12tilføjet af

Sorte penge i restaurationsbranchen

Hej,
vi er tre studerende fra Danmarks Journalisthøjskole, som er i gang med et større tv-program, hvor vi vil sætte fokus på sorte penge i restaurationsbranchen.
Vi vil ikke sætte fokus på udbetaling af løn sort - vi vil derimod se på, hvordan virksomheder/virksomhedsejere kan tjene penge sort - fx ved at købe drikkevarer i dagligvarebutikker, smide kvitteringen væk og sælge drikkevarerne til restaurationspriser.
Vi søger en person, som er eller har været i branchen, og som derfor kender til de metoder, der findes. Det kan være en nuværende eller tidligere ejer, førstemand eller ansat, som har kendt til dette.
Vedkommende skal have lyst til at være med i et tv-indslag, men vi giver mulighed for at anonymitet. Det vil heller ikke fremgå i indslaget, hvor du har arbejdet, da dette ikke er relevant.
Vi håber, der sidder en derude, som har lyst til at være med.
For flere oplysninger kan Henrik kontaktes.
Mange hilsner,
Søren, Jesper og Henrik ( 50 52 52 73 / halexandersen@mail.djh.dk )
Studerende ved Danmarks Journalisthøjskole
tilføjet af

Det er så let...

Fejlbonner. Mad ud af huset. Store selskaber der køber ad libitum - hvor meget har de egentlig drukket?
mvh
Tidl. tjener
tilføjet af

Jeg tror du skal fokusere på noget andet

Hvordan de samme restaurations branchen kan overleve uden at være kreativt.
Jeg har pt. ikke set mange restaurnant ejerne overleve mere end ca. 4 år, og gennemsnit levetid på et restaurant med samme ejer/lejer ligger vel nok under 2 år.
Hvorfor.
Forresten er det relativt enkelt om at finde ud hvor meget snyd der er, gennem kryderier regnskabet.
Restauranter køber kryderier stort ind, og her har de kviteringer fordi momsen kan trækkes fra.
Skattevæsnet benytter sig af samme metode,,8 gram p/p (tror jeg det er)) med en gennemsnitpris per person er ca. så meget indkomst og er temmeligt nøgagtigt over en periode af to år.
Bare min lille andel
Nick
Om de 8 gram er korrekt eller ej kan du selv finde ud af, det afhænger af hvilken type restaurant.
tilføjet af

Er gammel tjener

Vi fik pengene sort og scorede understøttelse ved siden af. Så længe der er en fornuftig omsætning, der påviser at man kan leve af det, blander told og skat sig ikke. Det er det nemmeste i verden at hente et par kasser øl i Bilka eller brugsen og så køre dem forbi. Dengang havde vi ikke kasseapparat, ergo var det uendeligt nemt. Det var bare lidt kreativitet ved den ugentlige opgørelse og så var 10 kasser bajere kørt igennem og pengene i lommen. Sidenhen har jeg spillet bunker af gange som musiker på værtshuse og kun EEN gang ville man have underskrift og kvittering på beløbet. Ellers rendte det udenom. Idag er det besværliggjort af spillemaskine koblet på nettet osv. Men her fifles også. Det er svindel-chips osv der muliggør humbug. Bajere købes stadig i brugsen.
En af de bedre. I de gamle hedengangne natrestaurationer var man så grisk at man solgte hjemmelavet sprut, lavet på sprit fra den i byen liggende typografiske virksomhed, hvor snedige medarbejdere huggede på livet løs.
Check enhver døgnkiosk, pizzaria eller slagter af anden etnisk herkomst. Når de køber ind, agter de enten ikke at betale, eller vil "betale på lommen". Tro mig, jeg VED det.
tilføjet af

Kender iøvrigt en tidligere restauratør

.....helt åbent har han fortalt om alle de penge han lavede. Godt nok kunne de ikke bruges til husleje og sådan, men der var jo til at rejse for osv. For hans vedkommende var det et bette bijob at have restauration og iflg ham selv tjente han ikke det vilde - officielt, men der var en ordentlig dyne da han efter et par år solgte - PÅ DEN SORTE BOG. Og ingen spurgte. Han havde jo tjent fint med han daglige løn og et mindre udkomme af hans lille værthus. At han så havde skovet flere hundrede tusinde sort, var der åbenbart ingen hos told og skat der fattede.
tilføjet af

Der hvor pengene for alvor er...

Det er fint nok at kigge på vareforbruget og det bliver der snydt massivt med, men det er nu på lønkontoen at man kan hente de fleste penge. Når SKAT laver kontrolbesøg, så er omkring halvdelen af medarbejderne altid på arbejde for første gang og ofte er de medarbejdere som kontrolleres på sociale ydelser. Jeg tror slet ikke at restaurationsbranchen kunne fungere uden sort arbejde. For medarbejderen er det jo fedt at få løn og socialhjælp og for restauratøren er der en besparelse på løn, pension, feriepenge etc. Derudover er sort arbejdskraft meget mere fleksibel. De hænger sig ikke i timesedler og har ikke opsigelsesvarsler.
tilføjet af

Hvad???

