26tilføjet af

Overvægt et samfundsproblem,

Flere og flere dansker vejer for meget, så efterhånden kan man ikke læse en avis, uden man skal mindes om det.
Nu har Socialdemokraternes sundhedspolitiske ordføre Lone Møller fået en ide, at der skal bruges 15 millioner skatte kroner på, at oplyse danske skole børn om sund kost. Men vi er efterhånden så oplyst, at vi ikke kan blive mere oplyst. Jeg ved ikke, om skolebørn i dag ikke får oplysning om sund ernæring, vi gjorde da jeg gik i skole.
Hvis vores politiker er så omsorgsfulde over for børnene, som de giver udtryk for, så forstår jeg ikke hvorfor, man ikke indføre en fælles mad ordning i skolerne, så lære de jo at spise sundt på skolen.
Samt en times idræt hver dag i skolerne, da man ikke kan løbe fra, at børn jo ikke bevæger sig så meget i dag som førhen. Da de jo bruger meget tid ved computeren og forand Tv samt sider de ned i skolen og der hjemme og lære lektier.
For mig er der tvil om, at skolen er et sted man lære, men det at lære er også noget med at man får en sund livsstil med sig, når man engang man går ud af skolen.
Mvh.
tilføjet af

Det må da være forældrenes ansvar ...

... at sørge for at deres børn informeres ordentligt om madvaner - gode og dårlige.
Det må da også være forældrenes ansvar at give deres børn madpakke med HVER dag !
Politikerne skulle hellere bruge en masse penge på uhelbredelige sygdomme !
tilføjet af

Alt er i dag gjort til forældrens ansvar.

Svar til Anonym,
Det er der mange der mener det er, men nu er er børne 1/4 af dagen på skolen, hvor det er skolen der vare tager børnes ved og vel. Men når det er sådan at det ikke lige er alle forældre der lige meget overskud til deres børn, og dermed kan søge for at deres børn får en god kost. Så må samfundet erkende det problem, samt viser alle undersøgelser, at børn lære bedre når de spiser rigtigt. og det er vel en, af årsager til de kommer i skolen. Samt bruger vi mange penge på, at sende overvægtige børn på kolonier, på grund af de bliver holdt ude fra fælles skabet og bliver drillet og mobbet.
Mange af dem ender et liv uden for samfundet.
Mvh.
tilføjet af

Hvad sker der..

I går var der mindst 20-30 stk. kommentarer til dette indlæg...jeg havde et par stykker med...og nu starter det hele forfra ??
Jeg har den samme mening som i går, og dagen før i går.
Det er og bliver et forældreansvar...min arnejdsgiver er da heller ikke forpligtiget til at føde på mig, selvom jeg opholder mig på hans virksomhed / kontor i 8 timer..næ manden må jeg da købe for de penge jeg indtjener.
Nu tjener børn jo ikke penge, men de har nogle forældre som har sat dem i verden, og de SKAL med de penge de tjener eller får andre steder fra, brødføde deres afkom..de har råd til mobiltelefoner til ungerne, så har de også til et par stykker rugbrød og en tomat...det hører med til at få børn, at gi´ dem føde .
tilføjet af

Det er forældrenes ansvar.

Ang. børnene , er det forældrenes ansvar med hensyn til kosten , det er ikke skolen og politikernes ansvar. At man så laver en mad ordning på skolen er måske en god ide`, med den her fortravlede og stressede hverdag. Ang. de voksnes overvægt , så er det et stort problem. Man må snart ikke spise det og drikke det. Man skal gå 10 km. , det er ikke altid man orker det. Når det er fyraften er man træt , i weekenderne kan man selvfølgelig dyrke et eller andet. Men bare at tilrettelægge kosten er en stor videnskab. En familie hvor begge parter skal arbejde , slappe af i weekenden , og have noget godt at spise - hygge sig - det er svært. Jamen det er jo så nemt at tabe sig siger de , det er det nok ikke .
tilføjet af

