie, så gode råd er mere en velkomne. Kan huske da jeg for 6 år siden startede mit havebassin op. Her satte jeg fisk i, efter en 3-4 dage, men med det resultat at flere døde kort efter. Udstyret var helt i top, men her lærte jeg, at postevand ikke er fiskevand. Jeg fik det gode råd at lade pumpe med filter køre i en måneds tid, inden jeg kom fisk i, men nej, tålmodigheden blev overmandet af spændingen, så jeg ud at invistere i fisk efter de 3-4 dage....øv øv øv. Men trods en dårlig begyndelse, fungere bassinet super godt idag, og jeg har ingen fisk mistet siden. Min stør er tilligemed vokset fra en lille splejs på 30cm., til en klippert på 95cm. (målt i sensommeren).
Men tilbage til akvariet. Her har jeg læst http://www.akvarieleks.dk/isaet_fisk.htm at der først skal dannes en bakteriekultur, for at postevand kan bliver noget der ligner fiskevenligt vand. Men det skal nævnes at jeg har købt noget at komme i, som skulle kunne fremme processen, så måske jeg kan komme fisk i før?
Jeg har forsøgt at læse mig til hvad fisk jeg skal vælge, men det er svært. Nogle steder skriver de at f.eks. guppy´er efterhånden er så indavlet at mange af dem er blevet sarte (har altid været facineret af denne pga. dens mangfoldige farvekombinationer), mens andre steder læser jeg at man nemt kan holde dem, hvis man vælger med omhu. Jeg ved heller ikke hvad jeg skulle stille op med alt det yngel, så derfor tænkte jeg om et par mindre rovfisk, kunne holde bestanden nede på den naturlige måde, dog uden at de ødelægger den gode balance i akvariet.
Men ja... jeg må nok forhøre mig grundigt i butikken.
tilføjet af

God idé

Og jeg kender også dyrehandlere, jeg aldrig ville købe fisk hos. Men hvis jeg nu finder et godt sted hvor de har guppy´er, hvad pokker gør man så med alt det yngel? Kan man regulere det på nogen måde?
Og mange tak for rådene!
Jeg skal en tur på biblioteket.
tilføjet af

Fisk er

sundt, start du med fladfisk, stegt rødspætte med hvide kartofler og persillesovs det er sagen.
tilføjet af

Fisk

Jeg kan varmt anbefale www.akvariesiden.dk, hvor der er masser af læsning. Brugerne af siden er også flinke til at svare på spørgsmål.
Skal du have guppyer, så skal det være de vildtfangede. Der er ingen indavl, og de er også meget smukke.
Vi har over 3000 liter med akvariefisk, så vi har prøvet det meste...
Derudover har vi katte, hund og edderkopper :)
Pas på med akvariedillen, den griber let om sig. Vi startede med 250 liter - og nu står der en to meter lang balje i stuen og ser godt ud :)
tilføjet af

Tak for linket

men det lyder som en fisk der godt kan lave lidt rav i den, mht andre fisk og så er den lidt stor. Der står den æder andre fisk den kan gabe over *lol*
tilføjet af

Guppy-yngel

Guppy-yngel er det nemmeste i verden at komme af med - og endda på en smuk måde. I vores guppy-arium har vi nu også 4 sorte scalarer til at gå sammen med guppyerne, og vi har ingen problemer med overbefolkning.
Nå ja, og så mysteriesnegle, for de er da bare for søde.
tilføjet af

Jeg er også bange for

at det nok skal gribe om sig, hvis jeg kender mig selv... he he.
Kan man købe de vildtfangede guppyer i dyreforretninger? Hvordan regulere man ynglen?
Det var godt nok meget du har med fisk, og det lyder rigtig spændende. Glæder mig til at komme rigtigt igang selv... selvom mit akvarie ser pænt ud med plante, trærod osv, så mangler der lidt liv. Men må nok hellere starte med det nemme.
tilføjet af

Mmmmm.

Se, det lyder jo ikke tosset. Nu rumler maven *lol*
tilføjet af

Aaaah

ok tak. Det med scalarene lyder som en god idé. Mysteriesnagle har jeg også lige slået op... det lyder også interessant.
tilføjet af

Det lyder alle

som fisk en nybegynder kan håndtere. Det er noget i den retning, jeg har tænkt på. Tak for hjælpen.
tilføjet af

Røgede sild

2-3 røgede sild er nemme. En dåse makrel i tomat burde også kunne holde sig et par år, specielt hvis du passer på at Ph-værdien ikke kommer under 6,8.
tilføjet af

Sikker?

Er du sikker på det med vandet, at det skal stå en uge inden man putter fiskene i det?
Kan man ikke gøre det samme dag, hvis man nu får både akvarium og fisk samme dag?
tilføjet af

Det er rigtigt

at man ikke må smide fisk i sit akvarium samme dag man har købt dem heller ikke hvis alt er nyt et Akvarium skal stå lidt og falde til ro inden man smider sine fiks i og fisk skal langsomt vende sig til både vandet og dens temperatur inden man sætter dem ud i akvariet.
tilføjet af

Rød Krabbe'' Sesarma Bidens ''

Jeg har købt to røde krabber. Den ene sidder på bunden,
og den anden kan jeg slet ikke se. Har dækket alle flugthuller i akvariet.
Den må sidde oppe i låget et sted, men nogle der ved hvorfor den gør det?
Har to steder den kan være over vandet også.
Har haft to af dem før, men de døde efter få dage. Har tjekket vandet og det hele er ok.
Nogle der ved hvad det kan være og hvordan jeg får den lokket ned fra låget?

Mvh. Helle
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.