1tilføjet af

Trepartssamarbejde?

Hej
Man taler tit om den danske arbejdsmarkedsmodel med "trepartssamarbejdet" mellem arbejdsgiver, arbejdstager og staten. Men er der nogen der ved, hvordan systemet er i resten af Europa? Hvilken part er ikke med, når der forhandles arbejdsretlige spørgsmål i andre lande?
På forhånd tak
Seb
tilføjet af

Den danske model

Det særlige ved den danske model er, at mange aftaler omkring arbejdsmarkedsforhold kan og bliver aftalt mellem arbejdsmarkedets parter: arbejdsgiverne og fagforeningerne.
For EU laves der derimod mange direktiver også for arbejdsmarkedet som så efterfølgende skal gøres til lov i de enkelte lande.
For stadig at kunne bevare den danske model, så er man i disse tilfælde nødt til at indarbejde disse regler i overenskomsterne.
Da fagforeninger jo i mange år er lagt for had, og det er blevet mere populært at melde sig ind i nogle organisationer der har det særpræg ikke at udøve fagligt arbejde, så vil det også blive mere og mere nødvendigt at lave flere af disse regler via lovgivning for at det kan have virkning på alle arbejdspladser.
Altså en tendens til at man får mindre og mindre at skulle have sagt om egne arbejdsforhold på den enkelte arbejdsplads i.f.t. hvad vi har været vant til.
Trepartsforhandlinger afholdes især når regeringerne har en interesse i at opnå et bestemt resultat - næsten ingen lønstigninger - mod at man så laver nogle andre ting i forhold til skatter og afgifter, pension m.m.
Denne model har jo ikke været anvendt i de sidste 4 år.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.