Overvægt

Det er alt for let idag at overlade problemerne til andre. Som forældre har man ansvar for sine børn og kan ikke sig "jeg har ikke tid, så det overlader jeg til skolen". Hvorfor sætte børn i verden, hvis man ikke har tid til dem.
Jeg kender en familie som har en overvægtigt datter. Datteren blev sendt på julemærke hjem og hun tabte mange kilo. Forældrene var til samtale og fik at vide hvor vigtigt det var, at holde hende fra fede ting. Idag er hun mere overvægtig end dengang. Det er og bliver forældrene som har ansvaret.
tilføjet af

madvaner

som pædagog i en fritidsordning ser jeg hver dag børn pakke deres madpakker op. ak ve noget skidt der ligger dernede. I de fleste madkasser er der fyldt op med mælke snitte chokoladekiks piet danonne osv ca 80% har tost med pålægschokolade/ nutella.
De sunde madpakker er yt og ungerne kører på hinanden de usunde madder er i høj kurs så der handles.
Det er forældrenes ansvar hvad der lægges i kassen og hvad der købes til køleskabet. Oftes har overvægtige børn overvægtige forældre så det er et helt familieproblem.
Er det så staten der skal bespise hele familien eller hvordan kan man hjælpe. Ingen tvivl om den travle stressede hverdag gør sit til usund levevis.
tilføjet af

Mor til en madpakke-hader...

Min datter på 14 har ret let til at tage på, men vi har det efterhånden under kontrol.
Men det er skræmmende hvor dårlige madvaner der lægges op til i skolen! Selv om man - som ansvarlig forældre :-) - troeligt laver en spændende madpakke hver eneste dag. Selv om man varierer den efter alle kunstens regler. Selv om man emballerer den i smarte/sjove/dyre containere - ja, uanset hvad pokker man gør - så er madpakken desværre bare yt.
Man sidder ikke ned og spiser i fred og ro. Man sidder i et virvar af andre unge mennesker, der råber og skriger og spiller bold hen over hovedet på én. Eller man går med vennerne til bageren eller købmanden. Eller man vælger simpelthen at springe frokosten over (hvor godt er det for indlæringen??!?)
Kunne man lave en kombi-løsning, hvor man pålægger forældrene at sørge for en madpakke og samtidigt pålægger skolen at have et spiseområde, hvor man SIDDER NED og spiser i fred og ro? Man kunne evt. også fordre, at der kommer is-vand på bordene. Man kunne evt. supplere med inspirationsbrochurer til forældrene. Man kunne prøve at fremdyrke en kultur, hvor det er ok at spise. Og rigtigt ok at spise sundt.
tilføjet af

Det os alle,

Svar til KHN`
Jeg finder ikke det let, at overlade ansvaret til andre, men det lidt sjovt, jeg sider på debbaten og diskutere med folk fra højre fløjen om national ansvar følelse.
Men ansvars er også at kunne have forståelse for hinanden. Men når barnet er i skolen, så er vi vel enig om, at det skolen der ansvaret barnet. I Sverige har man i mange år haft madordninger på skolerne, og du vil vel ikke påstå, at svenske forældre er mindre ansvars fulde end dansker. Svensker lever også længere end vi gør, selvom de ikke har sygehus rundt om hver gade hjørne til rede folk. Forældre har et ansvar for deres børn, men vi har også som samfund et ansvar for hinanden.
Når man ved at børn lære bedre, når de får den rigtige kost, hvorfor så ikke tage konsekvensen, og give børnene en god kost på skolerne samt noget mere idræt.
Mvh.
tilføjet af

Hvor har du dog ret!

