12tilføjet af

Sodavand vs. juice (og saft!?)

Så lige et afsnit af programmet "Du er hvad du spiser"
En specialist...tror hun hed noget ala Lene Hanson...sagde at juice er lige så usundt som sodavand.
Blev fuldstændig overrasket!!
Juice drikker man jo til morgenmad engang imellem. Og umiddelbart ville jeg da ikke betegne juice som usundt, men til gengæld sodavand som MEGET usundt!
Hvad siger I til det? Er det lige usundt? (Hun må jo vide hvad hun snakker om, men man fik ingen forklaring på hvorfor det var lige usundt)!
Og et andet spørgsmål... Hvad med saftevand? Sådan noget som Rynkebys Blandet Saft C? Hvor usundt er det i forhold til sodavand og juice?
tilføjet af

tja,...

Juice er sundt nok, hvis du bare drikker et enkelt glas, for så svarer det til du f.eks. spiser en appelsin.
Men sukkerindholdet er det samme, og det er det, der gør juice knapt så sundt. Sukkeret i juicen er dog alm. frugtsukker og ikke alm. tilsat sukker, men i sidste ende er det jo det samme.
Men altså hvis du bare drikker et enkelt glas, så er det jo bare et fint vitamintilskud ;-)
Mari
tilføjet af

drik du din juice

Der er lige så mange meninger som der er forskere og de skifter mening som vi andre skifter undertøj, så drik du din juice med god samvittighed. Venligst dalimill
tilføjet af

sukker og syre

Hvis du drikker et glas juice til din morgenmad, er det fint nok. Du skal så bare huske at børste tænderne FØR morgenmaden, hvis du vil undgå at slide den syreætsede tandemalje væk med din tandbørste.
At rådrikke masser af juice, ligesom andre drikker sodavand, er bestemt ikke godt for tænderne. OG GØR MIG DEN TJÆNESTE ALDRIG AT PUTTE JUICE ELLER SAFT I BABYERS SUTTEFLASKER!! Tro mig, det er ikke sjovt at skulle trække betændte mælkefortænder ud på en treårig.
Hvorfor sker det? Det gør det fordi der er masser af sukker i juice og saftevand, ikke kun frugtsukker, men ofte også almindelig tilsat sukker.
tilføjet af

sidavand er værst

Det at juice skulle være lige så usundt som sodavand, tror jeg skyldes sukker indholdet. Stort forbrug af sodavand er klar den værste fordi den er med til at ødelægge tænder mere end juice. Men være er, at sodavand afkalker dine knogler og giver store risiko for osterosklerose og nyresten.
tilføjet af

lidt dokumentation

Mogens Joost Larsen (Professor) og Bente Nyvad fra Århus Tandlægeskole har undersøgt forskellige læskedrikkes pH-værdier og bufferegenskaber og effekten af tilsat calcium og fluorid.
Jo lavere pH-værdien er, jo mere surt er læskedrikken. Jo mere spyt der skal til for at neutralisere syren, jo mere skadelig er læskedrikken for tændernes emalje. Det hjælper mod erosioner, hvis læskedrikken tilsættes calcium. Til gengæld hjælper det ikke at tilsætte fluorid.
God fornøjelse med læsning af denne abstract:
Enamel Erosion by Some Soft Drinks and Orange Juices Relative to Their pH, Buffering Effect and Contents of Calcium Phosphate
M.J. Larsen, B. Nyvad
Department of Operative Dentistry and Endodontics, Royal Dental College, Faculty of Health Sciences, Aarhus C, Denmark
Caries Research 1999;33:81-87 (DOI: 10.1159/000016499)
The capability of a soft drink or a juice to erode dental enamel depends not only on the pH of the drink, but also on its buffering effect. As the latter is the ability of the drink to resist a change of pH it may add to the effects of the actual pH. The aim of the present study was to compare the pH and the buffering effect of various soft drinks with their erosive effects and the solubility of apatite. In 18 soft drinks, mineral waters and juices available on the Danish market, pH and the concentrations of calcium, phosphate and fluoride were determined. The buffering effect was determined by titration with NaOH. Human teeth (n = 54) covered with nail varnish except for 3×4-mm windows were exposed to 1.5 liters of the drink for either 7 days or 24 h under constant agitation. The depth of the erosions was assessed in longitudinal sections. The depth was found to vary greatly from 3 mm eroded by the most acidic drinks and fresh orange juice to only slightly affected surfaces by most of the mineral waters. The dissolution of enamel increased logarithmically inversely with the pH of the drink and parallel with the solubility of enamel apatite. Orange juice, pH 4.0, supplemented with 40 mmol/l calcium and 30 mmol/l phosphate did not erode the enamel as the calcium and phosphate saturated the drink with respect to apatite. Generally, the lower the pH the more NaOH was necessary to bring the pH to neutrality. In particular the buffering effect of the juice was high. For all drinks, no effect of their low fluoride concentrations was observed.
tilføjet af