"Skattevæsnet benytter sig af samme metode,,8 gram p/p (tror jeg det er)) med en gennemsnitpris per person er ca. så meget indkomst og er temmeligt nøgagtigt over en periode af to år. "
Hvad mener du egentlig?
tilføjet af

Bare roligt

Insiders ved hvad jeg snakker om.
Med mindre det er trådstarteren som spørger gider jeg ikke svare.
Det er også bare mig, uforståeligt for de fleste, sådan er jeg 🙂
Nick
tilføjet af

Lidt spørgsmål og kommentarer

Hej alle,
tak for hurtig og spændende respons!
Jeg har lige lidt spørgsmål og kommentarer til jeres indlæg.
@ Anonym:
Er det noget, du kan uddybe? Det lyder, som om du ved en hel del. Hvor længe var du i branchen?

@ Dogonblues:
Du har helt sikkert fat i noget! Problemet er, at vi ikke kan komme til at se regskabets forskellige poster. Vi havde snakket om at få en revisor til at vurdere, om virksomhedens omsætning og overlevelse hang sammen, men vi må desværre erkende, at det er nemmere at få en revisor til det, når man ringer fra TV2 eller DR, end når man ringer fra Journalisthøjskolen! 🙂

@ Kelneren:
Det lyder spændende! Hvor længe er det siden, du var i branchen? Og hvor lang tid var du i branchen?

@ Insider:
Vi havde også snakket om din vinkel, men blev enige om, at vi ville få svært ved at dokumentere nok på de tre uger, vi har til at lave programmet. Men det er også en meget interessant vinkel.
tilføjet af

Længe side og dog alligevel ikke....

27-28 år siden jeg selv serverede. Har med pauser spillet på værtshuse frem til for 8 år siden. Kender miljøet og flere nuværende og tidligere værthusholdere. Betjener i dag af og til værtshuse (i mit erhverv). Ligeledes småhandlende. Vi er ved at vænne os til "kontant forud", da det oftest kniber med viljen til at betale. Specielt med de mere mørklødede.
tilføjet af

...

Okay. Det lyder til, at du har en del viden. Er det sådan, jeg må kontakte dig?
tilføjet af

Spørgsmålet er hvorfor de gør det sort?

1. Alt for mange for den'geniale' ide at åbne et spisested, cafe eller værtshus. Iværksætterne er typisk 10 år yngre end andre iværksættere i følge Horesta og da ved gud ikke mangler steder, hvor man kan købe mad og drikke i danmark, så kan de kun klare den ved at køre sort. Så hovedet oppe i røven, når man vælger branche og manglende erfaringer er årsagen til at de gør det. Desværre gør mange det også at nød, fordi de ikke kan få andet arbejde.
2, Det kunne være mere interessant at se på, hvem der virkelig laver de store 'sorte' penge her i danmark. Uanset at enhedslisten minder for meget om det hedegange Dansk Kosak Parti (DKP), så har de virkelig en pointe i at det sgudda er underligt at fx aldi, coca-cola m.fl. aldrig har sluppet en krone i selskabsskat. De små snyder ulovligt. De store lovligt. 5% af økonomien er sort i følge rockwoolfonden, men lovlige enorme skattefradrag for 'licenser' m.m. overstiger sgu nok, hvad små selvtændige og håndværkere er i stand til at skrabe til sig - tror I ikke? Når det drejer sig om illegal arbejdskraft så er landbruget langt værre i følge skattevæsenet forresten end pizzarier m..m. Så hvis I ikke bare vil lave en nem historie om små selvstændiges trivielle plattenslagerier, så skulle I gå efter at sammenligne de små selvstændiges snyd med de stores.
3. Og så kan man jo bedst undgå sort arbejde ved at belønne hvide virksomheder fremfor at straffe de få sorte der bliver snuppet ved tilfældigheder. Det skal bedre kunne betale sig at køre hvidt end sort- ikke pga. tolderne kommer efter dig, men fordi du fx i tilfælde af konkurs vil kunne trække dit tab fra, så du kan starte forfra igen. Det er for besværligt og risikabelt at starte forretning i dag - det skal der laves om på. MEN når det er sagt, så er mange der starter virksomhed altså for optismitiske og forveksler deres selvværd med deres evner.
tilføjet af

Nej

Mange af de involverede er venner og derfor ønsker jeg ikke gravet i deres sager. Mine egne synder er så gamle, at man næppe vil interessere sig for dem. Mit kendskab til sorte penge dd, i kiosk og restaurationsmiljøet vil jeg ikke drøfte. Det ville kunne få arbejdsmæssige konsekvenser for mig.
En anden lille skæg en. Der tales om storkapitalen og al deres svindel. Også i entreprenørbranchen gik det skægt for sig. Ikke så få kommunale mellemledere og topledere vil få væsentlige problemer, hvis indkøb af kobbertagrender, lokummer og køkkener skulle dokumenteres.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.