Jeg har selv tvillinger og har stået mange morgener og smurt madpakker, så jeg ved hvor svært det er.
Når børn ikke spiser, bliver indlæringen som du skriver dårligere. En kombination af regler på skolen og ansvar fra forældrene er en rigtig god løsning.
tilføjet af

Der handles madbakker,

Svar til pædagogen,
Når børnene sidder og kigger på hinandens madbakker, og bliver påvirket af hinanden til at få dårlige kostvaner.
Så er det jo også lidt vanskeligt for de forældre, der prøver at lære deres børn at spise rigtigt.
Ikke så langt fra hvor jeg bor, har man et livsstilcentre, til at lære folk at leve og spise rigtigt. Her efter 5 år bliver der rejst kritik af stedet fra læger der henviser folk til stedet. Da det de lære er noget de godt ved i forvejen, og når de kommer hjem falder de tilbage til at leve som før. Så jeg stiller spørgsmålet hvor mange penge, skal vi bruge på tiltag som ikke har nogen efekt. Så mener jeg vi som samfund må tage konsekvensen af det, og give skolebørnene en sund og god kost, med en times idræt om dagen. Da man udmærket ved at ved en god kost og god kondition, lære børnene bedre, og det vel derfor de er i skolen. At de så også bliver bedre til sport, er noget de kan bruge i deres fritid til at skabe gode og udvirklende socialle kontakter i deres voksen liv.
Men lad os få flere tjene ånder ansat inde for sundhedsstyrelsen, til at give overvægtige borger dårlig
samvittighed, frem for at lære børnene i skolerne en sundlivstil.
Mvh
tilføjet af

Nyt fag: "Det Virkelige Liv"

Det er så let bare at sige "det er forældrenes/samfundets skyld".

Jeg tror vi her i Danmark er ved at midste vores madkultur. Det er godt nok vældigt trendy med samtale-køkkener og Jamie Oliver kogebøger og økologisk tahin.
Men den virkelige verden er jo, at når min far kommer hjem (hvis han altså bor sammen med os andre!) så er min mor lige gået. Og hun er ikke gået ned for at hente rugbrød og grøntsager. Måske er hun gået i fittness-centeret, for hun klager altid over at hun er for fed!
Klart nok, at ungerne ikke lærer at prioritere mad som noget særligt. Faktisk er mad noget besværligt noget! De fleste er ikke klar over, at du yder ikke mere end kvaliteten af det brændstof du hælder på din krop.
Kunne man lave et fag i skolen, der hedder "Det Virkelige Liv"? Et fag, hvor man lærer alt det, vi forældre egentligt er blevet så dårlige til: Førstehjælp, Ernæringslære, Skift en Sikring, Lap din Cykel, Læg bukser Op, Basis Økonomi... Det kunne være kanon!
tilføjet af

Hvorfor ikke tage konsekvensen,

Svar til Lotte c.
Jeg synes da det må være et træls problem, hvorfor så ikke bare tage konsekvensen af det og indføre en fælles madordning på skolerne. Men at fremme en kultur hvor vi spiser mere sundt kræver vel også, at vi får afgift på de vare, som ikke er sunde for mennesker at spise.
Mvh
tilføjet af

Jeg har sagt det i 20 år.

Svar til Mikkeline,
Der mange problemer i det danske samfund som vi diskuterede for 30 år siden. Men i de 30 år er blevet være i det danske samfund på grund af man har gjort problemer til den enkeltes ansvar.
Oppe nord på lever der befolkninger en gruppe kalder vi Grønlænder dem ser vi gå rundt i gader ret fulde, oprindelig levede de med en ansvar for hinanden. Men efter deres kultur blev nedbrudt og blev gjort til enkelte indivier, og de ikke følte der brug for dem, var der kun flasken tilbage. Et andet folk samerne fik lov til at bevare deres sanfunds kultur, hvad der vil sige at man ikke er noget som enkelte indivi, men man tilhøre et folk og dermed har man et ansvar for hinanden. Samt finder du finder du andre artiske folk, som endnu har deres oprindelig kultur, de drikker helder ikke sig selv ihjel. Her i Danmark er der så nogle der bruger den trøst at spise, fordi de følger sig uden for. Fordi nogen mener, det er deres egen ansvar.
Mvh.
tilføjet af

Ikke forstået.

