15tilføjet af

Jordvarme og Enoch

Alternative former for energi såsom jordvarme. Iøjeblikket er der jo reklameblokke om dette hvor Enoch-familien reklamere for dette. Ikke for at gøre jordvarme til et negativt område men jeg husker at Enoch har haft kritisable forhold for handelsgodhed overfor kunder og udstyr der ikke virkede efter hensikten. Kunder der skulle betalle ekstra for at få det ordnet hvor det ikke var OK derefter. Firmaet skulle have fået klager til Forbrugerklagenævnet. Hvordan kan de så nu starte igen ?. Jeg fortæller det fordi jeg husker det fra DR Kontant.
tilføjet af

er ikke helt glad ved jordvarme

Det er jo Glykol der køre rundt og samler varmen.
Mon ikke der om 30-40 år kommer massive forureninger efterhånden som slangerne lægger?
tilføjet af

Sludder

De fleste anvender teknisk sprit til frostsikring, og det kan naturen selv tage sig af hvis noget skulle rende ud. Så når man vælger jordvarmeanlæg, vælger man bare en leverandør der anvender IPA til frostsikring.
Til dato er der ingen kendte tilfælde af pludselig opståede utætheder. Dem man kender er kun overgravninger og den slags.
tilføjet af

Nu er det ikke helt rigtigt

At man henter "varme" i jorden, selv om at det altid har været det man har sagt, men faktiskt lige det modsatte man gør, man afleverer kulde til jorden, det er rent "fysik", og en meget lang historie at komme ind på, men det gør man altså.
Venlig Hilsen Poul jørgensen
tilføjet af

Men i teorien er der flere penge at sparer

Den "kølevæske" der går ud i jorden er meget kold, og det er jo lidt latterligt at "bare" at sende den ud i jorden uden at bruge den kulde, man kunne jo bruge den til dybfryseren og køleskabet, så ville de ting være gratis at holde kolde.
Det ville da være nogle A+A+A+A+A+ køle og fryseskabe der ville noget,?.
Og nu hvor vi er ved at "sparer", så kan vi lige tage købmande, supermarkedet Osv, med, de har de dersen store køleskabe og fryserer, dem SUGER de varmen ud af som en gal, hvad sker der med den varme?, jo den blæser de ud i naturen?, hvorfor i Helvedet, sætter de ikke en varmeveksler på i stedet, og bruger den varme til opvarmning af deres forbrugs vand eller naboens varme anlæg, det er uhyggeligt så meget varme der går tabt på den måde.
Skal vi sparer, så kan vi spare, men det må man sikkert ikke for "EU" eller sådanne noget, og hvis man må for "EU", så siger skat at de vil havde penge for det, så helre smide varmen ud.
Venlig Hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

Der er meget Poul Jørgensen åbenbart ikke ved

Faktuelt laves en temmelig stor del af supermarkeder, brugser og andet netop med varmegenvinding af kølevarme. Uddelerne er jo ikke idioter og kan sagtens se der er penge at spare.
At begynde at rode køleskabe og frysere ind i jordvarme, skal man vist være særdeles meget entusiast for. For det første kræver der brine under 0° at drive et køleskab. Det har du aldrig eller ekstremt sjældent i et korrekt dimensioneret jordvarmeanlæg. Tvinger du anlægget ned på f. eks -5°, nedsætter du din virkningsgrad, og anlægget bliver dyrere at køre med. En ofte solgt anlægsstørrelse er på 7 - 9 kW i ydelse, forbruget kan vi for nemheds skyld sætte til 2 kW.
En fryser eller et køleskab har måske en ydelse på 0,3 kW og et forbrug på 100 - 150W. Al varmen afsættes inden for husets klimaskærm og bliver til varme i bryggerset og køkkenet. Roder du jordvarmen ind i det, kan du fordele varmen i de resterende rum, men resultatet bliver nedsat COP på jordvarmen. Dvs du får ikke noget ekstra varme, men nedsætter derimod virkningsgraden på dine anlæg. Hvis man ved bare lidt om kølekredse havde man aldrig foreslået noget sådant.
Hvorfor så genvinde på butikskøl?? Jo, normalt kondenserer man kølemidlet ved 35° - 50° afhængig af udetemperatur. Og denne varme kan sagtens udnyttes til opvarmning af ventilationsluft, forvamning af brugsvand osv osv. Og det gøres i vid udstrækning. PT er vi ved at lave et CO2 baseret anlæg til en Brugs. Der kommer pladevekslere og hele dynen på, for optimal udnyttelse af energien.
tilføjet af