uha

Rynkebys Blandet Saft C er utroligt usundt, det er spækket med sukker. juice er også slemt, igen pga. der er så meget sukker i. saft er også slemt.. eller sagt på en anden måde alle levensmiddeler med meget sukker i er usunde.
tilføjet af

uhaa

Rynkebys Blandet Saft C er utroligt usundt, det er spækket med sukker, eller sagt på en anden måde alle levensmiddeler med meget sukker i er usunde.
tilføjet af

Jeg vil mene at juice er sundt!

For at man må kalde et produkt juice skal det være 100% "rent", dvs man må ikke tilsætte sukker og andre konseveringsmiddler. Derfor kan jeg på ingen måde se at juice skal være usund! Så er det jo også usundt at spise æbler og appelsiner.
http://www.altomkost.dk/madtildig/Livsstil/Mad_og_maengder/Sodavand/forside.htm
tilføjet af

Sukker i juice

På Rynkebys hjemmeside står der følgende om juice:
"... Det er lovligt at smagskorrigere saften med en smule sukker (max. 15 g pr. liter) ..."
Hos Rynkeby skynder de sig selvfølgelig at tilføje, at de ikke tilsætter sukker. 15 g pr. liter er jo ikke så meget, men dertil kommer så frugternes naturlige frugtsukker.
Langt de fleste opfatter frugtens naturlige frugtsukker som sundt, i modsætning til tilsat sukker, som jo et eller andet sted også er lavet af naturlige råvarer (sukkerroer/sukkerrør).
Problemet for den menneskelige organisme er ikke så meget sukkerets art, men derimod det overdrevent høje forbrug af sukker. Og der tæller frugtens naturlige sukkerindhold altså også med.
Hvad angår bakterierne på tændernes overflader, så er de altså ikke kræsne. De er flittige til at producere myresyre, som ætser huller i tænderne, hvis de ofte fodres med sukker, uanset hvor "sundt" sukker der måtte være tale om.
Og så har vi ikke skrevet et ord om konsekvenserne af juicens naturlige syreindhold i denne omgang.
Min konklusion er: Nok kan juice være sundt, men det skal nydes med måde!
tilføjet af

Det skal være økologisk før det er sundt

Hej
Juicen skal være ren økologisk og må ikke bestå af koncentrat.
Ikke økologiske juicer består udelukkende af koncentrat, også selvom der står "renpresset saft fra appelsiner (æbler osv.)", producenter tager et par dråber ægte (ikke økologisk) saft og tilsætter koncentratet. Så nej juice er bestemt ikke sundt, med mindre det er 100% økologisk.
Ydermere er der tilsat en masse hvidt sukker, der som bekendt er noget af det mest usunde.
De juicer der eventuelt består af rene appelsiner, som ikke består af koncentrat, er heller ikke sunde. Årsagen er de mange sprøjtegifte der anvendes.
Ægte og 100% ren økologisk juice kan købes i de fleste Helse butikker. Desværre er prisen lidt høj, men konkurrencen er også lille.
Et alternativ er at købe økologiske frugter og så presse dem selv.
Producenterne på verdensplan er komplet ligeglade med folks sundhed og tænker kun på at tjene penge, også selvom de kan se at resultatet er faretruende. Folk har aldrig været så syge siden indførelsen af sprøjtegift, tilsætningsstoffer og elendig kvalitet.
Mvh. Kim
Ernæringskonsulent.
tilføjet af

emalje-erosion

Ja,juice og saftevand er skadelig for tænderne, da syren i frugten blødgøre og ætser tænderne emalje
tilføjet af

Saftevand

🙂Saftevand er meget usundt og ætser dine tænder ligesom cola men derimod er Juice sundt
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.