Du skriver at det er en hel videnskab at tilrettelægge og lave et måltid mad, man har lavet mad i flere hundrede år..vi bliver mere og mere oplyste, får mere og mere fritid.
Det må være der problemet ligger, eller også vil vi bare have noget at brokke os over.
Jeg forstår ikke en dyt af det hele, jeg er sikkert dummere end gennemsnittet :-)
Men det ændrer ikke noget ved min mening.
Vh..Mikkeline
tilføjet af

Fede børn - skolens skyld?

En ting er at skolen har ansvaret for børnenes ve og vel når de er der, men skal de tage de usunde madpakker fra børnene? En sund madordning på skolen er en udmærket ide, men hvad hjælper det at lære børnene om sund mad i skolen, når det ikke er dem som køber ind i hjemmet? Jeg synes efterhånden, at skolen får skylden for flere og flere samfundsproblemer. Det er forældrenes ansvar at opdrage sine engne børn. Det inkluderer også madvaner!! Det hjælper jo ikke noget, at skolen underviser i at spise sundt, når børnene for grillmad, McDonalds og cola når de kommer hjem... Børn bliver påvirket af andre børn, men i sidste ende er det forældrene, som skal sætte standarden for børnenes fremtidige liv. Det samfundet kunne gøre, var f.eks som tidlige foreslået, at lægge afgift på usunde madvarer, og samtidig gøre sunde madvarer billigere. Hvis man går ned i supermarkedet ser man i de fleste tilfælde, at sunde og fedtfattige madvarer er dyrere en de andre. Her tænker jeg på almidelige ting som kød, ost, brød, is, cornflakes osv.
Hvis man bliver opdraget til at spise rigtigt, så kan man i mange tilfælde slet ikke lide meget af den usunde mad...
tilføjet af

Svar til Claes

Skolens ansvar er efter min opfattelse at undervise vores børn, efter lovens gældende regler (lyder lidt højtidligt). At opdrage børn, fortælle dem om diverse spisevaner, sørge for de går til sport og få rørt sig, er forældrenes opgave.
Kan man så sammen finde en "madløsning" synes jeg det er helt okay og det vil sikkert hjælpe...men i bund og grund er det os forældre som har ansvaret.
Jeg synes så, at der er mange andre problemer som er ligeså vigtige, ting som narko, kriminalitet.
Men ellers synes jeg du har meget ret....efter at have læst dit svar én gang til.
tilføjet af

Symptombehandling?

Hej Claes!
Du har mange gode pointer - ikke mindst giver jeg dig helt ret i, at der er eksperter nok, der fortæller Gud og Hvermand, hvad man BØR gøre. Teoretisk set. Og du har også ret, når du siger, at det er et samfundsproblem, for overvægt berører os alle - om ikke andet så økonomisk.
Ved at gå ind og give ungerne skolemad løser man naturligvis de problemer, der er med de forældre, der ikke magter/gider lave frokost til poderne. Man øger givetvis også indlæringen, da ingen kan fungere på sukker og chips. Men jeg kan godt frygte at man - igen - symptombehandler i stedet for at løse det tilbundslæggende problem.
Børn og unge er i dag på vej ind i en fremmedgørelse for "rigtig mad". Mange oplever at aftensmaden enten er rugbrød, halvfabrikata (frosne pommes frites, forårsruller osv)eller take away/fastfood. Man spiser når man lige har tid mellem tusind gøremål og ikke når man føler sult.
Fordelen ved madpakken er - ud over at den er en daglig kærlig hilsen fra hjemmet - at man kan tilpasse indholdet til sit eget barns behov (mængde/smag/evt. allergi) samt at barnet får mulighed for at spise, når sulten er der. Det er i hvert fald de gode intentioner bag dagens frokost!
Det jeg søger er en holdningsændring til madpakken. Hey! Det er lykkedes at ændre befolkningens holdning til rygning og spirituskørsel! Så hvorfor ikke gå ind i at ændre holdningen til mad? Mad er grundlaget for dit liv og hvordan du fungerer i det. Når man tænker på hvor krævende folk er mht. foder til kæledyr... :-)
Mad er blevet et nødvendigt onde - noget, der holder sulten fra døren. Vitaminer spiser man i pilleform og dagsordenen er sat af den slanke-guru der har vundet lodtrækningen om at komme på forsiden. South Beach kuren, Anne Larsen's fedtforskrækkelse, Nul Kulhydrater, you name it!
Nå, men kort sagt (det er vist for sent, men det her med RIGTIG MAD interesserer mig brændende! :-) så mener jeg ikke man vinder så meget ved at servere skolemaden, som man gør ved at tilbyde ungerne et godt sted at spise i fred og ro. Evt. suppleret med en hjælp til travle forældre - nemlig en madordning, som man betaler til. Noget, hvor man kan vælge fra en menu (Århus har vist noget internet skolemadsbutik) Det må da kunne lade sig gøre uden at gå ind og være formynderisk!
De bedste hilsner
LotteC
tilføjet af