Vrøvl

Du skaber ikke varme. Og du skaber slet ikke kulde. Det kan du ikke. Du kan flytte varme - populært sagt. Det er grundlæggende køleviden. Cirkuleres en kølig væske i en slange i jorden, vil varmen fra jorden opvarme væsken. Jordmonet'en kan du køle på ret længe indtil der dannes is rundt om slangerne. Den varme der ligger i jorden, kommer i realiteten fra solen. Fryser du jorden nede i en meters dybde, vil der gå ca 3 måneder, så har temperaturerne udlignet sig og du kan ikke se der har været is. Henover året varierer temperaturen i en meters dybde fra 16-17° ned til 3 - 4° meget afhængigt af hydrogeologiske forhold. Med et jordvarmeanlæg køles ganske lidt, f. eks 15 W per løbende meter slange. Således kan jorden selv nå at udligne disse temperaturer og is forekommer ikke eller kun sjældent.
Den temperaturstigning man så får på brinen, normalt 2 - 4° hæves vha meget simpel kompressorteknologi til f.eks 50°. Varmen der afgives på varmesiden er summen af det du har kølet på fordampersiden + forbrugt el-effekt til kompressordriften. Derfor kan man så f.eks aflevere 7 kW, med et forbrug på 2 kW. I dette tilfælde en COP på 3,5. Kommer strømmen så ovenikøbet som "grøn strøm" er man virkelig god mod naturen.
Driftøkonomisk er det rimeligt rart for afgiftplagede danskere at kunne købe strøm for f.eks 1,75 og få i dette tilfælde 3,5 kWh varme ud af det.
Køber du 1/2 liter fyringsolie og brænder den af i en ikke for ny kedel for du også 3,5 kWh varme, men olien koster 4 kr for en halv liter. Og når man tager in mente at virkningsgraderne på nogen tidspunkter af året er langt højere, bliver årsresultatet klart til at klappe i hænderne over.
tilføjet af

Jeg ved ikke hvad jeg skal sige

Men, tænk dig om, udgangs Temp, på et fryde anlæg er Ca. 75- grader, at så retur Temp, fra køleren er nede på Ca. 35/40-graders varme, det må du selv om????????????.
Gider ikke, jeg ved ikke hvad jeg skal sige?, men ?,,,,,,, hvis du tror på det?,,,,,, så er det syndt for dig, altså det du selv har skrevet.
Hr. Poul Jørgensen
tilføjet af

Har du drukket?

Jeg får hverken hoved eller hale i det du skriver. Men åbenlyst er du ikke kølemand. Så undlad at kloge dig i det emne.
tilføjet af

Men du kan få alle de forklaringer du vil.....

....når du engang er i stand til at skrive tåleligt dansk. Og er der noget du ikke forstår ved kølekredse skal du endelig spørge. Ligeledes hvis du har problemer med at forstå hvordan varmepumpe virker og fungerer. Mangler du viden om kinesiske billig-pumper/parallelimporterede pumper/mærkevarer kan jeg også forklare dig.
tilføjet af

Bange for sandheden ?

Jeg skriver dette indlæg grundet at Enoch-familien har kritisable forhold for handelsetik som ligger nu i Forbrugerklagenævnet. Derfor kan jeg spørge mig selv om hvorfor Enoch nu kan forsætte igen 🙁
tilføjet af

Selve jordslangen

I jorden bliver ikke så kold, det ved jeg godt, men selve varmeveksleren fra anlægget også til jordslangen, der er der tale om mange graders kulde, og det er da rigtigt at, varmen fra køle/frysere går ind i forbruget af varme i selve huset, men selv om at det er lidt man kan spare, så det dog noget man kan spare, og det var der jeg ville hen.
Men for 35år siden der var jeg selvstændig entrepenør, jeg kørte og lavede jordvarmeanlæg, jeg gravede jordslangerene ned til anlægene, og tro mig, de kunne virkeligt sætte en have tilbage i tiden, på den måde at, træer og blomster sprang senere ud, og i nogle tilfælde gik træerene ud, fordi deres rødder frøs til is om sommeren.
Venlig hilsen Poul Jørgensen
tilføjet af

Igen pladder og løgnhistorier.

Kør op til Avderød og tæl de udgåede træer og blomster på Skydebanegård. Jordvarmeanlægget der er fra 1983. Hvis du bare et eneste sted mener at kunne påvise indflydelse på faunaen, kommende fra jordvarmen giver jeg bajere. Det sludder du rabler af dig, er "hear-say" og noget man har hørt. "Man" har ikke liiiige selv kendskab til noget konkret. Men kender een, hvis svoger har en søster, der......
Det er den styggeste gang pladder. Jordtemperaturen er op til +17 gr om sommeren. Og dermed også brinen. Du kan kun lave permafrost hvis anlægget er stygt forkert dimensioneret. Og permafrosten vil først komme efter en længere årrække. Selv groft fejldimensionerede anlæg der fryser lidt hen over vinteren, vil tø om sommeren.
Så det er noget ævl du vrøvler af dig.
tilføjet af

Du har ret derhen at hun vrøvler

Har set reklamen, og finder ikke hende dullen specielt klog at høre på. Beklager at vi sviner din tråd til, men jeg bliver sur når vrøvlehoveder udtaler sig om ting de åbenlyst intet aner om (køleteknik og jordvarmeanlæg).
tilføjet af

Så lige reklamen

Åbenbart Danfoss de reklamerer for. Og så graver man slangerne ned med kædegraver, præcis som i firserne. Vil man ikke have endevendt sin have, pløjer man dem ned i dag (Danfoss graver sikkert stadig - de plejer at være rimeligt bagud med alting).
tilføjet af

Min nye IVT'er kom igang igår

Glem hende Enoch og Danfoss pumperne (som i virkeligheden er svenske pumper). Min IVT kom igang igår. Nedpløjede slange og ikke det graveri-lort de viser i reklamen. Duer bare perfekt og indikerer ikke under en halvering af varmeomkostningen, her 24 timer efter starten. Godt nok imponerende man kan trække energi ud af kold jord. Har fået elmåler på med det samme og er intet mere end imponeret. Der er dejligt varmt i huset. Der er nærmest uendelig med brugsvand, der faktisk er varmere end det gamle oliefyr kunne lave det. Ingen støj. Et herligt legetøj.
Tak til IVT Danmark og deres dygtige montører.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.