21tilføjet af

Kan man tage børn med på besøg i koncentrationslej

Hejsa
Min kone og jeg har et stort strids spørgsmål pt.
Vi vil gerne kører en tur til Tyskland og se en tysk koncentrationslejr fra 2.verdenskrig.
Min kone mener blot at det ikke er et udflugsmål for børn.
Vores børn er i alderen 7-13 år.
Hvad mener i på Sol.dk om dette
Tager man bare ikke børn med på en udflugt til en koncentrationslejr, eller er det helt ok.
Forøvrigt, hvilken af de tyske er bedst at besøge.
Mange hilsner Lars
tilføjet af

Besøg i koncentrationslejre.

Jo, jeg mener godt at børn må besøge koncentrationslejre. De skal naturligvis have en god forklaring på hvad det drejer sig om.
Jeg kan godt anbefale Bergen Belcen, som ligger ca. 200 km syd for Hamborg.
tilføjet af

jooo

det vil jeg da mene man godt kan.
Så længe det bliver gjort med omhu og man fortællerordenligt hvad det handler om.
vi så da faktisk en halv heftig film om emnet da jeg gik i folkeskolen,og det var før konfirmation.

så håber I får en god tur
tilføjet af

ja, det går

men husk at oplysning om de faktiske forhold og så afslut dagen med noget der for børnene er en glad oplevelse, for at undgå marerit
tilføjet af

Jeg ville ikke være betænkelig med den 13-årige

- men jeg ville med den 7-årige. Det kan være svært at afstemme "de rigtige" forklaringer med fantasien hos et barn i den alder.
- Jeg blev fyldt med historier/fortællinger om koncentrationslejre og andre "rare" sager, da jeg var i den alder og jeg havde tilbagevendende mareridt over det, en stor del af min barndom. Forestillingsevnen rækker vidt i den alder. Man er i stand til at forholde sig meget mere konkret til tingene i 13-årsalderen.
- I den sidste ende kommer det vel an på barnet. Nogle børn kan tage det, andre kan ikke.
tilføjet af

Det kan man godt..

Tag i bare af sted, vores børn har også været med , det er en stor oplevelse ,tal stille og roligt om det og lad være med at gøre et stort nummer ud af det.. Der jo pænt og ryddet op så for mange børn er det bare et sted hvor de voksne føler noget, for børn lidt kedeligt..God tur....
tilføjet af

Mener du det?

"Lad være med at gøre et stort nummer ud af det.."
- Hvis det er holdningen, hvad skal man der så? Hvilket formål skal det tjene? Skal det være en bagatel, vi lige tager med? Det var da forfærdeligt.
tilføjet af

Det kan man godt

Men der er jo ingen grund til at udpensle i detaljer, hvad børnene ikke selv spørger om. Et barn på tretten kan godt føle meget stærkt, men selvfølgelig er det også ok, at de får historien, og de hører jo alligevel om det i skolen og andre steder.
Du kender i virkeligheden dine børn bedst og ved, om de er følsomme eller mere robuste krabater;)
tilføjet af

Jeg vil give dulkis ret

Det er ikke noget en 7-årig har den store gavn af og måske endda skade. Det er en helt anden ting med den 13-årige.
Hvis du mener at børn idag er "oplyste", så mener jeg i nogen grad "for oplyste". De bliver følsesmæssigt afstumpede hvis påvirkningerne de er udsat for ikke er alderssvarende.
tilføjet af

Koncentrationslejren i Sachsenhausen

Hej Lars
Jeg skal ikke kunne udtale mig om hvordan jeres børn vil takle oplevelsen.
Jeg har selv haft mine børn med i Koncentrationslejren i Sachsenhausen, og det var en meget stor oplevelse for dem begge (pige 8 år og dreng 13 år).
De udviste begge meget stor interesse for historien og de hændelser der var beskrevet rundt omkring, faktisk omtalte de også en speciel stemning der var på stedet.
De har på intet tidspunkt haft det dårligt med at have været der, men kan i dag, ca. 10 år efter, stadig huske besøget, og omtaler det som meget spændende.
God tur, hvad end I bestemmer jer for
tilføjet af

Jo.

I den alder kan man godt, men forklar dem hvad det drejer sig om, at det var en krig for længe siden, og at det aldrig skal gentage sig, mange børn ved jo godt, at ikke alting her på jorden, er fryd og gammen, de ser det jo på TV, og andre steder, tit noget de helst ikke skulle se, i Oswiecim i Polen, var der engang en grænse på 14 år, men den bliver ikke rigtig ophævet mere, der har jo også været mange krige før 2WW, og mange efter, og der kommer hele tiden nye, så at bilde børnende ind, at det hele er ren idyl, kommer man heller ikke langt med.
tilføjet af

IKKE en 7-årig!

