11tilføjet af

Rosenbed

Hej hvordan laver jeg en go rosenbed med det rigtig jord forholde og sådan (det må ikke være fordyret)det styk jord jeg ønsker at bruge er noget leret og stenet og det er jo nok ikke det bedste på forhånd tak.
Ps vors græs har svært ved at go på det jord også, så er det et forslag eller to til for bedring også så er det også velkommen Forsat go søndag
tilføjet af

Du skal

først og fremmest sikre dig, at der ikke har stået andre planter af rosenfamilien, der hvor du vil plante. Det kan f.eks. være æbletræer, Mispel, Jordbær, Potentil, Hindbær og Brombær, og så selvfølgelig Roser. Hvis der har været nogen af ovennævnte (eller andre) indenfor de seneste ca. 7 år, har du et stort problem. Så kan du nemlig ikke plante roser der.
Hvis du alligevel gerne vil, er du nødt til at skifte al jorden ud, i en radius på godt og vel en meter. Også i dybden.
Ellers gør det ikke så meget at jorden er leret. Du skal sørge for at løsne den rigtig godt, så der kommer godt med luft til rødderne. Du kan evt. blande noget rosenjord, eller noget mildt gødet sphagnum i.
Når du planter rosen, er det vigtigt, at podestedet kommer under jordoverfladen. På den måde er det beskyttet mod frost og vind-/slibeskader. Husk at tage højde for, at jorden falder lidt sammen, når man vander.
Håber det var fyldestgørende nok, ellers spørg igen. Held og lykke, og god plantelyst :oD
tilføjet af

Ok tak

for svar :o) det lyder nem nok det vil jeg prøve.der har heldigvis ikke vært roser osv her, men hvordan kan det være at det ville være problem hvis der har vært ?
tilføjet af

ler og kærlighed og vand

Kære Brian. du må ud og få nogle gratis hestepærer på en gård og en sæk spagnum ca.70 kr på planteskolen.
og så sprede rosernes rødder ud i det lidt store hul du har lavet, så vande om eftermiddagen. Jorden synker ned og du kan om foråret komme hønselort topen af jorden og så blande det lidt om med den jord der er på toppen.
Så er der det med kærlighed. Rosen er den højeste form for liv i planteriget sammen med eucalyptus, begge disse planter er intelligente lidt ligesom børn. Roser kan være lige så smukke og formfuldendte, men du sørge for at hvis du bor i vestjylland kan de godt lide blæst og du kan plante enten lavendel( de vil gerne have hård o g stenet jord( det vil alle krydderplanter, de vil gerne kæmpe, for at blive modstandsdygtige.) eller de her planter der hedder tagetes) dem skla du købe i froposer til 1.95 hos fakta) og dem kan du bruge til at holde indsekter væk fra dine planter. planterne vil gerne have selvskab , så sørg for at sidde og læse hos dem, de hader cigaretrøg, bilstøj og uorden. håber du er een af dem der forstår at kæle for dine planter, hvis dine roser mangler vand o m foråret, så bliver det udtørret og får lus og andet utøj, så ska du huske at vande om der.
Hav det godt selv med de smukke roser- de gule roser er dem der først åbner sig for solens lys og de gammeldags er dem der dufter kraftigst. nyd dem brian! KH fra Rådet
tilføjet af

havde været der før

jorden er blevet drænet for de mineraler som roserne har brugt og jorden er ikke så næringsrig
hej Rådet
tilføjet af

Er der noget med kaffegrums?

Min oldemor på 91 år gemmer sine brugte kaffefiltre og spreder kaffegrums ud over sit rosenbed. Hun tror fuldt og fast på, at det hjælper i hvert fald.
tilføjet af

PAS PÅ

med alle de hestepærer og hønsemøg. I bund og grund er det ok, med man ved aldrig hvor meget der er i af de forskellige næringsstoffer. Man risikerer at svide planterne, hvis det er for kraftigt. Især hønsemøg er noget hidsigt noget. Så igen: PAS PÅ!
tilføjet af

Jo ser du

det er ret indviklet at forklare. Den korte version er:
Alle planter af rosenfamilien danner jordtræthed. Det går ud på, at hver plante udskiller nogle stoffer i jorden, som gør, at kun netop dette individ vil kunne gro der. Så hvis man forsøger, at plante en ny plante, af denne familie, vil den dø. Den kan nemlig ikke tåle de stoffer, som den forrige plante udskilte. Det gælder altså kun rosenfamilien. Man kan sagtens plante noget af en anden familie på stedet.
De kloge folk, som forsker i det, har en teori om noget med nogle nematoder (mikroskopiske orm), som lever i symbiose med planten (et fællesskab hvor begge parter får udbytte af det).
Men man ved ikke præcis hvad, der forårsager jordtræthed. Man ved dog, at der går ca. 7 år før den er ophævet. Altså efter at man har fjernet planten.
Så man er altså nødt til at give jorden en hvileperiode på ca. 7 år, før man planter noget fra rosenfamilien igen. Ellers skal man skifte jorden ud.
Der er lavet forsøg med tagetes. Altså nogle blomster. Man har prøvet at så dem der hvor planterne har været, og det ser ud til, at de kan nedsætte hvileperioden med et par år.
Jeg håber du forstod noget af mit volapyk, men som sagt..det er ret svært at forklare.
tilføjet af

Hvem ved

jeg har aldrig hørt om det før, men hvem ved. Kaffe er jo et organisk materiale, så det må vel have en vis gødningsværdi. Bare hun tror på det hjælper. Det skader jo ikke.
tilføjet af

Siger mange

tak for svarene se frem til at arb med det Tak. :o)
tilføjet af

Det var så lidt

spørg endelig igen, hvis du har brug for flere råd.
tilføjet af

Perfekt rosenjord

på denne side kan du finde den perfekte jord til at plante roser i:
http://www.sundjord.dk/kompost_muldjord/gartnermuld0-20.htm
www.sundjord.dk kan du iøvrigt finde mange forskillige typer muld, og du kan også finde en oversigt over nærmeste forhandler!
God fornøjelse i haven!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.