9tilføjet af

søger løg fra Påskeliljer

Der bliver solgt buketter af afskårne Påskeliljer og gartnerne bruger nye friske løg hvert år, for at fremavle 1'ste klasses blomster.

Kan nogen hjælpe mig med at skaffe gartners "affaldsløg" fra de helt varmgule Påskeliljer?

Jeg bor ved Århus og har gennem flere år forsøgt at få venner og bekendtes hjælp, men uden held. 😕
Det kunne jo være jeg fandt bedre venner her på sol. 😉

Hvorfor jeg søger de kasserede løg er fordi jeg ønsker en sæk fuld meget billig og ikke bare et par løg.
For mig gør det nemlig ikke noget der går et år eller to før sådanne "fremavlede udpinte løg" igen får kræfter til at blomstrer i min have, eller formere sig.
tilføjet af

Med mindre jeg tager helt fejl

Så bruger ingen gartnerier påskelilje løg, men skærer direkte friske påskeliljer tidligt om morgen uden at løfte selveste løj.
Den praktik bliver brugt i Frankrig ved jeg, men det er nu også en antal år siden de gjorde det.
Mig bekendt gør det ikke fordi det simpelt ikke kan betale sig at holde flere dage på påskeliljer, de er alt for billigt.
Klaus
tilføjet af

Hvad ???

Det er da rent sludder du aflevere her. Ingen løg ingen påskeliljer, så nemt er det da.
tilføjet af

du har ret, men

senere pløjer de løgene op og kasserer dem, har jeg hørt.

Det kan selvfølgelig også være de bare fræser jordstykket til pulver, men det skulle vist kunne give risiko for sygdomme fra de "gamle udpinte" løg.

Tusind tak for din medvirken.
tilføjet af

Hm det

bliver nok ikke så nemt - så vidt jeg ved, er de påskeliljer vi køber nu i bundter fra Holland og Frankrig, så det bliver vist lidt for besværligt at skaffe de løg.
Et andet problem med de afskårne liljers løg er, at deres blade givet også ryger når de bliver skåret - det betyder, at løgene skal bruge en masse energi på at sætte nye blade. Så jeg tror ikke, det kan betale sig for dig.
3. problem kunne også være at der er gået narcissefluer i dem - så kommer der blade men ingen blomst, da larven æder blomsterknoppen i løget. Så køb hellere nogle nye løg.
Men nu er netop påskeliljer ikke de dyreste løg at købe (med mindre du går efter specialiteterne) så vent til efteråret og køb en stor økonomipose eller 3. De er absolut til at betale.
Et lille tip - plant dem så hurtigt som muligt når du har anskaffet dem - påskeliljeløg er ikke vildt begejstret for at ligge og tørre ud. Så ud i jorden med dem.[f][l][f]
tilføjet af

hvad for noget

hør nu lige her hvordan kan i have så store problemer med påskelilje løg, her i min have er de næsten et problem, de kommer da igen og igen år efter år, selv steder hvor jeg har fræset jorden over og plantet græs kommer de hvert for år i hvert fald i de sidste 3 år.
hvis du gider køre til øen Als og selv graver dem op må du hjertens gerne få en sækfuld løg herfra.
tilføjet af

Havemand

jeg tror nu ikke der ligefrem er problemer med løgene men de løg der bliver dyrket til "industri" blomster er ikke meget værd når de har afleveret deres blomst. men bortset fra det, så er du jo i den heldige situation at du bor i et smørhul hvad plantedyrkning angår - på Als og Samsø skal man være ualmindelig klodset hvis man ikke kan få tingene til at gro. 🙂
Jeg tror at det er sideløgene på dine narcisser der blomstrer nu. Hvis du vil bevare dem så grav løgene op til efteråret - del sideløgene fra hovedløget - og plant dem alle ud igen.
tilføjet af

Jeg kan ikke sige at jeg er

ekspert, men jeg har dog som født i Holland arbejdet og fragtede en del med forårsblomster.
Der er to forskellige fag i løgblomster, dem som dyrker løg til salg, og dem som tjener af sælge blomstre.
Dem som dyrker påskelilje løg sælger mest til planteskole og de private market, der er simpelthen ingen penge at tjene hvis man skal plante løg og sælge påskelilje blomstrene en gang om året, bare kig på prisene.
Men jeg kender en del, som har påskeliljer plantede imellem bygninger, og nogen imellem træerne og de sælger dem til en market, Aalsmeer mest, som fragter dem til F,eks Danmark i store mængder til meget små priser, men mænger betyder noget.
Ingen af dem jeg kender tager de løg op, men skærer dem frisk, og de fornyer ikke deres løg. Sideløg klarer sagen.
Så nu har jeg brugt nok krudt på den der sag 🙂
Godt forår til dig, hvis det kommer
Nu skal jeg sydpå [s]
Klaus
tilføjet af

du giver mig jo

mange problemstillinger. 😉 [l]
Det med de afskårne blade har jeg tænkt noget over, men når jeg ikke kræver blomster af løgene de første par år, så tænkte jeg at de nok ville kunne komme til kræfter igen med god kærlig jord, omsorg og gødning. [s]

Hvis alle de afskårne kommer fra udlandet, kan jeg godt få øje på en del besværligheder. 😉
Og det kan jo godt være danske gartnere slet ikke vil bruge "dyre danske jordstykker" til dyrkning af
den slags billige buketter. 😕

Så nævner du narcissefluer, dem må jeg ha' læst noget om - deres æg kan vel egentlig også være i "gode" nykøbte løg, eller tiltrækkes fluen kun til æglægning ved afskæringssníttet tæt ved løget, altså ikke når kun blomsten nippes af, for at få kraften fra blade og blomst tilbage i løget ved naturlig nedvisning, for at løget alene kan købes som god kvalitet.

Det behøver du ikke kommentere, narcissefluer må jeg sagtens kunne finde mange beskrivelser af andre steder med lidt aktiv søgning.

Tak for dine linier, selv om de gav mig flere problemer og ingen billige løg. 😉 [l]
tilføjet af

Ja havearbejde

er nogengange besværligt men skønt.🙂
Nej - du behøver såmænd ikke at spekulere så meget over tingene - de løg man køber er uden narcisselarver i (burde i hvertfald være det) og de alminelige store gule er billige i anskaffelsespris så bare hold øje med havecentrene til efteråret og køb et par store økonomiposer - så går det alt sammen.[f]
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.