5tilføjet af

Simvastatin & diabetes - hvad nu?

Hej Malene
Jeg hørte i radioen til morgen, at der er alvorlige bivirkninger ved bl.a. Simvastatin, der bruges til at sænke kolesterol.
Jeg ved, at mange type-2 diabetikere får Simvastatin, selv om de normalt ikke ville have behov for det, for at sænke risikoen for hjerte/kar problemer.
Hvad mener du at de skal gøre med de ny udmeldinger, der lige er kommet?
MVH
GL
tilføjet af

Simvastatin

Hej GL
Ja, jeg hørte det også imorges. Jeg synes selvfølgelig man skal tage det alvorligt når der evt. er dokumentation for yderligere bivirkninger ved et præperat, men jeg synes også man skal slå koldt vand i blodet og se hvad lægemiddelstyrrelsen finder ud af. Det Uffe Ravnskov siger er ikke nyt, det har han talt om i mange år og jeg kan på nogle områder følge ham. Jeg synes det er en utrolig svær diskussion for der er ingen tvivl om at der indenfor hjertelæger er blevet fokuseret rigtig meget på kolesterol som den store synder indenfor hjertesygdom - måske har det fokus været lidt for ensidigt. På den anden side ved man også at det ikke kun er den kolesterol sænkende effekt ved simvastatin som er gavnlig for hjertepatienter (og diabetespatienter -En diabetespatient har ligeså stor risiko for at få en blodprop i hjertete som en person der allerede har haft en blodprop i hjertet.), der er også en antiinflammatorisk effekt (inflammation er en betændelseslignende tilstand) som på længere sigt mindsker risikoen for yderligere hjertesygdom.
Jeg synes derfor man skal passe på med at droppe medicinen. Der er dog andre måder at få kolesteroltallet ekstra ned på og sænke inflammationen men det kræver for de fleste en stor omlægning af kost og livsstil så man må overveje med sig selv om man er klar til det eller man hellere vil tage en pille.
Mange hilsner
Malene
tilføjet af

Men hvilke?

Hej Malene
Tak for svaret.
Mit spørgsmål går måske ikke direkte på at starte med at droppe medicinen, men netop på hvilke andre metoder, der er til at sænke kolesteroltallet?
MVH
GL
tilføjet af

Kost og kolesterol

Kære GL
For at sænke kolesteroltallet skal du skære meget ned på fedt fra dyreriget (fra kød, mælkeprodukter osv.) Få i stedet gode fedtstoffer fra fede fisk som sild, markrel og laks, koldpressede olier, nødder, mandler og kerner.
Sørg også for at spise mange fibre fra grove grøntsager (kål, rodfrugter osv.. dem med "bid i"). Halvdelen af det du har på tallerknen til frokost og aften skal være grøntsager.
Andre kilder til fibre er grove kornprodukter som rugbrød og havregryn, de kan binde noget af det dårlige kolesterol i tarmen.
Du kunne også prøve Guarmin, det er et fiber produkt som har vist at kunne sænke kolesteroltallet.
Skær også så vidt muligt sukker, honning, sirup osv væk og drik kun alkohol i begrænset mængde.
Det var kolesteroltallet, men der er jo som sagt tidligere andet end kolesterolet at tænke på hvis man vil forebygge hjertekarproblemer (og mange andre sygdomme)bl.a inflammation. Her gælder ovenstående også men desuden drejer det sig om at spise et minimum af mælkeprodukter, skære ned på det røde kød og i stedet spise kylling, fede fisk osv.
Regelmæssig motion hvor du får pulsen op er også en vigtig faktor.
Mange hilsner
Malene
tilføjet af

Takker

Hej Malene
Tak skal du have
--- Så er det bare at gå i gang for dem, der trænger
MVH
GL
tilføjet af

Simvastatin

Jeg selv fik en blodprop i hjertet og får simvastatin og en masse andet medicin.Jeg spurgte min hjertelæge om man selv kunne, via ens diæt få kolesterolet sænket og svaret var,at man kun kan få kolesterolet ned til en vis grad og altså er man nødsaget til at indtage kolesterol nedsættende medicin.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.