God mad er billig!

Du har så ret, så ret!
Prøv lige et lille eksperiment næste gang du er ude og handle... Gæt lige prisen på, hvor mange penge folk bruger på MAD (brød, grønt, ost, kød) og hvor mange penge der går til junk/slik/sodavand/Karen Volf. Prøv at se, hvor mange, der køber frosne kartoffelprodukter i forhold til "rigtige" kartofler.
Mit gæt er, at pengene til mad ER der. Desværre bliver de brugt på møg-mad, hvor der hverken skal tygges (og derfor når man at spise for meget før man bliver mæt) eller tilføre kroppen noget at leve af. Og værst af alt - så midster børnene fornemmelsen for hvad mad er og hvor det kommer fra. Og familierne midster noget at være sammen om. Kvaliteten i den mad vi spiser er blevet alt for ringe!
Nørj, hvor lyder jeg bio-dynamisk! Vi er hverken vegetarer eller øko-freaks :-)
tilføjet af

Sund fornuft, tak!

Svar til Claes!
Der er mange problemer, der står i kø for at blive løst. I skolesystemet og i resten af samfundet.
Der er rig mulighed for at røre sig i frikvarterene. Kan du huske hvor meget kongebold og fodbold, der blev spillet i skolen, da vi gik der? (Jeg er 35) Der skulle virkeligt være møgvejr, hvis ikke vi tøser skulle ud og hoppe i bue eller elastik eller spille bold op af muren.Og der var slet slet ikke så mange tykke børn dengang som nu.
De allerfleste forældre gerne sørge for deres ungers frokost. Men det er demotiverende, når man gang på gang finder madpakken i bunden af tasken - urørt.
Mit ønske for den danske folkeskole er, at der bliver taget fat "indefra". Ved at give ungerne muligehed for at bevæge sig - både i idræt og i frikvarterene. At der bliver arbejdet seriøst med at gøre spisefrikvarteret til dagens højdepunkt hvor man hygger med kammeraterne i fred og ro. At forældrene inspireres og motiveres til at sørge for en god madpakke.
Uden formynderi. Uden de store omkostninger der er forbundet med at etablere kantine-køkken på alle skoler.
tilføjet af

Det er også en sund tankegang,

Svar til Lotte,
Ja vi har mange problemer, nogle er så mere vigtige end andre, og jeg mener sku, det er et stor problem for børn der vejer for meget. Men i dette samfund skal der først lig på bordret, når du ser udvirklingen fra USA, så er det svært for mig at forstå, at befolkningen ikke vil bakke op om tiltag der forebygger store menneskelige og socialle omkostninger i det danske samfund. Jeg kan godt følge dig hvad andgår tiltag for, at få forældre til at bakke op om, at lære deres børn sunde mad vaner. Men jeg tror bare ikke din ide holder, og jeg ved helder hvor godt det er, da man ser det hos personer med spise forstyrelser, er der jo ikke nogen som dem, der kan snakke så meget om mad, og har så stor en viden om det de spiser. Så jeg ser bare det bedste er at vi gør noget nu, til vores alles bedste.
Ellers vil spørge dig om du spiller rundbold i dag, og om du ved hvor mange overvægtige der er medlemmer i vores idræts klubber. Idrætten har også mange andre socialle funktioner ud over at man holder vægten nede, det er en måde vi kan være sammen på selvom vi kommer fra forskellige socialle lag i vores samfund. Derfor er idrætten også vigtigt til at udligne socialle skæld i samfundet.