Jeg ville ALDRIG tage en 7-årig med i en KZ-lejr, uanset, hvor "pænt og ryddet op", der er. Der er altså emner, som mindre børn ikke behøver at blive præsenteret for, og at indvie en 7-årig i et af de allerdunkleste og frygteligste forhold i verdenshistorien, kan jeg slet ikke se formålet med.
Der er jo ikke "blot" tale om en præsentation af en historisk begivenhed, men også om en indføring i, hvor grusomt og kynisk, mennesker kan opføre sig - og at udsætte en 7-årig for det er åndelig voldtægt efter min opfattelse.
Jeg er også enig med Dulkis i, at der da SLET ikke er nogen pointe i at "lade være med at gøre et stort nummer ud af det" - puha.
tilføjet af

Jeg er helt enig

Både med dig og dulkis i den her. Det er ikke noget for en på 7, men når man er 13 er den en helt anden sag. Kan I ikke dele familien i to grupper?
tilføjet af

Ja.

Det kan man godt. Selvfølgelig fulgt op af god information fra forældrenes side.
tilføjet af

Åh, de

forstår det jo slet ikke. Man kan bare lade være med at skue tingene op.
tilføjet af

Hvilket formål ??

Det kunne jo være forældrene gerne ville se stedet. En 7 årig fatter alligevel ikke det forfærdelige og skal heller ikke. Er det ikke nok for dig, at voksne ikke regner det for en bagatel.
Det var da forfærdeligt.
Jeg er dælme glad for, jeg ikke skal på ferie sammen med dig. Du behøver ikke at sige : I lige måde. Det er jeg helt klar over. Vi ville ikke kunne enes.
tilføjet af

... lad konen blive hjemme :-)

Hej
Selvfølgelig kan i det - børn kan klare meget mere en forældre regner med.Forbered jer hjemme fra, gå på nettet sammen med ungerne og kig på det sted i vil besøge.
Det bliver en stor oplevelse - jeg kan varmt anbefale følgende lejr http://www.bergenbelsen.de som ligger nogle hundrede kilometer syd for Hamburg, men der er mange andre steder man kan besøge. Flot at tyskerne gør så meget for at bevare et så skrækkeligt historisk minde.
Held og lykke
tilføjet af

Nej

Aldrig nogensinde ville jeg udsætte mit barn på 7 for at besøge en koncentrationslejr.
Jeg ville heller ikke aktivt fortælle mit barn om de rædsler der er foregået i 2 verdenskrig, ligesom et så lille barn ikke skal se tv avisen hvis der er sket noget meget frygteligt..
Det gør man bare ikke 🙁🙁🙁
Tænk på at et barn skal beskyttes indtil det når en vis alder. I lader vel heller ikke barnet se skrækfilm, vel!!!
Der er også en grund til at man i skolen vælger at vente med visse oplysninger fra verdenshistorien indtil børnene når en hvis alder.
Så kære Lars, din kone har ret og du må give dig i dette spørgsmål, uden tvivl.
tilføjet af

Det kunne jo også være...

at forældrene gerne ville på sexmesse eller se en fotoudstilling om folkemordet i Sudan - det arrangerer man så, så man ikke har mindre børn med.
Ethvert barn vil da stille spørgsmål om, hvad det er for et sted, de besøger, og hvorfor voksne besøgende går rundt og ser chokerede og triste ud. Og enhver 7-årig vil "fatte", at der er tale om noget grusomt og forfærdeligt - og ikke lade sig affærdige med kvarte svar fra velmenende forældre.
tilføjet af

Skrue tingene op??

Hvordan skruer man fænomenet KZ-lejre op? Det har jeg gudskelov ikke fantasi til. Og jo, de forstår godt elementer af det grusomme, og fornemmelser og fragmenter kan være ligeså grumme at håndtere for en barnesjæl som fakta og detaljer.
tilføjet af

Jeg kan

ikke huske hvor gammel jeg var, da jeg var med skolen på besøg af en KZ, men i hvert fald over 12 år. Det berørt mig dybt og jeg har ingen planer om at tage mine egen børn til et KZ. Noget ting kan man stadigvæk lære om når man er over 18....
tilføjet af

Det er godt nok en makaber

Måde at holde ferie på?, men selvfølgeligt er alt mugligt, men kan dine børn klare den oplevelse, forstår de det, kan de tage afstand til det, forholde sig til det, det var jo ikke ligefrem lutter lagkage det der skete der nede, der er uhyggelige billeder.
Hilsen Poul Jørgensen
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.