6tilføjet af

Mættede eller umættede fedtsyrer?

er det nu de mættede eller umættede fedtsyrer der er usunde? Det kan jeg aldrig huske. Og hvor "sunde" er dem der ikke er "usunde" egentlig? Er der nogle der kan fortælle mig det? Og hvorfor de er hhv sunde og usunde? Håber nogle kan give en mig en forklaring.
Tak
tilføjet af

Det er

Hej
Det er de umættede fedtsyrer, som er sundest.
Prøv at kigge her!!
http://www.altomkost.dk/madtildig/Dinmad/Fedtstoffer/forside.htm
Hilsen W og K
tilføjet af

EFA's

Hej.
Man skal passe på ikke at gå hen blot at dele det op i mættede, enkeltumættede eller flerumættede fedtsyrer.
Det handler hovedsagelig om enten omega-3 eller omega-6, som man skal have i GOD KVALITET, dvs. ikke-raffineret mv. Og de skal fås i en BALANCE, hvoraf de fleste får alt for meget omega-6 (og i årlig kvalitet) i forhold til omega-3.
Omega-3 hører vi bl.a. om i fiskeolie reklamer, og disse kan kroppen ikke selv danne. Det samme gælder omega-6, og de er jo netop "livsnødvendige" fordi vi IKKE selv danner dem i kroppen.
Omega-6 kommer bl.a. fra solsikke, tidsel, avocado, rapsolie, mandler etc.
Omega-3 fås i fiskeolier eller fedt fra fisk, eller bl.a. i hørfrøolie (flax seed oil). Det fås i en helsekost, og skal være øko og ikke-raffineret.
For at kunne omdanne omega-3 fra hørfrølie i kroppen eller omega-6 fra de andre kilder, kræver det at ens specifikke enzymsystemer virker optimalt. Det kræver igen optimale mængder vitaminer (bla. b-vitaminer) og mineraler (bl.a. zink. Ellers fungerer det ikke. Man skal i øvrigt være i et ok helbred.
Disse fedtstoffer - omega-3 og 6 - måler ikke LYS, OPVARMNING og OXYGEN ("luft"). Du må aldrig varme disse olier op, derved bliver de sundhedsskadelige, og især omega-3 skal bruges i løbet af 4-6 uger efter åbning (hørfrøolie). Lysfølsomheden betyder, at de skal stå mørkt, men ofte kommer disse olier også i mærke flasker. Dvs. at den solsikkeolie man kan få billigt i forretninger i plasticflaske er forpint, ødelagt, sundhedsskabelig, og i bund og grund noget værre møg på lige fod med margarine, Kærgården (Kirkegården) mv.
Ideen med at omega-3 beriget brød (som vi har set i reklamer) er absurd, og folkene bag det må vide, at de er dårlige, inden de når forbrugeren. Kilden hvorfra omega-3 kommer er tvivlsom, ligeledes processen hvorved de er fremstillet. Samme gælder det nonsens omkring at varme op i olier med omega-3 og omega-6. Det er uvidenskabeligt og det er helbredsødelæggende. Hold dig fra det.
Olivenolie har også gode egenskaber, men falder ikke helt under hverken omega-6 eller 3 kategorien, men den har sine egne fordele. Mod meget snak skal man dog ikke varme denne for meget op, for det holder den i praksis ikke til, selvom folk siger, at det er således.
Kokosolie som næsten kun indeholder mættet fedt er også sundt - alt med måde - hvis den er uraffineret og organisk, men man har får mange år siden skældt disse olier ud - sammen med alt mættet fedt - i nogle fejlagtige agttagelser omkring åreforkalning, kolesterol mv. Mættet fedt SKAL kroppen bruge, og du ville falde sammen uden. Det samme gælder kolesterol.
MVH
Søren
tilføjet af

Fedt ;)

Hej Søren!
Tak for godt og uddybende svar.
Hvad vil du så råde en til at stege i, hvis man skal bruge fedtstof?
Mvh. Mikkel
tilføjet af

Brug

Det ville være ideelt at benytte vindruekerneolie og solsikkeolie, da der er et højt antal af polyumættede fedtsyrer.
tilføjet af

Umættede fedtsyrer er sundest

De sundeste fedtstoffer er helt klart umættede fedtsyrer. Det handler om at spise mindst muligt mættede fedtsyrer. Mættede fedtstoffer øger mængden af kolestorol og hermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Ifølge http://www.sundhedslex.dk/fedtstoffer.htm udgør umættede fedtsyrer af monoumættede fedtsyrer og flerumættede fedtsyrer - fedtstoffer, som helst bør udgøre mindst 90% af den samlede indtagelse af af fedtstoffer. Hermed bør mætttede fedtsyrer ikke udgøre mere end 10% af de fedtstoffer, du indtager. De sundeste fedtstoffer er de flerumættede fedtsyrer som omega-6 og omega-3 fedtsyrer.
tilføjet af

fedt

Kære Anne S.
Jeg vil prøve så vidt muligt svare på dit spørgesmål. Vi har lige skrevet en rapport om sundhed, og dette spørgesmål svarede vi bla. på.. Jeg kan fortælle dig at der ikke rigtigt er nogle af dem der meget mere sunde en den anden. Det kommer bare an på hvor meget du spiser, og om du kan forbrænde det fedt du spiser igen. De mættede er noget som planteolie og fedt fra fisk. Og de umættede af smør eggeblommer og køb o.s.v.
Håberdu kunne bruge vores svar til noget...
Hilsen Gurli:D
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.