Men vi snakker sikkert om det om ti år endnu.
ellers håber jeg du synes det sund fornuft, for det er det, for den enkelte og for samfundet. Så vi ikke får flere ødelagte mennesker i samfundet på grund af overvægt, der bliver mobbet og drillet og holdt uden for fælles skabet.
Mvh.
tilføjet af

Tak for indlæggene

Hej til alle jeg siger for jeres indlæg, men jeg har ikke tid til svare på dem alle.
Da jeg kommer til at side for meget forand computeren.
Mvh
tilføjet af

Tykke børn!

Overvægt er et problem og bliver ikke mindre i fremtiden, med den amerikanske madkultur der hersker!
men 2 problemer ser jeg!
1. Fælles madordning, lyder som en god ide som man havde det, da jeg gik i skole, men dengang havde man ikke tosprogede klasser og hvad gør man så ved det?!
Skal man spise såkaldt normalt mad?! el. skal børnene spise muslimske egnsretter/halal slagtet fødevare?! jeg bliver en anelse bekymret for at der er " nogle " der for særbehandling!
2. En times idræt hverdag ville gøre gavn på folkesundheden, men! Der kommer islam igen til at være et problem, da man i denne verden ikke må dyrke idræt, svømning osv. sammen!
Religionen er/bliver en hindring på alle fronter!
tilføjet af

ikke spist maden.

de har vel ikke været sulten nok, bageren ligger lige om hjørnet.
tilføjet af

Alt skal have en mening,

Hej KHN,
Du helt ret det er skolens ansvar at undervise børnene, men du ved jo også, at ikke alle forældre magter opgaven, selvom de fleste gerne ville. Samt kan mange forældre ikke hjælpe deres børn med deres skole arbejde.
Jeg er så også af den opfattelse at idræt ikke kun forbygger at børn bliver overvægtige, men skulle jo gerne give dem nogle sunde interesser, som de finder mere spændende end at rende rundt i bander, og begå kriminalitet. Mange stofmisbruger og kriminelle man høre udtale sig om deres skole tid, giver jo udtryk for de ikke kunne lid at gå i skole. Samt det idræts arbejde der forgår med de unge i dag i idræts klubberne er rettet imod talent udvirkling og ikke brede idrætten.
Hvor man lære at have det sjovt, og børnene ikke bliver set på som nogle der skal være verdens stjerner. Vi snakker også om at have brug for folk idag længere på arbejdsmarket, og der vil man jo kunne skabe gode jobs til del af vores borger, der ellers ikke ville være brug.
Men ellers vil slutte med at sige du lære også ved idrætten, det kan bare ikke umiddelbart måles og vurderes som andet.
Mvh.
tilføjet af

Det er ikke skolens skyld,

Svar til Anonym`
Det er ikke skolens skyld at børn bliver overvægtige, på den skole jeg gik på, mødte jeg kun forståelse, når jeg sagde vi skulle have mere idræt. Men det er økonomien der er skyld i at vi ikke har mere idræt i skolerne. Samt er der del der ikke finder idræt vigtig i det danske samfund, og kun vil dyrke elite idræt.
Men jeg er overbevidst om, at de penge vil på længer sigt være sparet på andre områder i det danske samfund. Men jeg kan godt forstå at nogle mener at det forældrenes ansvar, men mange af de forældre har selv vægt problemer, og går ikke lige ud og leger med deres børn så de får sig rørt. Men det jo flere tallet der bestemmer, og hvis danskerne heler vil side og se tv programmer, om folk der er blevet overvægtige, som i programmet livet er fedt. Så er der ikke noget at gøre ved det, og så ellers vente på vi får amerikanske tilstande. Jeg personlig synes så det er synd for de mennesker, som skal holdes ude af det socialle fælles skab.
Mvh.
tilføjet af

skolen

skolen skal også søge for at børnene for noget sundt mad.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.